![]() |
#1 |
![]() Kürtçe konuşma krizi büyüyor!
DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmasına Türkçe başlayıp Kürtçe olarak sürdürdü. Bunun üzerine Türk'ün konuşmasını veren TRT3 Meclis TV, yayınını Anayasaya aykırılık gerekçesiyle durdurdu. Gelişme geniş yankı uyandırdı. Peki kim hangi tepkiyi gösterdi. ![]() AK PARTİ'NİN TEPKİSİ AK Partili Nihat Ergün, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: Kürtçe ile ilgili ana dilin öğrenilmesi yayın yapılması konuşulması gazete televizyon çıkarılması gibi bir çok engeller son bir kaç yıldaki demokratik açılımlarla kaldırıldı ve bu açılımlardan TRT6 büyük bir memnuniyet getirdi. TBMM çatısı altında verilen mesaj büyük bir kesime hitap etmemiş oluyorsunuz. Böyle bir girişimi seçim öncesi bir mesaj olarak görüyoruz. Yani bir anlamvda da demokratikleşme adımlarının önünde projokatif bir girişim olarak da algılanabilir. Böyle bir ihtiyaç ortaya çıkartacak bir tablo yoktur. Provokatif sonuçlar da doğurabilir. Herkesin anlayacağı mesajlar verilmeli. TRT3 yayını kesti: Mevzuatta bazı sıkıntılar olabilir. Özel kanallar ve TRT'nin diğer kanalların kendi iç sisteminde bazı sıkıntılar olabilir. TBMM televizyonunun başka dillerde yayın yapması sözkonusu olmamıştır. TRT6 bu konu için vardır. Bunu düşünerek böyle bir adım atılmış olabilir. DTP ısrar ederse: Şimdiye kadar bunu hiç yapmadılar. Provokatif girişimlerden kaçındılar, eğer bundan sonra bu açılımlar devam ederken bu tür tutumlarda bulunurlarsa DTP'nin demokratik siyasetin bir parçası olmadığı noktasında bazı fikirler olacaktır. Bu da TBMM'deki parlamenterler tarafından kabul edilecek bir şey değil. MHP'NİN TEPKİSİ MHP'nin tepökisi sert oldu ve eleştiri oklarının hedefi AK Partiydi. MHP'li Cihan Paçacı, partisinin konuya bakışını şu sözlerle özetledi: Türk kürtçe konuşarak yanlış yapmıştır. MHP olarak bugünleri yaşayacağımızı daha önce söylemiştik. Belliydi. esas haka TRT'nin Kürtçe yayına başlamasıydı. TRT devlet televizyonudur ve devletin sesi niteliğindedir. Devlet kendi vatandaşına başka bir dille ulaşırsa bugünlere gelmesi kaçınılmazdır. O yörede yaşayan halkımız Türkçe'yi anlayamıyor diyorlardı. Yarın TBMM çatısı altında bir vekil Kürtçe konuşursa yanlışlığa imza atacak buna ne diyeceksiniz. Beni seçen seçmen Kürtçeyi anlamıyor beni izliyor ben onun için Kürtçe konuşuyor dediğinde itiraz edemeyeceğiz. "TBMM kürsüsünde ya da dışarıda yapması aynı değil ama Başbakan'ın Kürtçe konuşması bunun önünü açıyor. Yarın eğitimde de aynı taleple karşı karşıya kalacağız. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için Türkçe bilmiyorlar dediğinizde yarın bunu eğitimde de karşımıza çıkartacaklar. " CHP'NİN TEPKİSİ CHP ise TRT'nin yayın kesmesine tpki gösterdi. CHP'li Mustafa Özyürek, konuyla ilgili soruya şu karşılığı verdi: TRT'nin tutumu ile ilgili olarak, TRT'nin sansürü konuşmayı kesmesi doğru değil. Bu bir sansür uygulamasıdır. Parti liderinin konuşmasına TRT sansür uygulamamalıdır. Anayasamıza göre resmi dilimiz Türkçe'dir. Sayın Türk'ün de buna uyması doğru olur. Ama TRT'nin tutumu doğru değil. Kendileri anayasaya baılılık yemini ettiğine göre buna uymalıdırlar. Seçimler yaklaştı seçmene selam gönderiyor. Ama TRT'nin Kürtçe karşısında bu kadar hassas davranmasına gerek yok. Kürtçe yayın yapan bir TRT kanalı var. Sayın Türk'ün de anayasaya uygun davranması gerekir." CİNDORUK ERDOĞAN'I ELEŞTİRDİ DTP'li Türk'ün Kürtçe konuşması kısa sürede geniş yankı uyandırdı. Konuya ilişkin soruları cevaplayan TBMM eski Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Başbakan