08-25-2008, 12:05 | #1 |
Yargıtay'da İşler Sırayla mı, Yoksa...?(ALİ KARAHASANOĞLU)
Yargıtay’da işler sırayla mı, yoksa ..?
Yargıtay’da da görev yapan bir savcı, “Sabih Kanadoğlu’nun, Yargıtay Başsavcılığı’nda vazifeli iken, bazı dosyalara öncelik verilmesini istediği”ni ileri sürdü. Savcı diyor ki, “2001 yılında, diğer dosyalar yerine, mal beyanı dosyaları ile ilgilenmemiz istendi. Diğer dosyalar da bu arada, zamanaşımına uğradı.” Denilebilir ki, “ ‘O dosya değil de, bu dosyalarla ilgileneceksiniz’ demenin kime ne faydası olur ki?” Onu da izah edelim.. Mal beyanı dosyaları, icra takibinde borçluların tüm malvarlığını beyan etmeleri ile ilgili özel bir düzenleme. Aleyhinize bir icra takibi mi başlatıldı?.. İcra dairesinden elinize bir ödeme emri gelince, yasal süre içinde (5 veya 7 gün) gidip, borç miktarı kadar malınızı beyan etmeniz gerekiyor. Yapmazsanız, alacaklı icra mahkemesine başvuruyor ve size 10 günlük hapis cezası verdiriyor. Paraya çevirme imkanı da yok. Dolayısıyla gidip cezaevinde yatıyorsunuz. Son dakikada da olsa, bir çıkış yolu var; karar kesinleşmiş olsa bile, borcunuzu tümüyle ödüyorsunuz, cezaevine girmekten kurtuluyorsunuz. Mal beyanından hapis cezası verdirmek; özellikle meblağı az, ama çok büyük sayıda değişik kişiden alacağı olan şirketler için tahsilatta büyük kolaylık sağlayan bir yol idi. Kanuni değişiklikler sonrasında, 2007 tarihli bir Yargıtay kararı gereği, artık bugün için, mal beyanında bulunmama sebebi ile hapis cezası verilmiyor. Ama iddiada bahsedilen tarihte, yani 2001 yılı için, sayısı onbinlerle ifade edilen, mal beyanı suçundan mahkum borçlu vardı Türkiye’de. Sabih Kanadoğlu’nun suçlandığı olay da o yıllarda geçiyor.. Onbinlerce borçlu hakkında, mal beyanından aleyhlerinde karar verilmiş. Ancak kararlar temyiz edilmiş, dosyalar Yargıtay’da... Dosyaların alacaklısı da, büyük oranda Turkcell.. Vatandaş almış bir hat.. Bir ay konuşmuş, iki ay konuşmuş.. ödememiş, hat kapanmış. GSM şirketi icra takibi yapmış ama, zaten alacak 100 veya 200 YTL. Yaptığı masrafa değecek bir alacak yok ortada. O zaman gelsin mal beyanı yoluyla borçlulara ceza verdirme.. Ama borçlular da işi biliyorlar. Karar verilse bile, temyize müracaat ediyorlar. çünkü Yargıtay’a giden dosyalar, 1.5-2 seneden önce gelmiyor. Bu tür dosyalar da, 1 senede zamanaşımına uğruyor. Dolayısıyla çoğu dosya, Yargıtay’da sıra beklerken, zaten zamanaşımından bitmiş oluyor. Borçlular uyanık da, alacaklı GSMşirketleri aptal mı? Onlar da, bir şekilde Sabih bey ile irtibat kurmuş olmalılar ki, “Diğer dosyaları bir kenarda bırakın, mal beyanı dosyalarını acil sonuçlandırın” talimatı verdirmişler, emekli başsavcımıza.. İddia bu. Olur mu böyle bir şey? Aleyhinde iddiada bulunulan başsavcı olsa da, iddia eden de bir Yargıtay savcısı.. Yargıtay savcısı, birlikte çalıştığı başsavcıya iftira edecek değil ya! Hele hele Sabih Bey’in cevabını okursanız, hemen hemen kestiriyorsunuz, olanları.. Ne diyor Sabih Bey: “Bugüne kadar o savcı nerede imiş?” Nasıl bir cevap bu? Size bir suç isnat ediyorlar. Aslanlar gibi çıkıp, “öyle bir talimat vermedim. Her dosya kendi sırasına göre sonuçlandırılmıştır. Getirin kayıtları, göreceksiniz” denileceğine, “Bugüne kadar nerede imiş?” cevabı.. Bu cevaptan sonra, ben de iddianın kuvvetle doğru olduğuna kanaat getirdim artık. Zaten benzer iddialar, sık sık tekrarlanıyordu. Ben de defalarca yazdım. özellikle 8. Ceza Dairesi’ndeki dosyaların sıralamasının değiştirildiğine dair iddiaları gündeme getirdim. Daireye gelen dosyalar, ortalama 3-4 ay sonra incelenme imkanı buluyordu. Ama bakıyorlar, sanığın ismi Necmeddin Erbakan ise, 15 günde dosya sonuçlanıveriyordu. Bakıyorlar, sanık Tayyip Erdoğan ise, bir haftada karar çıkıveriyordu! öbür dosyalar mı? Onlar 3 ay, 4 ay, bazen 5 ay bekliyor aynı dairede. Peki aceleleri ne idi? Tayyip Erdoğan’ın cezasının acilen kesinleşmesi lazımdı da onun için. Necmeddin Erbakan’ın aleyhindeki kararın hemen kesinleşmesi, milletvekili adayı olamaması gerekiyordu da onun için. O yıllarda yapılmayan araştırma, belki şimdi yapılır. Hem 8. Ceza Dairesi için, hem de Sabih Kanadoğlu için!
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
08-25-2008, 12:47 | #2 |
Yargıtay'da İşler Sırayla mı, Yoksa...?(ALİ KARAHASANOĞLU)
Yapılan haksız dava süraçleri için normaldir...zaten bellidir...demek nekadar acı bir durum...bizler bile hangi davaların çabuk sonuçlanacağını tahmin edebilir olmuşuz..
Okuduğunuz ve yorumladığınız çin teşekkürler.. |
|
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|