AK Gençliğin Buluşma Noktası
Dil-Dil Bilimi-Dil Bilgisi Dil-Dil Bilimi-Dil Bilgisi adına yapılan bütün paylaşımlar.

Stil
Seçenekler

Alt 09-19-2007, 17:51   #1
Kullanıcı Adı
Mu-Alim
Standart Türkçe'nin içine nasıl ediyoruz!!!! Buyrun arkadaşlar,görün!
Her geçen gün Türkçe'nin biraz daha yozlaştırıldığını görüyoruz. Dilimizdeki yabancı kökenli sözcüklerin istilası artarak sürüyor. Aşağıda yıllar içinde Türkçe'de nasıl bozulmalar olduğunu gösteren çarpıcı bir metin var!

Yıl: 1965
"Karşıma âniden çıkınca ziyâdesiyle şaşakaldım.. Nasıl bir edâ takınacağıma hükûm veremedim, âdetâ vecde geldim. Buna mukâbil az bir müddet sonra kendime gelir gibi oldum, yüzünde beni fevkalâde rahatlatan bir tebessüm vardı.. Üstümü başımı toparladım, kendinden emin bir sesle 'akşam-ı şerifleriniz hayrolsun' dedim.."

Yıl: 1975
"Karşıma birdenbire çıkınca çok şaşırdım.. Ne yapacağıma karar veremedim,heyecandan ayaklarım titredi. Ama çok geçmeden kendime gelir gibi oldum,yüzünde beni rahatlatan bir gülümseme vardı.. Üstüme çeki düzen verdim, kendinden emin bir sesle 'iyi akşamlar' dedim.."

Yıl: 1985
"Karşıma âniden çıkınca fevkalâde şaşırdım.. Nitekim ne yapacağıma hükûm veremedim, heyecandan ayaklarım titredi. Amma ve lâkin kısa bir süre sonrakendime gelir gibi oldum, nitekim yüzünde beni ferahlatan bir tebessüm vardı.. Üstüme çeki düzen verdim, kendinden emin bir sesle 'hayırlı akşamlar' dedim.."

Yıl: 1995
"Karşıma birdenbire çıkınca çok şaşırdım.. Fenâ hâlde kal geldi yâni..Ama bu iş bizi bozar dedim. Baktım o da bana bakıyor, bu iş tamamdır dedim..Manitayı tavlamak için doğruldum, artistik bir sesle 'selâm' dedim.."

Yıl: 2006
"Âbi onu karşımda öyle görünce çüş falan oldum yâni.. Oğlum bu iş bizi kasar dedim, fenâ göçeriz dedim, enjoy durumları yâni.. Ama concon muyum ki ben,baktım ki o da bana kesik.. Sarıl oğlum dedim, bu manita senin.. 'Hav ar
yu yavrum?'"

Yıl: 2026
"Ven ay vaz si hör, ben çok yâni öyle işte birden.. Off, ay dont nov âbi yaa.. Ama o da bana öyle baktı, if so âşık len bu manita.. 'Hay beybi..'"

Mu-Alim isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 09-19-2007, 17:54   #2
Kullanıcı Adı
suskun_prenses
Alıntı:
"Âbi onu karşımda öyle görünce çüş falan oldum yâni.. Oğlum bu iş bizi kasar dedim, fenâ göçeriz dedim, enjoy durumları yâni.. Ama concon muyum ki ben,baktım ki o da bana kesik.. Sarıl oğlum dedim, bu manita senin.. 'Hav ar
yu yavrum?'"
burda biraz abartılmış sanırım ya ama haklısın valla git gide bozuluyo
suskun_prenses isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 09-19-2007, 17:59   #3
Kullanıcı Adı
Mu-Alim
Bence çok da abartı değil...
Alt 09-19-2007, 18:00   #4
Kullanıcı Adı
süleyman-bin-muhammed
Alıntı:
suskun_prenses Nickli Üyeden Alıntı
Alıntı:
yu yavrum?'"
burda biraz abartılmış sanırım ya ama haklısın valla git gide bozuluyo
bu bu biraz bartı gibi... fakat çok güzl olmuş...
+1
süleyman-bin-muhammed isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 09-19-2007, 18:37   #5
Kullanıcı Adı
Mu-Alim
Abartı konunun daha iyi anlaşılabilmesi için sıkça kullanılması gereken hoş bir söz sanatıdır...Hoş görün o kadarını da...Bence abartılardan ziyade konunun özüne odaklansak daha bir yararlı olacaktır...
Alt 09-19-2007, 18:48   #6
Kullanıcı Adı
süleyman-bin-muhammed
Alıntı:
AKtunaHAN Nickli Üyeden Alıntı
Abartı konunun daha iyi anlaşılabilmesi için sıkça kullanılması gereken hoş bir söz sanatıdır...Hoş görün o kadarını da...Bence abartılardan ziyade konunun özüne odaklansak daha bir yararlı olacaktır...
fakat güzel olmuş dedim daha nasıl öze inilir... ;)
süleyman-bin-muhammed isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 09-19-2007, 18:54   #7
Kullanıcı Adı
Mu-Alim
Alıntı:
süleyman-bin-muhammed Nickli Üyeden Alıntı
Alıntı:
fakat güzel olmuş dedim daha nasıl öze inilir... ;)
Yok üstadım,sana değil istirhamım...Hani olur da ilgilenen olursa üç beş kişi dışında baştan bir belirteyim dedim...

