AK Gençliğin Buluşma Noktası
Dış Gündem Dış Gündem ile ilgili tüm konuları burada paylaşıyoruz.

Stil
Seçenekler

Alt 07-20-2011, 23:52   #1
Kullanıcı Adı
Ahmet Yasin
Standart Kemal Burkay 31 yıl sonra Türkiye`ye dönüyor

İsveç`te yaşayan Kürt aydın Kemal Burkay, 31 yıl sonra Türkiye`ye döneceğini açıkladı.376 aylık gurbetin 30 Temmuz`da sona ereceğini açıklayan Burkay, “Kimseye kırgın değilim, insanlarımızın barış ve demokrasi mücadelesine katkıya geliyorum. Ülkemiz çok zaman kaybetti.” dedi.

sveç’te 31 yıldan beri yaşamak zorunda kalan Kürt şair ve aydın Kemal Burkay, yurda Türkiye’ye dönmek için uçak biletini aldığını ve 30 Temmuz Cumartesi günü döneceğini söyledi.

DÖNÜŞ İÇİN SEÇİMLERİ BEKLEDİM

1980 yılı Nisan ayı başında Türkiye’den ayrıldığını, 12 Eylül darbesinin ardından arandığı için ülkeye dönemediğini belirten Burkay şöyle devam etti: “Yurttaşlıktan çıkarılanlar arasındaydım. Özal döneminde, 1992 yılında çıkarılan bir yasa ile yurttaşlığımız iade edildi. Daha önce 1993 yılında da, dönemin İçişleri Bakanı İsmet Sezgin, ülkeye serbestçe gidebileceğimi söylemişti. Ama o yıllar ortam çok kötüydü, çağrıyı gerçekçi bulmadım ve dönmedim.” Yaklaşık 1 yıl önce dönüş kararı verdiğini, ilk iki cildini yayınladığı anılarının kalan iki cildini de baskıya hazır olacak şekilde tamamladığını söyleyen Burkay, dönüş için seçimlerin geçmesini beklediğini ekledi.

BU KADAR UZUN SÜRECEĞİNİ DÜŞÜNMEDİM

Uzun süren gurbet yıllarıyla alakalı duygularına dair ise Burkay, “Yurttan ayrıldığım zaman gurbetliğin bu kadar uzun süreceğini düşünmemiştim, ama uzun sürdü. Cunta çekildiği zaman da arkasında kendini aratmayacak bir kanuni altyapı ve kurumlar bıraktı. Onu izleyen sivil yönetimler ise bu çarka pek dokunmadılar. 12 Eylül Anayasası zaman zaman yamalansa da hâlâ duruyor. Umarım o da artık sonuna geldi.” şeklinde cevapladı.

“Çok uzun süre ülkeden uzakta kalsam da yılmadım, yılgınlaşmadım. Koşullara uyum sağladım ve hem siyasal çalışmalarımı sürdürdüm, hem de edebi alanda ürünler verdim. Bunda çağımızın sunduğu olanakların da sanırım payı var. 1980’li yıllar ve sonrası iletişim olanakları bakımından geçmişten çok farklı. Televizyon, internet, cep telefonu uzakları yakın kılıyor. Ülkede olup bitenleri anı anına izleyebiliyorsunuz. Ayrıca Avrupa`nın her ülkesinde, ülkeden insanlarımız var, her kentte bir koloni oluşturuyorlar. Bulunduğumuz kentlerde eş-dost eksik değil. Yakınlarımın bir bölümü de yanımdaydı. Öyle olunca insan kendisini bu ülkelerde fazlaca yabancı görmüyor”

SORUNLAR AĞIRLAŞTI

Burkay, “Bütün bunlar, 31 yılımı ülke dışında geçirmeye mecbur kaldığım gerçeğini değiştirmez. Ülkede olup özgürce siyaset yapmamızın etkisi başka olurdu. Bundan yoksun kılınmamız ülkeye bir şey kazandırmadı, aksine çok şeyin yitirilmesine yol açtı. Sorunlar çözümsüz kaldı, ağırlaştı. Çok zaman kaybettik” şeklinde sözlerini sürdürdü.

Ahmet Yasin isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 07-21-2011, 00:01   #2
Kullanıcı Adı
Mavera
elinde kan olanlar yerine fikileriyle sürece katkida bulunan kürt aydinlari yeglerim.. o acidan kemal burkay in dönüsünü hayirli bir gelisme olarak görüyorum..
Mavera isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Konuyu Toplam 2 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 2 Misafir)