05-18-2011, 14:55 | #1 |
Faizsiz bankacılık olabilir mi ?
Tüm forumdaki arkadaşlardan günümüzde yaygınlaşan katılım bankacılığı ya da faizsiz bankacılık olarak tanıtılan finans kurumları hakkında yorumlarını okumak istedim. Amacım kimsenin fetva vermesi degil ama forum nezdinde bu işe bakısımız nasıl acep onay almıs mı merak ediyorum. Bu konu hakkında derin görüşler olsa da benim mantığıma yatmıyor.Arkadaslarımızdan bu bankalarla çalışan müşteri olan var mı sizleri ikna da tatmin ediyorlar mı ? Forumda tartısılıp bilgilenmek istedim saygılarımla
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
05-18-2011, 15:12 | #2 |
mantıgıma bir yatıyor bir yatmıyor.cevaplanmamış sorularım var yada ikna edici cevap bulamıyorum..
|
|
05-18-2011, 15:14 | #3 |
bunlardaki asıl maksat...
kredi gibi diyelim ordan örnek verelim.... bir araba alacaksınız mesela, o arabayı almak için size para satmaz.... o arabayı kendine alır size taksitle satar sizde yapacağınız vadeye göre fiyatta değişiklik yapar... bunun fetvası nedir bilinmez... ama aradaki ince nokta size para satmamasıdır... bu yüzden olumlu yönden bakabiliyorum ben.... |
|
05-18-2011, 15:18 | #4 | |
Alıntı:
|
||
05-18-2011, 15:19 | #5 |
Hocam konu güzel teşekkürler...
Babam tüccar. Yazları felan gider orda çalışırım. Az çok işi biliyorum. Bankaya gidip geldiğim çok oldu. Babam bu bankalardan biriyle çalışıyor sürekli. Kredi çekileceği zaman banka "faiz" değil "kâr payı" alıyor. Hem de nasıl biliyor musunuz? Faizle kredi veren bankalardan daha yüksek yüzdeyle "kâr payı" alıyor. Benim görüşüm sadece ismi değişik. Çünkü adam bakmıyor sen aldığın malı sattın mı, sattığın malın parasını aldın mı... Diyor ki ben sana şu malları alman için şu kadar kredi vericem ama sen de ettiğin kârdan bana şu kadar prim vereceksin. Verdiğim krediyi de şu vadelerde ödeyeceksin.(Tabi benim bildiğim) Yani görünüşte malına ortak oluyor. Biraz karışık durum tam olarak hakim değilim. Burada işinin ehli olan abilerimiz, ablalarımız var. İşi tam olarak öğrenmek isterim ben de... |
|
05-18-2011, 15:21 | #6 |
iyide arkadaşım malı nakit alırken fiyatı farklıdır, taksitle alırken fiyatı farklıdır...
şimdi ben sana mal yerine para versem.... desemki verdiğim 1 lirayı bir sene içinde bana 1,5 lira ödeyeceksin bu faiz olur... ama ben sana 1 liralık arabayı satsam kardeşim peşin alırsan 0,90 olur ama taksitli alırsan 1,20 ye gelir sana dersem bu faize girmez... benim kanaatim budur... tam fetvayı makamından almak gerekir.... |
|
05-18-2011, 15:31 | #7 | |
Alıntı:
|
||
05-18-2011, 15:34 | #8 | |
Alıntı:
şimdi şöyle birşey varki adam sana malı satıyor parasını almak için belkide 2 sene bekliyor... bunun bir farkı olur ticarette... eğerki para satıyorsa zaten tefeciliğe girer o... |
||
05-18-2011, 15:35 | #9 | |
Alıntı:
|
||
05-18-2011, 15:44 | #10 |
hacı bu adamlar mal satıyor ama malına deger katıyor satıyor.Yani piyasada 30 bin lira olan arabaya 50 binlira diyorsa bu faiz olmuyor da faiz aldık diyenlerinki neden faiz olcak onlarda krediyle ev satıyor araba satıyor.Bu sistem de faiz yok demek bence mantıklı gelmiyor enflasyonun oldugu her donem de faiz bulasacaktır paralara. Yoksa benim 2 ay sonra alacagım eve neden deger katsın ki ? 2 ay sonra da araba aynı para hatta daha az deger de ama ben daha fazla para oduyorum
Konu cartman tarafından (05-18-2011 Saat 15:47 ) değiştirilmiştir.. |
|
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|