AK Gençliğin Buluşma Noktası
Tartışıyorum AK Partililerin, AK Parti Gençlerinin Seviyeli tartışma bölümü.

Stil
Seçenekler

Alt 05-21-2008, 10:32   #1
Kullanıcı Adı
Ak_Kelebek
Standart Bu millet, CHP’yi niye iktidar yapmıyor!
Defalarca yazdım, yine yazacağım... Türkiye’nin en büyük sorunu ne şu, ne de bu... Türkiye’nin en büyük asıl sorunu; başta “yöneticiler” olmak üzere, insanların “içi başka, dışı başka” olmasıdır... Ya da; “dilde” olanın “gönülde” olmamasıdır!.. Veya tam tersi... Maalesef; hangi “alan”da olursa olsun, “çift kişilik” sergiliyor insanımız!.. Asla “kendisi” olamıyor!.. “Rol” yapıyor!.. “öyle değil” de, “öyle gibi” görünüyor!.. Dolayısıyla da, bir süre sonra “inandırıcılığını” kaybediyor!.. Ya “tribün”lere oynuyor ya da en ufak bir “höt”te geri adım atıyor!.. Oysa, “kendisi” olabilse, “sözünün arkasında” durabilse, “baskı”lara rağmen “mert” ve “dik” kalabilse, evet yamulmasa, “kazanan” kendisi olacak! Hayır, böyle olmuyor!.. Dolayısıyla da, “güven” vermiyor!.. öyle ya; ağzından çıkan “söz”ünün “yalama” olduğu bir insana, kim niye itibar etsin, kim niye güvensin ki?

MENGİ, EYGİ VE TüRKçE EZAN!

Sözü, CHP Genel Sekreteri önder Sav’a getirmek istiyorum... Ama ondan da önce, “televizyondaki bir tartışma”yı hatırlatmak istiyorum.
Yanılmıyorsam geçen haftaydı... Hangi kanaldı, hangi gündü, bilmiyorum... “Ruhat Biliktan” adıyla; bir zamanlar, “moda” yazıları yazan, “vitrindeki elbise”leri giyip-çıkaran ama daha sonraki yıllarda Güngör Mengi ile evlenip “eş durumundan yazar” olup, başımıza “militan bir laik” kesilen Ruhat Mengi; karşısına Mehmet Şevket Eygi’yi almış, onu sıkıştırmaya çalışıyordu.
Programın konusu neydi, neyi tartışıyorlardı, uzun süre dinlemediğim için bilemiyorum... Yalnız, Mehmet Şevket Eygi’nin şu sözleri hâlâ kulaklarımda;
“Ben, ezanın Türkçe okunduğu günleri yaşadım... CHP, böyle bir kötülük yapmıştır Türkiye’ye!.. CHP’nin, din ile sürekli sorunu olmuştur!”
Eygi, bunları söyleyince “eş durumundan yazar” olan Ruhat Hanım, “militan laik”liğini göstermiş ve hemen kesmişti Eygi’nin sözlerini;
“İyi ama, sayın Eygi; bir dönem hata yapıldı diye, bunlar hep yapılacak demek değil ki!.. Ne yani, şimdi CHP’liler arasında, ezanın Türkçe okunmasını isteyen mi var?”
Evden acele çıkmam gerekiyordu... Dolayısıyla Eygi’nin ne cevap verdiğini bilmiyorum.
Ama, bildiğim bir şey var:
“Bırakın ezanın Türkçe okunmasını istemeyi, daha beterleri var CHP’de!”
Alın size önder Sav’ın sözleri... Hem en son, hem de en taze örnek!..

