![]() |
#91 |
![]() Kaynak alparslanyavuzselim.blogcu.com
YAVUZ SULTAN SELİM’İN KUDÜS’Ü FETHİ... *Osmanlı en güçlü dönemini yaşyordu hedefte Batıyı seçmişti. Safeviler Anadolu da fitne uyandırmştı. Sultan Selim Anadolu birliğini sağlamak amacıyla iran Safevilerini bertaraf etti Çaldıran zaferinden sonra Yavuz yüzünü güneye çevirdi Mısır, Filistin ve Suriye hakimi Memlûklar, şah ismail ile antlaşmışlardı . *Safevi memluk iş birliği, Osmanlı Devleti için büyük bir tehlike idi.Memlûklar, Yavuz’un Suriye’yi istila etmesinden endişe ediyorlardı .Suriye, Mısırın anahtarıydı .Memlûk Sultanı gavri şah İsmail ile ittifak yaptı Yavuz han planlarını değiştirdi Gavrî, ordusuyla Halepte şehzade Ahmed in oğlu Kâsımı Osmanlı tahtının varisi ilan etti. *Safevi ve memluk sultanı Gavrî nin ittifakı Yavuz hanın işine yaradı . Sünni Şafiî ve Suriye halkı Yavuz un yanında yer aldı . Yavuz Zenbilli Ali Efendiden fetvalar aldı.Osmanlı Memlûk ilişkileri bozuldu *Dulkadiroğulları Çaldıran seferine katılmadı Yavuz,Dulkadiroğullarına son verdi. Alaüddevle’nin başını Mısır’a gönderdi.Osmanlı ordusu Kuzey Suriye ye girdiği sırada gavri Alâllahla Merc-i Dâbık a geldi. 24 Ağustos 1516 da Memlûklar büyük bir bozguna uğradılar. *Mercidabık zaferi sonrası Sultan Selim, Halep te coşkuyla karşlandı. Sultan, kadılara iyi davrandı . hutbeler okutturdu Hadimû l- Haremeyn unvanını aldı .Yavuz,Halep ten sonra şama yürüdü hedef Mısırıdı . Kudüs ve Filistin Memlûklu hakimiyetindeydi. Vezir-iâzam Sinan Paşa Safed, Nablus, Aclun,Gazze ve Kudüs ü fethetti. *Yavuz, 31 Aralık 1516'da kudüse geldi Şehir kendi isteğiyle Osmanlıya geçtiğini Yavuz, Kudüste büyük bir Coşkunlukla karşılandı Yavuz, dini liderlerle ilgilendi otağını kurdurttu. ikindi vakti namazını Aksa'da kıldı mabed 12.000 kandille aydınlatıldı. Nahl-i Hamza (r.a.) ziyaret edildi Sonra Hacer-i Sahra tavaf edildi.Kubbe-i Sahrada iki rekât hacet namazı kılındı*Yavuz han kudüse girince akşam namazında Mescid-i Aksa'ya geçti. kokulu mumlarla karşılandı. Sultan burada akşam namazı ve hacet namazı kılındı dualar etti koyun ve develer kurban edildi 1 Ocak 1517'de Kudüs'ten ayrıldı |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
![]() Kaynak enfal.de.com
KUDÜS'ÜN FETHI KUDÜS KIMLERE AGLIYOR *Allah Resulü s.a.v. şöyle buyurdu“Ey Muaz, Allah benden sonra Aris’ten Fırat ’a kadar Şam bölgesini size nasib edecek. Oranın erkekleri, kadınları ve dulları kıyamete kadar sinir bekçisidir murabıttır kim Şam sahillerini yahut Kudüsü seçerse kıyamete dek cihad halindedir.