04-20-2009, 14:22 | #1 |
Erdoğan içti, esnafa doping oldu
Erdoğan'ın havuç suyu içtiği yönündeki haberler, Türkiye'nin havuç üretiminin yarısını karşılayan Ankara'nın Beypazarı ilçesinde havuç üreticilerini pazar sorununu aşmaları yönünde umutlandırdı. Başbakan Erdoğan'ın 29 Martta yapılan yerel seçimlerin ardından dinlenmek için gittiği Hatay'daki bir termal otelde, sık sık havuç suyu içtiği haberlerinin basında yer alması Beypazarı'ndaki havuç üreticilerini mutlu etti. Beypazarı Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ateş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin Türkiye'nin havuç üretiminin yarısını karşıladığını belirtti. Üreticilerin havucu lokum ve havuç suyu olarak da müşterilerine sunduğunu dile getiren Ateş, Başbakan Erdoğan'ın havuç suyuna ilgisini sevinçle karşıladıklarını kaydetti. Mustafa Ateş, son iki yıldır yaşanan kuraklık nedeniyle havuçta ürün ve kalite kaybı yaşadıklarını dile getirerek, önceki yıl birçok üreticinin maliyetin altında fiyat belirlemesine rağmen ürününü satamadığını söyledi. İlçede 20 ile 25 bin dekar alanda havuç üretimi yapıldığını vurgulayan Ateş, şöyle konuştu: ''Beypazarı'nda havuç üretimi çok eskilere dayanıyor. Bugün havuç ilçenin en önemli tarım ürünü. Birçok aile gerek ürünün kendisi gerekse de üründen yapılan havuç lokumu ve havuç suyu ile geçimini sağlıyor. Ancak kalitesiyle sebze ve meyve hallerinde ayrı bir değere sahip ürünümüze çoğu zaman pazar bulmakta zorlanıyoruz.'' Başbakan Erdoğan'ın havuç suyu içtiğine dair haberlerin üretikleri havuca yeni pazarlar açmasını umut ettiklerini ifade eden Ateş, ''Soğuk hava depoları sayesinde 12 ay taze havuç bulunan ilçemizde, pazar sorunumuzun havuç suyu ile aşmayı planlıyoruz. İlçemizdeki birçok sokakta havuç suyu satıcısı olmasına rağmen biz bunun ülke geneline yayılmasını istiyoruz. Sağlığa birçok faydası olan havucun daha çok tüketilmesi buradaki üreticilerin yüzünü güldürecektir'' dedi. HAVUCUN FAYDALARI Bünyesinde bol miktarda A vitamini barındıran havuç, B, C, D ve E vitaminleri açından zengin bir sebze. Bağırsakları çalıştırarak sindirime yardımcı olan havuç, bitkinliğe ve kansızlığa iyi geldiği gibi cilde de canlılık veriyor. Havuçtaki beta-karotenin gözleri, yaşlılığın getirdiği görme zayıflığından koruduğu bilinirken, araştırmalarda her gün yenen bir havucun akciğer kanseri riskini yarıya düşürdüğü sonucu dikkati çekiyor. DÖNEMİN BAŞBAKANI ÇİLLER'İN TERCİHİ KUŞBURNUYDU Türkiye'nin ilk kadın Başbakanı Tansu Çiller de 1994 yılında ziyaret ettiği Gümüşhane'de kendisine ikram edilen kuşburnunu içmiş, daha sonraki bir röportajında, ''Güzelliğimi, zindeliğimi kuşburnuna borçluyum'' şeklinde açıklama yapmıştı. Kuşburnunun tanınmasına katkı sağlayan bu açıklamanın ardından, dönemin Gümüşhane Valisi Ayhan Çevik, ''Tansu Çiller Kuşburnu Bahçesi'' tesis ettirmiş, bu ürünün işleneceği fabrikalar kurulması için İtalya'da incelemeler yaptırmıştı. Çevik'in başlattığı çalışmalarla fidan yetiştiriciliği özendirilirken, daha sonraki yıllarda kentte kuşburnu çayı ve kuşburnu suyu üreten tesisler kurulmuştu. Kuşburnu üretiminin büyük bölümünü karşılar duruma gelen Gümüşhane'de, küçük çaplı tesislerin yanı sıra, yıllık 2 bin ton kuşburnu suyu üretime yapan Gümüşhane Meyve Suyu Fabrikası (GÜMÜŞSU) bulunuyor. GÜMÜŞSU Genel Müdürü Yüksel Demir, kuşburnunun tanınmasında ve tüketiminin artmasında, Çiller'in ''Güzelliğimi kuşburnuna borçluyum'' açıklamasının büyük etkisinin olduğunu, kentte üretimin her geçen yıl arttığını, başta Almanya ve Gürcistan olmak üzere çeşitli ülkelere ihracat yapıldığını söyledi. Demir, kuşburnunun, çevresel faktörlerden kaynaklanan yıpranmayı önlediğini, cildi güzelleştirdiğini ve kolesterol, yorgunluk, varis, romatizma, dolaşım bozuklukları gibi rahatsızlıklara iyi geldiğini sözlerine ekledi. (AA)
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|