AK Gençliğin Buluşma Noktası
Tartışıyorum AK Partililerin, AK Parti Gençlerinin Seviyeli tartışma bölümü.

Stil
Seçenekler

Alt 11-03-2011, 11:40   #1
Kullanıcı Adı
sinan80
Standart "Atatürk milliyetçiliği" nedir?
Sabah gazetesi yazarı Engin Ardıç 03.11.2011 tarihinde sormuş ve bir yazı kaleme almış.
Hakikaten nedir bu Atatürk milliyetçiliği?

Yeni anayasanın giriş kısmında ya da ilk maddesinde "Atatürk milliyetçiliği" lafının yer alıp almaması tartışılıyor... Muhalefet (yani, Kürt olmayan muhalefet) bunun kalkmasına şiddetle karşı çıkıyor.
2012 sonuna kadar da tartışılacak, öyle görünüyor...
Peki nedir bu Atatürk milliyetçiliği?
Samimi olarak soruyorum, bana tanımlayınız.
Bununla "Enverci olmayan" bir milliyetçilik mi kastediliyor? (Siyasal bilimler literatüründeki teknik deyimle "irredentist" olmayan...)
Öhhö... Yani, Lausanne Antlaşması'na girmemiş olan Hatay'ı almak istemeyen, mesela!...
Yani, Turan İmparatorluğu kurmak istemeyen... Ama bunu isteyen üç beş psikopat dışında hemen hiçkimse kalmadı. Faşistlerin imparatorluk mimparatorluk görecek gözleri yok, şimdi kendi canlarının derdine düştüler, öncelikle kodesten kurtulmaya çalışıyorlar.
"Yurtta sulh, cihanda sulh" politikası mı? Kılıçdaroğlu'nun istediği gibi yani.
Öyleyse Kıbrıs'a niçin kan dökerek çıktınız, ve de otuz yedi yıldır niçin elinizde tutuyorsunuz? Öyleyse Kore'ye niçin asker gönderdiniz? Öyleyse niçin NATO'ya girdiniz?
Nedir Atatürk milliyetçiliği? Herhalde "gayrımüslimlerin devlet memuru olmalarını yasaklayan" bir milliyetçilik demeyeceksiniz, hem demokrasiye hem de insan haklarına aykırıdır.
Türk Sanat Musikisi'nin radyoda (günümüzde radyo ve televizyonda) çalınmasını yasaklayan bir milliyetçilik mi? Azıcık ayıp olur.
Tek parti diktası mı? En azgın faşist bile cesaret edip de öneremiyor artık.
Partinin il başkanının aynı zamanda hem o ilin valisi hem de anakent belediye başkanı (hatta aynı zamanda Kızılay başkanı) olduğu bir sistem mi?
Yoksa, emir ve komutayla dili değiştiren, herkesi Çağatayca kullanmaya zorlayan bir milliyetçilik mi? (Meclisi kamutay, mebusu saylav yaptınız da, Teşrin-i Sani'yi Kasım yapmak için niçin yirmi yıl beklediniz cancağızım?)
Onu bilmeyecek ne var, Atatürk milliyetçiliği, Atatürk devrimleridir... diyeceksiniz.
Laiklik mi? Fransa da laik, Almanya da, İngiltere de, Amerika da... Bunun Atatürk'le ne ilgisi var?
Devrimler derseniz, şapka giymenin, tek kadınla evlenmenin, takvim değiştirmenin, evet, Atatürk'le ilgisi var olmasına var da bu kez milliyetçilikle ne ilgisi var?
"Milliyetçi bir alfabe değişikliğinden" sözedilecekse, Göktürk alfabesine dönülmesi gerekmez miydi? (Sahi, biz Türkler'in kendimize özgü bir takvimimiz var mıydı mesela?)
Yarın Yunanistan Latin alfabesine geçse, Atatürk yolunda mı yürümüş sayılacak?
Nedir Atatürk milliyetçiliği? Tıpkı Benito Mussolini misali eski bir sosyalist, yeni bir faşist olan Mümtaz Soysal'ın önerdiği gibi, bütün Kürtler'i Suriye'ye sürmek mi?
İyi ama bu Atatürk milliyetçiliği değil ki, Talat Paşa milliyetçiliği!
Yazının başlığını okudunuz, "bak bak, herif gene Atatürk'e laf ediyor" diye sinirlendiniz, sonra da dediniz ki: "Onu bilmeyecek ne var, Atatürk milliyetçiliği şeydir... Şey işte... Şey..."
Dediniz ve kaldınız.
İyi ya, ben de onu soruyorum, neydir, ney? Kuzum şunu bana tanımlayınız.

sinan80 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 11-03-2011, 14:13   #2
Kullanıcı Adı
LâHuTî
Budur!daha başka lafa ne gerek?
LâHuTî isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 11-10-2011, 10:41   #3
Kullanıcı Adı
rikopasa
Bu araştırmaktan aciz gazeteciyim diye dolaşan adamın daha internet denen, vikipedi denen kaynaklardan haberi yok, alsın okusun Atatürk Milliyetçiliği neymiş öğrensin. Atatürk Milliyetçiliğini tartışmak kim sen kimsin be araştırmaktan aciz yazar safsatası.

