01-16-2009, 15:50 | #1 |
Hazarlar Nasıl Yahudiliği Seçti...
Daha önce putperest olan Hazar kağanı önce Hıristiyanlığı seçiyor. Ancak bu dinin yanlışlığını görüyor, duruma çok canı sıkılıyor. İçini emrindeki rütbelilerden birine döküyor.
O yüksek rütbeli adam krala şöyle diyor: ‘Ey kağanım, kutsal yazılar üç ayrı toplumun elindedir. Onlardan birer kişi çağırtıp inançlarını anlatmalarını emredin.O zaman doğru olanı seçip onun yolunda gidebilirsiniz.’ Bunun üzerine kağan Hıristiyanlara haber gönderip bir piskopos istiyor. Kağanın yanında, tartışma yeteneği çok üstün olan, onunla sık sık konuşan bir de Yahudi bulunuyor. Piskopos gelince bu Yahudi ona, ‘Amaran’ın oğlu Musa hakkında ve ona gönderilen Tevrat hakkında görüşün nedir’ diye soruyor. Piskopos buna, ‘Musa bir peygamberdir ve Tevrat’ta yazılanlar da doğrudur’ diye karşılık veriyor. O zaman Yahudi, krala dönüp, ‘Bakın, daha şimdiden benim inancımın doğruluğunu kabullendi. Şimdi ona kendisinin neye inandığını sorun’ diyor. Kağan bu soruyu sorunca, piskopos, ‘Benim inancıma göre, kurtarıcı İsa, Meryem’in oğludur, esas gerçek onun sözüdür, bize Tanrı’nın sesini yansıtan da odur’ diyor. O zaman Yahudi yine kağana dönüyor ve şöyle konuşuyor: ‘Onun söyledikleri benim bilmediğim şeyler. Oysa o benim dediklerimi kabul ediyor.’ Piskopos söylediklerini kanıtlarla desteklemeyi başaramayınca, davayı kaybediyor. Bunun üzerine kral, huzuruna bir Müslüman çağırtıyor. Müslümanlar ona çok okumuş, akıllı ve iyi tartışan bir adam yolluyor. Ama krala yakın olan o Yahudi, birisine para verip o Müslümanı yolculuğu sırasında zehirletiyor. Böylelikle Yahudi,kralı ikna etmeyi başarıyor ve kral da Yahudi dinini kabul ediyor. Kitap: Türklerin Tarihi (Fakültenin kitaplığından bir kitap idi yazarını falan hatıramıyorum şu an )
Konu yolcu44 tarafından (01-16-2009 Saat 16:09 ) değiştirilmiştir.. |
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
01-16-2009, 15:59 | #2 |
Ama hani kaynak
|
|
01-16-2009, 16:06 | #3 |
Bunu bir kitapda okumuş idim Kitabın adını ekliyeyim hemen
|
|
01-16-2009, 16:10 | #4 |
Böyle, hikaye tadı aldım ben çünkü..
|
|
01-16-2009, 16:14 | #5 |
Yalnız, Hazarların yahudiliği değil, museviliği seçtikleri ile ilgili yazılar da var. Murat hocam bu konuyu detaylandıracaktır inşaAllah
|
|
01-16-2009, 16:24 | #6 | |
Alıntı:
bu kitabı yazan adam daha kitabın adından başlayarak yanlış bir bilgi vermiş. şu kitaptan mı örnek aldınız başlığı ? kitabın adı tamamen yanlıştır. az önce dediğim gibi yahudi olmak için İsrailoğullarından gelmek şarttır. hazarlar türktür ve kafkaslarda yaşamışlardır. israiloğullarıyla bir ilgileri yoktur. tarihte museviliği kabul eden ilk ve tek Türk devletidir. konu ile ilgili Atila Demirkasımoğlu'nun Hazar Türkleri Yahudi Mi? Musevi Mi? adlı yazısı var. o yazıdan önemli kısmı aktarıyorum: Hazar Türkleri Yahudi değil Musevi'dir. Yani bunların ırk olarak Sami ırkından olan İsrailoğulları'yla hiçbir ilgileri yoktur. Bunun kadar önemli bir husus da Hazarlar'ın Museviliğinin nasıl gerçekleştiğidir. Hazarlar, Museviliği, Kafkasya ve özellikle Dağıstan Musevilerinden öğrendiler. Bir ikinci kaynak ise Harezm Musevileridir. Buralarda nüfus olarak önemli olmasa da dini-kültürel varlıkları nedeniyle önemli bir Musevi inananları topluluğu bulunmakta olduğu anlaşılıyor. Bu toplulukların da ırken Yahudi olma olasılıkları bulunmamaktadır. Oysa tanıtım yazısında büyük bir göç varmış da onlar yahudiliği oluşturmuşlar ve Türklerden de katılım oldu fikri inşa ediliyor. Hazarlar museviliği, büyük ihtimalle yine Türk kökenli olan Dağıstan'ın ve Harezm bölgesisinin Musevileşmiş yerlilerinden öğrendiler. Zaten Museviliğin 800 lü yıllardan sonra Hazar Ülkesinde birinci din haline gelmiş olması, 100 yıldan az bir zamanda oldukça büyük bir topluluğun din değiştirmesi demektir ki, bu ancak kendindenliğin olduğu bir yerde mümkündür. Öte yandan Hazar Türklerinin alfabe olarak Orhun alfabesini kullandığını biliyoruz. Bu gerçek de museviliğe ait orhun alfabesiyle yazılmış metinlerin varlığını ve bir Türk Museviliğinin Hazarlar öncesinde olduğunu gösterir. Ve Hazar Musevilerinin başlangıçta musevilik metinlerini Orhun Alfebesini kullanarak yazdıkları biliniyor. kaynak http://www.turkdirlik.com/Kitap/Ademirkasimoglu0008.htm |
||
01-16-2009, 16:32 | #7 |
Benim bildiğim, Hazarların 'üst yönetim'cileri tarafından 741-742 yıllarında Museviliği kabul etmişlerdir.. Ama nedeni tam detayıyla bilinmiyor. Ve dini bir baskı yoktu Hazarlarda, Paganlık'ta halk arasında en çok yaygın din idi..
Ama tarih kitaplarında hep 'üst yinetim' kademeleri museviliği benimsemiştir der, ancak son zamanlardaki anadolu kazılarındaki bulgular, ölülerini gömme gelenekleri değiştiğinden halk arasında da bayağı yaygınlaşmış bir dinin musevilik olduğunu ispat ediyor.. Mesela ülkenin batı kesimleri Bizans etkisi ile genellikle hristiyan nüfuslu diye biliyorum ben.. Ve isim konusunda yanılmıyorsam; kağan 'Bulan' ile museviliği benimseyen devlet (Bizans destekli olduğu sanılan) kağan 'Gorgos' zamanında ise Hristiyanlığı kabul etmiştir.. Ancak halka din konusunda dayatma olmayan bir devlettir.. Siyasi olarakta Anadolu'da temeli en sağlam olan eski türk devletlerinden biridir... Benim az çok bildiğim bunlar.. |
|
Etiketler... Lütfen konu içeriği ile ilgili kelimeler ekliyelim |
haham, hazar devleti, hazarlar, hristiyanlık, yahudi |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|