![]() |
#1 |
![]() ![]() IMF BAŞKANI IMF’SİZ EKONOMİ PLANINI ‘TÜRKİYE HIZLA DÜZELECEK’ DİYE YORUMLADI IMF Başkanı Strauss-Khan Washington’da Türk gazetecileri topladı ve tarihi bir açıklama yaptı: Biz ihtiyacı olan ülkelere para veriyoruz. Şu anda Türkiye ekonomisinin yardıma ihtiyacı yok. Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, IMF’nin, ihtiyaç duyan ülkelere yardım eden bir kuruluş olduğuna dikkati çekerek “Şu anda Türk ekonomisinin yardıma ihtiyacı olduğu yönünde bir işaret bulunmuyor” dedi. Strauss-Kahn “Ancak tabii ki Türk hükümetinin hizmetinde olmayı sürdüreceğiz ve diğer tüm IMF üyesi ülkelerle olduğu gibi Türk hükümetiyle de görüşmeye devam edeceğiz” ifadesini kullandı. IMF binasında, bir grup Türk gazeteciye açıklamalarda bulunan Strauss-Kahn, Devlet Bakanı Ali Babacan’ın IMF ile anlaşmanın şart olmadığı yönündeki sözlerine ilişkin yorumunun sorulması üzerine, IMF’nin, yardımına ihtiyaç duyan ülkelere yardım etmekle görevli bir kuruluş olduğuna dikkati çekti. Bir ülke, bir sorunla başa çıkmada kendisini yeterli düzeyde görürse, bunun kendileri için sakıncasının olmadığını kaydeden Strauss-Kahn “Hükümetle görüşmelerimiz sürüyor” diye konuştu. BÜTÇENİZİN SEYRİ İYİ YÖNDE Kahn şunları söyledi: “Bütçenin iyi yönde seyrettiğini öğrendim. Olup bitenlere ilişkin değerlendirmemiz, hükümetin değerlendirmesiyle çok yakın. Tabii ki ufak tefek farklılıklar olabilir, bu her ülkeyle oluyor. Dolayısıyla herhangi bir sorunun çözümü için hükümetle çalışmaya devam edeceğiz. Eğer Türkiye bir gün IMF’nin yardımına ihtiyaç duyarsa, bu yardımı sağlamaktan mutluluk duyarız.” IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Türk hükümetiyle 2010 yılına ilişkin öngörülerde de büyük ölçüde görüş birliği içinde olduklarını söyledi. Strauss-Kahn, Türkiye ile IMF arasında, İstanbul’daki toplantılar sırasında bir anlaşmaya varılması olasılığına dair soru üzerine de IMF ile Türkiye arasındaki görüşmenin, IMF’nin İstanbul’da diğer herhangi bir ülkeyle yapacağı görüşmeden farklı olmayacağını belirtti. AA İstanbul başlama noktası olacak İstanbul’da yapılacak olan IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları’na ilişkin de açıklamada bulunan Strauss-Kahn, İstanbul’daki toplantının, ‘tünelin ucu görünüyor’ olsa da küresel krizin halen sürdüğü bir döneme denk gelmesi açısından özel bir önem taşıdığını belirtti. Toplantının, Pittsburgh’da gelecek hafta düzenlenecek G-20 toplantısının hemen sonrasında gerçekleşecek olması bakımından önem taşıdığını ifade eden Strauss-Kahn, “İstanbul toplantısı çok önemli, çünkü Pittsburgh’da çok farklı konularda önemli kararların alınacağına inanıyorum. İstanbul toplantısı, Pittsburgh’da üzerinde karara varılan birçok konu için başlama noktası olacak” diye konuştu. Tünelin ucu göründü ama hâlâ tünelin içindeyiz IMF Başkanı Strauss-Kahn, küresel iyileşmenin 2010’un ilk yarısında görülmesinin beklendiğini, her yerde aynı anda bunun sağlanamayacağını, bazı ülkelerde iyileşmenin daha da erken olabileceğini kaydetti. Strauss-Kahn, “Tünelin ucunu görüyoruz ama hâlâ tüneldeyiz” dedi. İşsizlik sorununun da hızlı şekilde çözülemeyeceğini dile getiren Kahn, büyümenin yeniden başlamasıyla bunun etkisinin görülmesi arasında zaman farkı bulunduğunu, bu zaman farkının, ülkenin durumuna 1 yıla kadar çıkabileceğini ifade etti. Türkiye’nin geleceğine güvenim tam IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Türkiye’ye güveninin tam olduğunu söyledi. “2009 yılı, Türk ekonomisi için zor bir yıl ama 2010’da hızlı bir iyileşme öngörüyoruz. Küresel ekonomide iyileşme sağlandığında, buna paralel olarak Türkiye’de de hızla iyileşme görülecek” dedi. G-20’nin bir üyesi olarak Türkiye’nin, dünyadaki en büyük ekonomilerden biri olduğunu söyleyen Strauss-Kahn, ‘’Türkiye’nin gelişmekte olan bir ekonomi olduğu aşikar ama hızlı bir biçimde gelişmiş ve güçlü bir ekonomi olacak. Tabii ki bunun için atılması gereken adımlar var ve ben hükümetin bu konuda ne yapılması gerektiğini bildiğini düşünüyorum. Türk ekonomisinin geleceğine güvenim tam” diye konuştu. STAR GAZETESİ
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|