*Hicretin 14. yılı. miladî 636. Efendimiz in ölümünden dört yıl Hz. Ebu Bekir vefatından ise iki yıl... Hz. Ömer in hilafetteki 2.yılı olmuş. İslâm orduları, Suriye, Irak, Filistin ve Mısır cephesinde Muaviye Süfyan, Ubeyde ve Allah’ın kılıcı Halidle zafere koşuyor. Hilafet merkezi Medine zafer ve fetih haberleriyle islâm kahramanlarını kurtarıcı olarak karşılıyor. *Fetih topraklarında Halk yıllardır Bizanslıları doyurmaktan bıkmış yılmış, yokluk ve yoksulluk içinde haksızlıkların zulümlerin sona ermesini beklemektedir. ilâhi yardım gelmistir. Halk, isterse islama giriyor isterse kendi dininde kalıyordu Fatihler, halka insan muamelesi yapıyor zulmetmiyor, ezmiyor, haksızlık yapmiyordu Canlar, mallar, haysiyetler şeref ve namuslar güvence altına alınıyordu*Her şey kuraldı. Hiçbir şey rastgele değildi. Yıllar sonra hıristiyan rahip şöyle söyleyecekti “Ey kılıçtan daha zalim merhamet.. müslümanların adaleti, şefkat ve merhameti, fethedilen toprakların islâm’a girmesiyle sonuçlanmıştır Rahipler bu yüzden, islâm’in merhametini sürekli eleştirmiştir*KUDÜS YOLUNDA IKI GARIP YOLCU Sadece bir binitleri var. sırayla biniyorlar Hayvanı düşündüklerinden bir süre dinlendiriyorlar Allah’ın selamı her birinize olsun, ibrahim, ismail, ishak, Yakup Yusuf... Davud, Süleyman, Musa, Harun, isa ve elbette Muhammed Mustafa... ve nice peygamberin gelip geçtigi, defnedildigi Filistin topraklarına illya’ya, Kudüs’e... doğru ilerliyorlar. Nihayet şehre ulaşıyorlar. köle ile efendi nöbetleşe bineğe biniyor Efendi,nöbet sırası için tekbir getiriyor. Tepe, -Cebelü’l-Mükebber Tekbir Dağı adını alıyor bineğe Binme sırası kölede... Efendim...” inmeyin şehirde besili, atlar, altından arabalar var. Şehre ben binekte, sen hayvan yularıyla girersek alay ederler. zaferimize gölge düşer efendi ömer diyorki sıra benim olsaydı inmezdim. Sıra seninse inmeliyim, Köle çaresiz... Hayvana biniyor. Hz ömer hayvanın yularından tutuyor. Ve kudüse giriyorlar. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
![]() Kaynak enfal.de.com
KİM MEDENİ, KİM VAHSİ KUDÜS'ÜN FETHİNDE KUDÜS KIMLERE AĞLIYOR ZULMÜN HAKİMİYETİ BİR ANDIR, ADALETİNKİ KIYAMETE KADAR *Hiristiyanlar kudüsü teslime gelen devlet başkanı halife ömeri karşılamak için Şam Kapısında toplanmıştı. Patrik ve Halk, hz ömerin kölesi için secdeye kapandı. Köle, Yazıklar olsun size...” kaldırın başınızı. Sadece Allaha secde edilir.”Patrik ağlıyordu Hz ömer patriğe Üzülme. Değmez. Dünya Bir güldürür, bir ağlatır.” patrik Saltanat için değil hakimiyetiniz kıyamete dek devam edeceği için ağlıyorum. zulm bir andır. Adalet kıyamete kadardır. Ben sizi fethedip kaybolan bir yönetim zannetmiştim.*Ubeyde ve islâm orduları Kudüs’ü kuşatmış, patrik bir şartla eman üzere teslim olacaktı. Ubeyde Emir benim. Buyurun görüşelim.” demişti. Patrik “Hayır komutana değil, şehri devlet başkanına teslim ederim.” diye ısrar etmişti. Hz. Ömer r.a., Medine’de yerine Hz. Ali r.a.’i vekil bırakıp Kudüse gelmişti*Hz. Ömer r.a., Ey Ilyalılar, lehimize olan lehinize, aleyhimize olan aleyhinizedir...” dedi Hz. Ömer r.a., patriğe “nerede namaz kılayım?” diye sordu. Rahip, “olduğun yerde.” dedi. Hz. Ömer r.a.: “Ömer, Kıyame Kilisesi’nde namaz kılmadı mescit inşa etti abasını yere sererek namaz kıldı. müslümanlar mescid inşa etti. mescid hâlâ ayaktadir ve Mescidi Ömer adıyla anılmaktadır. *Hz. Ömer r.a. namazdan sonra Patriğe Mescid-i Aksa’ya götürmesini istedi. Mescid’i çöplükten temizledi ve mescit insa etti*Kudüs müslümanlarca teslim alındı. Hz. Ömer r.a. zamanında silah ve füze yoktu. Tanklar, gürlemiyor, bombalar patlamıyordu. Ama müslümanlar mancınıkla şehri bombalayabilir kapıları koç başlıklarıyla parçalayabilirdi Cinayet ve katliam için silahlara ihtiyaç yoktu. o günün silahlarıyla katliamlar, yapılabilirdi dünyada ilk çağdan beri katliam vardı Fakat müslümanlar, hiç bir zaman katliam yapmadılar Çünkü onlar ne haçlı sürüsüydüler, ne de yahudi kasaplar... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
![]() Kaynak enfal.de.com kudüs ve fetihler
*Yahudilerden önce de haçlılar gelmişti kudüse Papanın teşvikiyle yola çıkan 600 bin kişilik haçlı ordusu 1099 da Kudüs’e girdiğinde komutan Buillon, Kıyame Kilisesi’ne gitmek için 70 bin müslüman cesedini çignedi ve kan deryasına gömüldü müslümanlar kudüs için sehit düştü canları pahasına kudüsü teslim etmediler *İkinci Haçli Seferinde, haçlılar Kudüs’e varamadı Şam’dan geri döndü Suriye ve Mısırda Eyyubî sultanı Selahaddinin odasındaki mum sönmedi, hep yandı veziri sebebini sordu. Eyyubî dedi ki Allah Rasulü’nün miraca çıktığı, müslüman kıblegâhı üçüncü harem düşmanın elinde iken bana uyumak yaraşır mı*Selahaddin uyumadı. Adım adım Kudüse dayandı. mukaddes şehirde kan dökmek istemiyordu. Şehir halkına inaniyorum ki, Kudüs Allahın mukaddes beytidir. beytullaha saldırmak hürmetini çiğnemek istemiyorum.” Şehir direndi Müslümanlar, bir haftalık kuşatmayla şehre girdi. Fakat kan dökmedi Eyyubî, hiristiyanlara şehri terk etmeleri için kırk gün verdi *dünya tarihinde yahudilere ve hiristiyanlara müslümanlar eziyet etmedi Zaten, Sevgili Peygamberimiz s.a.v., “zimmiye eziyet veren bana eziyet vermiştir.” buyurmuştu islâmda gayri müslime insanca muamele yapılması emir buyurmuştu zaten bir müslüman nasıl başka türlü davranabilirdi ki?..*Haçlılar Kudüs’ün müslümanlara yar olmasına çok sinirlendi.Almanlar Fransızlar İngilizler haçlı seferi düzenlediler. başarısız oldular. yılmadan dokuz haçlı seferi düzenlediler. Dokuzuncu Haçlı Seferi, haçlı seferlerinin sonuncusudur haçlı seferi her Batılının içinde ukdedir. Siyasette “sporda her yerde her firsatta maskeli bir haçlı seferi yapmak için fırsat aramaktadırlar*Haçlı savaşları, sömürge savaşları siyonizm, sömürgecilik, Hepsi küfrün parçalarıdır. Küfrün ve şirkin amacı ise, islâm’a karşı olmak fitnelerle islamı ve müslümanları parçalamaktır*13. yüzyılda mukaddes kudüs Osmanlı’ya kavuşmuştur. Kudüs müslümanların elinde huzur dolu bir hayat yaşadı. Osmanlı, Avrupaya geçit vermedi haçlılar yüzyıllarca var olma mücadelesi verdiler. 