![]() |
#1 |
![]() ![]() NUman ibn-i Beşir (Radıyallahu anh) dan rivayet edilen bir hadis-i şerifte,Rasulullah (Sallallahu Aleyhi Ve Sellem) : "Dua ibadetin ta kendisidir." buyurdu...(Ebu Davud,Kitabu'd - Dua ,No : 3247) ![]() Ebu Zerr (Radıyallahu anh) dan rivayet edildiğine göre,Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Ve Sellem) Rabbinin şöyle buyurduğunu nakletti :"Ey Ademoğlu ! Şüphesiz sen bana dua ettiğin ve benden ümitli olduğun müddetçe,sende olan (bütün günahlara rağmen sen)i mağfiret ederim. Ey Ademoğlu ! Muhakkak ki sen bana yeryüzünün dolusu kadar günahlarla gelsen de ;bana hiç birşeyi ortak koşmadıktan sonra,bende seni yeryüzünün dolusu mağfiretle karşılarım...." ( Darimi 2/322,taberani.Kitabu'd - Dua 2 / 791 ) ![]() Ebu Zerri'l -Gıfari (Radıyallahu anh) dan rivayet edildiğine göre,Rasulullah (Sallallahu Aleyhi Ve Sellem) şöyle buyurdu : "Allah Azze ve Celle buyurdu ki: Ey kullarım ! Hepiniz açsınız ; ancak benim yedirdiklerim müstesna.O halde sizi yedirmemi isteyin ki,yedireyim.. Ey kullarım! Benim giydirdiklerim dışında hepinz çıplaksınız.O halde sizi giydirmemi isteyin ki, giydireyim.. Ey benim kullarım ! Sizin öncekileriniz ve sonrakileriniz, cinleriniz ve insanlarınız, yüksek bir yerde toplansalar da,hepsi benden ( ayrı ayrı şeyler ) isteseler,ben de onlardan her birine istediğini versem bu, benim yanımdaki ( hazine) lerden ancak denize daldırılan bir iğnenin ( sudan ) eksilttiği kadar eksiltebilir..." ( Müslim,Birr, No: 1994-1995;Buhari,Edebü'l-Müfred NO: 129) ![]() Enes (Radıyallahu Anh) dan rivayet edildiğine göre,RAsulullah ( Sallallahu aleyhi ve sellem) buyurdu ki,Allahu Teala şöyle buyuruyor..: " Ben,kulumun bana karşı olan zannının yanındayım ( beni nasıl zannederse öyle bulur ) ve o bana dua ettiğinde,ben onunla beraberim." ( Ahmed İbni Hanbel,Müsned : 3/277) ![]() Aişe (Radıyallahu Anh 'dan ) rivayet edilen bir hadis-i şerif'te,Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve sellem ) :" Şüphesiz Allah'u Teala ısrarla dua edenleri sever" buyurdu.( Taberani,Kitabu'd-Dua :2/795) ![]() Cabir İbni Abdillah ( Radıyallahu anh) dan rivayet edilen bir hadis'i şerifte,Rasulullah ( Sallallahu aleyhi ve sellem ) şöyle buyurdu :" Canım elinde olan zata yemin ederim ki,şüphesiz bir kul,Allahu Teala'ya dua eder,Allahu Teala da ona kızgın olduğu için duasını kabul etmez. O yine dua eder ; Allahu Teala yine kabul etmez.Kul tekrar dua edince,Allahu Teala,meleklerine "Kulum benden başkasına dua etmekten kaçındı.O bana dua ediyor ben ise kabul etmiyorum.Sizi ŞAhid tutuyorum ki,muhakkak ben onun duasını kabul ettim." buurur."( Taberani,Kitabu'd-Dua : 2/ 795) ![]() Abdullah İbni Mes'ud (Radıyallahu anh) dan rivayet edilen bir hadis-i şerifte Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: "Allahu Teala 'nın fazl-u kereminden isteyin.Zira Allahu Teala kendisinden istenmesini sever.En üstün ibadet (başa gelen musibetin)açılmasını beklemektir." (Tirmizi,Deavat No:3571,Taberani,MU'cemu'l-Kebir : 10/124) ![]() Ebu Hureyre (Rdıyallahu anh)dan rivayet edilen bir hadis-i şerifte Rasuullah (Sallallahu aleyhi ve sellem) : "Allahu Teala kendisinden istemyene kızar."buyurdu.(Tirmizi,Deavat no : 3373;İbni Mace Dua No: 3827) ![]() Enes ibni Malik 8Radıyallahu anh)dan rivayet edilen bir hadis-i şerifte,Rasulullah ( Sallallau aleyhi ve sellem): "Sizin biriniz takunyasının kopan bağına varıncaya kadar,herşeyini Rabbinden istesin."buyurdu.