AK Gençliğin Buluşma Noktası
Siyaset Siyaset haberleri bu bölümde paylaşıyoruz.

Stil
Seçenekler

Alt 02-20-2009, 17:41   #1
Kullanıcı Adı
genç_TÜRK
Thumbs down Türk alfabesine X, W ve Q eklensin
Türk alfabesine X, W ve Q eklensin
DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak, farklı dil ve lehçelerde kullanılan harflerin, Türk harflerine eklenmesi amacıyla kanun teklifi verdi.
Kışanak, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanunda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifini TBMM Başkanlığına sunduğunu belirtti.

Teklifinin gerekçesini anlatan Kışanak, DTP olarak Kürt dili önündeki yasakların giderilmesi için, hem Anayasa hem de yasalardaki engellerin kaldırılmasını istediklerini söyledi.

W,Q, X KULLANMAK SUÇ OLMAYACAK
Kışanak'ın kanun teklifine göre, farklı dil ve lehçelerde kullanılan harflerin Türk alfabesine eklenmesi öngörülüyor. Böylece, Kürtçe ve diğer dillerde kullanımı yaygın olan harflerin kullanılması, suç teşkil etmeyecek.

Teklifteki diğer bir değişiklik önerisi de çocuklara anadilde isim verilmesi ve bu isimlerin kullanılan dilin harflerinin kullanılması isteniyor. Bu değişiklikle, Çocuklara konulacak farklı dil ve lehçelerdeki harflerden oluşan isimler, nüfus cüzdanı, tapu kayıtları ve senetleri, evlenme cüzdanları, askeri hüviyet ve terhis cüzdanlarında kullanılması öngörülüyor.

KİMSENİN TÜRK ALFABESİNİ DEĞİŞTİRME HAKKI YOK
DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak, verdiği kanun teklifiyle Kürt alfabesinin serbest kullanımının amaçlandığını belirterek, “Kimsenin Türk alfabesini değiştirmeye hakkı yok; Türk alfabesi 29 harf kalacaktır” dedi.

Kışanak yaptığı açıklamada, Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanunda değişiklik yapılmasına ilişkin verdiği kanun teklifinin, bazı basın ve yayın organlarında “29 alfabeden oluşan Türk harflerine, yeni harflerin ekleneceği” şeklinde yanlış algılandığını belirtti.

Kanun teklifinde 29 harften oluşan Türk alfabesinde herhangi bir değişiklik talebi olmadığını kaydeden Kışanak, resmi evrak ile günlük işlerde, Türk alfabesinin yanı sıra farklı dil ve lehçelerdeki harflerin kullanılmasını öngördüklerini bildirdi.

TEKLİFİM YANLIŞ ANLAŞILDI
Kışanak, şöyle devam etti:
“Teklifim, yanlış anlaşıldı. Amaç, Kürt alfabesinin serbest kullanımını sağlamak. Türk alfabesi ile Kürt alfabesi ayrı. Birbirinden ayrı olan bu alfabelerin birleştirilerek değil, ayrı ayrı kullanılması için teklif verdik. TRT-6 gibi kurumlarda Kürtçe alfabe nasıl kullanılıyorsa diğer kurumlarda da kullanmak mümkün.

Teklifimizde, sadece Kürtçe değil, diğer farklı dil ve lehçelerin de kullanılması öngörülüyor. Genel olarak hangi dil kullanılıyorsa o dilin alfabesinin kullanılmasına imkan tanınmalı. Kimsenin Türk alfabesini değiştirmeye hakkı yok. Türk alfabesi 29 harf kalacaktır.”

Konu genç_TÜRK tarafından (02-20-2009 Saat 17:52 ) değiştirilmiştir..
genç_TÜRK isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 02-20-2009, 17:46   #2
Kullanıcı Adı
Üç mevsim
Bir kere haberin temeli sakat, yanlış. Böyle birşey yok. Kürtçe TV'yi PKK'lılar değil. Kürtler, dolayısyla bu ülke almış oldu. PKK, karşı çıkıyordu hatırlarsak
Üç mevsim isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 02-20-2009, 17:50   #3
Kullanıcı Adı
genç_TÜRK
başlık hatalı olmuş..o başlığı koymayacaktım ama yanlışlıkla koymuşum..kusura bakma..
Alt 02-20-2009, 17:53   #4
Kullanıcı Adı
genç_TÜRK
başlığı düzelttim özgün genç..şimdi konu hakkında yorum yaparsan sevinirim..
Alt 02-20-2009, 17:57   #5
Kullanıcı Adı
Üç mevsim
Estağfurullah kardeş..

Konuyu tam okuyup ondan sonra yorum yapmam daha isabetli olur. Şimdi çıkıyorum.
Üç mevsim isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 02-20-2009, 17:57   #6
Kullanıcı Adı
muhafazakargenc
TRT ŞEŞ devletin kürt vatandaşlarımızı pkk'nın etkilememesi için açtığı bir kanaldır. Bu kanal'a bir pkk bir de cehepe karşı çıkıyor. Cehepe neden karşı çıkıyorsa artık ??
Alt 02-20-2009, 18:09   #7
Kullanıcı Adı
islam
Question
Latin Alfabesi Nerden Türk Alfabesi oluyor ben bunu Anlamış değilim !!!
He o diğer harfler( x,w,Q ) konursa ne olur ? bence Sakıncası yok !!!

Zaten Klavyelerimizde yerini almakta !!!!
islam isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 02-20-2009, 18:17   #8
Kullanıcı Adı
islam
Alıntı:
genç_TÜRK Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
TÜRK ALFABESİNİ ULU ÖDERİMİZ ATATÜRK onaylamştır!..Türk alfabesinde x,w,Q harfleri olamaz..haddini bil!..kürt alfabesi beni ilgilendirmez..kürt alfabesinde olusa olsun!..ancak TÜRK alfabesinde bu harfler olamaz!..sen işine bak..hem sen kürt deil misin..!
Evet Kürdüm...
Ama böyle bir Kürt Alfabesini Kabul Etmiyorum...
Bizim Yılarca Kullandığız Alfabe Arap Alfabesidir ?
Mustafa Kemal Türkiye Cumhuriyetinin Resmi Alfabesi Olarak Latin Alfabesini onaylamıştır ! Türk Alfabesini değil Kardeşim
Alt 02-20-2009, 18:19   #9
Kullanıcı Adı
genç_TÜRK
tamam işte latin alfabesi TÜRK alfabesidir diyorum ben de..
ayrıca kürt alfabesi değişirse değişsin o beni ilgilendirmez..:S
Alt 02-20-2009, 18:23   #10
Kullanıcı Adı
islam
Exclamation
Alıntı:
genç_TÜRK Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
tamam işte latin alfabesi TÜRK alfabesidir diyorum ben de..
ayrıca kürt alfabesi değişirse değişsin o beni ilgilendirmez..:S
Ama Ben Latin Alfabesi Türk Alfabesi Değildir !!! diyorum...
Latin Alfabesi Türkiye Cumhuriyetinin Resmi Alfabesidir...
Ayrıca Biz Kürtleri Üç beş Çapulcunu sözü ilgilendirmiyor !!!

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)