AK Gençliğin Buluşma Noktası
Tartışıyorum AK Partililerin, AK Parti Gençlerinin Seviyeli tartışma bölümü.

Stil
Seçenekler

Alt 04-05-2010, 12:40   #1
Kullanıcı Adı
Seyyah
Standart Bakkallar birleşsinmi sizce?
Daha önce tartısıldımı bilmiyorum ama. Bu konudaki görüşlerinizi merak ediyorum.

Konu Seyyah tarafından (04-05-2010 Saat 17:11 ) değiştirilmiştir..
Seyyah isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 04-05-2010, 14:32   #2
Kullanıcı Adı
Ukbâ
Böyle sorumu olur Turkuas kardeş küresel sermaye güçlerinin aktığı son noktada paranın kazanım bölgesini tek noktada da birleştirse bile , bakkal kültürü sokak aralarında her daim yaşamaya devam edecektir. Alışveriş merkezlerinin cazibesi günden güne artıyor olsada erimenin son noktası yaşanmayacaktır.
Ukbâ isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-05-2010, 14:36   #3
Kullanıcı Adı
romakudüs
Bakkallar kalkacağına rekabet için ortak olsalar süper olur.
Mesela birlik kurup alacakları malları toptan çok büyük miktarlarda alsalar hem böyle daha ucuza mal olur. Böyle olunca fiyatlarıda yüksek tutmak zorunda kalmaz Bim gibi market zincirleriylede rekabet edebilirler.
Böyle davranırlarsa ortak kiralayacakları yada satın alacakları depo da daha ucuza gelecektir.
Az masraf yapıp çok kazanabilirler.
Kapanmalarınada gerek kalmaz
romakudüs isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-05-2010, 14:46   #4
Kullanıcı Adı
Seyyah
Zaten kalksın derken yok olsunlar değil, birleşim kendi aralarında marketleşsinler deniyor.
Bunun sebebi tam araştıramadım fakat tahminimce;
Bakkallar basit usul vergi sistemine tabidir. Ve yıllık cok kücük bir oranda vergi vermektedir. Fatura kesilmez genelde. Hatta %90 ında.
Bence amaç vergi kaçakçılığını önlemek.
Bakkal deyip geçmeyin cok fazla sayıda olduğu için büyük bir pazara sahip.
Yani market usulune geçilirse sakıza bile fatura kesilmek zorunda.
Bakkallar suan 10 lira vergi veriyosa, marketleşirse satışlar takibe alınacak ve 100 lira verilecek. Bununda ekomiye katkısını tahmin edersiniz.
Tabi bunlar benim tahminim bu yüzdenmi birleştirilmek istemiyo kesin bilgim yok.
Alt 04-05-2010, 14:57   #5
Kullanıcı Adı
Seyyah
Şunuda söylemek isterim, ticari olarak gözlem yapabilme şansımda oldu.
Ortalama bakkallar en az 2000 tl kar elde ediyorlar ki bu dediğim en az miktar.
İnanmayın siz para yok pul yok diyenlere gidin gözlemleyin.
Aylık 4000 5000 hatta daha fazla kazanan işlek bakkallarda sayıca cok fazla neden bunlar yıllık 100 150 lira gibi vergi ile ticaret yapsınlar?
Çünki kültürel bir geleneğin arkasına sığınılmış bir kurum.
Dikkat edin bunların odaları savunma yaparken hep kültür, gelenek vs.. söyler.
Tamamda kardeşim bu ülkenin kültürü say say bitmez. 1000 yıllık bir ırk bu.
Madem o kadar kültür felan deyip ülkeyi düşünüyorsun, neden basit usul vergiyi gerçek usul yaptırıp birisi sigara bilse alsa fatura kesmiyorsun?
Arkadaşlar dediğim gibi bakkallar isim anlamı ile küçük, ama finansal olarak bütünü incelediğimizde pazarı cok büyük. Türkiye genelinde Milyarlira ile ifade edilir. Burda vergi sistemi düzenlenmelidir. Bunun yolu birleşip market olun deniliyor bu tartışılır ama bir yol bulunmalıdır bence.
Alt 04-05-2010, 14:57   #6
Kullanıcı Adı
Ukbâ
Alıntı:
Turkuas Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Zaten kalksın derken yok olsunlar değil, birleşim kendi aralarında marketleşsinler deniyor.
Bunun sebebi tam araştıramadım fakat tahminimce;
Bakkallar basit usul vergi sistemine tabidir. Ve yıllık cok kücük bir oranda vergi vermektedir. Fatura kesilmez genelde. Hatta %90 ında.
Bence amaç vergi kaçakçılığını önlemek.
Bakkal deyip geçmeyin cok fazla sayıda olduğu için büyük bir pazara sahip.
Yani market usulune geçilirse sakıza bile fatura kesilmek zorunda.
Bakkallar suan 10 lira vergi veriyosa, marketleşirse satışlar takibe alınacak ve 100 lira verilecek. Bununda ekomiye katkısını tahmin edersiniz.
Tabi bunlar benim tahminim bu yüzdenmi birleştirilmek istemiyo kesin bilgim yok.

