|
12-27-2007, 16:49 | #1 |
TARHANA ÇORBASININ HİKAYESİ
Tarhana çorbasının hikayesi
Yayvan tabaklara konulan tarhananın üzerine kızartılmış mis gibi sadeyağ dökülür. Hısım-akraba, konu-komşuya dağıtılır. Ev halkının o anki yemeği de sadeyağlı tarhanadır. Devrin sultanı, Ramazan ayında, bir gün tebdil-i kıyafetle şehri dolaşmaya çıkar. Yanında baş veziri vardır. Sultan; Paşa, akşam ezanı kimin kapısının önünde okunursa o evde iftar edelim” der. İftar vakti yaklaşmıştır. Ara sokaklara girerler. Her evin kapısının önünde bir kişi beklemektedir. Bir misafir bulup evlerine iftar için çağıracaklar. Başkalarına iftar ettirmenin zevkine tadacaklar ve sevabını alacaklar. Sultan ve veziri kendilerini tanıtmadan, herkese selam vererek giderler. İftar topu atılıp akşam ezanı okunmaya başladığında, fakir ama gönlü zengin bir Müslümanın evinin önündedirler. Zaten ev sahibi de iftara birilerini çağırabilmek için orada beklemektedir. Sofra hazırlanmış. Sıcacık taze ekmek, tuz ve mis gibi tüten bir çorba vardır. Tuzla iftarlarını açarlar, ekmek ve çorba ile karınlarını doyururlar. Çorba, sultanın çok hoşuna gitmiştir. Ev sahibine; “Bu çorba çok hoşuma gitti. Ne çorbasıdır bu?” diye sorar. Çok zeki ve ferasetli olan ev sahibi; “Darhane çorbasıdır, sultanım” diye cevap verir. Darhane, Anadolu insanının dilinde “tarhana” olarak yerini alır. Akviran’da daha da kısaltılarak “tarana” olarak kullanılır.
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
12-27-2007, 16:55 | #2 |
TARHANA ÇORBASININ HİKAYESİ
paylaşım için tşkler. güliş +1
|
|
12-27-2007, 17:43 | #3 |
TARHANA ÇORBASININ HİKAYESİ
en sevdiğim çorbalardan
|
|
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|