|
04-23-2009, 22:11 | #1 |
Swat mültecileri geri dönüyor
Pakistan ile Taliban güçleri arasında Swat Vadisi üzerine yapılan anlaşmayla halk mülteci kampından bölgeye geri dönüyor ama barışın kalıcı olacağına inanmıyor.
Çatışmaların pençesindeki Swat Vadisi'nden kaçan ve bir çok mülteci kampından birine sığınan diğer binlerce evsiz gibi İslamullah’da evine, anayurduna sonunda dönebileceğine inanmakta güçlük çekiyor. 45 yaşındaki bu çiftçi Timeturk.com’a yaptığı açıklamada “Ne kadar sevinçli olduğumu kelimelerle anlatamam. Kendimi uzun bir yolculuktan sonra yuvasına dönen bir kuş gibi hissediyorum” İslamullah eşyalarını çeşitli valizlere yüklemiş Karaçi’den evine dönmek için hazırlık yapıyor. İslamullah’da geçtiğimiz günlerde Taliban savaşçıları ve Pakistan hükümeti arasında yapılan ve bölgede Taliban’ın zaferi olarak değerlendirilen anlaşma sonucu evine dönmeye hazırlanan binlerce kişiden biri. Pakistan yönetimi ile Taliban savaşçıları bölgede İslam Anayasası uygulanması karşılığında ateşkes anlaşmasına varmıştı. Anlaşmanın ardından bölgede yüzlerce Şeriat Mahkemesi davalara bakmaya başladı. Bazı bölgesel kaynakların bildirdiğine göre 1.5 milyon nüfusluk bölge halkının yüzde 60’ı çatışmalar nedeniyle bölgeden göç etmişti. Taliban’ın kalelerinden olan Swat Vadisi 18 aydan bu yana ordu birlikleri ile bölgesel Taliban savaşçıları arasında kanlı çatışmalara sahne olmuştu. Bölge halkından bir çok kişi genellikle Peştunların ağırlıkta olduğu Pakistan’ın Karaçi, Mardan, Buner ve Peşaver gibi şehirlerine göç etmişti. Mülteci hayatını hatırlayan İslamullah o günler için “cehennemde yaşamaya benziyordu” ifadesini kullanıyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: “Göç ettiğinizde sadece evinizi değil kimliğinizi, kültürünüzü ve geleneklerinizi kısacası herşeyinizi terkediyorsunuz. Burda barınma ve beslenme imkanı buldum ama hiçbir şey kendi insanınız ve memleketiniz gibi olmuyor." Bu barış anlaşması kalıcı mı? Taliban savaşçılarının kalelerinden biri olan Charbagh bölgesinde yaşayan Taj Muhammed de geri dönmek için hazırlananlardan biri. Sevinci gözlerinden belli olan Muhammed memleketinde küçük bir kafe işletiyor ve birkaç gün içinde geri döneceğini belirtiyor. Muhammed sözlerine devamla şöyle diyor: “Memlekete dönen akrabaların ve arkadaşlarım benim yaşadığım bölge de dahil anlaşma kapsamındaki bölgede hayatın normale döndüğünü söylediler.” Fakat Islamullah ve Muhammed’in aksine, Mustakim Han memleketine seyahat yapmadan önce biraz beklemeyi tercih ediyor. Timeturk.com’a açıklama yapan Han "Hemen geri dönme planları yapmıyorum. Barış anlaşmasının ne kadar kalıcı olduğunu görmek için biraz bekleyeceğim." Han, Taliban savaşçıları ile hükümet güçleri arasında yapılan çatışmaların merkez noktası olan Kabal bölgesinde yaşıyor. Han her ne kadar bölge halkı arasında büyük sevince ve huzura sebep olsa da ABD’nin şeriat yasalarının uygulanmasından rahatsız olduğunu belirtiyor. “Ben Şeriat yasalarını ve İslam hükümlerini bütün kalbimle destekliyorum" diyen Han, "fakat bu anlaşmanın bazı iç ve dış baskılardan dolayı daha fazla devam etmeyeceğinden endişe ediyorum Amerika ve bazı batı devletleri bölgede İslam anayasasının uygulanmasına karşı çıkıyorlar. Pakistan’ın bu baskı ve tepkilere daha ne kadar dayanabileceğini zaman gösterecek” ABD Pakistan turizminin önemli merkezlerinden biri olan turistik Swat Vadisi'nde şeriat kanunlarının uygulanmasından duyduğu rahatsızlığı daha önce de defalarca dile getirmişti. ABD Savunma Bakanı Robert Gates geçtiğimiz haftalarda Afgan TV’ye verdiği demeçte Pakistan yönetimine anlaşma ile ilgili kaygılarını ilettiklerini açıklamıştı. Bölgede yaşayan bir çiftçi olan İslamullah’a göre bölgede şeriatın uygulanması barış için olmazsa olmaz bir şart. İslamullah “eğer bölgedeki anlaşma Şeriat’ın uygulanmasına dayalı olmasaydı geri dönmeyi düşünmesdim çünkü bölge halkı için çok önemli olan şeriat anayasasının nuygulanması olmadan yapılacak bir barış anlaşması asla kalıcı ve gerçekçi olmaz. İnşallah bu barış anlaşması kalıcı olur" diye konuşuyor. Haber Merkezi / TIMETURK
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|