AK Gençliğin Buluşma Noktası
Dış Gündem Dış Gündem ile ilgili tüm konuları burada paylaşıyoruz.



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 08-09-2009, 19:52   #1
Kullanıcı Adı
Ertuğrul ÖZGÜL
Standart Nil nehri üzerinde kirli oyunlar !

Nil nehri üzerinde oynanan oyunlar yakın gelecekte bölgede büyük bir su savaşının patlak vermesine yol açabilir.


Tarihte birçok medeniyete beşiklik etmiş Nil nehri son yıllarda giderek eski çağlardaki gibi paylaşılamaz hale geliyor. Uğruna savaşların yapıldığı Nil havzaları uzmanlara göre yakın gelecekte yeni su savaşlarına ev sahipliği yapacak. Nehir üzerinde birçok ülkenin gizli emelleri olduğu söyleniyor.

Nil nehri üzerinde hakkı bulunan Afrika ülkeleri arasındaki anlaşmazlık giderek belirginleşiyor. Nil nehri kenarında bulunan ve üzerinde hakk iddia eden ülkeler ile Mısır arasında giderek sertleşen bir diyalog oluşuyor. Uzmanlara göre önümüzde yılın ilk altı ayına kadar bir gelişme kaydedilmezse bölgede su için bir savaşın çıkması an meselesi.

Başta Mısır olmak üzere Afrika'nın yaklaşık 10 ülkesi Nil nehri üzerinde büyük projeler peşinde. Ancak sadece Afrika ülkeleri değil bazı üçüncü ülkelerin de konuya el altından dahil oldukları söyleniyor. Hatta bu üçüncü ülkelerin Afrika ülkelerini Mısır'a karşı kışkırtarak muhtemel bir ihtilafta Nil üzerinde pay alabilmeyi hedeflediği öne sürülüyor.




Dünya Bülteni / Haber Merkezi

 

Ertuğrul ÖZGÜL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 08-09-2009, 19:53   #2
Kullanıcı Adı
Ertuğrul ÖZGÜL
Standart Nil suyu için savaş tamtamları

Nil nehri üzerinde hak iddia eden ülkelerin anlaşma sorunları tehlikeli boyutlara ulaşabilir.

İskenderiye'de gerçekleştirilen Nil havzasında yer alan 10 ülkenin su ve tabi kaynaklar bakanlarının gerçekleştirdikleri toplantıdan bir sonuç alınamaması, bölge semalarını karartacak olan su savaşları işareti verir gibiydi. Anlaşmaya varabilmek için taraflara tanınan 6 aylık süre ise sadece bir girişimden ibaret.

Tam altı ay sonra yani 2010 yılı Ocak ayında, eğer taraflar arasında bir anlaşma sağlanamazsa, bölgede savaş tamtamları çalma ya başlayabilir. Zira Mısır yönetimi hiç bir şekilde su güvenliğine dokunulmasına tahammül edemez. Su güvenliği Mısır yönetimi ve halkı için kırmızı çizgidir.

Krizin hikayesi

Nil Nehri'nin topraklarından doğduğu 7 Afrika ülkesi, geçen Mayıs ayında Nil sularının dağıtımı konusunda 1929 yılındaki anlaşmayı tekrar gözden geçirme istediğini tekrar gündeme getirdi. Bu anlaşmaya göre, Mısıra 55.5 milyar metre küp su veriliyor.

21 Mayıs 2009 tarihinde Kongo'da bir araya gelen Nil Havzası ülkeleri, ikili anlaşmalar yerine toplu bir anlaşma imzalayı hedefliyordu. Ancak Mısır delegesi, bir sürprizle şaşkına döndü. Anlaşma maddeleri arasında Mısır'a verilecek su miktarı yer almıyor, ayrıca diğer ülkelere istedikleri kadar Nil sularında baraj ve proje yapma hakkı tanınıyordu. Mısır anlaşmayı imzalamadığı gibi bu konudaki tutumunu da oldukça sertleştirdi.

Mısır Nil suları ile ilgili alınacak bütün kararların çoğunluk oyu ile değil oy birliği ile olmasını istiyor. Mısır yönetimi Nil Sularının döküldüğü devletler olarak kabul edilen Sudan ve Mısır'ın kabul etmediği hiç bir anlaşmanın geçerli sayılamayacağını belirtiyor. Mısır yönetimi bu şekildi Nil sularının çıktığı devletler ve Nil'in döküldüğü devletler olan toplam 10 devletin iki ayrı kütleye ayrılmasını engellemeyi hedefliyor.

Mısır'a 55.5 milyar metre küp suyun verildiği 1929 yılındaki Nil suları ile ilgili anlaşmayı, sömürgeleri adına İngiliz yönetimi imzalamıştı. Anlaşmaya göre, Nil üzerinde yapılacak her hangi bir proje ile ilgili Mısır'ın Nilin döküldüğü ülke olarak veto hakkı da bulunuyor.

Afrika ülkeleri 2004 yılından itibaren Nil suları üzerine baraj yapma, elektrik santralleri kurma, mevsimlik ziraatten sulamalı ziraate geçmek gibi projeleri hayata geçirmek için isteklerde bulunmaya başladı. Gerekçeleri ise, 1929 yılındaki anlaşmayı İngiltere'nin imzaladığı idi. Sonradan yapılan araştırmalar ortaya çıkardı ki, Nil suları oyununun ardında Amerika ve Siyonistlerin parmağı var.

Üç Hayır

Nil'in topraklarından doğduğu ülkelerin imzalamak istediği anlaşmada Mısır için kabul edilemez üç kırmızı çizgi bulunuyor. Bunların karşısına Mısır'ın üç hayır tepkisi oldu. Bunların yerine Mısır'ın israr ettiği üç değişiklik:

1. 'Diğer ülkelerin de onayının gereği.' Nil üzerinde yapılacak bütün projeler için 10 ülkenin özellikle de Mısır'ın onay vermesi isteniyor.

2. 'Çoğunluk' kelimesinin kaldırılarak yerine 'oy birliği' teriminin kullanılması.

3. 'Elektrik santrali kurulması' cümlesi yerine 'Baraj yapılması ve suyun tutulması' cümlesinin kullanılması.

Nil Nehri havzası ülkeleri arasındaki anlaşmazlığın arkasında, Siyonistler tarafından Afrika ülkelerine çok cazip şekilde sunulan köprü, baraj ve sulama sistemleri gibi projeler bulunuyor. Siyonist devlet, Nil üzerindeki projelerle 11. Nil havzası ülkesi olmak istiyor.

Burada asıl hedef, Mısır'ın elini zayıflatarak baskı yapmak. Çünkü İsrail Mısır'dan Nil'in sularını ithal etmek istiyor. Mısır yönetimi ise, nüfusundaki artıştan dolayı Nil suları miktarındaki yetersizlikten dolayı İsrail'in bu isteğini reddediyor.

Afrika ülkelerinin Nil suları konsundaki tutumunun arkasında siyonist devletin olduğunu ispat edecek onlarca belge bulunmaktadır. İsrail Nil'in doğduğu ülkeleri ikna etmeyi başarmış gözüküyor.

Ancak bu Tel Aviv'in başarısı değil, Mısır yönetiminin altmışlı ve yetmişli yıllarda Afrika ülkelerini ihmal etmesinden kaynaklanmıştır.









dünyabülteni
Ertuğrul ÖZGÜL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 3 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 3 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
webmaster blog çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi