03-03-2009, 12:43 | #1 |
Tolon, darbeciye kılavuzluk yapmış
Ergenekon terör örgütü soruşturmasının 1 numaralı sanıklarından emekli orgeneral Hurşit Tolon'un, Washington Kara Ataşesi olarak görev yaptığı ABD'de, 12 Eylül darbecilerinden orgeneral Tahsin Sarıkaya'ya 1 ay boyunca eşlik ettiği ortaya çıktı. 12 Eylül darbesinden sadece 1 gün önce ABD'den dönen darbeci paşa Sarıkaya ile Tolon'un birlikteliği, darbe sonrasında zihinlerimize kazılan “bizim çocuklar başardı” sözlerini hatırlattı.
Uzun yıllar Hürriyet gazetesinin ABD Beyaz Saray muhabirliğini yapan Tuna Köprülü'nün “Beyaz Saray Anıları” isimli kitabında ilginç ayrıntılar yer alıyor. Ergenekon terör örgütü soruşturmasının 1 numaralı sanıklarından emekli orgeneral Hurşit Tolon'un, 12 Eylül darbecilerinden orgeneral Tahsin Sarıkaya'ya ABD'de eşlik ederek yaklaşık 1 ay boyunca staj aldığı ortaya çıktı. DARBEYE SAATLER KALA HALA ABD'DE 12 Eylül cuntasının mensuplarından Hava Kuvvetleri Komutanı orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın darbeden yaklaşık bir ay önce ABD'ye geldiğini anlatan Köprülü, Şahinkaya'nın kritik bir dönemde ABD'de uzun süre kalmasını şaşkınlıkla karşıladığını anlatıyor. Köprülü, şu bilgilere yer verdi: “Türkiye toz dumanken Şahinkaya paşanın bir ay sürecek bir ‘tetkik' ziyaretine geldiğini duyunca şaşkınlığım arttı. Bir kokteylde ‘Türkiye'den ne haber var?' diye sordum. Bana, ‘Arkadaşlarla hiç konuşmadım' dedi. Dayanamadım, ‘paşam siz beni 5 yaşında çocuk mu sandınız? Türkiye'deki karışıklık malum' dedim.” DARBECİNİN KILAVUZU TOLON Köprülü kitabında ilginç bir bilgi daha veriyor. Köprülü, 12 Eylül darbesine bir ay kala ABD'ye gelen ve darbeden 1 gün önce Türkiye'ye dönen Sarıkaya'nın kılavuzluğunu Tolon'un yaptığını belirtiyor. Köprülü'nün anlatımına göre, Türkiye'nin Washington Kara Ataşesi Yarbay Hurşit Tolon, gezi boyunca randevuları ayarlayıp darbeci Şahinkaya'ya eşlik etti. 10 EYLÜL SABAH 5.30'DA KAHVALTI ISRARI Köprülü, kitapta ilginç bir ayrıntıya şu cümleler dikkat çekiyor: “Barda dururken ilginç bir konuşmaya kulak misafiri oldum. ABD Genelkurmay Başkanı Jones ve Şahinkaya'nın konuştuğunu gördüm. Jones, sabah 6.30'da kahvaltı yapmayı öneriyordu. Şahinkaya, o saatte uçağının kalkacağını söyledi. Jones de, ‘O zaman 5.30'da buluşalım' dedi. Sözleştiler. Ertesi sabah bizim Askerî Ateşe'ye kahvaltıyı sordum. Bana, ‘Sizi şerefimle temin ederim ki, iki komutan baş başa görüştü.” YOKSA BİZİM ÇOCUKLAR BUNLAR MI? ABD yönetiminin darbeden haberdar olduğu ve darbe gecesi Başkan Jimmy Carter'a “Bizim çocuklar işi bitirdi” denildiği daha sonra ortaya çıkmıştı. Dönemin ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Türkiye Masası Sorumlusu Paul Henze'in askeri müdahaleyi haber alırken, haberi ulaştıran diplomatın “bizim çocuklar işi bitirdi” şeklindeki konuşması, 12 Eylül'de ABD'nin rolü ve darbeci paşaların kim olduğu tartışmalarını gündeme taşımıştı. Köprülü'nün anıları, darbeyi yaptıktan sonra bahsedilen “bizim çocuklar” olduğu yönünde kuşkuları artırıyor. VAKİT
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|