İŞTE CHP’NİN GİZLİ AJANDASI

Olayı biliyorsunuz...
17 Mayıs günü Ankara Elmadağ ilçesinin CHP’li belediye başkanını ziyaret eden CHP Genel Sekreteri önder Sav, bu sırada 80 yaşındaki Mustafa ünal adlı partili bir vatandaşla ilginç bir diyaloğa girişti.
80 yaşındaki Mustafa ünal’ın, hacca gitmek istediğini söylemesi üzerine Sav, “Boş ver, Araplara para kaptırma” dedi.
Ancak ünal, yaşının 80’e geldiğini, bir ayağının çukurda olduğunu ifade ederek niyetindeki ciddiyete dikkat çekti.
Sav ise “Bakarsın Muhammed seni bırakmaz, sen yine şey yapma” sözleriyle karşılık verdi.
Ne diyeceğini şaşıran ünal, çareyi önder Sav’ın yanından uzaklaşmakta buldu.
Bu “iğrenç” sözler, “CHP’nin resmi görüşü” müdür, yoksa “önder Sav’ın şahsi görüşü” mü, elbette bilemiyorum.
Ama, önder Sav’ın tavrı; bu “iğrenç” ve “çirkin” sözlerden çok daha büyük bir skandal!..
Biliyorsunuz;
Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün deyimiyle “içimizdeki Danimarkalı” gibi sözler sarfeden önder Sav’a, “ağzından çıkan çirkin sözler”le ne demek istediğini sormuşlar...
O da, “Bilmiyordum” demiş!.. “O anda kameraların açık olduğunu bilmiyordum!.. Kameraların açık olduğunu bilseydim, öyle konuşmazdım!”
Sorarım size;
“özrü, kabahatinden büyük” bir gaf değil midir bu sözler?..
Şu hâle bakın;
Eğer “kameraların açık olduğunu” bilseymiş, “öyle konuşmaz”mış!..
Demek oluyor ki;
“Rol” yapacaktı!..
Demek oluyor ki;
“Tribünlere oynayacak” ve halkımıza “şirin” görünüp “oy devşirmeye” çalışacaktı!..
Ama, Cenab-ı Allah, insanın ayağını böyle dolandırır işte!..
Düşünebiliyor musunuz;
Eğer kameralar “kapalı” olsaymış, önder Sav da “kapalı kutu” olmaya devam edecek ve bu millet, bir “CHP Genel Sekreteri” olarak onun nasıl bir “din aleyhtarı”, nasıl bir “Hac düşmanı” ve Peygamber Efendimiz’e dil uzatan nasıl bir “çatal dilli” olduğunu bilmeyecekti!..
Bereket ki, kameralar “açık”mış!..
Açıkmış ki; “maske”lerinin düştüğünü, “niyet”lerinin açığa çıktığını millet olarak gördük!..
Evet, biz gördük... Dileriz, “eş durumundan yazar” olan “militan laik” Ruhat Hanım da görür!..
Görür ve anlar ki;
Türkiye’de hiç kimsenin değil ama, CHP’lilerin “gizli ajanda”ları vardır!..
O “gizli ajanda”da neler yazılı, Allah bilir... CHP’lilerin ağzında sakladığı bunun gibi daha kaç “bakla” var, onu da Allah bilir!..

CHP, İYİ Kİ İKTİDAR OLAMIYOR!

Allah bilir ya;
Bu millet yanılıp, bunları “iktidar” yapsa var ya, besbelli ki; “Ezan’ı yine Türkçe okutacak”lar!.. Millet, “Kur’an-ı Kerim öğrenebilmek” için, gizli gizli yine “bağ damları”na gidecek!..
öyle anlaşılıyor ki;
Bunlar iktidar olsa; “Peygamber Efendimiz’e salâvat getirmeyi de yasaklayacak”lar!..
Bunlar var ya bunlar;
Ellerine fırsat geçtiğinde, “Hacca gitmeyi de yasaklar”lar!..
Biliyorsunuz; “yaptıklarım, yapacaklarımın teminatıdır” diye bir söz var... CHP Genel Sekreteri önder Sav’ın ağzından çıkan lâflar da; “CHP’nin yapacaklarının teminatı”dır!..
Geçmişte yapmadılar mı?..
Ezan’ları “Türkçe” okutup, Cami’lerimizi de “ahır” ve “depo” yapmadılar mı?..
Ezanları “aslî dil”iyle okuyan ve Kur’an-ı Kerim okurken suçüstü(!) yapılan insanları sürüm sürüm süründürmediler mi?..
Hiç şüpheniz olmasın; eğer CHP iktidar olursa, bunların hepsi yeniden yaşanır!..

SAV’IN CENAZE NAMAZI KILINIR MI?

Hayır; “kâhin” de değilim, “müneccim” de...
Sadece ve sadece “önder Sav’ın sözleri”ne bakarak söylüyorum... Allah, bu ülkeyi gerçekten de CHP iktidarından korusun!.. Hatta, dindar CHP’lileri de korusun!..
CHP’nin iktidar olduğunu düşünsenize... önder Sav’ın da, meselâ Başbakan Yardımcısı olduğunu düşünsenize!.. Yapacağı ilk iş, herhalde “Haccı yasaklamak” olurdu!..
Hiç şüpheniz olmasın ki;
Bu adam, “Peygamber Efendimiz’e hakaret” etmeyi de serbest bırakırdı!..
Ondan sonra da “kılıf” uydururdu “CHP imalatı din” anlayışına!.. “Biz de Müslümanız!” derdi!..
Bu, nasıl “Müslümanlık”sa!..
“Ali’siz Alevilik” icat eden zibidiler gibi; “Peygambersiz bir din, Hac’sız bir Müslümanlık!.. Kilise gibi bir cami, Hıristiyan gibi bir Müslüman!”
önder Sav’ın kafasındaki din, böyle bir şey olsa gerek!..
Eğer böyle olmasa;
80 yaşındaki Mustafa ünal’ı teselli eder; “Hallederiz” derdi; “Diyanet İşleri Başkanı’yla görüşür, hallederiz!”
Ama, o ne diyor;
“Boşver!.. Araplara para kaptırma!”
Ardından, şu alaycı ifadeler;
“Bakarsın, Muhammed seni bırakmaz!..”
Bu “edepsizliğe”, bu “saygısızlığa”, bu “küstahlığa”, bu “haddini bilmezliğe” ve bu “iğrençliğe” diyecek söz bulamıyorum!..

öNDER SAV, AF VE öZüR DİLEMEDİKçE!

Bu, öyle bir “kafa” ki;
Camilerin “ahır” ve “depo” yapıldığı günlerin arzusu ile yanıp tutuşmaktadır!..
Bu kafaya ne söylesen boş!..
Şimdi kalkıp;
“Böyle bir adamın cenaze namazı kılınır mı?” diye bir soru sorsan, hemen cevap verirler: “Biz de Müslümanız!!!.. Müslümanlık sizin tekelinizde mi?!?”
Evet, böyle derler!.. Ama, “Allah’ın Peygamberi”ne saygısızlık yapmaktan, küstahça sözler sarfetmekten de hiç geri durmazlar!.. Bir de, utanmadan, sıkılmadan “zeytinyağı gibi üste çıkmaya” çalışırlar!..
Ben size bir şey diyeyim mi;
Cenab-ı Allah, bu milleti gerçekten de koruyor!..
Eğer korumamış olsaydı var ya, CHP, bu ülkede “iktidar” olur, ilk iş olarak da “Haccı yasaklar”dı!
301. maddeyi muhkemleştirip “Türklüğe hakaret” edenleri “müebbed hapse mahkûm” ederlerdi de, “Peygamber Efendimiz’e hakaret” etmeyi serbest bırakırlardı!..
Biliyorum, bazıları itiraz edecek;
“Yok devenin nalı!.. Tamam, CHP’nin din ile sorunu var ama, bu kadar da değil!”
Bu kadar da değil ise; önder Sav, yine “kamera”lar önünde; “iman” tazeler, “Allah’tan af, Peygamberimiz’den özür” diler ve kapanır bu mesele!..
Aksi halde; “CHP’nin, din karşıtı bir parti olduğunu” yazmaktan hiç kimse alıkoyamaz beni!.
“Din karşıtı” bir parti de, bu ülkede sittin sene iktidar olamaz!..
CHP, niye iktidar olamıyor sanıyorsunuz?!?..
---------------
İsmi açıklanmayan!!!
“Söyleyecek sözü” olan, çıkar ortaya ve “erkekçe, mertçe, yiğitçe” konuşur...Bir “bedel” ödemesi gerekiyorsa da, öder!.. O kadar “yürekli” değilse, susar ve oturur oturduğu yerde!..
Ben, “erkekçe konuşmak” yerine “isim vermeden” konuşanları “adam” yerine koymam!..
Söyledikleri söze de pek itibar etmem!..
öyle ya; kendine güveni olmayan bir insana, ben niye güveneyim!..
Biliyorsunuz; 28 Şubat sürecinde “adının açıklanmasını istemeyen üst düzey komutanlar” vardı... Fena halde gıcık kapardım onlardan!.. Evet, “erkekçe” ortaya çıkıp, “mertçe” konuşmadıkları için!..
Şimdi de; “isminin açıklanmasını istemeyen bakanlar” zuhur etti!.. Gerçekten böyle “kıytırık” bir bakan var mıdır, yoksa medya mı “kahpelik” yapmaktadır, bilmiyorum!..
Eğer böyle bir bakan varsa, yapması gereken tek şey, “istifa” etmek ve ondan sonra “erkekçe” konuşmaktır!..
Kahpelik, hiçbir erkeğe yakışmaz!.. Tabii, “medya”ya da!..

Hasan Karakaya
Vakit

Ak_Kelebek isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 08-28-2008, 10:21   #2
Kullanıcı Adı
aydinli
Olayı yazar öyle zuhur ettiriyor ki münferit bir olayı chp ve din meselesine taşıyor.Önder Sav'ın yaptığı muhakkak yanlıştır.Ama seçimden hemen önce Tayyip Erdoğan'ın bir köylüye ananı da al git demesine nasıl karşılamıştık.Sinirle yapılmış bir yanlışlık.Önder Sav olayını da ben bu şekilde bir yanlışlık olarak görüyorum.Bu tamamen münferit bir olay.chp'nin dinsiz bir parti olduğunu düşünmüyorum.Çünkü chp dinsiz olsaydı ezanı komple yasaklardı oysa Atatürk halkın daha iyi anlamasını düşünerek türkçe okunmasını istemiştir.
aydinli isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 08-28-2008, 10:34   #3
Kullanıcı Adı
Hüdaverdi
Ezanı susuturup 'Türkçe ezan' okutulması zaten ezanı yasaklama manasına gelir.
Müslüman olun herkes ezanda ne dendiğini çok iyi bilir.
Madem ki herkes daha iyi anlasın diye ezan Türkçe yapılmış peki neden bazı kelimeler değiştirilmemiş ?
Mesela:
''Allah uludur,Allah uludur
Şüphesiz bilirim,bildiririm
Allah’dan başka yoktur tapacak.
Tanrı’nın elçisidir Muhammed.
Haydin namaza, haydin namaza
Haydin felâha,haydin felâha
Allah uludur,Allah uludur
Allah’dan başka yoktur tapacak.''

1- Tanrı nedir ? Allah'ın 99 güzel ismi varken tanrı nereden fırladı ?
2- felâha kelimesi neden Türkçeleştirilmedi ? Felâh kelimesinin anlamı 'kurtuluş'tur.
3- İnsanlar korku içinde neden çatı katlarında Kur'an-ı Kerim okumaya gayret etmiştir ? Bunuda araştırmanı öneririm.Türkçe ezan okumayanlar yasa çıkmadığı halde neden idam edilmiştir ? Bunuda araştırmanı öneririm.
Alt 08-28-2008, 10:52   #4
Kullanıcı Adı
aydinli
Alıntı:
Hüdaverdi Nickli Üyeden Alıntı
Ezanı susuturup Türkçe ezan okutulması zaten ezanı yasakla manasına gelir.
Müslüman olun herkes ezanda ne dendiğini çok iyi bilir.
Madem ki herkes daha iyi anlasın diye ezan Türkçe yapılmış peki neden bazı kelimeler değiştirilmemiş ?
Mesela:
''Allah uludur,Allah uludur
Allah’dan başka yoktur tapacak.
Tanrı’nın elçisidir Muhammed.
Haydin namaza, haydin namaza
Haydin felâha,haydin felâha
Allah uludur, Allah uludur
Allah’dan başka yoktur tapacak.''

1- Tanrı nedir ? Allah'ın 99 güzel ismi varken tanrı nereden fırladı ?
2- felâha kelimesi neden Türkçeleştirilmedi ? Felâh kelimesinin anlamı 'kurtuluş'tur.
3- İnsanlar korku içinde neden çatı katlarında Kur'an-ı Kerim okumaya gayret etmiştir ? Bunuda araştırmanı öneririm.Tğrkçe ezan okumayanlar yasa çıkmadığı halde neden idam edilmiştir ? Bunuda araştırmanı öneririm.
Şimdi lütfen mantıklı olalım.Arapçayı bilen herkesin türkçesini bildiğini söylemek hatadır.Ben çocukluğumda kuran-ı kerimi öğrenmek için camiye gittiğimde bize sadece arapça olarak öğretildi.Hocamız ne bana ne başkasına kuranın arapçasını öğretirken türkçesini göstermedi.Şu anda verilen arapça eğitimin yanında türkçe öğretilmiyor.Türkiyede birçok kimse ezberlediği duayı türkçesini bilmeden öğreniyor.Hadi sokakta camiye giden 3-5 çocuğu çekelim kenara.Soralım bir kaç tane dua okur.Hadi türkçesini söyle dediğimizde başını sallar.O yüzden iman kalpten gelir.Araplar ile bizler dil bakımından farklıyız.Türkçesini öğrenmek dinini daha anlamak daha makbuldür.

Bakın buna en basit örnek ben bir yıl önce üniversitede bir cemaat yurdunda kaldım.Cuma hutbesi dahi arapça okunurdu.Ben birgün yurdumuzun abisine sordum.Böyle cumadan hiçbirşey anlamıyoruz dedim de bana verilen cevap size türkçe öğrenmek farz değil dedi.Ben öyle düşünüyorum ki bir insan körü körüne bize farz değil inanıyorum ama bilmeme gerek yok demesi çok dogmacı kalır.Atatürk türk milletini yeni baştan çağdaş medeni bir toplum oluşturmaya çalışırken türk milletinin kanayan yarası olan bu ezberci ve hantallaştıran öğeyi kaldırmaya hedeflemiştir.Ne mutlu ki öyle bir önderimiz vardı türk milletinin dinini daha iyi anlaması ve öğrenmesi için türkçe okunmasını istemiştir.Ben bile şu anda kuran okurken hem arapça hem türkçe okurum.

Bazı arapça kelimelere gelecek olursak sanıyorum ki diyorum çünkü tam bilgim yok.O dönemde hala halk ağzında arapça kelimeler kullanılmaya devam ediyordu.Mesela eski birçok filmde şu andan farklı olarak birçok arapça cümle kullanılır.Bunun nedeni osmanlıdan kalma içimize giren birçok arapça kelime idi.Haliyle bu durumun ortadan kalkması bir hayli vakit aldı.Bence bunun nedenide o.
Alt 08-28-2008, 11:13   #5
Kullanıcı Adı
Hüdaverdi
Allah aşkına biraz mantıklı olalım.Kendini bir çocukla bir tutuyorsan bilmem ne denebilir ?

Eğer eğitim aldığın yer sana Türkçesini öğretmiyorsa Türkçesini bilen birisinden eğitim almanda fayda var.
Kaldı ki Türkçe'sini bilmenin fazla faydası yok.İnsan inanarak o duayı gerçeğine göre okuyorsa Allah elbet kabul eder.Türkçesini merak ediyorsa araştırıp öğrenir.Ezanın,Kur'anın ve duanın Türkçesi değil arapçası makbuldur.
Allah, (Benim kitabım Arabidir,Kur'anı Arabi lisan ile indirdim) buyuruyor.O zaman herkes Kur'an-ı Kerim'in mealini eline alıp hatim indirsin ? Bu doğru değil hiç bir zaman,ve hiç bir zaman Türkçeye veya başka bir dile çevrilmiş Kur'an-ı Kerim mealleri Kur'an-ı Kerim yerine geçmez,ezanlarda aynı şekilde.Manasını öğrenmek için meal alıp okursun,veya tefsirini alıp incelersin,anlamını bilmek şart değil.Önemli olan okumak.Sırf bu yüzden insanlar Türkçesini bilmiyor diye ezan Türkçe okutulmaz,okutulduğu vakit ezan ezanlıktan çıkmış bambaşka bir hal almış olur.Türkçesini merak eden okur o kadar.Zaten her kelimenin Türkçe karşılığı yoktur,bu yüzden yanlış anlamalar-yazılımlar ortaya çıkabilir.

Hutbe ile ilgili şunlarıda bilmen lazım:
Ünlü fıkıh âlimi İbni Âbidin hazretleri, (Hutbeyi de Arapçadan başka dil ile okumak, tahrimen mekruhtur) buyurdu. Hindistan âlimlerinden Muhammed Viltori de, (Hutbelerin bir kısmını bile Arapçadan başka dil ile okumak bid'attir) buyurdu. [El-edille]

Eshab-ı kiram ve sonra gelen âlimler, bid'at işlememek için, Asya ve Afrika'da, hutbeleri hep Arapça okudu. Halbuki, dinleyenler Arapça bilmiyordu. Bunun için, Osmanlı âlimleri, 600 yıl, hutbelerin, kabul olmayacağını bildikleri için, Türkçe okunmasına izin vermediler.

-
O dönemde onca kelimenin Türkçeleştirilip en önemli kelimelerden olan 'felâh'ın Türkçeleştirilmemesi ilginç değil mi ? İnsanlar ö denemde şuan ki konuşulan Türkçeden farklı bir Türkçe kullandıkları kesin,hatta o zamanın insanları arapçayı hepimizden daha iyi biliyordu desem yalan olmaz.Buna rağmen Türkçeleştirilmesi ne kadar doğru ?
Hiç doğru değil.
Alt 08-28-2008, 11:31   #6
Kullanıcı Adı
gılgamış
sevgi ve selametle...

ezan_ı mukaddes üzerinden başlatılmış olan tartışmaları anlamsızgörüyorum...hala 50 yıl öncesinin tartışma konularıyla nereye varabiliriz?Tekmil milletim sorunlarıyla boğuşurken bizler binlerce yıl öncesinin sümer kavram tartışmalarıyla boğuşuyoruz...kulaktan yayılan ve kahve hamam dedikodu kültürüulrbu iş çözülmez.Belki halının altına süpürülür amavatanımda 2 insan kalana kadar bizleri herhangibir yere taşımayan döngüde kalırız.
zuhur ki dediklerimiz doğru...bu ne dünya ısınma problemini ne susuzluğu ileriki yıllarda birincil dert edinecek milletimin aklına dahi gelmeyecek dönemsel çıkışsızlıkları 2008 türkiyesine taşımanın anlamı yok derim...

sevgi ile...
gılgamış isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 08-28-2008, 11:49   #7
Kullanıcı Adı
aydinli
Alıntı:
Allah aşkına biraz mantıklı olalım.Kendini bir çocukla bir tutuyorsan bilmem ne denebilir ?

Eğer eğitim aldığın yer sana Türkçesini öğretmiyorsa Türkçesini bilen birisinden eğitim almanda fayda var.
Kaldı ki Türkçe'sini bilmenin fazla faydası yok.İnsan inanarak o duayı gerçeğine göre okuyorsa Allah elbet kabul eder.Türkçesini merak ediyorsa araştırıp öğrenir.Ezanın,Kur'anın ve duanın Türkçesi değil arapçası makbuldur.
Allah, (Benim kitabım Arabidir,Kur'anı Arabi lisan ile indirdim) buyuruyor.O zaman herkes Kur'an-ı Kerim'in mealini eline alıp hatim indirsin ? Bu doğru değil hiç bir zaman,ve hiç bir zaman Türkçeye veya başka bir dile çevrilmiş Kur'an-ı Kerim mealleri Kur'an-ı Kerim yerine geçmez,ezanlarda aynı şekilde.Manasını öğrenmek için meal alıp okursun,veya tefsirini alıp incelersin,anlamını bilmek şart değil.Önemli olan okumak.Sırf bu yüzden insanlar Türkçesini bilmiyor diye ezan Türkçe okutulmaz,okutulduğu vakit ezan ezanlıktan çıkmış bambaşka bir hal almış olur.Türkçesini merak eden okur o kadar.Zaten her kelimenin Türkçe karşılığı yoktur,bu yüzden yanlış anlamalar-yazılımlar ortaya çıkabilir.

Hutbe ile ilgili şunlarıda bilmen lazım:
Ünlü fıkıh âlimi İbni Âbidin hazretleri, (Hutbeyi de Arapçadan başka dil ile okumak, tahrimen mekruhtur) buyurdu. Hindistan âlimlerinden Muhammed Viltori de, (Hutbelerin bir kısmını bile Arapçadan başka dil ile okumak bid'attir) buyurdu. [El-edille]

Eshab-ı kiram ve sonra gelen âlimler, bid'at işlememek için, Asya ve Afrika'da, hutbeleri hep Arapça okudu. Halbuki, dinleyenler Arapça bilmiyordu. Bunun için, Osmanlı âlimleri, 600 yıl, hutbelerin, kabul olmayacağını bildikleri için, Türkçe okunmasına izin vermediler.

-
O dönemde onca kelimenin Türkçeleştirilip en önemli kelimelerden olan 'felâh'ın Türkçeleştirilmemesi ilginç değil mi ? İnsanlar ö denemde şuan ki konuşulen Türkçeden farklı bir Türkçe kullandıkları kesin,hatta o zamanın insanları arapçayı hepimizden daha iyi biliyordu desem yalan olmaz.Buna rağmen Türkçeleştirilmesi ne kadar doğru ?
Hiç doğru değil.
evet çocukla kendimi bir tutuyorum.Çünkü konuştuğumuz konu çocukların siyasi düşüncesi değil din konusu.Din çocukluktan başlar.Bak biz dün çocukken bugünün yetişkinleriyiz değil mi.Ama hepimizde geçmişte din eğitimi aldık.Halbuki Atatürkün en değer verdiği şeylerden biri çocuklardır.Senin tam tersine önemli görüyorum.

Benim öğrenmem ayrı türkçeyi vermeleri ayrı.Sen en başta arapçayı bilenler türkçeyi bilir dedin.Bende diyorum ki bu toplumda arapçasını öğrenen birçok kesim türkçesini öğrenmiyor.Hala benim mahallemde kuran kursuna giden çocuklar duaları ezberleyip dönüyorlar.Demek ki bu işte yanlışlık var.Ben elbette okuduğum şeyin anlamını merak ederim.Muhakkak kuran okuduktan sonra türkçesini okurum.Bu yüzden iki tane kuran bulundururum evimde.Türkçe ve arapça olarak.Söylediklerin araplar için makbul.Ben zaten kuran türkçe inmiştir demedim.Araplara geldiği için mutlaka doğrudur.Ama biz araplarla bir miyiz.Bak türkler ile arapları kıyaslıyoruz.Biz türkler ile araplar çok farklı medeniyetlerden gelmeyiz.En basitinden onlar kadına değer vermez toplumdan ikinci sınıf insan muamelesi yaparken biz türkler en değer verdiğimiz şeylerden biri kadındır.Araplar için bir sorun yok.Ama kendi insanımızı düşünerek dinini daha iyi öğrenmeye ihtiyaç duyan insanları düşünerek Atatürk çok doğru bir tahlil yapmıştır.Milletimizin dini değerlerine saygı duyarak hatta bunun üstüne koyarak böyle bir uygulama denenmiş.Ama her dönem kendi içinde değerlendirilmeli.O dönemde ezan türkçe olsun diyen chp tam tersi tavır koyarak ezanın arapça olması için menderes hükümetine destek vermişti.

Demek ki olayları dönem dönem takip etmeliyiz.Bunlar önceden şöyle yapmıştı şimdi de böyle yaparlar diye düşünmemek lazım.Bunu parti ile alakalı değil genel söylüyorum.Belki bu söylediklerime kızacaksınız ama hakikat bu sevgili arkadaşlar.Önder Sav olayında bir tane chpli çıkıpta biz önder sav'ın arkasındayız dedi mi.Hayır...Çünkü herkes biliyor bunun yanlış olduğunu.O yüzden ben bunu chp'ye mal etmiyorum.
Alt 08-28-2008, 12:14   #8
Kullanıcı Adı
Hüdaverdi
Benim çocukları önemli tutmadığımı nereden çıkardın ? Her zaman dile getiririm küçükken din eğitimi almamış bir çocuk büyüdüğünde dinden uzaklaşır,herşey küçük yaşta daha çabuk öğrenilir.Ama karşımızdakinin çocuk olduğunu unutmayıp yaşına göre din eğitimi verilmesi,kafasının alacağı şekilde öğretilmesi lazım.Bir yandan arapça diğer yandan Türkçesi'nin öğretilmesi daha zor olacaktır.Tabi yaşı ilerledikçe daha kapsamlı şekilde öğretilmeye çalışılır.Bunu kolaylaştırmak için yeni yeni güzellikler öretiyorlar..