Erdoğan'ın Kürtçe bazı kelimeler kullanmasını eleştirerek, "Başbakan seçim meydanlarında bir kaç Kürtçe kelime kullanıyor. Bu da siyasi amaçla kullanılan kelimeler. Bu da doğru değil" diye konuştu. Cindoruk, DTP'lilerin bu tutumlarını bundan sonra da sürdüreceklerini öne sürdü. KARADUMAN: ANAYASA'NIN HÜKMÜ AÇIK Eski TBMM Başkanlarından Necmettin Karaduman: "Anayasa'nın bu konudaki hükmü açıktır. Devletin dilinin türkçe olduğu açıktır ve buna uygun hareket edilmesi esastır. Siyasi Partiler kanunu da bunu böyle görüyor. Kapatma davası ile ilgili olarak da mahkemenin alanına girer, AYM de bunu değerlendirme içine alabilir. TBMM Başvkanı'nın yapacağı iş, böyle bir konuşmanın hemen kesilmesi gerekir. Genel Kurul'da değil grup toplantısında yapılıyorsa meclis başkanınca yapılcak bir şey yok. Önümüzde bir yerel seçimler var, bu unsun propaganda amacıyla yapılıyor." KÖKSAL TOPTAN: DTP YANLIŞ YAPTI "Anayasanın amir hükmü yayını kesmeyi gerektiriyor. TRT Şeş örnek gösteriliyor ama benzerlik yok. O da kanunla kurulmuş bir tv kanalı. TBMM'de böyle bir yol açılırsa TBMM tedbirini alır. Milletvekili ve Başkan Kürtçe bilmiyorsa hatibi nasıl anlayacaklar. Azınlıkların olduğu ülkelerde bir takım önlemler var. Türkiye'nin böyle bir azınlık sorunu yok. TBMM'nin yaptığı kanunların emretti iştir. Benim buna izin vermem söz konusu olamaz. Böyle bir şey olabileceği arkadaşlarımıza iletilmiş sadece. siyasi Partiler Kanununa muhalefet var ama bunun gereğini yapmak benim işim değil. Siyasi Partiler Kanunun emrettiğini biz olay sırasında yerine getiririz. Başbakan'ın iki kelime ile Kürtçe konuşması ile bu olay arasında benzerlik yok. DTP'li arkadaşlar bana kızıyorlar ama zaman zaman bu tür açıklamalarda bulunuyorum. Meclsi çalışmalarında hiç sıkıntım olmadı ama bugüne gelene kadar. Bugün yanlış yaptılar." Habervaktim.com
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
#2 |
![]() En güzel değerlendirmeyi Nihat Ergün yapmış; "seçim öncesi bir mesaj" -demokratikleşme adımlarının önüne set olabilecek provokatif bir hareket - buna hiç gerek yoktu-
Şuna bakar mısınız,şu MHP'nin tepkisine bakar mısınzı ya, neredeyse AK Parti'nin yaptığı sosyal ve kültürel iyileşmelere bağlayacak meseleyi.. TRT Şeş'i ağzınıza almayın siz etnik siyasetçiler. Aynı Kürtçe konuşmayı DEP yapmıştı yıllar önce, o zaman TRT Şeş mi vardı !!! CHP'li Mustafa Özyürek de bol keseden sallıyor. Ne dediğini kendi biliyor mu ki; biz anlamaya çalışalım. Hüsamettin Cindoruk Beyefendi de Başbakan'ın Kürt vatandaşlaırna Kürtçe seslenmesini yadırgıyor. Başbakan niye Kürtçe söz söylemiş. Heey giiiiidi statükocu ! Sen bir kere kimsin ya, sen 28 Şubat darbesinin kurduğu Demokratik Türkiye diye saçma sapan bir partinin başkanıydın.. ne oldu gıdım yol alamadın ! Sen ne anlarsın Milletle kucaklaşmaktan ! Sen ne anlarsın Milletin adamı olmaktan be.. TRT ŞEŞ BİR HAYR çatla emi ! Necmettin karaduman da konuşmuş.. Kimdir Necmettin karaduman; sempatikliğyle Encümen-i Daniş'in karanlık yüzünü gizlemeye çalışan bir tiyatrocu...Ne anlatabilir bize yaa.. Köksal Toptan ne desin; Anayasa'nın amir hükmü var diyor, yayının keislmesi lazımdı.. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() evet kesinlikle provokatif bir hareket ......
diyarbakırı kaybettikleri anladılar sanırım ........ son cırpınısları Allahın izni ile........ |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Etiketler... Lütfen konu içeriği ile ilgili kelimeler ekliyelim |
dtp, konuşma, kriz, kürtçe |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|