AK Gençliğin Buluşma Noktası


Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 03-23-2012, 00:10   #1
Kullanıcı Adı
onurcan
Standart CHP hiç değişmemiş
Necip Fazıl, 47 yıl önceki yazısında CHP'nin 1948'de kendi komisyonunun okullarda din eğitimine başlanması kararına bile şüpheyle baktığını yazmıştı. ...


Necip Fazıl Kısakürek'in 1964'de Büyük Doğu Dergisi'nde “Dedektif X Bir” takma adıyla kaleme aldığı “Maarif ve Din” başlıklı yazısı, günümüzün 12 yıllık kesintisiz eğitim tartışmalarına da ışık tutuyor. 1948'e kadar din konusunun Milli Eğitimde söz konusu olmadığını dile getiren Kısakürek, aynı yıl CHP grup toplantısında din eğitimi konusunda bir komisyon kurulmasının istendiği ve kurulan komisyonun İmam Hatip Okulları ve İlahiyat Fakültesi ile din eğitiminin verilmesi konusunda görüş bildirdiğini yazdı. Rapora itiraz eden partililerine karşı CHP'nin harekete geçmemesini eleştiren Necip Fazıl, “Bunlar, denizini inkar ettikleri balığı kabule yeltenen ve onu karada yüzdürmeye kalkan idrak hastaları” ifadelerini kullandı. Kısakürek, yazısında din eğitim olmadan verilen eğitim susuz ekmek ve susuz verilen yemeğe MEB'i de .bu yemegğin servis edimdiği lokantaya benzetiyor. CHP'nin son 2 yılında halkı ‘tavlamak için' İHL ve ilahiyat fakültesi açtığını belirten Kısakürek bu adımdan bile rahatsız olan CHP'liler için şu benzetmeyi yapıyor: “...Bakanlık, kendi eliyle beslediği canavarın şimdi kendisini parçalayacak hale geldiği vehmi içindedir. Fakat canavarı dışarıya atamaz, zira onu gönderenin Türk milleti olduğunu bilir.”

Laikliğe aykırı değil

Necip Fazıl'ın bahsettiği CHP raporunda din dersinin ilkokullarda öğretilmesinin laikliğe aykırı olmadığı tespiti yapılarak komisyonunun ‘rejimin inkilab esaslarını zedelememek şartıyla din adamı yetiştirilmesinde mutabık kaldığı' vurgusu yapılıyor.

BİR YİĞİT SES OLARAK ORTAYA ÇIKTI

Eski Kültür Bakanı ve Birlik Vakfı Kurucular Kurulu Başkanı İsmail Kahraman, bu yazının Necip Fazıl'ın büyüklüğünü gösterdiğini belirterek şunları söyledi: “Necip Fazıl'ın büyüklüğü; o dönemde konuşulamayan İHL gibi bir konuyu gündeme taşımasından kaynaklanıyor. Üstad, o gün CHP'nin İHL açılması konusundaki duruşunu net şekilde ortaya koymuş birçok konunun tartışılmasını sağlamıştır. Bugün bu konuları dile getirmemizde büyük bir yiğit ses olarak ortaya çıkmış; çok bedel ödemiş, fikir hürriyetimize çok büyük katkılar yapmıştır.”
t.hafıza

 

onurcan isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 03-23-2012, 01:31   #2
Kullanıcı Adı
Garibüzzaman
Standart
Üstadın ideolojya örgüsünde belirttiği 5+5 modeli eğitim sistemi formülü de mevcuttur.

Alıntı:
Üstad Necip Fazıl Kısakürek, İdeolocya Örgüsü kitabının "Beklediğimiz İnkılâbın Yönleri" bölümünde geçen "Mektep" bahsi içerisinde son zamanlarda gündemden düşmeyen tahsil modeli tartışmalarına cevap veriyor.

Üstad 7 yaşından 17 yaşına kadar sürecek tahsil hayatını ikiye ayırıyor. İlk ve orta tahsil olarak 5'er seneden oluşuyor. İlk 5 seneyi de mecburi tutuyor.

Üstad Necip Fazıl'ın o yazısı:


MEKTEP

· İslâm inkılâbında mektep, dâvanın muhtaç olduğu yeni ve dayanak nesli yetiştirmeye mahsus aileyle el ele bütün bir talim, terbiye ve telkin ocağı olacak; ve mâlum bandrollü bilgi posalarını veren tarafsız bir müessiese olmaktan çıkacaktır.

· İslâm inkılâbının mektebinde talebe, annesi ve babasından ziyade hocasının malıdır; ve alacağı ilgiden, benimseyeceği ahlâktan, bürüneceği tavır ve edaya kadar, her şeyi onun elinden alacaktır.

· 7 yaşından başlayıp 12 yaşında bitecek ve çocuğa bütün bilgilerin kaba hatlarını verecek olan beş yıllık ilk tahsil, mecburîdir, işçi, nefer, hamal ve çöpçü bile bu ilk bilgi sermayesiyle mücehhez olmak borcu altındadır, İslâm inkılâbının cemiyet kadrosunda «okur-yazar» olmayan bir ferd tasavvuru mümkün değildir.

· İslâm inkılâbında devlet teşkilatının en girift ve hummalı şubesi, baştan basa plânlı tahsil devrelerinin ilk kısmını çobanlara kadar teşmil etmekle mükellef maarif cihazıdır. Bu cihazın köylerdeki mümessilleriyle, köylere memur yetiştirici inkılâp unsurları, birbiriyle en sıkı temas halindedir.

