|
06-06-2008, 16:55 | #1 |
Ali Özbak: ... (Röportaj)
A.Villa golü minareyi ayağa dikti, Vanspor yenilgisi yerle bir etti.
Özbak spor61'e konuştu Trabzonspor'un eski genel sekreteri Ali Özbak bordo mavili kulüpte yaşanan gelişmeleri enine boyuna spor61.net'e değerlendirdi. Her hafta kendisi ile yapacak olduğumuz söyleşimizde Özbak Trabzonspor'un iki ay iki gün süren yeni yapılan tüzüğünün yanında 1996 yılında kaçırılan şampiyonluk, Bakan Faruk Özak'ın Trabzonspor'a transferde yaptığı katkıları enine boyuna açıkladı. Özbak, kendisine sorduğumuz sorulara içtenlikle cevap verdi: SORU: TS NEDEN YENİ BİR TÜZÜK YAPILANMASINA GİRDİ? A.Ö:Tüzükler spor kulüplerinin anayasasıdır. Trabzonspor tarihi süreci içerisinde yaklaşık kısa yoğunluklu olmak kaydı ile 10 yakın tüzük düzenlemesi içine girdi. Bunların önemlilerinin bir tanesi 1972 diğeri, 1982, diğeri 1984, diğeri 1989 diğeri 1995, bir diğeride 2004 dedir.Bundan şunu çıkartmalıyız Tüzük bir zaruretten ötürü sadece değiştirilemez. Zarüret doğa bilir. Zaruret yasa değişikliği yeni yönetmenlik birde kulübün yapılanmasındaki boyutlar göz önüne alındığında bunlar zarurettir zorunluluktur. Bir değeride ihtiyaçtan dolayıdır bu üç yıllık beş yıllık azami on yıllık periyotlarda mutlak gündeme gelir. Bugüne değin gelmiştir bundan böylede gelecektir. 2008 değişikliği bir genel kurul ertelenmesi ile kesinlikle ilgili değildir tamamen bunun dışındadır. Ama 2004 ten sonra 2005 de dernekler yasası buna takiben dernekler öne çıkmıştır onlarla kulübün azda olsa bazı örtüşmeyen yanları olmasa bile en azından örtüşmeyeceği diyeceğimiz bir takım eksikler vardı. Ama aslı kulübün ihtiyaçları, ihtiyaçları nerden kaynaklanır Tavrı manzumenin, toplum istekleri ile geçmişte bağdaşır ama gelecekte mutlak süretle bağdaşır olmamasındandır. Nasıl her yerde gelişme oluyorsa bu tüzük konusunda da mutlak gelişmeler olması gerekmektedir. Tüzüğün yeni açılımlara ihtiyacı vardır. Bundan ötürü bu gündeme yönetim kurulunca taşınmıştır. SORU: TÜZÜKLE İLGİLİ BİREYLERİN TALEPLERİ VAR MIYDI? A.Ö:Mesale bizim kulübümüzde 2004 tüzüğüne göre bir yüz bin kampanyasından ötürü en büyük ihtiyaç üyelerin biraz daha şekillendirilmesi istendi. Çok kolayca üye olunabiliyor hiçbir inceleme başvurucu hakkında hemen hemen yapılmıyor gibi ama tabi ortaya koyulan 100 bin üye reçetesinin o şekilde bir tüzük düzenlemesi, zaruretini ortaya koymasından kaynaklandı. ÜYE ELBİSESİ KULÜBE BİRAZ BOL GELDİ. Bunu bende söylüyorum herkesimde söylüyor o nedenle üyeleri yeni bir dizayn altına almak ihtiyacı doğdu. Bunun içerisinde başvurucuların haklarındaki inceleme evrek talebi biraz daha ciddi şekle getirilmesi artı 2004 den beri 120 lira geriş,40 lira yıllık aidat çok küçük kaldı. Bugünkü kulübün ekonomik boyuta baktığınız zaman onların biraz daha yükseltilmesi büyük iki talebe baktığı mızda zaman hem giriş ödentisinin hem yıllık aidatın talebi ötekinin epeyce kat fazlası bunun nihai kararını genel kurul verecek. Ekonomik yükümlülükler her bağlamda kulübün borçlan ması organlar arasında zaman zaman küçük uyumsuzluklara neden olan uygulamalardan doğan ihtiyaçları, bir takım boşlukları tüzüğe madde olarak yerleştirilmeside bir başka talepti. SORU: KULÜP BAŞKANLIĞI İÇİN İSTEKLER OLDU MU? A.