![]() |
#1 |
![]() İşte 13 projeyle Kürt açılımı..
Aylardır konuşulan adına “Kürt” ya da “ demokrati” denilen açılımın detayları netleşmeye başladı. Gazete Habertürk’ün bugün manşetten verdiği haberde dün Ankara’da yaşayan yoğun trafiğin detayları yer aldı. Habere göre 8 bakanlık açılım için atacağı adımları tek tek belirleyip mini MGK’da Başbakan’a sundu. Dünkü toplantılarda bu öneriler tartışıldı.. İŞTE TARTIŞILAN O AÇILIM ÖNERİLERİ 1- Suça karışmayanlar 3 ay rehabilitasyonla serbest. 2- Suça karışıp pişman olan 5 yıl gözetin altında tutulacak. 3- Terör örgütü liderlerine af yok (yurt dışı esnekliği düşünülüyor) 4- Kürtçe ilköğretim ve lisede seçmeli ders. 5- QWX alfabeye dahil edilecek. 6- Mahmur kampındaki Türkler getirilecek 7- Mahmur kampındaki yabancılar tasfiye edilip ülkelerine gönderilecek. 8- Kürtçe yer isimleri iade edilecek. 9- Devlet Kürtçe yayınları destekleşecek. 10- Devlet Tiyatroları 'Mem u Zin'i oynayacak. 11- Kürtçe Kuran meailini devlet bastıracak. 12- Devlet dairelerinde Kürtçe tercüman. 13- "Ne Mutlu Türküm diyene" yazıları yenilenmeyecek. 14- İlköğretim andı kaldırılacak. 15- Devlet toplu Kürtçe kitap alımı yapacak ve kütüphanelere dağıtacak 16- Karayollarına Kürtçe levhalar konulacak. 17- GAP eylem planı uygulanacak 18- Kürtçe bile imam ve polis 19- Devlet dairelerine Kürtçe tercüman 20- Yok olan ormanlar yeşertilecek, korucular buralarda çalıştırılacak. ALFABE DEĞİŞEBİLİR Mİ? Haberde ayrıca alfanenin değişip değişemeyeceği ve hukuki boyutuyla ilgili otoritelerin görüşleri de dile getiriliyor. AK Partili Burhan Kuzu: Alfabe koruma altında da, 29 harfi mi koruma altında, şimdi onu tartışmalıyız. Prof. Mümtaz Soysal: Anayasa' nın değiştirilemez maddesine aykırı bir uygulama söz konusu olur. Prof. Ülkü Azrak: Ancak devrim kanunlarını kaldırırlarsa alfabeyi değiştirebilirler ANKA
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
#2 |
![]() Washington, IQ, Marx!
“Ah bir mevzu olsa da, balıklama atlayıp demeci patlatsam” diyerek adeta pusuda bekleyen MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural; yine bulmuş bir mevzu, patlatmış demeci: “Alfabeye Q, X ve W harflerinin eklenmesi Anayasa’ya aykırıdır!.. Hükümet PKK’nın isteklerine cevap vermektedir... Bu Türkçe’ye ihanettir, Türkçe’yi bozma girişimidir!” Oktay Vural’a şunu sormak lâzım: “Alfabenin 29 harfi, sanki senin harflerin miydi?.. Senin alfabende A, B, C... var mıydı?.. Senin alfaben Elif, Be, Te, Se... diye başlamıyor muydu?.. O alfabeyle Türkçe konuşamıyor muydun?!?” Şimdi kalkmış “Q, X, W”ye karşı çıkıyorsunuz... Yahu siz uzayda mı yaşıyorsunuz?.. “Taxi”yi veya “Marx”ı nasıl yazıyorsunuz siz?.. “Taksi”lerinde hâlâ “taxi” yazıyor, haberin var mı?.. Ya “Washington” yazarken, ya da “IQ seviyesi” derken “W” ve “Q”yu kullanmıyor musun sen?.. Bırakın şu “ucuz milliyetçilik ayakları”nı da, “harf”lerden yola çıkıp yeni “paranoya”lar üretmeyin!.. Merak ediyorum; “demeç” vermek için illâ “absürd” konuşmak zorunda mısınız? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() içişleri bakanı bizden duymadığınız şeylere inanmayın böyle bişey yok dedi bunlar spekülasyon dedi
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() "5- QWX alfabeye dahil edilecek."
Yalanlandı bu dedikodu. Yahu var ya dedikodu yapıp iş çıkarmakta üstümüze yok. Bakan yalanladı bu alfabe olayını, hiç söz konusu bile olmadı dedi, kim nereden çıkarır bunları hasbinallah ya! Kesinlikle böyle bir çalışmanın düşüncesi bile geçmiyor, durduk yere dertsiz başımıza dert mi alalım alfabe ile uğraşıp, tam bir saçmalık. Süreci kesintiye uğratmak isteyen vatan parazitlerinin manevraları olarak görüyorum bunları, başka birşey değil. "14- İlköğretim andı kaldırılacak." İlköğretim andı kaldırılacak gibi bir cümle hoş değil. İlköğretim andında yer alan etnik ayrımcılığa sebebiyet verici ifadeler arındırılarak andın bütünleştirici olması sağlanacak denmeli. Bu da açılımın epeyce ileriki safhalarına denk gelebilecek bir uygulama. "16- Karayollarına Kürtçe levhalar konulacak." Böyle bir madde olduğuna inanmıyorum. Ne o öyle İngilizce -Türkçe tabela gibi. Türkçe vatanın ortak dilidir, onun için karayollarında böyle bir lüzumsuzluğa gerek yok. Kaldı ki Karayolları levhaları semboliktir, onları anlamak için dil gerekmez. Bu maddenin yanlışlığı buradan belli. Açılım maddeleri çok hassas ve özenli bir çalışma gerektiriyor. Yoksa bu yakırıdaki listede olduğu gibi alfabeye harf eklenmesi, kara yollarına farklı dilde levha gibi kocaman lüzumsuzluklar ortaya çıkabilir, bunlar anlamsız şeyler. Saçma. İlköğretim andı üzerinde mutlaka bir çalışma gerekli ama bu fitne odakları tarafından rejim meselesi yapılacağından açılıma zarar gelir diye korkuyorum. Bu süreçte ortaya birbirinden saçma asparagas haberler saçılacak, öyle hemen inanmayalım. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() bu süreci sekteye uğratmak amacıyla ortaya birçok spekülasyon atılacaktır lütfen her duyduğumuza "hükümetten resmi açıklama yapılmadıkça" inanmayalım saygılar
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
![]() Alıntı:
![]() Özgün Hocam sizin gibi düşünmüyorum. Ama haklısınız galiba. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() Ne olduda değişiyoruz... demokrasi diyoruz...
Daha önce demokratik bir yapımız yokmuydu. yanlışımız nerede! ABD'nin kızılderililere yaptığını yapmadığımız için mi bütün bunlar. ne değişti? Millet olarak her şehidimize ağlardık... ama artık ağlamayanlarda var. Onları küçümseyip protesto edenler çoğaldı... qwx harfleri yabancı harfler değil. şu an bilgisayarınızın sol kısmında bulunuyor. onları hepimiz biliriz. Ama alfabemizde ve Türkçemizde olmadığınıda çok iyi biliriz. cep telefonunuzdan bir kısa msj yazarken türkçe karakter kullandığımızda daha fazla kontör gittiğinide biliriz. Sorun qwx olsa canınız sağolsun ama sorun başka başka... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() Bence açılımda Yapılabilecek ve Hükümette yaparsa normal olacaklar bunlar
İŞTE TARTIŞILAN O AÇILIM ÖNERİLERİ 1- Suça karışmayanlar 3 ay rehabilitasyonla serbest. - Olabilir 2- Suça karışıp pişman olan 5 yıl gözetin altında tutulacak. - Olabilir 3- Terör örgütü liderlerine af yok - Olabilir 4- Kürtçe ilköğretim ve lisede seçmeli ders. - Olabilir 5- QWX alfabeye dahil edilecek. - Hiç gerek olmayan bir şey, olacağına inanmıyorum 6- Mahmur kampındaki Türkler getirilecek - Olabilir 7- Mahmur kampındaki yabancılar tasfiye edilip ülkelerine gönderilecek. - Olabilir 8- Kürtçe yer isimleri iade edilecek. - Belki bazıları, yani eskiden kullanılan adlar için söz konusu olabilir 9- Devlet Kürtçe yayınları destekleşecek. - olabilir 10- Devlet Tiyatroları 'Mem u Zin'i oynayacak. - ![]() 11- Kürtçe Kuran meailini devlet bastıracak. - Diyanet basabilir 12- Devlet dairelerinde Kürtçe tercüman. - Dünyanın en gelişmiş ülkelerinde devlet dairelerinde o ülkenin dilini bilmeyenlere Tercüman hizmeti sağlanır 13- "Ne Mutlu Türküm diyene" yazıları yenilenmeyecek. - Saçma bir iddia, koskoca devlet gidip yazı yenilemeyimi tartışacak. 