· Aynı maarif cihazının hususî bir müsteşarlıkla ve konferanslarla idare edeceği koskoca bir halk terbiyesi şubesi de bulunacak; ve aileyle mektep arasındaki sıkı münasebeti, aileyi murakabeye memur devlet teşkilâtına mesnet olarak bu şube idare edecektir.

· İlk tahsilden sonra, 12 yaşında başlayıp 17 yaşında bitirilecek olan yine beş yıllık bir orta tahsil devresi vardır ve yüksek tahsile kadar bütün öğretim kadrosu, en ince ve semereli bir programla, çocuğu ise 7 yaşı ile 17 yaşı arasındaki bu on sene içinde mayalandırmaktan ibaret bir cehde memurdur. Ayrıca «lise» veya başka bir isim altında orta tahsile ekli bir devre yoktur.

· Orta tahsil müesseseleri kazalara kadar teşmil edilecek; ve devlet teşkilâtında «memur» unvanına mâlik her ferdin mecburî vasfını teşkil edecektir. Ayrıca hali, vakti ve meslekî vaziyeti müsait her ferd orta tahsille mükellef olacaktır. Bunun İçin de ölçü, devletten orta tahsil mevzuunda öbür vesikası olmıyan her ferdin bu tahsille de mükellef bulunmasıdır. Orta tahsile karşı özür beyanı, ancak köylü, rençber, kaba işçi ve benzerleri olan sınıfların hakkıdır.

· Vazifesi talebesine sadece umumî bilgiler vermekten ibaret olmayıp İslâm inkılâbının en girift insan ve cemiyet politikasının mümessili olan hocalar, ilk tahsil devresinde mimledikleri istidatları, her türlü özürlerine rağmen devlet himayesinde yüksek tahsile ulaştırıcı yolları açmak hususunda vazifeli ve selâhiyetlidirler. Bu mevzuda hocaların vereceği istidat raporları, en hakîr çobanın oğlunu bir gün devlet reisi makamına kadar getirici tahsil çilesini ona mecburi kılabilir.

· Her türlü orta meslekî tahsil, ilk tahsilden; ve yüksek meslekî tahsil, orta tahsilden ayrılarak şubelenir.

· Talebenin seçeceği ve ayrılacağı kolda da bütün karar hakkı kendisinin ve ailesinin keyfinden ibaret olmayacak, bu hususta başlıca söz yine onu yetiştiren müessiseye düşecektir.

· Bilhassa yetiştirici yetiştiren, yâni muallimi talim len mektep müessesesi, fikir, terbiye ve teşkilât bakımından görülmemiş bir derinlik ve incelik belirtecektir.

· Üniversitenin ismi «Külliye»dir; ve vatan bölgesinin üçer milyon olarak taksim edilecek havzalarına bunlardan bir tanesi isabet edecektir. Bahsi ayrıca gelecek...

· Avrupada tahsil, devletin maarif sistemine bağlı hususî bir cihaz tarafından, her biri seçilmiş ve mukaddes dâva uğrunda Garbın müsbet bilgiler manzumesini fethedip vatana intikal ettirmeye memur ulvî bilgi casusları halinde gençlerin eline tevdi edilecek; ve bunlar ferd ferd fisken casusluk işiyle mükellef kurmaylar derecesinde üstün vasıflar taşıyacak; ağır mükellefiyet ve mesuliyet artları altında bulanacaklardır.

· Talim ve terbiye işinde Avrupalı mütehassıs, kız ve erkek karışık öğretim gibi heyulâî abesler, İslâm inkılâbının maarif siyasetinde bahis mevzuu olamaz. Bulûğdan ; evvelki ilk tahsil devresinde karışık bulunmasında bir mahzur olmayan kız ve erkek talebeler, ilk devreden sonra tahsillerine cinsiyetlerinin müstakil toplulukları içinde devam ederler. Kızlar için orta tahsil ayrıca mecburiyet ifade etmez. «Külliye» tahsili ise kızlar için kendilerine mahsus birkaç hususi üniversitede kabildir. Ana vazifesi ev kadınlığı olan kız talebe, kadınlık iş ve mefhumuna yabancı yüksek meslek mekteplerinden tamamıyla tecrit edilmiş vaziyettedir. Buna mukabil kadınlık iş ve mefhumuna bağlı hususî meslek mektepleri, kızlar için imkânın son haddiyle ve her tarafta çok geniş bir mahiyet arzedecektir.

· Kalın hatlarla İslâm inkılâbının ana prensip bakımından mektep telâkkisi şudur ki, her şey, tahsil programlarının belirteceği keyfiyet ölçüsüne bağlı olarak orta ve yüksek sınıflarıyla mekteplerde yuğurulacak; ve İslâm inkılâbında mektep, dâvanın ilim ve nazariye, telkin ve terbiye plânını en canlı, en olgun şekilde bütünleştirecektir.
http://www.buyukdogu.net/bd-haber/us...deli-h521.html
Garibüzzaman isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 03-23-2012, 11:02   #3
Kullanıcı Adı
Hüdaverdi
Standart
Dün büyük doğu dergi kapaklarına bakıyordum da,günümüzde chp için ne söyleniyorsa hemen hemen aynıları söylenmiş,dergilerin içinde daha geniş biçimde yazıyordur neyseki Star evriyorda okuruz artık
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi