05-27-2009, 18:57 | #1 |
'Yuhalama Grupları Getirdiler.'
'Savunma yaparken kalp krizinden ölenler oldu. Lütfi Kırdar tokat yedi başını kayaya çarptı.' Yassıada sanığı Fırat anlatıyor. 27 Mayıs 1960 Darbesine hem tanıklık etmiş, hem de sanık olarak bir buçuk yıl yargılanan Abdülmelik Fırat 49 yıl sonra ilk kez yargılandığı salona gelerek, canlı yayında 24’e, yaşananları anlattı. Abdülmelik Fırat salondaki oturma düzeninden salonda yaşananlara adaya getirilişlerinden uğradıkları işkenceye varan bir dizi açıklamada bulundu. Adaya getirilişleri ve mahkeme salonuna getirilişleri esnasında tekme tokat dövüldüklerini anlatan Fırat, bizi korkutmak için “bazı tutukluların et kıyma makinelerine atıldığını anlatırlardı” dedid. YUHALAMAK İÇİN GRUP GETİRİYORLARDI Türk demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçen 27 Mayıs'ın canlı tanığı Abdulmelik Fırat o dönemde yaşananları şöyle anlattı: "Darbenin yapılabilmesi imkânını sağlayan bizim kendimizi güvenceye almamamız ve CHP’nin fetva vermesi ile gerçekleştirildi. Tutuklanmamız sonrasında ben de çok tekme tokat yedim fakat genç olduğum için dayandım ama bazı milletvekillerinin yaşı ileriydi dayanamıyordu. Bizi bir koridordan geçirirlerdi, koridorun iki tarafından tekmeler gelirdi, ben kendimi korumaya çalışırdım. Buranın kumandanı bize hakaret ediyordu. Ellerimiz havada dışarıya çıkarıyorlardı. Menderesin arkasından gittiniz deyip ağzı köpük yayarak küfür ediyordu. O küfür ederken 'bana değil öbürüne küfür ediyor' diyerek kendimizi teselli etmeye çalışıyorduk. Sürekli aşağılanıyorduk. Bize 'sizi buraya tıkan güçler böyle istiyor' diyorlardı. Mahkeme salonuna bizi yuhalamak için gruplar getiriliyordu. Sesimizi yükseltirsek yüzümüze tükürüp aşağılanıp koğuşumuza gönderiliyorduk. Kin, hınç ile bize bakıyorlardı. Bize gelen mektupların “Sayın” yazan kısımları siliniyor, yerine “Düşük” yazılıyordu. YAŞIMI BÜYÜTÜP MİLLETVEKİLİ OLMAKLA SUÇLANDIM Savunma yaparken kalp krizinden ölen arkadaşlarımız oldu. İstanbul Valisi Lütfi Kırdar tokat yiyince başını taşa çarptı ve arkadaşlarımız pansuman etti. Benim için açılan mahkeme bile çok basit sebeplerledir. Ceza verebilmek için farklı sebepler buluyorlardı. 'Beni yaşımı büyüterek milletvekili olmaktan suçluyorlardı ve idamımı istiyorlardı.' Ömür boyu ceza verilenler, benim gibi 5–6 yıl ceza alanlar Kayseri’ye gönderildi. Adnan Menderes’in cezası infaz edilirken biz Kayseri’deydik. Çok hazin bir şekilde oldu bu infaz. Yıllar sonra bu salona gelmem 49 yıl öncesi kadar zor oldu. O zaman gençtim tekeme tokat getirildim, şimdi ise yaşlıyım adaya çıkmam çok zor oldu." stratejikboyut.com
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|