Türkiye Cumhuriyeti'nin 60. hükümetinde Devlet Bakanlığı görevine getirilen Mustafa Said Yazıcıoğlu, 1949 yılında Trabzon'un Sürmene ilçesinde doğdu. Türkiye Cumhuriyetinin 14. Diyanet İşleri Başkanı olan Prof. Dr. Mustafa Said Yazıcıoğlu, babasının memuriyeti dolayısıyla ilkokul ve ortaokulu Milas'ta, liseyi 1967 yılında Aydın'da tamamladı.
Yazıcıoğlu, aynı yıl girdiği Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden 1971 yılında mezun oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı merkez teşkilatında bir yıla yakın bir süre çalışan Yazıcıoğlu, 1972 yılında Milli Eğitim Bakanlığı adına doktora öğrenimi yapmak üzere Fransa'ya gönderildi. Doktorasını tamamlayarak 1977 yılında Türkiye'ye dönen Yazıcıoğlu, aynı yıl Dr. asistan olarak Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde göreve başladı. Yazıcıoğlu, 1983 yılında doçent, 1988 yılında profesör oldu.
Devlet Bakanı Yazıcıoğlu, 1987-1992 yılları arasında Diyanet İşleri Başkanı olarak görev yaptı, Cumhurbaşkanlığı kontenjanından 1993'te Yükseköğretim Kurulu üyeliğine atanan Yazıcıoğlu, 1994'te Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanlığı'na atandı. Devlet Bakanı Yazıcıoğlu, 1996'ta UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi. Evli ve iki çocuk babası olan Yazıcıoğlu, Arapça ve Fransızca biliyor.