Ö:Bir başka önemli talepte kulüp başkanının donanımlı olması talebi çok geldi. Donanımın açılımında işte istekler oldu istekler uzun süreli üye olması yönetimlerde bulunması önde yöneticilik yapması tabi istekleri vatandaş isterken sıkıntıları bilmiş olanlar bu isteklerin çok doğru tespit olmuş olduğunu göz önünde bulundurması daha iyi bunlardan biraz törpüler ve iyisini bulma biz komisyon olarak bunun ortasını bulmuşuzdur. Bu komisyonda tartışılmıştır. Herkes ortaya fikirlerini attı. Bunları toplum yanlış anladığı gibi birileride süpekile etmek için haber yapabiliyor. Gidiyorlar bir yönetici arkadaşımıza ona dikine soru soruyorlar ondan dikine cevap alıyorlar o haberi reyting bakımından yüksek tutup okutturmak. Bundan önce başkan adayından asıl üye olmanın dışında 156 kişinin genel kurula katılma hakkın bulunmak öneri istek desteği bulunuyordu. Buda şekilsiz yapılıyordu. Çok formalitesi tatmin edicide değildi. Bir tek özellik isteyen on yıl dendi uzun 5 yıl kulüp üyesi olmayan bir arkadaşı olmayan yöneticilik değil kulüp başkanlığına tüzük gereği istediği başkan yapıyorsun Dolayısı ile özellik ağırlığı yok. Biz başkanı seçkinci özelliklerle ve donanımlı aramalıyız ki onun kefaleti veriyoruz biz zaten onun yazdığı listenin dışına kolay kolayda rey atamıyorsun. Ekip geliyor başarılıysa devam eder başarısızsa gider Başkan kimseye şikâyet edemezki ben yazdım ondört kişi altı adamımı sildi bana altı adam verdi. Yani Özkan hocanın yaşadığı gibi 6 kişi çekti gitti yedekleri altı. Yedekler staj yaparak gelmeliydiler. Yedekler bir gün sonra idareci oldular. Kulüple ilgili yapılan yanlışı ister bir birey yapsın ister topluluk yapsın bunun adresi belli faturaları kulüp öder. Kulübün fatura ödemesini istemiyoruz” SORU: ÇOK ÖNEMLİ BİR FATURA! A.Ö: Türkiye'de fatura ödemeyen yoktur. Bizde istiyoruz ki bu faturalar yani tüzüğe dayalı en düşük seviyede ödensin hiçbir kimsenin hiç kimseyi koruma düşüncesi olmasın. Hep kulüp öne çıkartıldı. Zaman benim söylediklerime de arkadaşlar alınganlık gösterdiler. Bunları kulüp için söylemiyorum. Başkan 5 yıllık üye olduğu takdirde her beş yıllık üye başkan adayı olabiyliyor. Yalnız kulübümüzün genel kurala katılma hakkı bulunan divan üyelerinin bir bölü onunun yazılı imzalı önerge istediğini almasıda bir ikinci koşul koyduk. SORU: KOŞUL KONULMASI DOĞRU BİR ŞEY Mİ? A.Ö:Bana göre doğru bunu söyleyebilirmisin bunu oradan alırsın bundan önceki genel kurul üyesine verirsin doğrudur. Ama bence bunu daha kolay alır başkan adayı olacak olan neden kulübün genel kurula katılma divan üyesi 580 dir. Burada üye ayrımı var üye ayrımı yok. Biz bu yeni tüzükte üye başvuruların altında iki üye arıyoruz. Bu iki referans üye en az beş yıllık üye olacak bunlar olmazsa üyeliğe kabul olmayacak. İzin verinde bir tek kulüp başkanından bir referans arayalım.58 tane divan kurulu üyesinin imzasını alamayan bir arkadaş bence aday olsada dahi böyle bir koşul tüzükte olmazsa da seçilmesi söz konusu değildir. Bundan hiç kimse kaygılanmasın. Bir başkası beş yıllık üye değil, altı aylık üye iken