AK Gençliğin Buluşma Noktası
Dış Gündem Dış Gündem ile ilgili tüm konuları burada paylaşıyoruz.



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 08-14-2012, 13:15   #1
Kullanıcı Adı
Cihannur
Standart Zalim Suriye Ordusu Tarafından Suriye'nin Kültürel Mirası da Yok Ediliyor
Suriye'nin kültürel mirası da yok ediliyor



Arap, Osmanlı ve daha bir çok medeniyete ev sahipliği yapan Suriye'de, çok önemli tarihî eserler bulunuyor.

Şam, Halep ve Busra'nın eski şehir merkezleri, Kuzey Suriye'nin antik köyleri, Şövalye kalesi ve Palmyra Antik kalıntıları, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne kayıtlı 6 anıt eser. Bu hazinelerle birlikte listeye aday diğer 12 tarihî anıt, bina ve sit alanı şimdi tehdit altında. Silahlı çatışmaların yanı sıra şehirlerin bombalanması, tarihî eserlerde büyük tahribata yol açıyor. Uzmanlar, çoğu tarihî mekânın yok olma riski ile karşı karşıya olduğunu belirtiyorlar. Müzeler, anıtlar ve arkeolojik sit alanları yağmalanırken İnterpol, tüm dünyadaki güvenlik güçlerini Suriye'den kaçırılan tarihî eserler konusunda uyardı.

Son haftalarda yoğun bombardıman ve çatışmaların vuku bulduğu Halep, Şam ve Dera gibi şehirlerin merkezlerinde bulunan; eski evler, camiler, kiliseler ve önemli anıtlar çatışmalardan etkileniyorlar. Buna ek olarak sosyal medyaya yansıyan bilgilere göre, müzeler, anıtlar ve arkeolojik sit alanları silahlı gruplar ve siviller tarafından da yağmalanıyorlar. İnterpol, yakın zaman önce yayınladığı bir raporla, tüm dünyadaki güvenlik güçlerini Suriye'den kaçırılan tarihî eserler konusunda uyardı. Selahaddin Eyyubi'nin türbesi ile Emeviye Camii'ndeki Hz. Yahya türbesi gibi çok önemli bazı tarihî mezarların da muhalifler içinde yer alan bazı Selefi grupların her an hedefi olabileceği uyarısı da yapılıyor.

'Dünya kültürel mirasının Kızıl Haç'ı olarak nitelendirilen 'Blue Shiled'in son haftalarda yayınlamış olduğu raporlar, Küresel Miras Fonu (Global Heritage Fund) raporları ve uluslararası medyanın gündeme taşıdığı konuyla ilgili haberlerin de Suriye'nin kültürel mirasında oluşan tahribatın çok az bir kısmını yansıttığından endişe ediliyor. Anıt ve müzelerin gördüğü zararın boyutları henüz uzmanlarca incelenemediği için raporlanamıyor. Ancak çatışmaların sona ermesinden sonra yapılacak uzman incelemeleriyle, bu zararın tam olarak gün yüzüne çıkabileceği belirtiliyor. Zaman'ın sorularını yanıtlayan Paris merkezli Uluslararası Anıtlar ve Sit Alanları Konseyi'nin (ICOMOS) başkan yardımcısı Samir Abdulac, stratejik olarak yüksek ve önemli yerlere yapılan tarihî kalelerin, stratejik konumları nedeniyle silahlı gruplarca bugün de askerî üs olarak tercih edildiklerine dikkat çekiyor. Bu da bu çeşit anıtsal binaların zarar görmesinin en temel nedeni.

Palmyra Roma kalıntıları, Selahaddin Eyyubi'nin ve Haçlıların inşa ettirdiği Şövalye Kalesi, Dera, Humus, Lazkiye ve Halep'te yer alan irili ufaklı çok sayıda Osmanlı kalesi, kapalıçarşılar ve Türkiye sınırında yer alan antik köyler sırf jeostratejik ve askerî kullanım yüzünden ağır zarar görmüş olan ve hâlen yok olma riski taşıyan tarihî yerlerden sadece birkaçı.

Sivillerin ve askerlerin müzelerdeki tarihî eserleri yağmalamaları da kültürel katliamın bir başka boyutunu teşkil ediyor. UNESCO Dünya Kültür Mirası Merkezi'nin Arap ülkeleri uzmanı Véronique Dauge, Zaman'a yaptığı açıklamada, başta BM genel sekreteri olmak üzere, Suriye hükümeti, İnterpol ve Dünya Gümrük Örgütü (WCO) gibi çeşitli yerel ve uluslararası otoriteleri Suriye'den kanun dışı yollarla çıkarılan tarihî eserlerin kaçakçılığını önlemek için uyardıklarını söyledi. Dauge sadece gönüllülerden oluşan bir grubun sınırlı sayıda anıtı gözlemleyip korumaya çalıştığını belirtti.

Irak gibi tarihî hafıza kaybı yaşanabilir

Saddam Hüseyin rejiminin uygulamasını örnek alan Suriye hükümeti de yükte hafif pahada ağır, altın ve kıymetli madenlerden yapılmış birçok tarihî eseri merkez bankasının kasasında muhafaza altına aldı. Ancak bu önlem taşınamayacak ebatta olan tarihî eserleri ve anıtları korumak için işe yaramıyor. Dr. Abdulac en önemli sorunlardan birisinin bombalanan kazı alanları olduğunu belirterek, bombalardan, henüz kazı yapılmadığı için toprak altında olan tarihî eser niteliği taşıması muhtemel materyallerin bile zarar gördüğünü belirtti. Irak müzelerinin yağmalanmasının aşırı bir örnek teşkil ettiğini beyan eden Abdulac, Suriye'nin taşıdığı riskin henüz Irak kadar olmasa bile benzeyebileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak

Zaman 08.08.2012

 

Cihannur isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Cevapla

Etiketler... Lütfen konu içeriği ile ilgili kelimeler ekliyelim
kültürel mirası, suriye, tarafından, yok ediliyor, zalim suriye ordusu


Konuyu Toplam 2 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 2 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
webmaster blog çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi