AK Gençliğin Buluşma Noktası
Kim? Kimdir? Biyografiler ve hayat hikayeleri.

Stil
Seçenekler

Alt 11-19-2007, 10:28   #1
Kullanıcı Adı
realist_83
Standart Siyonist Şimon Peres kimdir?
Şimon Peres’in hemen her zaman önemle üzerinde durduğu bir isimden söz etmiştik: David Ben-Gurion: 1886 yılında Polonya’da dünyaya gelir. Babası Siyonist bir gruba üye olan Ben Gurion, okul yıllarında babasının yolunu izleyerek Siyonist grupların içinde faaliyet gösterir. Dinden uzaklaşarak politik Siyonizme kayar.

Henüz yirmi yaşlarında iken o dönem Osmanlı toprakları olan Filistin’e göç eder. İlk yerleşim yeri olan portakal bahçelerinde ve şarap mahzenlerinde çalışmaya başlar. Osmanlı topraklarında gizli faaliyet gösteren Sion Çalışanları örgütünde etkin rol oynar, burada da örgüte muhalif tavır takınır. Göçmenlerin ve yerleşimcilerin kendi işlerini Diaspora’nın müdahalesi olmadan yürütme hakkı; İsrail’e göç etmenin her parti üyesinin zorunluluğu, İbranice’nin partisinin tek dili olması gerektiği konularında ısrar eder.

I. Dünya Savaşı ile İngilizlerle işbirliği içine girer. Siyonist örgütün önde gelenlerinden olan Ben Gurion, dönemin iktidarı tarafından yurt dışına sürgüne gönderilir. Ben Gurion, New York’a gider, orada da Siyonist faaliyetlerini sürdürür. I. Dünya Savaşı sırasında İngiltere hariciye sekreteri Arthur Balfour’un geliştirdiği “Majestelerinin hükümeti Filistin’de Yahudi halkı içi milli bir anayurdun kurulmasına olumlu bakmaktadır.” deklarasyonuna uygun olarak faaliyetlerine hız kazandırır. New York’ta Ahdut ha-Avoda’yı (Birleşik Çalışma Partisi) kurar.

1934 yılında İsrail’e döner, bugünkü İsrail gizli servisi Mossad’ın ilk nüveleri olan Yahudi Ajansı’nı kurar. Bu ajans İsrail devletinin kurulmasında önemli faaliyetlerde bulunur, dağınık olan Yahudi toplulukların birleşmesinde çok etkin rol oynar. Ben Gurion’un özellikle bu dönemde İngiltere’nin Filistin politikasına karşı sert tedbirler aldığı göze çarpmaktadır. Mayıs 1948’de İsrail’in ilk başbakanı olarak İsrail’in kuruluş belgesini dünyaya deklare eder. İki dönem İsrail cumhurbaşkanı olan Ben Gurion 1973 yılında ölür. Ben Gurion budur. Peki Şimon Peres bu tabloda nerede durur? “Benim akıl hocam David- Ben Gurion’dur. Osmanlı zamanında parlamentoda milletvekili olmak hayalleri kurar.”1 İstanbul Hukuk Fakültesinde okur, bir müddet Beyoğlu civarında ikamet eder. Yakın zamanda Beyoğlu Belediye Başkanı Misbah Demircan Ben Gurion’un kaldığı evi restore ederek, müze olarak hizmete açar. İstanbul Hukuk Fakültesi hocaları da bu evin açılışında hazır bulunurlar. Siyonist Yahudi lobisinin ve günümüz Akepe iktidarının durduğu yeri görmemiz bakımından önemli bir durumdur bu.

Ben Gurion’un Osmanlı Parlamentosunda milletvekili olmaz, Şimon Peres de onun yardımcısı olma hayali gerçekleşmez, ama İsrail devletini kurduğu zaman çok genç yaşta, yani 29 yaşında savunma bakanlığının üst düzey yöneticilerinden biri olur. Savaş zamanında da kahraman ilân edilir. Arap İsrail savaşlarındaki bu başarısı onun geleceğini de belirler.2 Peres, önemli göndermelerde bulunduğunda Ben Gurion düşüncelerinden yararlanır.

Yahudiler Filistin’e iki aşamalı yerleşiyorlar. İlk dönemlerinde büyük paralar vererek toprak satın alıyorlar. Müslümanları köylerine mahkûm ederek. Bu dönemde İngilizler Filistinli Araplara hamilik yapıyorlar. Osmanlı devletinin gücünü kırmanın tek yolu budur. “Bu dönemlerde İngiltere Filistin’in hamiliğini üstlenmişti ve İsraillilerin mülk edinmesine muvafakat ediyordu.

İsrail tarafından Filistin topraklarının mülk edinilmesinin ikinci dönemi 1948’den itibaren başlar. Bu tarihten sonra satın alma merhalesinden gasp ve müsadereye geçildi. Arap çiftçileri kendi köylerinde kalmaya mecbur ettiler. Her türlü çiftçilik imkânlarını onlardan aldıkları için boş kalan arazileri bir müddet sonra terk edilmiş arazi diye duyuruyorlar ve kanunları uyarınca toprağı sahipsiz ilân edip el koyuyorlardı.”3

realist_83 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 11-20-2007, 13:56   #2
Kullanıcı Adı
AkSa- 34
ŞİFON PEREZ KİM Mİ?BİZLER ONUN KİM OLDUĞUNU ÇOK İYİ BİLİYORUZ.ACABA O KENDİNİ MAHŞER GÜNÜ TANIYABİLECEK Mİ BİLEMİYORUM....TEŞK.KARDEŞİM EMEĞİNE SAĞLIK ,....
AkSa- 34 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 11-25-2007, 19:48   #3
Kullanıcı Adı
aydınlık_yarınlar
Katil,hain ve cani
aydınlık_yarınlar isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 12-02-2007, 15:08   #4
Kullanıcı Adı
AK_Genclik
Katil bir kuduz köpek !
AK_Genclik isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)