yönetim kuruluna girdi. Bir yıl sonra kulüp başkanı seçilecek ama yönetimde yetenekli, özellikle çok müthiş bir çalışması var. Herkesçe takdir edilen bir performans gösterdi. Bu arkadaşın önünü açıyoruz. Bir yıla aşkın süre yöneticilik yapmış o yüzde on bahsettiğim divan üyelerinin takdir imzasını alıyorsa oda başkan adayı olabilir. Bu mevcut tasarıya bunu koymadık koyacağız onu bundan önce başkanlık yapmış ve yapmakta olanlardan bu koşulların hiçbiri aranmayacak. SORU: BU YAPILAN DEĞİŞİKLİK ZARURETİ Mİ İHTİYACI MI GETİRİR? A.Ö:Bu yapılan değişiklik kulübün ihtiyaç getirir. Hata yapılacak, bundada yapılacak yanlış yapılmadı hata her dönemde yapılır ama uygulamada burasını biz eksik yaptık burayı düzenleyelim. Aday olma maddelerinde fazla bir oynama olmadı. Onlarda bir eksiklik olmadı üç kongre yöneten arkadaşımız komisyon üyesi olduğu için dedi ki burada bir sıkıntı yaşanmadı. Mesela kulübe üye olma kararını yönetim kurulu veriyor. Üyelikten den çıkma kararını bundan önce disiplin kurulu veriyordu. Arkadaşların birçoğu şöyle bir iddia koydu. Disiplin kurulu veya yönetim kurulu üye alınmasına karar veriyorsa çıkmasına da o karar vermeli. Sadece disiplin kurulundan raporu alınacak ve raporun altına çıkma kararı diye öneriyi gönderecek yönetime, yönetim sadece o kararı verecek. Onun dışındaki kararları hep disiplin kurulu verecek. Yasada eksiklik var. Yasa diyor ki genel kurul yönetim kurulu denetleme kurulu zorunludur. Sen istersen bunların görevlerine müdahale etmeden bu organları oluşturabilirsin, bence başka organlara gelmeden genel kurul yönetim kurulu ve denetleme kurulu olmalı. Çünkü demokratik yönetimlerde yasama, yürütme, yargı üç ayaklı burdada demokratik, sivil toplum örgütü yönetiminde ise yürütme denetleme ve yargı ayağı olmalı çünkü genel kurul yılda bir defa toplanıyor kime yetki veriyorsa veriyor. İstediği zaman toplanıyor bu tüzükteki tanzimi yapıyor. Yani o yasama meclisi gibi değil. Burada yasama yerine yürütme yani yönetim. Tüzük komisyonlarının hepsinde oldum. Bu komisyon geçmiş komisyonlara göre daha geniş kapsamlı tutuldu. Uzamasının sebebi 2 ay 2 gün sürdü 26 Mart 2008 de başladı 28 5 2008 de bitti. Çok değiştirildi mi hayır. En büyük çalışma 1980 ve 2004 deki tüzük çalışmasıdır. Her ikisi büyük reformdur. Bu reformu biraz daha geliştirdik. Geçmişten büyük dersler alınarak tüzük yapılmıştır. Siz ne yazarsanız yazın kulübü yönetenin niyeti iyi olacak vede yüreği kulüp sevgisi ile dolu olacak. Hatada yapsa sonuç itibarı ile şuna herkesi inandırmalıdır ki ben külübün daha yücelmesi için bütün uğraşlarımı ortaya koydum ama bir takım tahlihsizlikler oldu. SORU: BAKAN FARUK ÖZAK TÜZÜĞE HİÇ MÜDAHİL OLDU MU? A.Ö:Sayın bakan için tüzükle ilgili emri veriyor da yapılıyor diye hiç ilgisi yoktur. Bu tüzük komisyonuna dışarıdan hiçbir dâhili olmamıştır. Tamamen komisyon kendi hür iradesine bu çalışma metnini tamamlamıştır. Taslağını yönetim kuruluna verecektir yönetimde gereğini yapacaktır. SORU:1996 YILINDAKİ ŞAMPİYONLUK LOBİMİZİN OLMAMASINDAN MI KAYBEDİLDİ? A.