14- İlköğretim andı kaldırılacak. - zaten dönemin milli eğitim bakanı tarafından yazılmış bir şeydir, içinde gerçekten çok doğru şeyler vardır ama yeniden şekillenebilir. 15- Devlet toplu Kürtçe kitap alımı yapacak ve kütüphanelere dağıtacak - Olabilir 16- Karayollarına Kürtçe levhalar konulacak. - En saçma iddialardan biri, herkesin dilinde tabelamı konulur 17- GAP eylem planı uygulanacak - Olabilir 18- Kürtçe bilen imam ve polis - evet olabilir, bu iki meslek halkla ilişkisi olması gereken meslekler, eğer bir polis kürtçe bilirse bu iyi bir şeydir, aynısı İmam içinde geçerli 19- Devlet dairelerine Kürtçe tercüman - 12 numarayla aynı 20- Yok olan ormanlar yeşertilecek, korucular buralarda çalıştırılacak. - Çok güzel bir uygulama olur. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
![]() Bu q x w meselesi yalanlandı da, Engin Ardıç'ın çok hoş bi yazısı vardı bu konuyla ilgili;
Hem haqlılar hem haxızlar wallahi Yani diyeceğim o ki; bu alfabe zaten bizim değil, bunun üzerinden milliyetçilik çoook abes kaçıyor ![]() Yazıda da demiş j var x niye yok.. J türkçe mi? Yada şöyle bir şey işte; |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
![]() Ülkedeki kendini azınlık gören insanlarımızın kapsanmas ve bu duygulara neden olan uygulamaların kaldırılması yani onların Devlet tarafından kapsanması farklıdır, Devletin kurumlarını azınlıklara göre düzenlemek farklı bir şeydir. Devlet olarak Kürt vatandaşlarımızın kapsanması onların sorunlarına sahip çıkılması ve Devletin ortak değerlerinin onlara öğretilmesi esastır. Devletin resmi bir dili vardır ve TÜRKÇE'dir. Devletle muhatap olan resmi kurumlara başvuran herkes bu dili bilmek ve kullamak zorundadır. Bu dili öğretmek Devletin görevidir. Yoksa devletin diline yeni seçenekler sunmak, alfabeyi buna göre düzenlemek Devletin devletliğini sorgulamaktır. Onu değiştirmek Devlet olmaktan çıkarmaktır. Amerika'da İngilizce İspanyolca'dan daha az konuşulur ama resmi dil İnglizce'dir. İngilizce bilmeyen İspanyol yoktur. Varsa da devlet ona tercüman tutmaz. Kendisi tutar gerektiğinde. Amerika'da yaşayan Türkler var diye İngiliz alfabesine "ı, İ, ğ, ç, ş, ö, ü" harfleri ilave edilmeye kalkılmamıştır. Sayın politikacılar kndinize gelin, arkadaşlar siz de uyanın dün "sağ-sol" diye bizi bölmeyi beceremdilser bu kafayla giderseniz Kürt açılımı ile bölmeyi başaracaklar. Kimse on yıllardır Kürt vatandaşlarına Türkçe'yi öğretmeyi becerememiş veya özellikle öğretmemiş politikacılarına hesap sormuyor. Onyıllardır Kürt vatandaşlarımıza "Maraba" demiş Kürt ağalara aşiret reislerine kimse hesap sormuyor. Hatta onlar kendi halkına hala Maraba muamelesi yapmaya devam ediyor. Görünüşe göre kimsenin amacı Kürtlere daha fazla özgürlük falan vermek değil! Amaç ortada Devletin gücünü zayıflatıp devleti yap-boz tahtasına çevirip güvenilirliğini yok edip devleti parçalamak istiyorlar. Kendi ellerimizle seçtiğimiz kimisi AKP'li kimisi CHP'li kimisi DTP'li kimisi MHP'li kimisi diğer partilere mensup bir sürü taşeron politikacılar da ne yazıkki bu oyunlara alet oluyorlar veya en azından oturup serediyorlar! Bu ülkeyi işgalden kurtaranlar hepimizin atalarıydı, bizlere, biz torunlara atalarımızın emanetine hepbirlikte elele omuz omuza sahip çıkmak düşer. Mirasyedi beyzadeler gibi mirası satıp yemek değil.
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|