Türkçe öğrenme konusunda hem fikiriz aslında,arapçanın yanında Türkçe öğretilmeli tabi,bu sayede büyüdüklerinde sorgulamazlar,dinden uzaklaşmazlar.Bu sebepten dolayı günümüzde dinden uzaklaşanlar var.

Ama unutmamalısın ki islam dini arapara inmemiştir.Bunu söylemen dahi büyük bir yanlış.İslam dini tüm insanlık için inmiştir,sadece arapalra inmiş bir din olsaydı biz Türkler bu dini seçmezdik,veya şuanda avrupadakiler bu dini tercih etmezlerdi,şuan avrupamada müslümanların sayısı hristiyanlığa yaklaşmış durumda.İslam dininin araplama indiğini iddia etmek doğru değil hiç bir zaman.Bizi araplarla bir yapan tek şey aynı dinden olmamazdır.Kürtürel farklılıklar apayrı konu.

Ayrıca müslüman araplar kadınları ikinci sınıf muamelesi yapmazlar,bazı haber sitelerinde çıkar ilginç konular ama unutmamalısın ki bu ülkemizde de mevcut.Gerçek bir müslüman hanımına değer verir,onun diğer erkeklerden korur,onun hakkını verir,onu besler,onun parasına vs. dokunma hakkı olmaz.İslam dininde kadın erkek eşittir,kadını ezeninde suçu bellidir.Dinine sahip olmayan kişiler anca kadını ikinci sınıf görebilir.Bunları islam adı altında konuşmak dahi doğru olmaz.Cahiliye döneminde kadınlar 2. sınıf insandı.Bu sebepten dolayı doğan kız bebekleri dahi canlı canlı gömerlerdi.İslamiyet bunu ortadan kaldırmıştır.Ülkemizde olduğu gibi orada da aşiret düzeni var,onca onlarda görüür bu tip davranışlar,oysaki onların hanımı daha doğru şekilde islamı yaşamaktalar.Kadın kadın işini,erkek erkek işini yapıyor,birbirinin işlerine karışmıyorlar,bizde ise durum tam tersi.

İsteselerde önder sava destek veremezlerdi.Eminim ki canan arıtman başta olmak üzere deniz baykal,ikna odalarıyla ünlü nur serter ve diğerleri önder sava destek çıktılar,sessiz kalmaları ona destek verdiklerini gösterir.Dönem dönem takip etmek gerekli diyorsun,şuan ki dönemde chp zihniyeti din düşmanıdır.

Buyur bakalım:
http://www.akpartiforum.com/index.php?topic=51505.0
Alt 08-28-2008, 13:03   #9
Kullanıcı Adı
aydinli
Alıntı:
Benim çocukları önemli tutmadığımı nereden çıkardın ? Her zaman dile getiririm küçükken din eğitimi almamış bir çocuk büyüdüğünde dinden uzaklaşır,herşey küçük yaşta daha çabuk öğrenilir.Ama karşımızdakinin çocuk olduğunu unutmayıp yaşına göre din eğitimi verilmesi,kafasının alacağı şekilde öğretilmesi lazım.Bir yandan arapça diğer yandan Türkçesi'nin öğretilmesi daha zor olacaktır.Tabi yaşı ilerledikçe daha kapsamlı şekilde öğretilmeye çalışılır.Bunu kolaylaştırmak için yeni yeni güzellikler öretiyorlar..

Türkçe öğrenme konusunda hem fikiriz aslında,arapçanın yanında Türkçe öğretilmeli tabi,bu sayede büyüdüklerinde sorgulamazlar,dinden uzaklaşmazlar.Bu sebepten dolayı günümüzde dinden uzaklaşanlar var.

Ama unutmamalısın ki islam dini arapara inmemiştir.Bunu söylemen dahi büyük bir yanlış.İslam dini tüm insanlık için inmiştir,sadece arapalra inmiş bir din olsaydı biz Türkler bu dini seçmezdik,veya şuanda avrupadakiler bu dini tercih etmezlerdi,şuan avrupamada müslümanların sayısı hristiyanlığa yaklaşmış durumda.İslam dininin araplama indiğini iddia etmek doğru değil hiç bir zaman.Bizi araplarla bir yapan tek şey aynı dinden olmamazdır.Kürtürel farklılıklar apayrı konu.

