AK Gençliğin Buluşma Noktası
Dini Konular Dinimiz hakkında öğrenmek ve paylaşmak istediğiniz herşey.

Stil
Seçenekler

Alt 10-27-2012, 13:47   #1
Kullanıcı Adı
Necip Fazıl
Standart SÜNNETİN DERECELERİ VE BİDAT HASTALIĞI

"Size kendi içinizden öyle bir Peygamber geldi ki, sizin sıkıntıya uğramanız Ona pek ağır gelir. O size çok düşkün, mü'minlere çok şefkatli, çok merhametlidir" (Tevbe, 128)

Şu âyetin birinci makamı, Sünnet yolu, ikinci makamı da sünnetin derecelerini nazarlara verir.
"Eğer senden yüz çevirecek olurlarsa de ki: Allah bana yeter. O'ndan başka ibadete lâyık hiçbir ilâh yoktur. Ben O'na tevekkül ettim. Yüce Arşın Rabbi de O'dur" (Tevbe, 129)

"De ki: Eğer Allah'ı seviyorsanız bana uyun ki Allah da sizi sevsin" (Âl-i İmrân, 31)

Bu iki büyük âyetin yüzer nüktesinden birkaç tanesi özel olarak zikredilecek.
Resûlu Ekrem Aleyhissalâtu vesselâm ferman etmiş:
"Ümmetin bozulmaya başladığı bir zamanda kim benim sünnetime sımsıkı sarılırsa, yüz şehidin sevabını kazanabilir."
Evet, Peygamber Efendimiz (s.a.v) 'in Sünnet'ine sarılmak gâyet kıymetlidir. Özellikle bidatlerin hücumu zamanında sünnete uymak daha fazla kıymetlidir. Yine ümmetin bozulmaya başladığı zamanda Sünnet'in küçük bir adabına uymak, çok önemli bir takvayı ve kuvvetli bir imanı açığa vuruyor. Doğrudan doğruya Sünnete bağlanmak, Resûlu Ekrem Aleyhissalâtu Vesselâm'ı hatıra getiriyor. O ihtardan o hatıra, bir ilâhi huzur hatırasına dönüşür. Hatta en küçük bir muamelede, hatta yemek, içmek ve yatmak adabına Sünnet-i Seniye'ye uyduğu dakikada, o normal muamele ve amel, sevaplı bir ibadet oluyor. Çünkü o normal hareketiyle Resûlu Ekrem Aleyhissalâtu Vesselâm'a ittibaını düşünüyor ve şeriatın bir edebi olduğunu tasavvur eder ve şeriat sahibi o olduğu hatırına gelir. Ondan hakikî hüküm koyucu olan Cenab-ı Hakkâ kalbi yönelir, bir nevi huzur ve ibadet kazanır.
İşte bu sır içindir ki, Sünnete uymayı kendine âdet eden, adetlerini ibadete çevirir, bütün ömrünü meyveli ve sevaplı yapabilir.
...
İmam-ı Rabbani (k.s) demiş ki: "Ben ruhî âlemlerdeki seyahatimde mesafeleri aşarken evliya tabakaları içinde en parlak, en haşmetli, en letafetli, en emniyetli; Peygamber Efendimiz (s.a.v)'in sünnetine uymayı yollarının esası olarak kabul edenleri gördüm. Hatta o tabakanın sıradan evliyaları, diğer tabakatın yüksek velilerinden daha muhteşem görünüyordu"
Evet, İmam-ı Rabbani (k.s) doğru söylüyor. Peygamber Efendimiz (s.a.v)'in Sünnet-i Seniyesi'ni esas tutan, Allah'ın sevgili kulunun (Habibullah) gölgesi altında sevgili makamına sahip olur.

(Lem'alar, 11.Lem'â, s.50)

Alemlererahmet

Necip Fazıl isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)