Ö: Ben hiç kimsenin niyetini ölçemem, azı arkadaşlarımız bazı eleştirilerini düzeyini dozajını kaçırarak yapmışlardır. Bunlar lobi zararından ziyade olması gereken birlikteliğe belki biraz zarar vermiş olabilirler. Ancak lobiden bahseden arkadaşlarımız geçmişte Trabzonspor un güçlü lobisi vardıda o tarihte olmadığı gibi söylemlerine saygı duyarımda ben çok katılmam. Trabzonspor un asıl lobisi Fenerbahçe, Galatasaray Beşiktaş lobisi olması mümkün değildir. O lobinin olması için 1996 yılındaki o futbol takımı o güç olgusunu lobisini ortaya koymasına rağmen engelde olmamasına rağmen birazda uzak durdular. Eleştirmeyi sanırım onlara yapıyorlar. Yani ondada çok haksızdırlar da diyemem haklılık yanları var. Kaybedilen maç lobi eksikliğinden değil dünyada görülmeyen bir talihsizliktendir Çünkü bu takım 30 haftaya kadar ben şampiyon oldum diye inandı. Tarihte yok bir Aston Villa golü minareye dimdik ayağa dikti, bir Vanspor golü maalesef o minareyi yıktı hale onun sanki izleri beynimizde, yükü omuzlarımızda taşınıyor. Ben hissiyatı içerisinde yaşıyorum. SORU: ANA NEDENİ MİNARENİN YIKILMASI MI? A.Ö:Bir goldür ana sebebi bir gol bazı konuşanlara belki konuşma hakkı verir. Trabzonspor un yeni bir talihsizliği vardı. TC'nin Başbakanı Mesut Yılmaz'dır. Trabzon Valisi rahmetli İsmet Gürbüz Civelektir. Rahmetli Civelek burada üç aylık vali olmuş olsaydı Ali Şen bu oyunu istediği boyutta oynamış olamazdı. Ali Şen o kadar büyük bir oyun oynayayım diye ortaya atılmadı. Ali Şen ben burayı kaybedeceğim diye düşündü. İstanbul'daki aslı mangolara cevap verebilmek için böyle bir girişimim içerisinde bulundu. Ama vali beye başbakanda haklı olarak olarakta telefon etti. Rahmetli Civelekte yeni vali olarakta haddinden fazla burada emniyet tedbiri aldı. Ama bunlar sahadaki futbola çok büyük bir etki yapmadı ki Trabzonspor mükemmel oynadı 1–0 öne geçti. Onbeş pozisyon buldu. Rüştü yüzde yüz Hami'nin iki frikiğini örümcek ağı denilen topları çıkardı. Orhan yüzde yüz kalenin içerisinde üç tane gol kaçırdı. Fenerbahçe'nin 59 dakikaya kadar hiçbir şeyi yok. 59da kazandığı serbest atışta yüzde 50'ye 50 dir. Metin Tokat çok iyi niyetle fuali vermedi. Oğuz Çetinin firikten gol attığını hatırlamayız, oda bir düşündürücüdür. Ondan sonra benim oyuncularım sanki Afyon yuttular biri oyana biri beriye gitti. Arka direkte bir top buluşması zaten Cengiz çıkarken topu kaptırmıştı. Burda hocanında ilintisi yok. Ben oyuncudaki iyi niyeti önemsiyorum insan bir görevi yapıyorsa bunda niyet çok önemlidir. Niyet sarf temizse onun görev anlayışı üst düzeydedir. Kader şans denen faktör onunla birlikte olur niyet kötü ise en kötü ilede karşılaşır her görevde sevgi ve niyet çok önemli. SORU: FUTBOLCULARDA SEVGİYİ GÖRMEDİNİZ Mİ ? A.Ö: Bazı futbolcularda sevgi eksikliğini gördüm. Bu benim kararım. SORU: TRANSFER KONUSUNDAKİ DÜŞÜNCELERİNİZ NEDİR? A.