AK Gençliğin Buluşma Noktası
Haberler Dünyadan ve Ülkemizden son dakika haberler burada.

Stil
Seçenekler

Alt 10-21-2012, 13:02   #1
Kullanıcı Adı
Necip Fazıl
Standart Türkiye'den Gazze'ye 100 milyon TL yardım

Türkiye, Gazze'nin yaralarını sarıyor. AFAD, Türk Kızılayı ve TİKA, Gazze'deki yardım faaliyetlerini sürdürüyor

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda düzenlenen "Filistin-Gazze İnsani Yardım Kampanyası" ile İsrail'in Gazze'de başlattığı harekat sonrasında Filistin halkının karşı karşıya kaldığı sıkıntıların hafifletilmesine katkıda bulunmak amacıyla 76 milyon TL yardım yapıldı. Proje dışında da bölgede faaliyet gösteren Türk kurumlarının yaptığı yardım 100 milyon TL'yi geçti.

AFAD'ın organize ettiği ve 6 Ocak 2009'da başlayan kampanyayla AFAD, Türk Kızılayı ve TİKA, Gazze'de altyapı çalışmalarından içme suyuna, restorasyon çalışmalarından okul inşaatına kadar birçok çalışma yaptı. Proje kapsamında 85 milyon TL toplanırken, TİKA 53 milyon 139 bin TL, AFAD 18 milyon 175 bin, Türk Kızılayı ise 5 milyon TL harcama yaptı.

-"TİKA'dan Gazze'ye 53 milyon TL

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'na (TİKA) aktarılan miktar, Gazze'de yükseköğrenimi destekleme çalışmaları, Gazze Şeridi kıyı belediye başkanlıklarında su kuyusu ve kanalizasyon pompası inşaatları, Gazze Türk-Filistin Dostluk Hastanesi inşaatı ve Gazze İslam Üniversitesi'ne ait projelerin hayata geçirilmesinde kullanıldı. TİKA, proje kapsamında bölgede 53 milyon 139 bin TL yardımda bulundu.

Kampanya dışında da bölgede faaliyetlerini yürüten TİKA, 2005'te açılan Koordinasyon Ofisi ile Gazze'de okul, hastane ve klinik inşaatları, temiz suya erişim çalışmaları, restorasyon projeleri, çevre düzenleme ve kentsel altyapı çalışmaları, uzman eğitimi çalışmaları yapıyor. Türkiye'nin Gazze Şeridi'ne yönelik olarak yaptığı altyapı projeleri TİKA'nın koordinasyonunda gerçekleştirilirken, acil insani yardım malzemeleri de yine TİKA eliyle bölgeye ulaştırılıyor.

-Türk Kızılayı'nın bölgedeki çalışmaları sürüyor

Türk Kızılayı ise kampanya kapsamında aktarılan 5 milyon TL'yi Gazze'de altyapı ve içme suyu projelere kullandı. Proje dışında da bölgedeki faaliyetlerine devam eden Türk Kızılayı, 2006 yılında, 10 bin ton ekmeklik buğday unu ve binlerce ton temel gıda maddesini Gazze halkına ulaştırdı, ilaç ve tıbbi malzeme gönderdi. Çocukların eğitimlerine devam edebilmeleri için prefabrik okul binası yapıldı, 100 bin okul çantası ve kırtasiye malzemesi ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı. 2008 yılında İsrail ve Filistin arasındaki gerginliğin artması üzerine "Gazze Ağlamasın" sloganıyla kampanya başlatıldı. Bölgeye 129 tır ve 2 kargo uçağıyla muhtelif gıda, ilaç, tıbbi malzeme, battaniye ve hijyen setinden oluşan 2285 ton insani yardım malzemesi gönderildi.

38 ton muhtelif ilaç ve tıbbi malzeme de Hatay üzerinden Gazze Şeridi'ne ulaştırıldı. Bölgeye yönelik yardımların ve çalışmaların koordinasyonu için Daimi Hizmet Merkezi açıldı. Bu sayede "Gazze Şeridi İçme Suyu Rehabilitasyonu Projesi" hayata geçirilmeye başladı. Tamamlandığında 240 bin Filistinli temiz içme suyuna kavuşmuş olacak. Diğer taraftan 100 konutluk "Gazze Türk Köyü"nün inşası için çalışmalar sürüyor. Bölgede bulunan delegasyon başkanlığı ile İslam Kalkınma Bankası arasında imzalanan protokol gereğince 2012 yılında tarım sektörüne yönelik çalışmalar yürütülüyor. Bu iş için 2 milyon dolar kaynak ayrıldı. 800 dönüm sebze, 250 dönüm üzüm, 1000 dönüm zeytin ve meyve, 500 dönüm soğan yetiştirme arazisinin ıslahı projesi gerçekleştiriliyor. Bundan sonra bölgeye yardımların devam ettirileceği belirtilirken, yapılan yardımların 16 milyon 347 bin dolar olduğu kaydedildi.

-AFAD 18.500 ton un yardımı yaptı

AFAD, BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'nun (UNRWA) isteğiyle Gazze Şeridi'nde 6 bin ton un dağıttı. Haziran-Ekim 2012 döneminde 12.500 tonluk unun Türkiye tarafından karşılanmasının talep edilmesinin ardından, bölge halkına yardım ulaştırıldı. AFAD, UNRWA'nın talep etmesi halinde un göndermeye devam edecek.

AA

Necip Fazıl isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder

Konuyu Toplam 3 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 3 Misafir)