1290’da ingiliz Edward, ingiliz topraklarindaki yahudileri sürgün etti 1306’da Fransiz Philip 1498’de Louis, yahudileri Fransadan sürdü .Almanya, Rusya Avrupada yahudiler, istismar edildi aşağılandı osmanlılar yahudilere insanca davrandı Yahudiler, haklarını Fransız Ihtilali’nden sonra 1874’de elde ettiler *yahudiler Avrupa’da ezildiler Islâma sığındılar Engizisyonda yakilmaktan Kemal Reis kurtardı II. Bayezid 1493’te yahudilere insanca muameleyi emreti yahudiler ülkeye hakim oldular Sultan Bayezid, yahudilere ilâhi emir çerçevesinde Ehl-i Kitap muamelesi yaptı Allah, sizinle savasmayan ve sizi yurtlarinizdan çikarmayanlara iyilik yapmanizi ve adil davranmanizi yasaklamaz.” (Mümtahine, 8)*Osmanlı yöneticileri, yahudilerin islâm topraklarındaki emellerini anladı yahudiler Filistin’den arazi satın almak ve Filistin’e göçmek istiyordu Osmanlı yönetimi engellemişti 1888 de Kudüs mutasarrıfı Rauf Pasa, Filistindeki yahudileri atmıştı Ne zaman kudüsten Osmanlı çekildi, sömürgeci ingiliz ve Fransızlar bölgeye hakim oldu...Filistin ve Kudüs o günden beri ağlıyor Kudüs. Kılıçtan keskin müslüman merhametini arıyor.. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
![]() Kaynak enfal.de.com kudüs ve fetihler
*Kudüs’ün ve Mescid-i Aksa’nın islâm dininde büyüktür. Aksa ilk kıbledir Efendimiz s.a.v. Kâbe’ye döndürülünceye kadar yıllarca Mescid-i Aksa’ya yönelerek namaz kılmıştır. Efendimiz s.a.v. üç mescid için yolculuğa katlanılacağını belirtmiştir. ilki Mekke ikincisi Medine üçüncüsü Mescid-i Aksa’dır Efendimiz s.a.v emretmiştir Aksa’daki namaz bin, namazdan sevaptır Mescid-i Aksa, Peygamberimizin Miraçtaki ilk durağıdır *Osmanlı Devleti’nin borçlarına karşılık,Yahudiler Filistin’de topraklarını istemiştir Herzle ,Sultan Abdülhamid Bu konuda bir adım daha atmayın. Ülkemin çakıl taşını bile satamam. Toprak halkımındır.devlet onu kanıyla aldı, kanımız pahasına koruruz. askerimiz Suriye ve Filistin’de savaştı. Plevne’de şehit edildi. teslim olmaktansa ölmeyi tercih ettiler. Osmanli Devleti milletindir. Hiçbir parçasını veremem. Yahudiler Devlet parçalanırsa, Filistin’i karşılıksız alabilirler. devlet cesetlerimiz çignenmeden parçalanamaz. biz ölmeden kimse bizi birbirimizden ayıramaz.” *HZ. ÖMER'IN KUDÜS EMANNAMESİ Bismillahirrahmanirrahim. Bu, Allah’'ın kulu, Müminlerin Emiri Ömerin Ilya Kudüs halkına emanıdır. canlara, mallara, kilise ve mabetlere, hastalara, ve halka verilmiştir. Kiliseleri kullanılmayacak ve yıkılmayacaktır. Kiliseden hiçbir şey eksiltilmeyecektir. Dinde baskı yapılmayacaktır Ilya halkı Medain halkı gibi cizye verecektir. gitmekte serbesttirler. canı ve malı güvendedir. Ilya halkının mabet ve haçları güvencededir. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
![]() Kaynak kırmızılar.com KUDÜS FATİHİ ATSIZ
*Suriye Filistin ve Kudüs’ü fatihi Melikülmuazzam Atsız, Alp Arslan’ın eniştesidir Türkmen beyidir. Oğuzların Kınık boyundan Atsız Bey 1069 da Fatımi egemenliğindeki Filistin’e geldi. yıldırım hızıyla kısa süre içinde başkenti Remlede Büyük Selçuklu Devleti’ne bağımlı bir Türkmen Devleti kurdu *Fethettiği Taberiyede Türkmenleri yerleştirdi yaptığı akınlarla Suriye ve Filistin’deki Fatımileri çökertti Akıncı Kurlu Bey, 1071 de Dımaşkı fethetti Akkâ’yı kuşatan Kurlu Bey şehiri alamadan öldü. Atsız Bey, kuşatmaları sürdürdü fatımi şehirlerini alamadan Remle’ye döndü.*Kurlu Bey’in ölümüyle Filistin Beyliği’nin başına Atsız Bey geçti. Atsız askeri harekâtları sürdürdü, yenilmez süvarileri ile Fatımi topraklarında fırtına kopardı ve Mısır Fatımi egemenliğini sona erdirdi.*Verimsiz Filistin topraklarında Türkmenler ekonomik zorluklar yaşadı Emir Atsız, devlet sınırlarını genişletmeye karar verdi. Silahlarını kuşanan Atsız savaşçılarıyla Filistin merkezi Kudüs’e yürüdü ve kenti kuşattı. Fatımilerin yönetimindeki Kudüs, Türk bir vali tarafından yönetiliyordu. *dinin ve cihanın merkezi kutsal Kudüsü kılıçsız kan dökmeden, can yakmadan fethetmek isteyen Emir Atsız, valiye “Bu kutsal şehre savaşmamı Tanrı doğru bulmaz; şehrin kan dökülmeden teslimi halinde Abbasi ve Selçuklulara hutbe okutacağım” diye bir mektup yazdı*vali, Atsızın bileği bükülemeyen Türkmen savaşçılarından çekindiği için kudüsü teslime karar verdi, Atsıza Ben de Türküm. Şehri size karşı savunmayacağım; bana, ailem ve servetim hususunda güvence verilirse şehri teslim eder sizin hizmetinize girerim” diye mektup yazdı.*Kudüs’ün Türk asıllı Fatımi valisine karşı Atsız Bey cömert davrandı valinin isteklerini kabul etti kenti teslim alan atsız kudüs kapılarını Türkmen savaşçılarıy açtı *Atsız Halka dokunulmayacağını” ilan etti yağma ve talana izin vermedi halkı korumak için muhafızlar dikti. Kudüs camilerinde Abbasi Halifeliği ve Selçuklu Sultanlığı adına hutbe okutdu. (1071)*Kudüs halkı, Atsız Bey’in gösterdiği adilane davranışlarından çok memnundu Emir Atsız, Büyük Selçuklu Devletine bağlı Filistin Türkmen Beyliği’nin başkentini Remle’den Kudüs’e nakletti. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
*Atsız Beyin Emirindeki Şöklü Bey Akka’yı fethetti. Akka Valisi olarak atandı Akka’yı fethettikten sonra burada bağımsızlık sevdasına kapılan Şöklü Bey, Atsız’ın isteklerini reddetti omuz omuza kanlı savaşlara giren iki eski silah arkadaşı arasında çatışmalar başladı*Atsız ile asi Şöklü arasındaki savaşta sonuç alınamadı Şöklü, Kutalmışoğullarına Sen Selçuklu hanedanındansın, sana itaat edip hizmetinde bulunmaktan şeref duyarız. Atsız hükümdar soyundan değildir ondan razı değiliz” diyerek Filistin’e çağırdı*Atsız bütün kuvvetleriyle Şöklü üzerine yürüdü. 1075 Taberiye’deki savaşı Atsız Bey kazandı, Şöklü ve oğlu öldürüldü, babası ve küçük oğlu Mısır’a kaçtı. Atsız, Melikşah’a ulak gönderip tutsak Kutalmışoğullarını ne yapması gerektiğini sordu. *Kardeşlerinin Atsız’a esir düştüğünü öğrenen Kutalmışoğlu Süleymanşah, Humusta Atsız’a kardeşlerimi ve amcaoğlumu derhal serbest bırak dedi Atsız ise “Melikşahın buyruğunu bekliyorum” diyerek Süleymanşah’ın emrini yerine getirmedi. Melikşah’ın buyruğuyla esirleri teslim etti. *Emir Atsız ve kardeşi Çavlı Bey fetihlere devam etti Trablusşam’ı aldı ancak Melikşah, Atsız’ı görevden alıp, yerine, kardeşi Tutuş’u atadı Atsız, Melikşah’a tek başıma fethe çalıştığım ülkede, sultanın söz dinler bir vekiliyim sultandan yardım istemedim. Fethettiğim memleketlerde, sultana hutbe okutuyor, vergi ödüyorum. Sultanın yerime Tutuş’u atamakda olduğunu öğrendim. düşmana karşı başarılar kazanmışken görevden alınma sebebim nedir diye sorunca Melikşah, Atsız’ı görevinde bıraktı. kırılan gönlünü onarmak için hil’at, külâh, kılıç ve kalkan gönderdi.*Atsız’ın kuşattığı Dımaşk’ta Fatımi egemenliği vardı Atsız,1075’de bütün kuvvetleriyle şehri kuşattı Kudüs gibi orayı da kan dökmeden fethetti başkenti Kudüs’ten Dımaşk’a nakletti. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
*Selçuklu Emiri Atsız Mısır’ın fetih hazırlıklarına başladı Türk Emiri İldenizoğlu, asker ve hazinesiyle, Fatımilerden kaçarak Atsız’a katıldı. Emir Atsız, Rif şehrini fethetti *Atsız 1077 de Kahire seferine çıktı Fatımiler Türkmen kılıçlarıyla can verdi.Korkuya kapılan Kahire halkı,fatime halifesine sığındı Halife Kahire’den ayrılmayacağını hiçbir kavmin Mısır’ı alamayacağının zaferin kesinlikle kazanılacağını.söyledi*Fatimi veziri Sudan askerleriyle Atsız’ın üzerine gitdi. Selçuklu ve fatımi ordusu Kahirede savaştı atsızın askerlerinden Şöklü Bey yedi yüz Türkmen savaşçısıyla Fatımilere geçti. Atsız’ın kuvvetleri geri çekildi düşman fatimiler Selçuklu ordusunu ateşe verdi. Selçuklu askerleri öldürüldü, Emir Atsız ile komutanlar kaçarak canlarını kurtardılar. Kahire bozgunuyla Filistin ve Suriyede isyanlar başladı. Atsız isyancıları infaz etti*Nasruddevle’nin Fatımi ordusu Dımaşk’ı kuşattı. Emir Atsız şehri savunamadı Halebteki melikşahın oğlu Tutuştan yardım istedi Tutuş, Haleb kuşatmasını kaldırıp askerleriyle Dımaşka yürüdü. Fatımi ordusu şehirden ayrıldı Mısır’a çekildi. Tutuş emir Atsız ile kahireye girdi.Atsız, dimaşkı sultan melikşahın kardeşi tutuşa vermemek için direndi Tutuş, sözünde durmayan Atsız’ı tutuklattı ve yayının kirişiyle boğdurarak öldürttü, Suriye ve Filistin Selçuklu Devleti’nin yönetimine geçdi.*Emir Atsız’ın açılan hazinesinde on bin altın, iki yüz altın işlemeli eyer ve çok değerli taşlar bulundu. Selçuklu İmparatorluğu’nun büyük, emiri olan Atsız Bey topraklarında adil davranmış, vergileri azaltmış, imar etmiş ve halkının mutluluğu için çok çaba harcamıştır |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
![]() EN GÜZEL DUA ZİKİRDİR
ELİMİZİ SEMAYA KALDIRIYORUZ TÜM ŞEHİTLERİMİZE TÜM ÖLMÜŞLERİMİZE TÜM SEVDİKLERİMİZE VE TÜM İNSANLARA ALAHIN 99 İSMİ İLE İSTİYORUZ ALLAH *ER-RAHMAN*ER-RAHİM**EL-MELİK* EL-KUDDÜS*ES-SELAM*EL-MÜMİN*EL-MÜHEYMİN* EL-AZİZ*EL-CEBBAR*EL-MÜTEKEBBİR*EL-HALIK* EL-BARİ*EL-MUSAVVİR*EL-GAFFAR*EL-KAHHAR* EL-VEHHAB*ER-REZZAK*EL-FETTAH*EL-ALİM* EL-KABID*EL-BASIT*EL-HAFID*ER-RAFİ*EL-MUİZ* EL-MÜZİLL*ES-SEMİ*EL-BASİR*EL-HAKEM* EL-ADL*EL-LATİF*EL-HABİR*EL-HALİM*EL-AZİM* EL-GAFUR*EŞ-ŞEKUR*EL-ALİYY*EL-KEBİR* EL-HAFIZ*EL-MUKİT*EL-HASİB*EL-CELİL* EL-KERİM*ER-RAKİB*EL-MÜCİB*EL-VASİ* EL-HAKİM*EL-VEDUD*EL-MECİD*EL-BAİS* EŞ-ŞEHİD*EL-HAKK*EL-VEKİL*EL-KAVİYY* EL-METİN*EL-VELİYY*EL-HAMİD*EL-MUHSİ* EL-MÜBDİ*EL-MUİD**EL-MUHYİ*EL-MÜMİT* EL-HAYY*EL-KAYYUM*EL-VACİD*EL-MACİD* EL-VAHİD*ES-SAMED*EL-KADİR*EL-MUKTEDİR* EL-MUKADDİM*EL-MUAHHİR*EL-EVVEL*EL-AHİR* EZ-ZAHİR*EL-BATIN*EL-VALİ*EL-MÜTEALİ* EL-BERR*ET-TEVVAB*EL-MÜNTEKİM*EL-AFÜVV*ER-RAUF*MALİKÜL MÜLK*ZÜL-CELALİ VEL İKRAM EL-MUKSİT*EL CAMİ*EL GANİY*EL-MUĞNİ EL-MANİ*ED-DARR*EN-NAFİ*EN-NUR* EL-HADİ*EL-BEDİ*EL-BAKİ*EL-VARİS* ER-REŞİD*ES-SABUR* Tüm şehitlerimize ve tüm ölmüşlerimize bir fatiha okuyalım Bismillahirrahmânirrahîm.Elhamdü lillâhi rabbil'alemin Errahmânir'rahim Mâliki yevmiddin İyyâke na'budü ve iyyâke neste'în İhdinessırâtel müstakîm Sırâtellezine en'amte aleyhim ğayrilmağdûbi aleyhim ve leddâllîn amin Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.Hamd o âlemlerin Rabbi,O Rahmân ve Rahim,O, din gününün maliki Allah'ın.Ancak sana ederiz kulluğu, ibadeti ve ancak senden dileriz yardımı, inayeti. Hidayet eyle bizi doğru yola,O kendilerine nimet verdiğin mutlu kimselerin yoluna; o gazaba uğramışların ve o sapmışların yoluna değil. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
![]() Kaynak aljazeera.com.tr Yaser Arafat
