![]() |
#1 |
![]() Amerika'daki Demokrat Parti'nin ambleminin -bizde "Af edersiniz" demeden adı ağza alınamayan- eşek olduğunu biliyor muydunuz? Evet, evet, karakaçan... Ya Cumhuriyetçi Parti'nin ambleminin fil olduğunu? Her iki hayvanın amblem olarak seçiminde bir mantık var...
Bizde hayvanlardan korkmayan en cesur parti 12 Eylül sonrasında Turgut Sunalp'in kurduğu MDP olmuştu; 'horozlu parti' diye anıldı. Turgut Paşa, her sabah horoz sesiyle uyanan köylünün, sandık başına gittiğinde, listedeki horozu kolayca bulacağını umuyordu. Millet horozu listede bulmakta zorlanmadı, ama oyunu ona atmama titizliğiyle... Halkçı Parti'nin amblemi neydi, unuttum... Turgut Özal, "Hayallerimize bile erişemezler" diyordu, ama Anavatan Partisi'ni kurduğunda muhayyilesini fazla zorlamadı ve mezun olduğu İstanbul Teknik Üniversitesi'nin (İTÜ) yakasında taşıdığı rozetindeki arıyı seçiverdi; sonradan Türkiye haritası haline getirilecek bir de petek ekleyerek... Kampanya sırasında, arının ne kadar çalışkan ve yararlı bir varlık olduğunu anlatıp durdu ANAP sözcüleri... Bunları, yeni kurulan Adalet ve Kalkınma Partisi'nin amblem olarak 'ampul'de karar kılmasının başlattığı tartışmalar üzerine düşündüm. Saadet Partisi (SP) lideri Recai Kutan, "Bize de getirdiler, beğenmedik" demiş... Bir başka SP'li, "Ne olacak yani, ampulü Edison'un icat ettiği gerçeği değişecek mi?" diye sormuş... Hürriyet, "Tayyip Erdoğan THY'nın çıkardığı 'Skylife' dergisine göz gezdirirken karşılaşmış ampulle, zihnine oradan takılı kalmış" açıklamasını getirdi... Ampul amblemi kimin aklının eseri bilemem, ama bildiğim bir şey var: İlk gün duvara yansıtılan biçimiyle ampul amblemi çiziminde 'Nokia 6210' cep telefonu kullanım kılavuzundan yararlanılmış... Her aldığımız elektronik cihazla birlikte kimselerin el sürmediği sayfaları kalabalık kılavuzlar da verilir ya... O kullanma kılavuzlarını Dostoyevski okuyormuşçasına gözden geçiririm. El yordamıyla keşfi imkânsız, cihazı daha önce kullananların farkına varmadığı bir çok özellikten o sayede haberdar olurum. Kendisiyle aynı cihazı kullandığım pek çok dostum, bazı özelliklerin farkına, benim uyarım üzerine varırlar... Yakın zamana kadar Ericsson'un küçük model cep telefonunu kullanıyordum, memnundum da... Geçen hafta, en lâzım olduğu gün, cihaz kendini kilitleyiverdi. Teknik servis cihaza el sürmek için 45 dolar istedi, bir başkası dört gün sonraya gün verdi. Tesadüfen tanıştığım okurum da olan bir uzman ise bir çay içimi süresinde sorunu çözdü. Ama "Arızası sık bir model bu ve ilk ârızadan sonra yenilerine hazırlıklı ol" uyarısıyla... Gerçekten de, iki gün sonra farklı bir başka ârıza çıktı cihazda. "Öleceğini bildiğine göre, hangisinin uzun yaşayacağını da bilirsin" diye sıkıştırdığımda, uzman dost, beni 'Nokia 6210'a yönlendirdi. Diğer modellerin kılavuzlarında da var olabilir, ama bendeki kitapçıkta ampul sembolü hemen her sayfada karşıma çıkıyor. Açıklamalardan sonra ipucu vermek istendiğinde hemen dayıyorlar ampulü... Altında kıvrımların bulunduğu bölüm, içinde sırça parça, üzerinde cam ve yedi çizgiyle belirtilen hüzmeler... "Bunlar nedir?" diye sorulduğunda, "Ülkemizin yedi bölgesini simgeliyor" cevabı verilen yedi çizgisiyle ampul, Nokia kılavuzunda, 'ipucu' sembolü... Ak Parti'ye ampulü amblem olarak seçenler, grafik sanatçısına örnek olarak kılavuzu vermiş olmalılar ki, o da camı çevreleyen yedi hüzmeye kadar her şeyi örnekte gördüğü gibi çizmiş... Bir ampulden ne kadar çok anlam çıkarıldığını görüp ben de şaşırdım. Biri, ampulün içindeki sırça parçada üzerinde Kur'an bulunan bir rahle keşfetti sözgelimi... Biri, ampulü tersine çevirdiğinde kıvrıntılı bölümün sarık teşkil ettiği sonucuna vardı; küçümen bir sarık giymiş şişmanca bir hocaefendi silüetiymiş tersine ampul... Hüzmeleri de sevmemişlerdir ya, onlarla ilgili herhangi bir teori geliştirdiklerine rastlamadım... Parti adının Ak Parti biçiminde kısaltılmışı ise, geçmişte kurulmuş 'Akıncılar' gibi bazı örgütleri çağrıştırıyormuş... En güzelini Sakıp Sabancı söyledi: "Ben bu adı sevdim kardaşım" dedi Sakıp Bey ve ekledi: "Bizim Akbank'a benziyor..." Ben ise, "Aydınlığa açık, karanlığa kapalı" mesajına fena halde takıldım... Benim bildiğim ampul ortalık aydınlık olduğunda kapalı tutulur, karanlık bastığında düğmesine basılır... Yani, "Aydınlığa açık, karanlığa kapalı" sloganı ampullü bir amblemle mantıken doğru değil. Ayrıca ampulün kendisi ışık değildir, ışığın kaynağı elektrik enerjisidir; miadını dolduran, teli kopan, kısa devre yapan ampul kullanılmaz, atılır... Kimselerin ambleme bu yönden karşı çıkmaması tuhafıma gitti doğrusu... Yine de belleklerde kalacak bir amblem olduğu için ampulü uygun bir seçim olarak görüyorum. Siz de, "Diğer partilerin amblemi ne?" diye bir düşünün bakalım, hangi partileri amblemleriyle hatırlayacaksınız ve neden? Amerikalılar boşuna eşek ile fili amblem seçmiş değiller elbette... En mantıklı amblem değil, akılda kalan amblem başarılıdır... Bu sebeple, hangi açıdan olursa olsun, Ak Parti amblemini tartışmaya açanlar, farkında olmadan o partinin popülerliğine katkıda bulunuyorlar... Henüz öteki telefonlardan pek az farkını gördüm, ama 'Nokia 6210' bir siyasi partiye amblem katkısı sebebiyle gözümde şimdiden değerli...
![]() |
|
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|