AK Gençliğin Buluşma Noktası
Dini Konular Dinimiz hakkında öğrenmek ve paylaşmak istediğiniz herşey.

Stil
Seçenekler

Alt 09-08-2009, 14:21   #1
Kullanıcı Adı
Gölge
Question ''Besmele vesvesesi''nden kurtuluş var mı ?

Ev almak için biriken paranın zekâtı verilir mi? Farklı ayardaki altının zekâtı nasıl verilir? "Besmele vesvesesi"nden kurtuluş var mı? Mehmet Paksu cevapladı.

Mehmet Paksu'nun yazısı

Besmele vesvesesi"nden kurtuluş var mı?

Hocam, benim derdim, gusle başlarken "Besmelede bir harf eksik mi oldu, besmeleyi yanlış mı söyledim, besmele olmadı mı" gibi tereddüt ve vesveseye düşmem.

Bundan dolayı gusülde sıkıntı yaşıyorum. Sorum şu:
1. Acaba besmele sadece zihinden geçirilse olur mu?
2. Eûzü-besmele yerine gusle başlarken "Bismihî" aynı işlevi görür mü?

3. Kurtulmak için ne yapmam lazım? (Rumuz: Çaresiz)

Vesvese bir takıntıdır. Zihnimize, kalbimize bu takıntıyı getiren biz değiliz, bizden kaynaklanmıyor, bizim eksikliğimiz ve suçumuz değil. Vesvesenin tek kaynağı şeytandır. Şeytan fırsat buldukça insanı ibadetten uzaklaştırmak ve soğutmak için her tür oyunu/tuzağı kurar.

Öncelikle aklınıza gelen, hayalinizi karıştıran bu düşüncelere önem vermeyin, benimsemeyin. Sizin dışınızda, sizin sevmeyen, sizi kıskanan, baş düşmanınız olan "musibet" bir varlığın malını kendinizden bilmeyin.

Vesvesenin gerçek bir yönünün olmadığını, zayıf bir gölgeden, sanal bir görüntüden öteye geçmediğini kabul edin. Sağlam durun, sarsılmayın, şeytanın kazdığı kuyuya düşmeyin.
Gusül yapan bir insan besmeleyi neden eksik, niçin yanlış okusun? Böyle bir şey mümkün mü? Eksik okumanın bir sebebi var mıdır?

İkincisi, Gusül esnasında besmele okumak şart değil. Okumasanız da gusle bir eksiklik gelmez, bir süreliğine bir sünneti yapmamış olursunuz.

Kurtulman için, "Hayır, ben besmeleyi yanlış/eksik okumuyorum, bana yanlış okuyorsun diyen şeytandır" deyin, şeytanı zihninizden silip atın.

Besmeleyi zihninizden geçirmeniz de kafi gelir. Ayrıca Eûzü-besmele yerine "Bismihî" deseniz de olur "Bismillah" deseniz de olur, yeter ki vesveseye kapılmayın.

Farklı ayardaki altının zekâtı nasıl verilir?
Zekâtı verilen altının ayarının 18 veya 22 olması fark eder mi? (Rumuz: Zeynep)

Altın kaç ayar olursa olsun, altındır, zekâta tabidir. Yeter ki en az 80 gramı bulsun. Altının kendisinden zekât verecekseniz, 22 ayar üzerinden vermeniz en isabetli olanıdır, fakat 18 ayar üzerinden vermek de mümkün.

Fakat en güzeli kaç gram olduğu tespit edildikten sonra kuyumcunun alışı üzerinden TL olarak da verebilirsiniz. Böylece hesap eksiksiz olur.

Ev almak için biriken paranın zekâtı verilir mi?
3.5 yıldır evliyiz. Bir arabamız var, ev almak için para biriktiriyoruz. Bunun için her ay para miktarımız değişiyor. Zekât düşer mi, tutarı nasıl hesaplarız? (Rumuz: Zekât)

Kullandığınız arabaya zekât düşmez. Çünkü araba zaruri bir ihtiyaç maddesidir. Ev almak için biriktirdiğiniz para zekâta tâbi olan bir meblağdır. Şu anda zekâtını verecekseniz, en son miktarı ne kadarsa o kadarının kırkta birini zekât olarak verirsiniz. Tamamının üzerinden bir yılın geçmesi şart değildir.

Bugün

Gölge isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)