Ö: Benim söylediklerimde asla ve asla iyi niyet belirtisi dışında hiçbir şey olamaz. Çünkü ben Ahmet'e veya Mehmet'e bağlı Trabzonspor ve kulüpçü değilim. Ben doğdum biraz genç yaşta bu kulüpte oldum. Benim burada söylediğim lojistik destek şudur ekonomik bağlamda arkadaşlarımız bir hesap yapmışlardır,bende yanılgıya düşmüş olabilir bu rakamlar kulübü biraz aşar gibi göründü.Ama şunu ilave edeyim ki Ben bunu söylediğim zaman Gökhan Ünal transfer edilmemişti. Gökhan Ünal'ın Ankaradaki transferinde gördüm.Bir tarafında Sayın başkan Şener bir tarafında Sayın Bakan Özak, velifki bu benim görüşüm.Kulübün İki tane başkanı var. Her ikiside de geçmişin başkanı biri bugün fiili görevde, diğeride fiili devletin tepesinde bir yerde de külübün ensesinde. Ensesinde derken kulübü aşağıya basmıyor. Onun ensesinden tutarak rüzgâra doğru itiyor . Buradan hedefine gitsin diye. Şimdi bu tablo bana ayrı bir güven veriyor, ayrı bir mutluluk veriyor Benim kafamda düşündüğüm 120 trilyon lira transfer bedeli ödemişlerse öyle inanıyoriumki bunu sayın bakan belli devlet etkinlikleri arkasında olmasından gereğinde yasal prosedürlere dayalı sağlayabilir. Bakanıda futbolcunun yanında gördüğüm için ondanda memnuniyet duydum. Ben orda lojistik desteğinin bir ayağının o şekilde sağlayacağını gözlemleyerek düşünüyorum ama bir sıkıntı diyorum. Sıkıntı kadro yapılanmalarında hep yaşanan şeydir asıl tedirgin olduğun nokta o oyuncunun intibak etmesi bağlamında kadroya koyulan oyuncuların bazıları kulübede oturacak. Trabzonsporu bu seneki transferlerini kötü anlamda kullanmıyorum. Ben bunu lojistik veya taarruz kelimesini kullanırken Burak vardı. Gökhan Ünal alınmamıştı. Gökhan Ünal'ın konsantrasyonu ne olur bilemem ama Türkiye'de Hakanı dışladığınız zaman Hakan yaşlandığı için söylüyorum. Şuanda yerli TC kimlikli santraforların en iyisi Gökhan Ünal. Kayseride oynadığı futbolu yakalarsa bize çok katar ama yakalayamaya bilir. Ama bu futboldur. Gökhan Ünal'ın her hangi bir bedensel zihinsel rahatsızlığı yoksa Gökhan Ünal bu yapılan transferlerin en iyisidir. Arkasından Manisa'daki Selçuktur SORU: BU TRANSFERLERİN YANINA KALECİ ALMALI MI? A.Ö:Kaleci olarakta yüzde yüz mevcut kalecilerle diyorum. Ama bazılarıda diyor ki yarışmacı takım olacaksak mevcut kalecide alınacak. Trabzonspor kaleci alabilir ama aldığı takdirde kalecinin rahat olması için Tolga Zengini göndermesi lazım. Bütün eksiğine rağmen kimsede unutmasın ki Avrupa şampiyonasında üçüncü kaleci olarakta Trabzonspor'un kalecisi olmasını kimse gözünden kaçırmasın. O kadar torpille adam almazlar. SORU: BURAKLA İLGİLİ YAŞANAN GELİŞMELERE NE DİYORSUNUZ? A.Ö: Burak olayının iç yüzünü bilmem kulüp açısından baktığım zaman Burak'ın alınmamasına olumlu bakıyorum Gökhan Ünal alınmadığı zaman Burak ile Selçuk birlikte alınacak olduğu zaman ben arkadaşlarıma sorduğumda ben Burakı almam dedim. Burakı 19 yaşından beri Antalyasporda takip ederim. Onu bir maçta seyrettim hoşuma gitti. Sayın Şakar'a sordum o zaman biz onu çok beğendik. Bir daha baktık ama onun performans özelliği yok. Burak ile Trabzonspor arasında yaşanan süreçte önüme iki seçenek geldi. Bir tanesi Burak 1trilyon 200 milyara rıza göstermesi, diğeri ise1 trilyon 800 çıktığı söylendi. Bizimkiler ona sana 1trilyon 500 milyar'dan fazla vereceğiz. Sonrada 1trilyon.200 milyar verdikleri söyleniyor. Bunların hangisi doğru olduğunu bilemem. Hangisi bunların doğru ise ikinci varsa bizimkiler hatalı, birinci varsa Burak hatalı, onu bilemem. spor61.net
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|