![]() |
#1 |
![]() Okurlarımızdan “Birisi”, “gına gelmek” fiilinin nereden geldiğini sormuştu:
“ Merhaba! Gına gelmek deyimi nerden gelmiş acaba? Normalde hep kullanırız ama geçenlerde kullanırken çok ilginç geldi. Fonetiği bir garip yani. Dedim, galiba biz bunu yanlış kullanıyoruz. İnternete baktım, aynı şekilde kullanılmış. Kökenini merak ettim. İlginize şimdiden teşekkür ederim. “ “Gına gelmek” deyim midir, öncelikle ona bir bakmak gerek. Bir kelime grubunun deyim olması için gerçek anlamından uzaklaşması gerekir. Gına kelimesinin anlamını bilmediğimiz için “gına gelmek" fiilini, anlamından uzaklaşmış, mecazî anlam kazanmış ya da argolaşmış bir kelime grubu zannediyoruz. “Gına” Arapça bir sözcük ve غناء ( gınâ’ ) şeklinde yazılıyor. Gına kelimesinin üç farklı anlamı bulunuyor: 1. Zenginlik, bolluk 2. Şarkı, türkü, nağme, ezgi, ırlama 3. Usanç, bıkkınlık “Gına gelmek” fiilini üçüncü anlamındaki gibi bir şeyden bıktığımızı, usandığımızı anlatmak için kullanırız. Kelimelerin Soyağacı'ndan alıntıdır.
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|