İşte budur diye şakşakçılık yapanlarda okusun öğrensin.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Atat%C3...3%A7ili%C4%9Fi

Daha detaylısı yukarıdaki linkte, aşağıdaki kısa bir alıntısıdır.

Atatürk Milliyetçiliği, 1924 Anayasası'nın 88. maddesinde ve Atatürk İlkelerinde de belirtilmiş olan, din ve ırk ayrımı gözetmeksizin,ulus tanımını dil, kültür ve siyasi birliktelik gibi değerlere dayandıran milliyetperverlik anlayışıdır.[1]

Fransız İhtilali'ni takip eden yüzyıl boyunca Avrupa'da imparatorluklar bir bir bölünmüş ya da yıkılmış yerlerine ardı sıra milli devletler kurulmuştu. Osmanlı Devleti de bundan nasibini almış, Balkan devletleri isyanlar çıkararak bağımsız yeni milli devletler haline gelmişti. Batılı devletlerin baskısıyla Osmanlı Devleti karşısında savaşta mağlup olduğu zamanlarda bile topraklarını genişleten Yunanistan, Sevr Anlaşması sonrasında bu sefer de 1919 yılında Anadolu'nun işgaline başlamıştı.

Osmanlı aydınları Tanzimattan sonra Osmanlı milliyetçiliğini savundular, bazıları ümmetçiliğe yöneldi ancak aynı ümmetten olan Arap kavimleri de dış kışkırtmaların da etkisiyle Osmanlı Devleti'nden ve birbirlerinden bağımısız devletlere bölündüler. Dünya Türkçülüğü'nü savunan Turancılık fikri de İttihat ve Terakki partisi mensuplarınca benimsenmiş milliyetçilik akımlarından biriydi. Enver Paşa bu hayal ile Tacikistanda öldü.

Atatürk bu akımlardan hiçbirine değer vermedi ve daha sonradan 1982 Anayasası'nda Atatürk Milliyetçiliği olarak isimlendirilen Atatürkçü Milliyetçi görüşü ortaya koydu.[2]
rikopasa isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 11-10-2011, 16:43   #4
Kullanıcı Adı
Eşref
Alıntı:
Yalçın KARACA Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Cumhuriyet sonrası yaşanılan Tek parti dönemleri ve sonrasında darbe kültürleri ile perişan hale sokulan halkın yaşadıklarını düşündüğümüzde bunlar hep Atatürkçülük ve onun ilkelerini koruma adına yapılmıştır söylemini analiz edemiyoruz belkide.
ATATÜRK'ÜN KENDİ SÖZLERİYLE MİLLET TANIMINI OKUDU

Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan şunları söyledi;

"Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün de çok net bir biçimde ortaya koyduğu gibi, millet, aynı ırkın, aynı kabilenin, aynı kavmin mensupları değil, geçmişleri ve gelecekleri müşterek olan, sevinçleri, hüzünleri ve ümitleri ortak olan, yek vücut olarak kader birliği eden bir cemiyettir...

1940'lardan sonra ortaya çıkan asimilasyon, red ve inkar politikaları, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesine olduğu kadar, Atatürk'ün millet tarifine de bütünüyle aykırıdır."

SamanyoluHaber
Eşref isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 11-10-2011, 17:09   #5
Kullanıcı Adı
İntifada
(bkz:ulusalcılık)
Alt 11-10-2011, 21:11   #6
Kullanıcı Adı
Muhteşem
Sonuç basit ve oldukça net. Gözünü açan herkes bunu görebiliyor. Kendi sloganlarıyla ve kendi ilkeleriyle çelişen bir yapı bu Atatürkçülük.

Kadir Mısıroğlu'nu her yönüyle sevmiyor olsamda, bir sözü aklımda kaldı ve bu hususta kesinlikle haklı. ''Şahsın milliyetçiliği olmaz, milletin milliyetçiliği olur.''
Muhteşem isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 11-10-2011, 21:44   #7
Kullanıcı Adı
Ukbâ
1940'lardan sonra ortaya çıkan asimilasyon, red ve inkar politikaları, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesine olduğu kadar, Atatürk'ün millet tarifine de bütünüyle aykırıdır."

