AK Gençliğin Buluşma Noktası
İslam'da Kadın & Tesettür İslamda kadın,tesettür vb. ile ilgili konuları bu bölümde paylaşıyoruz.

Stil
Seçenekler

Alt 04-19-2008, 12:42   #1
Kullanıcı Adı
acizane44
Standart Hanımlar arasında örtümüzü açabilir miyiz?
Hanımlar arasında örtümüzü açabilir miyiz?DR. JALE ŞİMŞEK
İslam dininde örtünmenin sınırı erkeğe ve kadına göre değiştiği gibi aralarında mahremiyetin yani evlenme engeli sayılacak derecede yakınlığın bulunup bulunmadığına göre de farklılık taşır. Fıkıhta örtünme konusu; namazda örtünme, yakınlara karşı örtünme ve yabancılara karşı örtünme olarak üç şekilde ele alınır. Erkeğin namazda örtünmesi gereken yeri göbek ile diz kapağı arasında kalan bölgedir. (Hanefi mezhebi diz kapağını da dahil eder.) Namaz dışında erkeklerin hemcinslerine ve yabancı kadınlara karşı avret yeri yine göbek ile diz kapağı arasıdır. İslam alimlerinin çoğunluğunun görüşü bu olmakla beraber, avret yerinin sınırı ve derecelendirilmesi hususunda bazı görüş farklılıkları da mevcuttur. Kadının namazda örtünmesi gereken yeri yüz, el ve ayak dışında bütün vücududur. Bu Hanefi mezhebinin görüşü olup diğer fıkıh mezheplerine göre kadının ayakları da avret olduğundan namazda örtülmesi gerekir. Kadının yabancı erkeklere yani mahremi olmayan erkeklere karşı da örtüsünün sınırı el, yüz ve ayakları hariç bütün vücududur (Hanefi mezhebine göre). Ayrıca, Ebu Yusuf’un, kadın dirseklerine kadar olan kol bölgesini avret saymayan görüşü de rivayet edilir. Kadınların kadınlara ve mahremi olan yani aralarında devamlı evlenme engeli bulunan erkek akrabalarına (babası, amcası, dayısı, erkek kardeşi, kayın pederi, erkek yeğenleri, süt kardeşi) karşı avret yeri, Maliki ve Hanbeli mezheplerine göre; kadın mahremi (evlenme engeli) olan erkekler yanında el, yüz, baş, boyun, kol, ayak ve baldır hariç geri kalan bütün vücudunu örtmesi gerekir. Bu durumda tesettürlü bir hanımın, bayanlar arasında başını açmasının bir günahı yoktur. Ancak, ilk defa gittiği yerde, tanımadığı kadınlara karşı temkinli davranması ve ölçülü olmasının, insanlar üzerinde daha olumlu etki yapacağı da muhakkaktır. Çünkü, tesettür taşıyan hanım toplum tarafından örnek insan olarak görülerek daima izlenir. Bunun için ufak bir ihmalinin, hatasının hemen İslam’a mal edilip, yanlış yorumlara ve fitneye sebebiyet vermesi muhtemel olacağından, tesettürünü toplum içinde taşırken çok dikkatli olması, daha sorumlu davranması gerekmektedir.

Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 05-29-2008, 23:31   #2
Kullanıcı Adı
sümeyra
Kaynak nedir tam olarak hatırlamıyorum ayet veya hadis

Mümin kadınların iman etmemiş kadınların yanında örtülerine dikkat etmesi gerektiğini söylüyor
bu kadınların müslüman bayanların durumları hakkında olmadık yerlerde bahsetmelerini engellemek için alınmış bir tedbir
müslüman bir bayanın başına gelen tatsız bir olaydan da bahsedilir.
bu kadar hatırlayabildim inşaallah yanlış bişi yazmamışımdır.
Alt 05-29-2008, 23:35   #3
Kullanıcı Adı
Kafes
evet sumeyra bende senin gibi biliyordum fakat cok arastirdim Musluman olmayan kadinlar yaninda da bas acilabiliyor sorun yok yani :-*
Kafes isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 05-29-2008, 23:39   #4
Kullanıcı Adı
sümeyra
Alıntı:
Bir Baska Nickli Üyeden Alıntı
evet sumeyra bende senin gibi biliyordum fakat cok arastirdim Musluman olmayan kadinlar yaninda da bas acilabiliyor sorun yok yani :-*