(Tirmizi,Deavat No: 3682;İbni Hibban No : 2402) ![]() Selman-ı Farisi ( Radıyallahu anh)dan rivayet edilen bir hadis-i şerifte Nebi (Sallallahualeyhi ve sellem): "Kazayı(Allahu Tealanın bir mesele hakkında ki takdirini) ancak dua geri çevirebilir.Ömrü de,ancak iyilik artırabilir."buyurdu.(Tirmizi,kader No: 2139,Tahavi,Müşkili'l-Asar:2/169) ![]() Şu bilinsin ki,kaza (Allahu Tealanın takdiri) iki türlüdür.Biri kaza-i mübrem,diğerikaza-i muallak'tır.Mübrem kesin,muallak ise, askıda demektir. Allahu Teala'nın ezelde verdiği kararlar asla değişmez..Ancak "Kulum dua yaparsa veya sadaka verirse ondan bir takın belaları defedeceğim"diye askıda bıraktığı bir takım kararları vardır ki,kul dua eder veya sadaka verirse,Allahu Teala ondan belaları defeder.. Kul böyle yapmaığı takdirde,Allahu Teaa onu bazı musibetlere ma'ruz bırakır.Nitekim Hazreti Enes (Radıyallahu anh)dan rivayet edildiğine göre,Efendimiz ( Sallallahu Aleyhi ve sellem )cüzzam hastalığına tutulmuş kimselerin yanından geçerken: "Bu adamlar Allahu Teala'dan Afiyet istememişler ( ki bu hastalık başlarına gelmiş)" buyurdu.(Taberani,Kitabu'd-Dua:2/806-807) ![]() NOT : DEVAMI GELECEK İNŞAALLAH ...
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
#2 |
![]() ![]() Abdullah İbni Mes'ud (Radıyallahu anh)dan rivayet edilen bir hadas-i şerifte de,Efendimiz (Sallalahu aleyhi ve sellem ) : "Mallarınızı zekatla koruyun,hastalarınızı sadaka ile tedavi edin,belaya karşıda dua hazırlayın ." buyurdu .. ![]() Hz. Aişe (Radıyallahu anha)dan rivayet edilen bir hadisi şerifte de;Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve sellem ) : "Sakınmak kadere yaramaz (tedbir takdiri bozamaz).Dua,inen ve inmeyen her şeye yarar (başa gelen belayıkaldırır;henüz gelmemiş olanı da durdurur).Şüphesiz ki,dua ve bela kıyamete kadar çarpışırlar(Dua gökten inen belayı karşılar ve onun yeryüzüne inerek sahibine zarar vermesine engel olur)." ![]() Bütün bu hadis-i şerifler,duaların belaları ortadan kaldırmaya vesile olduğunu açıkça ifade etmektedir.Ancak Allahu Teala evveli olmayan lmiyle bir kimsenin dua yapıp yapmayacağını veya sadaka verip vermeyeceğini ezelde bildiği için,kararlarını ona göre vermiştir.. ![]() Onun ilminde hiç bir değişiklik ve yanlışlık söz konusu olmadığı için,kaza ve kaderide asla değişmez,Lakin Allah-u Tealanınsırlarını bilmekten aciz olan bizler , her işte olduğu gibi,bu hususta da sebeplere sarılmakla memuruz..İşte bu hususta yegâne sebep ve belaların def'ine tek çare duadır.. ![]() Ebu Said (Radıyallahu anh)dan rivayet edildiğine göre,Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve sellem)şöyle buyurdu : "Müslüman bir kul,bir günah veya akrabasıyla arayı açmak (gibi şerite uymayan şeyler)istemedikçe,kendisine şu üç şeyin biri verilmeden duası asla geriçevrilmez.Ya dua ettiği şey kabul edil(ip dünyada kendisine veril)ir veya ahirette kendisi için o(duanın sevabı)saklanır yahut da duası kadarbir kötülük ondan uzaklaştırılır." ![]() Enes İbni Malik (Radıyallahu Anh) dan rivayet edilen bir hadis-i şerifte Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve sellem ) :"Canım elinde olan Allah'a yemin ederim ki ,Allah Azza ve Celle,duasını kabul etmeyeceği bir kula,dua etmeyi nasip etmez." buyurdu... ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() allah razı olsun
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |