![]() |
#1 |
![]() ![]() YUSUF BÜLBÜL/ZAMAN Yılların müzisyeni Kıraç, evli ve göbekli bir baba rolüyle çıkıyor sevenlerinin karşısına. Oyunculuğu yorucu bulan Kıraç’ın rol aldığı ‘Gönül Salıncağı’, önümüzdeki günlerde TRT’de ekrana gelecek. Çocukluk aşkına takılı kalmış bir genç kız, hayatta her şeye sahip ama mutsuz bir genç adam ve kendini ölüme terk etmiş bir köpek. Önümüzdeki günlerde TRT ekranlarında izleyiciyle buluşacak ‘Gönül Salıncağı’ adlı dizinin özeti böyle. Orijinal hikayesi, bütçesi, çekimler için koskoca bir mahalle inşa edilmesi, 1500 oyuncu ve 1000’e yakın kamera arkası çalışanı bir yana, yüzlerce dizi arasında ‘Gönül Salıncağı’nı farklı kılan asıl unsur ise oyuncu kadrosu. Yıllardır müzikleriyle dizileri zirveye taşıyan Kıraç, ilk kez bu projede kamera karşısına geçiyor. Ayşe Şule Bilgiç’in hem yazdığı hem de oynadığı dizide Kıraç, Bayram Ali adlı bir baba rolüyle çıkacak sevenlerinin karşısına. Müziklerini de kendisi yapacak olan Kıraç, hafif göbekli, çoluk çocuk sahibi bir ev erkeği görünümünde... Kızına çok düşkün, hatta annesinden fazla ilgilenecek kadar ona bağlı. Rolünü benimsese de günlerce süren çekimlerin yıprattığından yakınıyor Kıraç. Klip çekimleri nedeniyle kameralara aşina olsa bile saatlerce süren dizi çekimleri onu fazlasıyla yoruyormuş. ‘Oyunculuk nasıl gidiyor?’ sorumuza verdiği cevabın, ekmeğini bu işten kazananların hoşuna gideceğini düşünüyoruz: “Çok yorucu ve yıpratıcı. Benim için bir yerden sonra eziyet. Taştan sinirleriniz olması gerekiyor. Bir de ben tezcanlıyım ve çabuk sıkılırım. Bu anlamda Türkiye’deki tüm oyuncuları kutluyorum. Manken olsun tiyatrocu olsun önemli değil. Kamera önünde çaba gösteren herkesin aldığı parayı hak ettiğini düşünüyorum.” ‘Gönül Salıncağı’nın yapımcılığını da üstlenen Kıraç’a rolü, fazla zamanını almaması için Bilgiç tarafından özel olarak yazılıyor. Türk rock müziğinin başarılı ismi, halen yayında olan dört diziye daha müzik yapıyor. “Müzik benim her şeyim.” diyen Kıraç’ın oyuncu olmak gibi bir iddiası olmadığını, rolünün müziğinin önüne geçmesinin imkansız olduğunu set arkadaşı Ayşe Şule Bilgiç bir örnekle açıklıyor: “Zeki Müren de pek çok filmde rol aldı. Kimse ondan oyuncu diye bahsetmez. Zaten o da ricayla bu işi yapıyor.” *** ‘İmzamı attığım diziye haksızlık etmem’ Her ne kadar rica edilse de rol için gönüllü olduğunu saklamıyor Kıraç. Başrol değil ama aklında ufak bir rol hep varmış. Tabii ki kendi projesi olmak şartıyla. Müziğini yaptığı dizi setlerine her gidişinde yeni bir şeyler öğrenmiş. ‘Gönül Salıncağı’ teklifi gelince de reddetmemiş. Zaten proje de bir sohbet ortamında ortaya çıkmış. Nasıl mı? Ayşe Şule Bilgiç, bir hikâyesini anlatır Kıraç’a. O da hikayeden esinlenerek bir şarkı mırıldanır. Hikaye ile şarkının uyumu ikiliyi heyecanlandırır ve senaryoyu yazmaya başlarlar. Başka karakterler, yan hikayeler derken ‘Gönül Salıncağı’ ortaya çıkar. Bir seneden fazla üzerinde çalıştıklarını söyleyen Bilgiç, “Çok zor bir sektörün içinde, bir hayalle başladık. ” diyor. Senaryoya göre Kıraç zaman zaman dizide şarkı da söylüyor. Türkiye’de sadece bu diziye mahsus olarak müzikle ilgili özel bir projeyi hayata geçirmeyi planlayan rockçuya, diğer yapımcıların gücenme ihtimalini hatırlatıyoruz. “Ayıp ederler.” diyor: “Bugüne kadar hiçbir diziye haksızlık etmedim. Müziğine imza attığım her dizi benimdir. Onların başarısını gördükçe mutlu oluyorum. Benim nazarımda hiçbirinin ‘Gönül Salıncağı’ndan farkı yok.” Şarkılarıyla yıllardır rockseverleri coşturan Kıraç’a, hayranlarının ‘Bayram Ali’ karakterini nasıl karşılayacağını soruyoruz. Rock starlarının serseri, sürekli içen, sağa sola saldıran insanlar gibi algılanmasından rahatsız. Kendisinin rock starı tanımı ise şöyle: “Yaşadığı toplumun gerçeklerini sorgularlar, sosyal tartışmaların içinde olurlar ve ülke problemleriyle yakından ilgilenirler. Yenilikçi ve özgürlükçüdürler. Dizideki Bayram Ali karakterinin benim için bir rock starından farkı yok. Marjinallik konusu tartışılır. Zaten rock starı marjinal görünür. Mesela Barış Manço giyimiyle, yüzükleriyle, kamera önündeki şovuyla marjinaldi. Ama Türk halkını ve kültürünü onun kadar çok seven bir başkasını gösteremezsiniz.” Türkiye’de sinema az yapılıyor diyenlere de göndermede bulunan Kıraç; diziler sayesinde her hafta 100 sinema filminin çekildiğini hatırlatıyor. Türk halkının seveceği bir iş yapmaya çalıştıkları için de gururlu. Ve en önemlisi de reyting konusuna takılmıyor. “Reytingi baz alırsak nasıl reyting alınacağını iyi biliriz. Reytingi önemsiyoruz ama yüksek çıkması için de çıldıracak değiliz. Bu, ne vermek istediğinizle ilgili bir konu. Herkes aynı elbiseyi giyiyor diye ben de giymek zorunda değilim.” diyor. Dizi sağanağı yüzünden ikinci plana atılan müzik programları ve TRT’den Show TV’ye transfer olduktan sonra buharlaşan ‘Gölgeler’in yeniden çekilip çekilmeyeceği ile ilgili merakımızı şu cümleyle gideriyor: “Yoğun çalışma gerektiriyor. Bir de müzik ülkemizde çok ucuz. Korsan da cabası. İnsanlar, 90 dakikalık maç için avuç dolusu para veriyor, ama kendisine ait olacak bir albüm için 10 YTL’yi çok görüyor.” Şenol Sönmez’in yönettiği ‘Gönül Salıncağı’nda Kıraç ve Bilgiç’e yine bir rockçı olan Pamela ve Umut Temiztaş eşlik ediyor. -------------------------------------------------------------------------------- Oyunculuğumu sorgulayacak bir otorite yok Müzikler eleştirildiğinde çok şey söyledim, yine söylerim. Türkiye’de sinema, dizi ya da müziği eleştirecek kurumlar, şahsiyetler ve oluşmuş bir kamuoyu yok. Biri çıkıp da ‘Bu adam böyle oynuyor.’ diyemez. Ciddiye almazlar. ‘Sen kimsin?’ derler. Dizi müzikleri yapıyorum, aylardır uğraşıyorum ve biri çıkıyor ‘Bu olmamış.’ diyor. Hepsi boş. Halkın saygı duyacağı bir kurum oluşmadı. Kıraç kötü oynadı gibi eleştirileri samimi bulmam. *** Kıraç sette hepimizi şaşırttı Ben Kıraç’tan daha çok heyecanlandım. Ancak o kadar başarılıydı ki yönetmenle şaşırıp kaldık. En ufak bir ikazımız bile olmadı. Eminim onu izleyenler bana hak verecektir. Gerçi klip çekimlerinden kameraya aşinalığı var; ama kliplerde kendini oynuyordu, şimdi ise bambaşka birini oynuyor. Belki bunda çok sinema filmi izlemesinin de etkisi olabilir. Bakışı, yorumu ve karakter analizleri çok iyi. Zaten aman aman oyuncu olayım diye bir iddiası yok. Çok iyi giden bir müzik yaşamı var. Onun hayatı müzik.
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
#2 |
![]() herkez işini yapmalı
|
|
![]() |