Hııım bahsettiğim şey Efendimiz zamanından bir olay uyarın için teşekkürler kaynağını bulmak için biraz uğraşayım inşaallah
Alt 05-29-2008, 23:42   #5
Kullanıcı Adı
ümitli_bekleyis
Bayanların yanında dahi olsa ben başörtüye , kıyafete dikkat edilmesi taraftarıyım. Karşınızdaki bayan olabilir ama sizin o halinizden nerede, kime nasıl bahsettiğini ya da bahsedeceğini bilemezsiniz.O yüzden pek de sağlıklı bir durum olmaz. İsteyen açar veya açmaz inanç ve görüş meselesi.Ama fitneye sebep olduğuu da bir gerçek bana göre.
ümitli_bekleyis isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 05-29-2008, 23:48   #6
Kullanıcı Adı
gülsima
Alıntı:
sümeyra Nickli Üyeden Alıntı
Kaynak nedir tam olarak hatırlamıyorum ayet veya hadis

Mümin kadınların iman etmemiş kadınların yanında örtülerine dikkat etmesi gerektiğini söylüyor
bu kadınların müslüman bayanların durumları hakkında olmadık yerlerde bahsetmelerini engellemek için alınmış bir tedbir
müslüman bir bayanın başına gelen tatsız bir olaydan da bahsedilir.
bu kadar hatırlayabildim inşaallah yanlış bişi yazmamışımdır.
bir sitede bu konu hakkında şöle yazıyo;

Kafir olan kadınlar önünde Müslüman bir hanımın avret yerleri, Hanbelilere göre, mahrem olan erkeğin avret yerleri gibi olup göbek ile diz kapakları arasıdır. Bu mezhebe göre bir gelin kayınvalidesinin yanında başını açabilir.

Alimlerin çoğunluğa göre ise, ev işleri yaparken görünenler dışında, kadının bütün bedeni avrettir.

Bu ihtilafın dayandığı nokta, Nur suresindeki ilgili ayette kastedilen mananın tefsirindeki farklılıktır. “Kadınlar ziynetlerini ancak kocalarına göstersinler… yahut kendi hanımlarına... (Nur, 31) Hanbeliler ile bazı alimler demişlerdir ki: bu kadınlardan kastedilenler, bütün hanımlardır. Müslüman kafir ayrımı yoktur. Dolayısıyla Müslüman olan bir hanımın ziynetini kafir bir kadına açması, Müslüman hanıma açması caiz olan yerler ölçüsünde caizdir.

Cumhura güre bu kadınlardan kastedilenler, özellikle müslüman hanımlardır. Yani sohbet etme, din kardeşliği gibi özellikleri olan müslüman hanımlardır. Buna göre, müslüman bir hanımın Batıni ziynetlerinden hiç birini kafir bir kadına ya da kadınlara göstermesi helal değildir. (Tefsiru Ayati’l- Ahkam bi’l – Ezher, II, 164; Vehbe Zuhayli, İslam Fıkhı)

Kadının kadına karşı avret sayılan yerleri, erkeğin erkeğe olan avreti gibidir. Bundan dolayı müslüman kadınlar birbirlerini göbeği ile diz kapakları arasındaki mahalden başka yerlerine bakabilirler. Fakat bir gayr-i Müslim kadın, müslüman bir kadının yalnız yüz ve ellerine bakabilir. Vücudunun başka yerlerine bakması uygun olmaz.

gülsima isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 05-29-2008, 23:52   #7
Kullanıcı Adı
sümeyra
Bende bunu anlatmaya çalışmıştım
ve ümitli bekleyiş gibi düşünüyorum çok dikkatli olmak lazım
Alt 05-29-2008, 23:54   #8
Kullanıcı Adı
Berika
O zaman kesin bir ifadeyle bayanların yanında da açmak günah olmazmıydı :-\
Alt 05-29-2008, 23:56   #9
Kullanıcı Adı
sümeyra
Alıntı:
Berika Nickli Üyeden Alıntı
O zaman kesin bir ifadeyle bayanların yanında da açmak günah olmazmıydı :-\

Günah değil tedbir diyelim senin hallerinden olmadık yerlerde bahsedilmemesi için
Alt 05-29-2008, 23:58   #10
Kullanıcı Adı
Kafes
bahseden kim olursa bahseder kucucuk cocukta gider bahseder o zaman :P
Kafes isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)