Eyvallah...
Alt 09-19-2007, 19:00   #8
Kullanıcı Adı
Hasan ERBEK
Alıntı:
Her geçen gün Türkçe'nin biraz daha yozlaştırıldığını görüyoruz. Dilimizdeki yabancı kökenli sözcüklerin istilası artarak sürüyor. Aşağıda yıllar içinde Türkçe'de nasıl bozulmalar olduğunu gösteren çarpıcı bir metin var!

Yıl: 1965
"Karşıma âniden çıkınca ziyâdesiyle şaşakaldım.. Nasıl bir edâ takınacağıma hükûm veremedim, âdetâ vecde geldim. Buna mukâbil az bir müddet sonra kendime gelir gibi oldum, yüzünde beni fevkalâde rahatlatan bir tebessüm vardı.. Üstümü başımı toparladım, kendinden emin bir sesle 'akşam-ı şerifleriniz hayrolsun' dedim.."

Yıl: 1975
"Karşıma birdenbire çıkınca çok şaşırdım.. Ne yapacağıma karar veremedim,heyecandan ayaklarım titredi. Ama çok geçmeden kendime gelir gibi oldum,yüzünde beni rahatlatan bir gülümseme vardı.. Üstüme çeki düzen verdim, kendinden emin bir sesle 'iyi akşamlar' dedim.."

Yıl: 1985
"Karşıma âniden çıkınca fevkalâde şaşırdım.. Nitekim ne yapacağıma hükûm veremedim, heyecandan ayaklarım titredi. Amma ve lâkin kısa bir süre sonrakendime gelir gibi oldum, nitekim yüzünde beni ferahlatan bir tebessüm vardı.. Üstüme çeki düzen verdim, kendinden emin bir sesle 'hayırlı akşamlar' dedim.."

Yıl: 1995
"Karşıma birdenbire çıkınca çok şaşırdım.. Fenâ hâlde kal geldi yâni..Ama bu iş bizi bozar dedim. Baktım o da bana bakıyor, bu iş tamamdır dedim..Manitayı tavlamak için doğruldum, artistik bir sesle 'selâm' dedim.."

yu yavrum?'"

Yıl: 2026
"Ven ay vaz si hör, ben çok yâni öyle işte birden.. Off, ay dont nov âbi yaa.. Ama o da bana öyle baktı, if so âşık len bu manita.. 'Hay beybi..'"

Gerçekten içler acısı bir durum.Türkçe gibi değeri baltalamaktan başka bir şey değildir bu.Dil bağımsızlığın sembollerindendir ama kimse bunu farkında değil galiba.Lütfen böyle konuşmalarda bulunmayalım bulunanada yaptığının yanlış olduğunu anlatalım.
Hasan ERBEK isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 09-19-2007, 19:07   #9
Kullanıcı Adı
Mcht_Ln
Burdada(Burada da) birisi vardı , yazdıklarından bişey(bir şey) anlamıyordum.Kimdi hatırlayamadım şimdi.

Düzeltme:AR-GE DİL
Mcht_Ln isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 09-19-2007, 19:09   #10
Kullanıcı Adı
Mu-Alim
Alıntı:
Crln Nickli Üyeden Alıntı
Burdada birisi vardı , yazdıklarından bişey anlamıyordum.Kimdi hatırlayamadım şimdi.
Biz hatırladık efendim...Kendisi de hatırlamıştır kendisini..

Eyvallah..

Konuyu Toplam 6 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 6 Misafir)