|
07-23-2008, 17:50 | #1 |
Mahlûkâkata Hizmet
İstanbul Aksaray'daki Vâlide Câmii'ni yaptırmış olan Pertevniyâl Vâlide Sultan vefat ettiğinde, kendisini sâlih bir kimse rüyâsında güzel bir makâmda gördü ve sordu: "- Yaptırdığın mâbed dolayısıyla mı Allâh seni bu makama yükseltti?" Pertevniyâl Vâlide Sultan: "- Hayır." dedi. O sâlih zât şaşırarak: "- O hâlde hangi amelinle bu mertebeye ulaştın?" diye sordu. Vâlide Sultân şu ibretli cevabı verdi: "- Çok yağmurlu bir havaydı. Eyüb Sultan Câmii'ne ziyârete gidiyorduk. Yol üzerinde kaldırım kenarında oluşan su birikintisi içinde cılız bir kedi yavrusunun çırpındığını gördüm. Faytonu durdurdum; yanımdaki bacıya: "- Git, şu kediciği al; yoksa zavallı boğulacak!.." dedim. Bacı ise: "- Aman Sultânım! Senin de benim de üstümüz kirlenir." deyip getirmek istemedi. Ben de onu kırmamak için arabadan kendim inip çamurun içine girdim ve o kedi yavrusunu kurtardım. Kedicik titriyordu. Acıdım ve onu kucağıma alıp, iyice ısıttım. Çok geçmeden zavallıcık canlanıverdi. Allâh Teâlâ bu yüce makamı, işte o kediye olan bu küçük hizmet ve merhametimden dolayı bana ihsân eyledi." KISSADAN HİSSE: İnsan rûhunun ulaşacağı olgunluk semâsına çıkış yolu, merhamet ve hizmet basamaklarından geçmektedir. Bu bakımdan her müslüman hizmet ve merhameti kendisinin bir tabiat-i asliyesi hâline getirmeli ve onun en fârik vasfı bu olmalıdır.
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
Konuyu Toplam 2 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 2 Misafir) | |
|
|