|
![]() |
#1 |
![]() ![]() Ertan, "İspatlayamadığım hiçbir iddiam yok. Davalar ortada." diyor. Kaçak elektrik kullanımı Türkiye'nin en önemli problemlerinden biri. Üretilen enerjinin ortalama yüzde 8'i faturalara yansıtılamıyor. Devletin yıllık zararı yaklaşık 2 milyar dolar. Üstelik iletim hatlarındaki kayıplar bu rakama dahil değil. TEDAŞ'tan emekli olan Kemalettin Ertan, kendisini kaçakla mücadeleye adamış. Hırsızlık yapanları tespit ederek yargılanmalarını sağlıyor. Ertan'ın ihbarları sayesinde bugüne kadar 3 binin üzerinde dosya mahkemelere intikal etti. Ancak amirlerinin üstüne gidince kendini, sonu gelmez bir hukuk mücadelesinin ortasında buldu. Dava açtığı isimler arasına bürokratlar, siyasîler, müfettişler, hakim ve savcılar katıldı. Ölüm tehditleri aldı, evi kurşunlandı. Hakkında 18 iftira davası açıldı. Akıl sağlığının tespiti için Adli Tıp'a sevk edildi. Ve sonunda deli raporu verildi. Niğde'nin Bor ilçesinde yaşayan Kemalettin Ertan, haksızlığa uğradığını savunuyor. "Suç işleyenlerin peşini bırakmadığım için deli raporu verdiler. Bugüne kadar bütün iddialarımı ispatladım. Davalar ve verilen hükümler ortada. Deli olsam bunları yapabilir miydim?" sorusunu yöneltiyor. Çevresinde 'Komando Kemal' olarak tanınan Ertan, emekliliğinden hemen önce, amirlerinin bazı yakınlarına kaçak elektrik kullandırdığını, haklarında soruşturma açılması gerekenleri yargıya göndermeyip zamanaşımından kurtulmalarını sağladığını tespit etmiş. Savcılığa yaptığı ihbarlar neticesinde çalıştığı kurumun müdürü dahil onlarca kişiyi 'görevlerini kötüye kullandıkları' gerekçesiyle sanık sandalyesine oturtmuş. Yargılanan kişiler, suçları mahkemede tespit edilmiş olmasına rağmen Rahşan Ecevit'in affından faydalanarak ceza almaktan kurtulmuş. Ertan, ayrıca kendisiyle birlikte 187 işçinin imzasını taklit eden bazı yöneticilerin vergi iadesi aldığını tespit etmiş. 78 milyar liralık bu yolsuzluğun, amirleri tarafından yapıldığını imza sirküleriyle belgelemiş. Ertan'ın ısrarlı şikayetleri üzerine 2002 yılında TEDAŞ Başmüfettişi Ziya Sarı, Niğde'ye gelerek araştırma başlattı. Belgeleri inceledi ve Niğde Elektrik Dağıtım Müessesesi (EDM) yetkililerinin yaklaşık 450 milyar liralık zimmetini ortaya çıkardı. Soruşturma açılması yönünde rapor hazırlayan Sarı, genel müdürlüğe geri çağırıldı. Bir süre sonra da görevinden alındı. Soruşturma açılmasını istediği için kendisini zorla emekliye ayırdıklarını iddia eden eski başmüfettiş Ziya Sarı, Ertan'ın iddialarını doğruluyor. Ertan, trilyonluk zimmet suçu yapıldığına dair suç duyurularında bulundu. Açılan alacak davalarında bunun 800 milyarı devlete ödendi. Açtığı davalarla Niğde TEDAŞ Müdürü Ferhat Beker'in mal varlığına el konuldu. Devletin 600 milyarlık alacak davası ise devam ediyor. Davası açılan 3 binin üzerinde kaçak elektrik tespit tutanaklarının bedeli ise henüz hesaplanmadı. Ertan, eski Niğde Başsavcısı Bilal Gündüz başta olmak üzere 11 savcı ve hakim hakkında da, suç duyurusunda bulunduğu kişiler hakkında dava açılmasını geciktirerek zamanaşımına uğrattıkları gerekçesiyle dava açmış. Rapor: Akıl sağlığı yerinde değil Mahkemeler arasında mekik dokuyan ve bu sırada evi kurşunlandığı, ölümle tehdit edildiği için koruma tahsis edilen Kemalettin Ertan hakkında 18 'iftira' davası açılır. Duruşmalar devam ederken akıl ve ruh sağlığının yerinde olup olmadığının anlaşılması için sol kolu mühürlü bir şekilde hastanelere sevk edilir. Adli Tıp Kurumu 4. İhtisas Kurulu Başkanlığı tarafından 22 Haziran 2005 tarihinde verilen rapora göre 'hezeyan bozukluğu' bulunan Ertan akıl hastası. Raporda Ertan'ın tedavi altına alınması gerektiği de bildirilmiş. Ancak, Ertan raporu kabul etmiyor. Mücadelesine devam edeceğini söylüyor. Ertan, "Suç işleyenlerin peşini bırakmadığım için deli raporu verdiler bana. İspatlayamadığım iddiam yok. Davalar ve verilen hükümler ortada. Deli olsam bunları yapabilir miydim?" diyor. Emekli işçi son olarak Niğde Valisi Gündüz Beder hakkında suç duyurusunda bulundu. Konuyu inceleyen İçişleri Bakanlığı, delilleri dikkate alarak Çiftehan Kaplıcaları ihalesiyle devletin 4,3 milyon YTL zarara uğratılmasından sorumlu tuttuğu valiye soruşturma açılmasına izin verdi. Yolsuzlukları tespit eden eski TEDAŞ Başmüfettişi Ziya Sarı'ya göre Adli Tıp'tan verilen 'akıl sağlığı yerinde değildir' raporu Kemalettin Ertan'dan kurtulmak için tertiplendi. Ziya Sarı, "Ertan'ın iddialarını o dönemde belgeledik. Üzerine gidelim dedim başıma gelmedik kalmadı. Rüşvet, zimmet yoluyla menfaat sağlayanlar Ertan'dan rahatsız oldu." şeklinde konuşuyor. Bülent Ceyhan ,ZAMAN
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
Konuyu Toplam 3 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 3 Misafir) | |
|
|