|
09-19-2007, 18:02 | #1 |
Bu soruya lütfen tüm samimiyetinizle cevap verin!
üşenmeyiniz,aşağıdaki soruyu cevaplayınız.
SORU: cümle 1: "slm,n'aber?" diyorum,hiç cevap vermiorsun ! bilgisayarın başından kalkmıyorsun ! nie ? onu benden daha çok mu sewiorsun? ii, o zaman sana bilgisayarınla mutluluklar !" cümle 2:"merhaba,ne haber?" diyorum,hiç cevap vermiyorsun.bilgisayarın başından kalkmıyorsun ! niye ? onu benden daha çok mu seviyorsun?iyi,o zaman sana bildisayarınla mutluluklar !" yukarıda verilen cümlelere göre,aşağıdaki şıklardan size uygun olanı seçiniz. a)iki cümle birbirinin aynısı , aralarında hiçbir fark yok ! b)bazı kelimelerin yazımı farklı...ama ikinci cümle daha doğru gibi sanki... c)bu cümlelerin neresi aynı ? bazı kelimelerin yazılışı ve okunuşu birbirinden çok farklı ! şıkların değerlendirilmesi: c şıkkı Türkçeyi doğru kullanmaya çalışıyorsunuz. "nie,ii,n'aber,..." gibi kelimeler(!) den rahatsızlık duyuyorsunuz. b şıkkı kelime dağarcığınızdaki bazı kelimelerin yozlaştığının farkındasınız. a şıkkı sevgili kullanıcı,ne yazık ki sizi kaybetmiş durumdayız.olan zaten olmuş.yazının geri kalan kısmını okumasanız da olur ! ___________________ eğer savunma olarak "aman canıım,ben sanki bilmiyor muyum hangi kelimenin nasıl yazılıp nasıl okunduğunu ? " diyorsanız,şu sözü de biliyor olmalısınız: ÖZRÜ KABAHATİNDEN DE BÜYÜK ! işe matrak tarafından bakmaya çalışıyoruz ama durum bu kadar da basit değil aslında.Türkçe düşündüğümüzü sanıp,kendimizi tarzanca ifade ediyoruz. yukarıda vurgulanmaya çalışılan: 1)Türkçe sözcüklerde,alfabemizde olmayıp,ingilizcede bulunan harflerin kullanılıyor olması seviyorsun sewiorsun 2)Türkçe sözcüklerin içerisinde bulunan bazı harflerin yok sayılması niye nie (cümle içerisinde ayrı yazılması gereken "ki"lerden ve "de/da" lardan henüz bahsetmedim...) dil ile (b)ilgilenmeniz dileğiyle...
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
09-19-2007, 18:04 | #2 |
Bu kez katılımınızı gerçekten sabırsızlıkla bekliyorum...Lütfen ihmal etmeyin...
|
|
09-19-2007, 18:13 | #3 |
daima c şıkkı geçerli olmuştur.tabi yöresel şiveyi saymaz isek. örnek(yozgat ve kayseri çevresi):ne yapıyorsun=nörüyon gibi.bu paylaşımın için teşekkür ederim.umarız forumdaki bütün arkadaşlar bu konu hakkında gerekeni yaparlar.
|
|
09-19-2007, 18:14 | #4 | |
Alıntı:
Biraz düşününce insanın içi acıyor,malumunuz... |
||
09-19-2007, 18:19 | #5 | ||
Alıntı:
|
|||
09-19-2007, 18:25 | #6 |
gerçekten çok güzel bir çalışma ama internet ortamında o şekilde yazmaya o kadar çok alışmışız ki bazen farketmiyoruz bile bundan sonra daha duyarlı olacağım inşaallah.Yol gösterici olduğunuz için çok sağolun...
|
|
09-19-2007, 18:35 | #7 |
ben a şıkkını seçti oluyorum galiba...öyle mi Tunahan bey
|
|
09-19-2007, 18:36 | #8 | |
Alıntı:
|
||
09-19-2007, 18:39 | #9 |
"C" şıkkı.Dilimize gereken özen her zaman gösterilmelidir...
|
|
09-19-2007, 18:40 | #10 | ||
Alıntı:
|
|||
Konuyu Toplam 4 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 4 Misafir) | |
|
|