Bu sıralar sık sık bu konuları tv de yakalayıp izliyorum kafam bir hayli karışık. Atatürk gerçekten çok kötü bir lidermi hatta ingiliz ajanımı , islami kesimin bir çok kesimi tarafından sert şekilde eleştirilen insana hala tam anlamı ile keşfedememişim . Vicdanımı dinliyor tarafları dinliyorum Allah bu millete bu kadar kötü bir lideri musallat etmezdi diye düşünüyorum. Kendisini aşırı şekilde istirmar edenlerin kötü tarih sızdırmaları ile karışık bir dönemi yaşıyoruz gibi.
Ukbâ isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 11-11-2011, 01:07   #8
Kullanıcı Adı
Eşref
Alıntı:
Ukbâ Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster

Bu sıralar sık sık bu konuları tv de yakalayıp izliyorum kafam bir hayli karışık. Atatürk gerçekten çok kötü bir lidermi hatta ingiliz ajanımı , islami kesimin bir çok kesimi tarafından sert şekilde eleştirilen insana hala tam anlamı ile keşfedememişim . Vicdanımı dinliyor tarafları dinliyorum Allah bu millete bu kadar kötü bir lideri musallat etmezdi diye düşünüyorum. Kendisini aşırı şekilde istirmar edenlerin kötü tarih sızdırmaları ile karışık bir dönemi yaşıyoruz gibi.
Keşke tarihimizde sadece Atatürk konusu sorunlu olsa. Biz Osmanlı torunuyuz. Dünyaya hükmetmiş, hristiyan avrupayı dize getirmiş, İslam dinini Avrupa'nın içlerine kadar taşımış, çağ kapatıp çağ açmış bir neslin torunlarıyız. Ama 70 sene önceki tarihimizden bile bi-haber yaşıyoruz. Neden?

Belki iddialı bir söz olacak ama ilerde Avrupa'nın kalbine İslam sancağı dikilecekse, bunu Müslüman ülkeler arasından ancak Türkiye başarır. Bunu övünmek, böbürlenmek ya da kendimizi gaza getirmek için söylemiyorum. Çünkü Avrupa'da böyle düşünüyor. Çekindikleri Müslüman bir ülke varsa, o ülke Türkiye'dir. Bundan zerre şüphemiz olmasın.

Bize karşı genellikle masa başında kazanan Hristiyanlar, bu nedenle bizim dinimizi, kültürümüzü, dilimizi, tarihimizi değiştirmeye; birlik ve beraberlik duygusu içinde yaşamamızı engellemeye çalışıyorlar. Zihinlerimiz bu nedenle hep allak bullak oluyor.

Eğer yine masa başında kaybetmek istemiyorsak; inancımıza, kültürümüze, dilimize, tarihimize ve kardeşliğimize sahip çıkmak zorundayız. Daha çok okumak, daha çok araştırmak zorundayız. Bunu yaparsak millet oluruz. Bunu yaparsak milliyetçi oluruz. Daha da önemlisi bunu yaparsak, cihat etmiş oluruz.
Eşref isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 11-11-2011, 01:33   #9
Kullanıcı Adı
_Ednâ_
atatürkün milliyetçiliği tanımlanabilirmi bilmiyorum.
yukarıda bir arkadaşta tanımlamış yalnız atatürkün milliyetçilği esas alarak yaptığı devrimlerin temelinde -birlik ve beraberlik unsurları olan- din, dil ve kültür değişimi söz konusu olduğu için yapılan tanımın aksine esasen birliğin ve beraberliğin bozulduğu neticesini gördüğümüz için şahsım adına bu tanımı yapmakta zorlanıyorum...
_Ednâ_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 11-11-2011, 10:51   #10
Kullanıcı Adı
rikopasa
Alıntı:
_duygu_ Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
atatürkün milliyetçiliği tanımlanabilirmi bilmiyorum.
yukarıda bir arkadaşta tanımlamış yalnız atatürkün milliyetçilği esas alarak yaptığı devrimlerin temelinde -birlik ve beraberlik unsurları olan- din, dil ve kültür değişimi söz konusu olduğu için yapılan tanımın aksine esasen birliğin ve beraberliğin bozulduğu neticesini gördüğümüz için şahsım adına bu tanımı yapmakta zorlanıyorum...
Sen Atatürk'ün devrimleri olmasaydı bir kadın olarak hala cariye, köle muamelesi görecektin, seçme/seçilme hakkın olmayacaktı. Atatürk devrimleri sayesinde sana verilen haklardan bir süre mahrum kalmadıktan sonra sizin gibilerin kafasına dank etmez.

O yüzden devrimler ile değiştirilen ama senin değişmesini istemediğin birlik unsurlarını tekrar bir gözden geçir derim sana.
rikopasa isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)