*Arafat FKÖ nün lideri olarak 1993'te İsrail ile Oslo antlaşmasını imzalaması, Ortadoğu'nun kırılma noktalarından biriydi Filistin halkı, Arafat'ın ölümüyle birleşemedi Haki üniforması ve puşusuyla Filistin'in simge ismi Arafat,*İsrail ve filstin direnişinde sağcı, solcu, Müslüman, Hıristiyan, Şii ve Sünni herkesin saygısını kazanmış bir liderdi.*1929 da dünyaya geldi. Asıl adı Muhammed Yaser Abdülrahman Abdülrauf tu dünya onu takma adı Arafat ile tanıdı.Anne tarafı Kudüslü olan Arafat, yedi çocuğunun altıncısıydı. Gazzeli olan babası,Kahire'de tekstille uğraşıyordu. Arafat kimine göre Kudüs'lü kimine göre ise Gazzeliydi *1933 te, Arafat 4 yaşındayken, annesi böbrekten vefat etti. Yedi çocuğuna tek başına bakamayan babası, onu Kudüs'teki akrabalarına gönderdi. Arafatın yaşamı Mücadele doluydu İsraille karşı savaşmaya Filistinlilere yardım etmeye, ergenlikte başladı. İsrail'in Arapları yendiği 1948 Savaşı'nda, Filistinli savaşçılara gizlice silah sağladı *Filistinli öğrencilerle Mısır'a gitti. Kahire'deki Kral Fuat Üniversitesi'nde okudu,*Filistinli Üniversiteliler Derneği'ni kurdu. 1956 Süveyş Krizi'nde İngiliz, Fransız ve İsrail güçlerine karşı Mısır cephesine gönüllüler gönderdi.*Arafat, üniversiteden mühendislik diplomasıyla mezun oldu, Kuveyt'te işe başladı.genç devrimciFetih*örgütünü kurdu. Bu örgüt, 1964'te kurulan Filistin silahlı direnişinin sembolü *Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ) en popüler ve en güçlü unsurudur*Arafat,*Filistinuna (Bizim Filistinimiz)dergisini yayımladı. Fetih* hareketi için 1965 de örgütün Cezayir şubesini açtı.Filistin mücadelesi için çabaladı. *Arafat Filistin direnişinin komutanıydı silahlı direniş, tek çıkış yoluydu.Filistin direnişinde Arap yönetimlerle çatıştı Kara Eylül olaylarında Temmuz 1971'de binlerce Filistinli, Ürdün güçleri tarafından katledildi.*Filistinliler,*Kara Eylül*olaylarında Ürdün'den Lübnan'a sürgün edildi Arafat 1973'te, FKÖ*liderliğine seçildi.FKÖ, Lübnan'daki gerginliği üst düzeye çıkardı. Filistinliler, ölüm savaşının içindeydi .*FKÖ Lübnanda İsrail'e karşı karargâhlar kurdu İsrail Lübnan'ı işgal etdi. 1978'deki İsrail operasyonu, 1982'de Güney Lübnan'ın tümüne yayıldı.*İsrail'in Lübnan'ı işgalindeki hedefi Arafat ve savaşçıları ülkeden çıkartmaktı. İsrail başkent Beyrut'u Arafat'ın 1982 de Beyrut'u terk edecek ABD'nin garantörlüğü ve birçok ülkenin desteğiyle Filistinli lider ve savaşçılar Arap ülkelerine dağıtılacaktı. ABD, Lübnan'daki Filistinli mültecilerin güvenliğinden sorumlu olacaktı. *FKÖ'nün Lübnan'dan çekilmesiyle 16 Eylül 1962 de Beyrut'taki Sabra ve Şatila kamplarındakj 2200 Filistinli mülteci, İsrail tarafından katledildi. Katliamcılar, İsrail yanlısı Hıristiyanların kurduğu*Lübnan Falanjistleri'ne bağlı milislerdi.*FKÖ karargâhı, 'Sabra ve Şatila Katliamı' üzerine Tunus'a taşıdı. lider kadro Tunus ve Suriye'ye yerleşti savaşçılar Orta Doğuyu mesken tuttu. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|