|
11-08-2007, 11:23 | #1 |
Menüler ve otel isimleri Türkçeleşiyor!
Turizm sektörü, en fazla yabancı kelimenin kullanıldığı alanların başında geliyor. Başta otel isimleri olmak üzere turizm terimleri, restoran isimleri ve yemek mönülerinin İngilizce, Fransızca, Almanca olması sektör temsilcilerini rahatsız ediyor.
Yabancı kelimelerden kurtulmak isteyen işletmeciler, Türkiye Otelciler Federasyonu ve Anadolu Turizm İşletmecileri Birliği çatısı altında yeni çareler arıyor. Federasyon ve Birlik üyeleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 'sınıflandırma formu'da Türkçe isim kullananlara daha fazla puan verilmesini istiyor. Ayrıca, mönülerde Türk yemeklerinin orijinal isminin kullanılması için çalışma yapılıyor. Turizmde kullanılan spa, double, recepsion, trible gibi birçok terime Türkçe ortak bir karşılık bulunması için Türk Dil Kurumu (TDK) ile çalışma yapılacak. Türkiye Otelciler Federasyonu 2. Başkanı ve Anadolu Turizm İşletmecileri Birliği Başkanı Seçim Aydın, otelcilerin 'yurtdışında kolay hatırlanması' için İngilizce isim koyduğunu savundu. Son yıllarda İngilizce dışında birçok dilde otel ismi kullanılmaya başlandığını belirten Aydın; "Alanda tam bir karmaşa var. Ne anlama geldiği, nasıl okunacağı bilinmeyen birçok otel var. Hatta artık yabancılar bile bunları telaffuz etmekte zorlanıyor. Biz otel isimlerinin, baskı göstermeden, teşvik ederek Türkçe olmasını istiyoruz." dedi. 'İmambayıldı'nın ismi her yerde aynı oluyor Türkçe yemekler her otelin veya restoranın mönüsünde ayrı bir şekilde İngilizceye çevriliyor. Bu durum Türk yemeklerinin markalaşmasını engelliyor. Mesela imambayıldı yemeği bir otelde farklı, bir otelde farklı şekilde İngilizceye çevriliyor. Bunun önüne geçmek için yemek isimleri Türkçe yazılacak, yemeğin içeriğine dair bilgi ise ortak bir ifade ile İngilizce verilecek. Yemeğin içeriği tüm işletmelerde tek bir şekilde ifadelendirilecek. aslıhan aydın
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
11-09-2007, 01:35 | #2 |
ben baski yapilmadan lafini anlamadim
kesinlikle en kisa zamanda caresine bakilmali ve yasaklanmali arkadaslar bizim kadar bu dil konusuna ters yaklasan ulke yok %80- 90 imiz ingilizce konusamaz ama her yerde ingilizce avrupa da tam tersi hicbir yerde ingilizce yok ama herkes en az 2 dil biliyor |
|
11-09-2007, 01:37 | #3 |
Turistlerin daha kolay anlaması için Türkçe'mizden vazgeçiyoruz ve bu durumda doğal olarak haddini aşıyor baksanıza yabancı kelimeleri bile yanlış yazıyorlarmış.Türk yemeği v.s. Türk'ün kalitesini has Türkçe'mizi kullanarak gösterebiliriz onlara...
Güzel bir uygulama olacak.Paylaşımın için teşekkür ediyorum... |
|
11-09-2007, 01:45 | #4 | |
Alıntı:
|
||
11-09-2007, 01:52 | #5 | |
Alıntı:
turist insan farkli bir seyler gormeye geliyor buraya marmarise gelen bir ingilizin ben tatile Turkiye ye gittim demesi yalan olur bence ;) |
||
11-09-2007, 01:59 | #6 | ||
Alıntı:
|
|||
11-09-2007, 02:10 | #7 | |||
Alıntı:
oradaki bir kac esnafin sayesinde oluyor bunlar tek amaclari daha fazla musteri cekmekti simdi de dilimizi hallettiler yazik |
||||
11-09-2007, 02:18 | #8 | ||||
Alıntı:
|
|||||
11-09-2007, 02:20 | #9 | |||||
Alıntı:
|
||||||
11-09-2007, 02:30 | #10 |