Ayrıca müslüman araplar kadınları ikinci sınıf muamelesi yapmazlar,bazı haber sitelerinde çıkar ilginç konular ama unutmamalısın ki bu ülkemizde de mevcut.Gerçek bir müslüman hanımına değer verir,onun diğer erkeklerden korur,onun hakkını verir,onu besler,onun parasına vs. dokunma hakkı olmaz.İslam dininde kadın erkek eşittir,kadını ezeninde suçu bellidir.Dinine sahip olmayan kişiler anca kadını ikinci sınıf görebilir.Bunları islam adı altında konuşmak dahi doğru olmaz.Cahiliye döneminde kadınlar 2. sınıf insandı.Bu sebepten dolayı doğan kız bebekleri dahi canlı canlı gömerlerdi.İslamiyet bunu ortadan kaldırmıştır.Ülkemizde olduğu gibi orada da aşiret düzeni var,onca onlarda görüür bu tip davranışlar,oysaki onların hanımı daha doğru şekilde islamı yaşamaktalar.Kadın kadın işini,erkek erkek işini yapıyor,birbirinin işlerine karışmıyorlar,bizde ise durum tam tersi.

İsteselerde önder sava destek veremezlerdi.Eminim ki canan arıtman başta olmak üzere deniz baykal,ikna odalarıyla ünlü nur serter ve diğerleri önder sava destek çıktılar,sessiz kalmaları ona destek verdiklerini gösterir.Dönem dönem takip etmek gerekli diyorsun,şuan ki dönemde chp zihniyeti din düşmanıdır.

Buyur bakalım:
Pardon bir yanlış anlaşılma var aramızda.Ben araplar kadına değer vermiyor derken zaten o dönem için söyledim.Kadına türkler eskiden beri yani müslümanlıktan öncede veriyordu demek istedim.Aslında aynı şeyi söylüyoruz ama yanlış anlaşılma oluştu.Ayrıca bu ezberci sistemle çocuğun kafasının alması mümkünde değil.Hiç unutmam alfabeti bitirip kurana geçtiğim gün ilk sayfaları ezberleyerek okumaya çalışırdım.Neyse bu örnekleri sadece açıklayıcılık getirmek için söyledim.Küçüklükte öğrenilmeyince ileride öğrenilmesi çok zor oluyor.mesela kardeşim hala hayıflanır keşke küçükken gitseydim de öğrenseydim der.Şimdi yapamıyor.Bana göre çocuk çok önemlidir.Ki sizde çok iyi bilirsiniz ki böyle düz mantıkla inanan birisi gönülden huşu içinde yapmak yerine mecburiyetten yapar.Oysa ezan şu anda Türkçe olsaydı ben o kelimelerin verdiği anlamın şevkiyle inancımı daha güzel yapardım diye düşünüyorum.Atatürkde o zaman bu şekilde hantallaşan sadece ezberci bir toplum yerine düşünerek inanan bir toplum inancıyla bunu denemiştir.Ama tutmadığı görülünce vazgeçilmiştir.Ben öyle düşünüyorum.Verdiğin linki bakamadım.Ayrıca inceleyeceğim.
Alt 08-29-2008, 14:57   #10
Kullanıcı Adı
gerçekler06
Alıntı:

Buyur bakalım:
arkadaşım diosun ki chp din düşmanıdır....şuan herkes özgürce dinini yaşıyorsa isteyen istediğine inanıyorsa bu atatürk ve chp sayesindedir..eğer atatürk olmasaydı şuan filistinden ne farkımız kalırdı hiç düşündün mü..sürekli din konusunda chp yi suçlayanları anlamakta güçlük çekiyorum..chp nin kökeni nereye dayanıor hiç araştırdın mı böyle ileri geri konuşmadan önce..ben sana kısa bi hatırlatma yapayım..yurdumuzun haksız yere işgal edilmesine karşı koyanlara kuvayi milliye deniyordu. işgallere karşı direnen halkımızı örgütleyen yararlı örgütler m.kemal tarafından ANADOLU VE RUMELİ MÜDAFA-İ HUKUK CEMİYETİ çatısı altında birleştirildi..daha sonra da atamız tarafından HALK FIRKASINA dönüştürüldü bugün kü (CHP) ..yani demem o ki şuan özgürce ibadetini yapabiliyorsan ,kimse sana zulum yapmıyorsa bunu atatürke,kuvayi milliye ruhuna ,anad.ve rumeli müd.hukuka borçlusun..gelelim önder sav olayına..sarfettiği sözler gerçekten de çok üzücü..duyduğum da çok sinirlendim tıpki sayın başbakanımızın geçtiğimiz dönem sarfettiği ve zihinlerimize kazınan talihsiz sözleri gibi..ama şu da var hangi chp li çıktıda önder sav'ı savundu..hiç kimse..dolayısıyla bir kişinin sarfettiği talihsiz sözleri bir kuruma maletmek doğru değil.ki chp hiç bir zaman din düşmanlığı yapan bir parti olmadığı gibi,herkesin inançlarını özgürce yaşayabilmesi için çaba sarfeden ,dinin kötü emellere alet edilmemesi için mücadele eden bir partidir..
gerçekler06 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)