Öylemi ilk anda farklı algınıyorda söyledikleriniz , bakkalların geçmişte vergi kaçırmaları mümkündü ama artık bakıyordum bakkalda olsa kredi kartı ile alışverişlerin olması girdi çıktıların takip edilmesini zorunlu tutuyor , hiç yok demekte mümkün değil ama eskiye nazaran çok daha iyi konumda. Bakkalların bir araya gelerek AVM ler gibi olması mümkünmüdür bilinmez ama insanların bir araya gelmesi kazanımlarını birleştirmelerinin önünde zihniyet sorunu var . Ben kazanayım benim olsun az olsun mantığı ile ortak kazanma duygularından mahrumlar , zamanın ezici sistemi bile bunları bir araya getiremiyor. Ben merkezli anlayış yerine biz demeleri kısacası zihinlerde dönüşümü gerekli kılıyor. Bakkalların alım güçü zayıf olduğu için ürünleri alırken fiyatlardaki yükseklikler toptan çok mal alamadığı için bir çok indirimden faydalanamaları , hatta avm lerin içerlerindeki ürünlerin bir çoğunu kendi ürettikleri ile birinçi elden satışlara sunulması her zaman bakkalların önünü kesen sebeblerdir.Her tür zorluğa rağmen bizim bakkal amcalar kendilerini geçindirecek kadar satışları yapmaya devam edecektir.
Alt 04-05-2010, 15:05   #7
Kullanıcı Adı
Seyyah
Galiba öneri AVM değilde, şey gibi düşünün daha büyük dükkan daha büyük reyon sonuç olarak, basit usulden cıkıp, gerçek usule girmek. Yazar kasa bulundurma zorunluluğu.
Yani 5000 tl lik mal alıp, 200 liralık gösterme sanslarının olmaması.
Bakkal amcalar kültürel olarak çökmek üzere zaten, şimdi uyanık abiler devri
Alt 04-05-2010, 15:10   #8
Kullanıcı Adı
Ukbâ
Alıntı:
Turkuas Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Galiba öneri AVM değilde, şey gibi düşünün daha büyük dükkan daha büyük reyon sonuç olarak, basit usulden cıkıp, gerçek usule girmek. Yazar kasa bulundurma zorunluluğu.
Yani 5000 tl lik mal alıp, 200 liralık gösterme sanslarının olmaması.
Bakkal amcalar kültürel olarak çökmek üzere zaten, şimdi uyanık abiler devri
Bildiğim kadarı ile ufakta olsa yazar kasasız çalışamıyorlar. AVM gibi olmak dediğiniz gibi mümkün değil ama yinede üç dört bakkal bir araya gelerek stratejik olarak güzel bir yerde rahatca dolaşabilecek market haline dönerlerse bu piyasadan silinip gitmeleri güç olabilir.
Alt 04-05-2010, 15:35   #9
Kullanıcı Adı
Ukbâ
Hoşuma giden bir kesit konuya dair.
Küreselleşme ve tüketici davranışlarındaki değişiklikle birlikte, 2000 ve 2004 yılları karşılaştırıldığında, yüzde 10'luk düşüşle sadece bakkalların sayısında azalış gerçekleşirken, orta büyüklükteki marketler yüzde 15, hipermarketler yüzde 18, büyük süpermarketler yüzde 29, süpermarketler yüzde 49, hipermarket zinciri yüzde 61, küçük süpermarketler yüzde 75 oranında arttı. Tüketicilerin, bakkalları ve küçük marketleri tercih etmemesinin, seçenek ve sürat azlığı, alan ve teşhir eksikliği, imaj sorunu, yüksek fiyat, çalışma saatlerinin azlığı, kredi kartı kullanılamaması gibi nedenlerden kaynaklandığı tespit edilirken, rakip firmanın, üreticiden alım yapması, müşterilerine promosyon uygulaması ve çalışma saatlerinin uzun olması, rakip firmaya alım büyüklüğüne bağlı olarak fiyat iskontosu ve uygun vade yapılması gibi durumlar ise rekabeti olumsuz etkileyen unsurlar olarak sıralandı. Proje çerçevesinde küçük marketlerin birleşerek malların direkt üretim noktalarından iskontolu ve uzun vadeli alımını yapacak ve promosyonlu tanıtım yapacak bir kooperatif kurulması öngörülüyor. Banka ve sigorta işlemleri, muhasebe işlemleri ve reklam çalışmaları konuları ise projenin detayları arasında sıralanıyor
Alt 04-05-2010, 15:48   #10
Kullanıcı Adı
Saltuk Buğra Han
Bu gün Süpermarketlere karşı ayakta kalabilmenin en büyük mücadelesini veren bakkalarımızın tek tek kapanması bana göre üzücüdür.
O Bakkal ki gün gelmiş vaktiyle hepimizin amcası olmuştur.
Yeri gelmiş derdini dinlemiş ,yeri gelmiş seninle beraber gülüp ,seninle ağlamış.
O bakkal ki gün gelmiş Ne olacak bu memleketin hali sözünün çıkış yeri olmuş, zam gelince ilk azarı o işitmesine rağmen gene de metaneti elden bırakmamıştır.
O Bakkal ki adres sorana derman ,ay sonunu zor getirene hızır olmuş ,küçücük kutu kadar yerinde ,en sıcak ve huzur dolu alışveriş ortamını sana bedava sunmuştur.
Süpermarketler ise bunları bulmak nerdeyse imkansızdır.Buz gibi bir ilişki vardır.Duygudan yoksun birer robot gibi çalışan kasiyerler ya da reyon görevlileri akşam olsada eve gitsek düşüncesinden başka bir düşünceleri yoktur.
Varolsun bakkallarımız diyor ve onların yaşatılabilmesi için ,en azından marketlerle kafa kafaya olan ürünlerinin onlardan satın alınarak desteklenmesini tavsiye ediyorum.
Saltuk Buğra Han isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)