|
![]() |
#1 |
![]() Amerika'nın önde gelen Türk sivil toplum kuruluşlarından Türk Kültür Merkezi'nin düzenlediği 2. Geleneksel Dostluk Yemeği'nde, iki ülke ilişkilerine dair sıcak mesajlar verildi.
Onursal başkanlığını Fethullah Gülen'in yaptığı Türk Kültür Merkezi'nin iftar yemeğine Başbakan Tayyip Erdoğan ve 2008 başkanlık seçimlerinde Demokratların güçlü adayı Hillary Clinton'ın yanı sıra pek çok ünlü isim katıldı. Geceye tebrik mesajı gönderen Fethullah Gülen, dostluk yemeğinin insanlığa sevgi ve barış getirmesi temennisinde bulundu. New York Waldorf Astoria Oteli'ndeki yemekte bir konuşma yapan Clinton, Türkiye ile ilişkilerin gelişeceğini belirterek, "Ramazan ayı bizleri aynı çatı altında buluşturuyor." dedi. Programa, Brooklyn'in 'Türk dostu' olarak bilinen belediye başkanı Maty Markowitz'in esprileri damgasını vurdu. Türklüğünü ispatlamak için F.Bahçeli olduğunu, Sarar marka ceket giydiğini söyleyen Markowitz, bir de cebinden nazar boncuğu çıkardı. New York'ta Waldorf Astoria oteli'nin tarihî balo salonunda düzenlenen 2. Geleneksel Dostluk Yemeği'nde kalabalık bir Türk-Amerikan topluluğu katıldı. Eski ABD Başkanı Bill Clinton'ın eşi ve Demokrat Parti'den başkan aday adayı senatör Hillary Clinton, gecede yaptığı konuşmada, "Başbakan Erdoğan'a teşekkür ediyorum, kendisinin mevcudiyetinde Türkiye ve ABD arasındaki ilişkiler güçlendi ve güçlenmeye devam edecek." dedi. Eşi Bill Clinton ABD başkanıyken Türkiye'ye kızlarıyla birlikte geldiklerini hatırlatan Senatör Clinton, o zaman kendilerine gösterilen harika karşılamadan duyduğu memnuniyeti unutamadığını belirtti. Türkiye'yi Marmara depreminin hemen ardından da ziyaret ettiklerini söyleyen Clinton, pek çok Türk insanıyla tanıştıklarını ve acılarını paylaştıklarını söyledi. Clinton'un, 'first lady' sıfatıyla Beyaz Saray tarihinde iftar yemeği veren ilk başkan eşi olduğunu söylemesi ise salondan büyük alkış aldı. Ramazan ayının ortak değerlerinin insanları bir araya getirdiğini belirten Clinton, insanların arasında farklıklardan çok benzerlikler, ortak değerler olduğunun anlaşılması, farklılıklara da saygı gösterilmesi gerektiğini belirtti. Konuşmasında merhum Ahmet Ertegün'den de söz eden Clinton, Atlantic Records'un kurucusu, aile dostları Ertegün'ün ABD'de 'büyük bir esin ve başarı kaynağı' olduğunu, bu başarının ABD'de yaşayan Türk toplumunun katkılarını en iyi şekilde gösterdiğini dile getirdi. Başbakan Erdoğan da konuşmasında hoşgörü ve diyaloğa vurgu yaptı. "Biliyoruz ki, bütün semavi dinlerin ortak mesajı hoşgörü ve barıştır." diyen Erdoğan, 'farklılıklarımızı kin ve nefret kaynağına dönüştüren zehirli sarmaşık' olarak nitelediği teröre karşı ortak akıl oluşturulması çağrısı yaptı. İspanya Başbakanı Jose Rodrigez Zaperto ile eşbaşkanlığını yürüttüğü Medeniyetler Arası İttifak Projesi'ne değinen Erdoğan, Atatürk'ün, "Yurtta sulh, cihanda sulh" sözlerini hatırlatarak, dünyada yaşanan savaşların durdurulması için politikacıların olduğu gibi sivil toplum kurumlarının da sorumluluğu bulunduğunu kaydetti. Brooklyn Belediye Başkanı Markowitz: Fenerbahçeliyim, Ne mutlu Türk'üm diyene Dostluk yemeğinde, New York'un Brooklyn semtinin 'Türk dostu' olarak bilinen belediye başkanı Maty Markowitz de kürsüye çıkarak, esprili bir konuşma yaptı. Ceketinin yan iç cebinin üzerindeki Sarar markasını gösteren Markowitz, Fenerbahçeli olduğunu söyledi ve "Ben Türkiye'yi çok seviyorum. Ben Yahudi Türk'üm. Bunlar da Türklüğümü kanıtlamak için yeterli değilse işte buyurun." diyerek cebinden nazar boncuğu çıkardı. Elindeki ses kayıt cihazından 'Fenerbahçe Marşı'nı ve 'Türkiyem' şarkısını dinleten Markowitz, bu sırada salondakilere de "Türkiye, Türkiye" diye tempo tutturdu. Brooklyn Belediye Başkanı, geçtiğimiz ay yaptığı Türkiye ziyaretine dikkat çekerek, "Burada ezan sesi duyamıyorum. Burası çok sakin ve ben ezan sesini özledim" dedi. Türkçe olarak, "Ramazan mübarek olsun." diyen Markowitz, konuşması boyunca İngilizce 'Turkey' kelimesi yerine 'Türkiye' ifadesini kullandı. Türk dostu Maty Markowitz konuşmasını, "Ne Mutlu Türk'üm diyene" diyerek bitirdi. Türk-ABD ilişkileri artarak sürecek Renkli görüntülerin yaşandığı ve üst düzey katılımın olduğu yemeğin sonunda Başbakan Erdoğan, Clinton'a seramik bir tabak hediye etti. Clinton da Erdoğan döneminde Türk-ABD ilişkilerinin artarak sürdüğünü kaydetti. Clinton'ın, 'first lady' sıfatıyla Beyaz Saray tarihinde iftar yemeği veren ilk başkan eşi olduğunu söylemesi ise salondan büyük alkış aldı. İdris Gürsoy, Sezai Kalaycı, New York ![]() ![]() [img]http://medya.zaman.com.tr/extentions/haberinfotografi/2007-09-30-erdogan-newyork/img/03.jpg[img] ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zaman 30 Eylül 2007
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
Konuyu Toplam 3 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 3 Misafir) | |
|
|