AK Gençliğin Buluşma Noktası
Resim & Fotoğraflar Resim ve Fotoğraf paylaştığımız bölümümüz.



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 09-22-2010, 15:25   #1
Kullanıcı Adı
EZEL
Standart Tandır Ekmeği .. !!!


Tandır ekmeği buralara Orta Asya’dan gelmiş. Eskiden Sille’de yaygın olan tandır üretimi şimdilerde bildiğim kadarıyla kalan son ustanın elinden çıkıyor. Konya’da tandır, eskiden günümüze kullanılan bir pişirme aracıdır.



Yer gömülen bir nevi fırın olan tandır kırmızı topraktan yapılarak Konya’nın “örtme” veya “tandırsekisi” denilen mutfağa bağlı (çoğu yerde ayrı) açık bölümüne monte edilir.



Bunun nedeni tandır yakılırken çıkan duman ve isten mutfağı kurtarmaktır. Tandırın ağız kısmı dar alt kısmı daha geniştir. Alt kısmında “kulle” denilen hava deliği bulunur. Tandırın ısısı bu hava alma deliğinden ayarlanır. Tandırlar eskiden Sille’de yapılırdı.
Eskisi kadar olmasa da Meramdere’de birçok evde tandırlarda ekmek yapılıyor



Sabahın erken saatlerinde evin hanımı ve yardımcıları tandırı yakarlar. Yakacak malzemesinin en verimli olanı sıkı durun tezek, alı çırpı. Elle yoğrulmuş hamur kıvama gelip de tavında tandır ateşiyle birleşince ekmeğin macerası başlar. Hazır hamur bezeleri hafifçe ıslatıldıktan sonra tandır duvarına yapıştırılır. Sıra sıra dizilen bezeler bir süre sonra mis kokulu ekmekler olarak tandırdan çıkartılır…




Tandır adabını rahmetli Nimet Uzluk şu şekilde anlatmaktadır: “Tandırda ekmek yapacak kişinin işlik ve şalvar giyip kollarına kolçak takması, pişmiş ekmeği çıkaracağı zaman sağ eline tek parmaklı yün eldiven giymesi, başını sıkı bir örtü ile bağladıktan sonra alnına çatkı sarması gerekir”.




Tandırda yapılan ekmekler tandır ekmeği, böreği, yağlı güdük, yağlı gevrek, yağsız(ham) gevrek, düşme ,boz ekmektir.



Tandırda yapılan yemek türlerini Uzluk şu şekilde vermektedir: “Tandır çorbası, mercimek çorbası, işkembe çorbası, paça, tandır kuzusu ve çebiç asması, tandır kebabı, çömlek kebabı, testi kebabı, etli kuru fasulye, güveç”.. Konya’nın söğürülecek sebze ve meyveleri için de tandırın son ateşi kullanılabilir.











 

EZEL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 09-22-2010, 15:36   #2
Kullanıcı Adı
İntifada
Standart
Of of of tereyağıyla ne gider biliyonmu...
gelemde senin oralara bi yaptırıver bana

Yakup Kadri Karaosmanoğlunun köyünde meşhurmuş
  Alıntı ile Cevapla
Alt 09-22-2010, 18:40   #3
Kullanıcı Adı
Erhan KARACA
Standart
cuma günü eve gidicem yerim bol bol (: teyzeme deyim de babamla gondersin (:
Erhan KARACA isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 09-22-2010, 18:53   #4
Kullanıcı Adı
EpiVaTeS
Standart
kuyu kebabının piştiği yer...
bi deneyin ha parmaklarda gidebilir arada...
Konyalız...
EpiVaTeS isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 09-22-2010, 18:57   #5
Kullanıcı Adı
AY IŞIĞI
Standart
Çok lezzetli görünüyorlar.
Bizim yan komşunun çatısında var, arada yaparlar kokusu gelir

AY IŞIĞI isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 09-22-2010, 19:06   #6
Kullanıcı Adı
Özgür Çağrı
Standart
Eleh tandıra bak ağzımın suyu aktı
Konyalıyız Reyiz
  Alıntı ile Cevapla
Alt 09-22-2010, 20:36   #7
Kullanıcı Adı
ak sevda
Standart
bizde tandır ekmeği yapıyoruz tandır ekmeğinin tadı bambaşka oluyor
ak sevda isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 09-22-2010, 21:54   #8
Kullanıcı Adı
EZEL
Standart
Alıntı:
ak sevda Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
bizde tandır ekmeği yapıyoruz tandır ekmeğinin tadı bambaşka oluyor
Sen bize nispetmi yapıyorsun zaten canımız çekti
EZEL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 09-22-2010, 23:15   #9
Kullanıcı Adı
Delilin NuR
Standart
Alıntı:
EZEL Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Sen bize nispetmi yapıyorsun zaten canımız çekti
Bencede ak sevda ...
Küçüklüğümde hatırlarım hazır tandırlar vardı , Kimisi onları tercih ederdi, kimiside ustaları getirtip kendine özel büyük veya küçük olarak yaptırırdı ...
Bende şahit olmuşumdur tandır yapımına ...
Ak sevdanın dediği gibi Tandır ekmeğinin tadı bir başkadır, sadece ekmeği değil tandırda yapılan ekmekten tutunda her türlü yemek güzel oluyor ...
Delilin NuR isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 09-22-2010, 23:51   #10
Kullanıcı Adı
EZEL
Standart
Alıntı:
Delilin NuR Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Bencede ak sevda ...

Küçüklüğümde hatırlarım hazır tandırlar vardı , Kimisi onları tercih ederdi, kimiside ustaları getirtip kendine özel büyük veya küçük olarak yaptırırdı ...
Bende şahit olmuşumdur tandır yapımına ...

Ak sevdanın dediği gibi Tandır ekmeğinin tadı bir başkadır, sadece ekmeği değil tandırda yapılan ekmekten tutunda her türlü yemek güzel oluyor ...
Bizim köyde ekmeğin yanına buğday çorbası birde çoban salatası sonrada bir çay ohhh 12 saat acıkmazsın valla .
EZEL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi