05-17-2009, 20:21 | #1 |
İşte DSP'nin Yeni Başkanını
16 adaydan 7'si çekildiği DSP'nin Olağanüstü Kurultayında, genel başkanlık seçimi için oylama yapıldı. İşte DSP'nin yeni Genel Başkanı:
İlişkili HaberlerTüm Haberler Ecevit'in Adayı Özkan'ın Sağ KoluZeki Sezer Adaylığa Sıcak Bakıyor'Alemdar Yalçın'ın Üyeliği Geçersiz'Zeki Sezer Gülerek Aday Oldu!DSP'de Altı Aday Yarışıyor Demokratik Sol Parti'nin (DSP) yeni Genel Başkanı Masum Türker... 2. turda Masum Türker 415, Zeki Sezer 380 oy aldı. DSP'nin Olağanüstü Kurultayı'nda adaylardan hiçbiri genel başkan seçilmek için gereken salt çoğunluğu sağlayamadı. 1 tur sonuçları: Büyük Anadolu Otel'de gerçekleştirilen kurultayda genel başkanlık seçiminde, Musa Abay 5, Tayfun İçli 23, Sait Kekeç 2, Serdar Savaş 12, Zeki Sezer 357, Masum Türker 363 ve Alemdar Yalçın 87 oy aldı. Başlayan ikinci tur oylamada da genel başkan seçilmek için adaylardan birinin salt çoğunluk olan 532 delegenin oyunu alması gerekiyor. Büyük Anadolu Oteli'ndeki kurultayda bazı adayların çekilmesinin ardından Musa Abay, Tayfun İçli, Sait Kekeç, Serdar Savaş, Zeki Sezer, Masum Türker ve Alemdar Yalçın, genel başkanlık için yarışıyorlar. Delegeler 11 sandıkta oy kullanıyor. Genel Başkan seçilebilmek için ilk iki turda kayıtlı delegenin salt çoğunluğu aranacak. Kongrede kayıtlı bin 63 delege bulunuyor. İlk iki turda hiçbir aday seçilebilmek için gerekli çoğunluğu sağlayamazsa, üçüncü turda en çok oyu alan aday genel başkan seçilecek. DSP KURULTAYINDA GERGİNLİK DSP Olağanüstü Kurultayı'nda genel başkan adayları Ahmet Ağar'ın konuşması salonda gerginlik yarattı. Olağanüstü Kurultay'da Genel Başkan adaylarından Ahmet Ağar, konuşması sırasında "Partinin bütün adayları partinin parasıyla propaganda yaptı. Partimiz açıksa sayın Zeki Sezer'in sayesinde" dedi. Bu sözler karşısında birçok delege Ağar'a yönelik büyük tepki gösterdi. Partililer Ağar'ın, kürsüden inmesini isterken, delgeler arasında tansiyon yükseldi. Bazı partililer kürsüye doğru yürürken, bazıları da Ağar'ın kürsüden inmesinin ardından Ağar'ın üzerine yürümeye çalıştı. Divan Başkanı Hikmet Sami Türk, ortamı yatıştırmaya çalışırken, tartışmaların devam etmesi halinde Kurultay'a ara vereceğini söyledi. Kurultay salonundaki delege olmayan bazı üyelerin dışarı çıkarılması ve partililerin yatıştırılmasının ardından genel başkan adaylarının konuşmaları devam ediyor. Öte yandan, Ahmet Ağar ve Yekta Açıkgöz genel başkanlık adaylığından Zeki Sezer lehine çekildiklerini açıkladılar. OLAĞANÜSTÜ KURULTAYDA, DİVANIN OLUŞTURULMASIYLA ÇALIŞMALARA BAŞLANDI DSP'nin Olağanüstü Kurultayı, çalışmalarına başladı. Büyük Anadolu Otel'de gerçekleştirilen kurultayda, Genel Başkan Vekili Saffet Başaran'ın başarı dileğinde bulundu. İstiklal Marşı'nın okunması ve saygı duruşunun ardından kurultay başkanlık divanı oluşturuldu. Divan başkanlığına Hikmet Sami Türk seçildi. Türk, divanın oluşturulmasının ardından yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ve dünyanın önemli bir döneminde DSP'nin olağanüstü kurultayını gerçekleştirdiğini belirterek, çalışmalarda başarılar diledi. Genel başkan adaylarının konuşmalarını yapacakları kurultay, genel başkanlık seçimiyle devam edecek. Genel Başkan seçilebilmek için ilk iki turda kayıtlı delegenin salt çoğunluğu aranacak. Kongrede kayıtlı bin 63 delege bulunuyor. İlk iki turda hiçbir aday seçilebilmek için gerekli çoğunluğu sağlayamazsa, üçüncü turda en çok oyu alan aday genel başkan seçilecek. Kurultayda, tüzük gereği yalnızca genel başkanlık seçimi yapılacak. Salonun fiziki koşulları nedeniyle izleyici alınmayan kurultay salonunda delegeler, il başkanları, partili milletvekilleri ile basın mensupları bulunuyor. DSP'de, Genel Başkan Zeki Sezer'in istifasının ardından, olağanüstü kurultay kararı alınmıştı. Bu süreçte genel başkanlık için Parti Meclisi üyeleri Masum Türker, Serdar Savaş ve Sait Kekeç, Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli, Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Alemdar Yalçın ve Eski Genel Başkan Zeki Sezer adaylığını açıklamıştı. Zeki Sezer, 29 Mart yerel seçimlerinin ardından 11 Nisanda genel başkanlık görevinden istifa etmişti. 12 Nisanda Genel Sekreter Süleyman Yağız başkanlığında toplanan Parti Meclisi, Sezer'in istifasıyla boşalan DSP Genel Başkanlığı görevini, olağanüstü kurultaya kadar eski milletvekili Saffet Başaran'ın yürütmesine karar vermişti. RAHŞAN ECEVİT SALONA GİRDİ Başbakan Bülent Ecevit'in eşi, DSP'nin kurucu Genel Başkanı Rahşan Ecevit, DSP'nin Olağanüstü Kongresi'nin gerçekleştirildiği salona girdi. Partililerin etrafını sardığı Rahşan Ecevit, sloganlar eşliğinde karşılandı. Rahşan Ecevit'in gelişi, partililerce heyecanla karşılanırken, salonda "Halkçı Ecevit" sloganları atıldı. Gazetecilerin kongreye ilişkin sorularını da yanıtlayan Ecevit, "Ben kongreye ilişkin görüşümü daha önce açıklamıştım. İnşallah Sayın Bülent Ecevit'e yakışır bir kongre olur" dedi. Rahşan Ecevit'in desteklediği genel başkan adayı Alemdar Yalçın ise Ecevit'in yanına gelerek, kendisini selamladı. Delegeler, Ecevit'in etrafını sardığı sırada, diğer genel başkan adayı Masum Türker de salona giriş yaptı. Türker ve Zeki Sezer el ele birlikte delegasyonu selamladı. ADAYLAR KONUŞMAYA DEVAM EDİYOR DSP Olağanüstü Kurultayı genel başkan adaylarının konuşmalarıyla devam ediyor. Kurultay başlangıcında 16 isim genel başkanlığa adaylığını açıklarken, bunlardan 3'ü Zeki Sezer'in lehine olmak üzere toplam 4 kişi Genel Başkanlık yarışından çekildiklerini açıkladılar. MUSA ABAY'IN SÖZLERİ Olağanüstü Kurultay'da adaylar arasında ilk olarak Musa Abay konuştu. Abay konuşmasında, yabancıların insafına terk edilmiş bir ülkenin geleceğinin Irak'a benzeyeceğini savunarak, "Ülkemizi küresel emperyalist haydutların insafına terk etmeyeceğiz. Bu konuda, Bülent Ecevit'in izlediği yolu takip edeceğiz. Ne ezen ne ezilenin olduğu bir dünyada hakça paylaşım içerisinde yaşayacağız" dedi. YEKTA AÇIKGÖZ'ÜN KONUŞMASI Bir diğer aday Yekta Açıkgöz ise, kendisinin Bülent Ecevit'in, "ne ezen, insanca hakça düzen, toprak işleyenin su kullanın' dediği için aday olduğunu ifade ederek, "Ben emperyalizme kafa tutan ve sonuçta halkı için ölen Bülent Ecevit için aday oldum. Ben evrensel solu Türk halkına uyarlayan ve onu sevdiren Karaoğlan için aday oldum. Ben solcu olduğum için aday oldum" dedi. Demokratik solcu olmanın yürek işi olduğunu ifade eden Açıkgöz, şöyle dedi: "Genel başkanlığa aday olan arkadaşlarımızın bazılarını yakından tanıyorum. Bazılarını da az çok tanıyorum. Bir kaçı bu partinin genel sekreterliğini yapmış, kısa da olsa bakanlık yapmış olan insanlardır. Şahıslarına ve mesleklerine saygı duyuyorum. Ama siyaset tarzlarına saygı duymuyorum. Solda siyaset emek ve yürek işidir. Partimizin genel sekreterliğini yapmış olan bu arkadaşlarımızın partimize bir gram katkıları olmamıştır" Açıkgöz, genel başkanlık adaylığından çekildiğini ve oyunu da Zeki Sezer'e vereceğini söyledi. AĞAR DA ADAYLIKTAN ÇEKİLDİ Bir diğer aday Ahmet Ağar'da Zeki Sezer lehine adaylıktan çekildiğini açıkladı. Ağar yaptığı konuşmada, Türkiye'nin derin bunalım içinde olduğunu söyleyerek, "Yolsuzluk, yoksulluk işsizlik had safhadadır. Genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 28.6'ya çıkmıştır. Kimsenin mal ve can güvenliği yoktur. Zeki Sezer dışındaki diğer adayları izlerken bir partili olarak gerçekten üzüldüm" dedi. DSP'nin temelinde, harcında Ecevit'lerin emeği ve harcı olduğunu kaydeden Ağar, "Partimiz açıksa, Sayın Zeki Sezer'in sayesinde. 81 ilin kirası veriliyor. Zeki Sezer lehine çekiliyorum" dedi. Diğer çekilen aday Galip Özge Arbak da salonda sadece delegelerin olduğunu söyleyerek, " Parti Meclisi'nin bu kurultayda değişmesini istiyoruz. Bu konuyu imzaya açtık. Bu konu hepinizin kararı ile olacak. Parti Meclisi'nin değişmesine karşı olan adayın niyetinden şüphelenin, ben şüpheleniyorum. Genel Başkan adaylığından Mustafa Kemal Atatürk ve Mustafa Bülent Ecevit lehine çekiliyorum" dedi. 13 MİLLETVEKİLİ UĞRUNA PARTİMİZ BAŞKA PARTİYE YAMA YAPILDI Adaylardan Mehmet Ek, partinin ikiye bölündüğünü söyleyerek, "Delegelerin yarısı onda yarısı bunda. Ecevit adına, Anadolu solu adına hiçbir eser kalmayacak bu partide. Benim kaygım bu. Demokratik sol partiye 20 yıldır hizmet ediyorum. Partimizin 120 bin üyesi kaldı. Bir arpa boyu yol kat edemedik. Partimiz 13 milletvekili uğruna başka bir partiye payanda ve yama yapıldı." dedi. Ahmet Güzel de, DSP Genel Başkanlığının yapılacak ek bir iş olmadığını belirterek, Zeki Sezer'i desteklediğini ve genel başkan adaylığından çekildiğini bildirdi. SANDIĞA GİTTİĞİNİZDE ELİNİZİ VİCDANINIZA KOYACAKSINIZ Adaylar arasındaki bir başka isim olan Eskişehir MilletvekiliTayfun İçli ise kendisinin partinin her kademesinde çalışan biri olarak demokratik sola tuzak kurmak ve ihanet etmekle suçlandığını belirterek, "Türkiye'de olan bitenleri, dünyada olan bitenleri burada konuşmamız gerekir. Burası bir tiyatro sahnesi değil. DSP'de olmayan olayları yapıyorsunuz burada" dedi. Bugünün bir milat olduğunu söyleyen İçli, şunları kaydetti: "Bu parti merhum Bülent Ecevit ve çok değerli eşinin kurduğu siyaseti halk ve halk için yapan bir parti olarak yeniden doğacak. Bizler Bülent Ecevit'lerin evlatları olarak dürüstlüğümüzle nam saldık. Sağ partilerin yaptığı, hatta bizden daha demokratik olduğu dönemlerde engellerle karşılaştık. Neleri neden yanlış yaptık. Neden AKP karşısında alternatif olamadık. Bunları düşünmemiz gerekiyor. Kendimizi aldatmak istemiyorsak o sandığa gittiğiniz zaman elinizi vicdanınıza koyacaksınız" Diğer aday Sait Kekeç ise kapalı kapılar ardında kurultay yapıldığını savundu.Kekeç, konuşmasında Masum Türker'in adaylığının geçersiz olduğunu bildirdi. MASUM TÜRKER'E ADAYLIK İTİRAZI DSP Olağanüstü Genel Kurultayı'nda iddialı genel başkan adaylarından Masum Türker'in genel başkan adaylığı için itiraz edildi. İtiraz, Divan Başkanı Hikmet Sami Türk tarafından "öne sürülen hususlar geçerli değil" gerekçesiyle kabul edilmedi. DSP Olağanüstü Genel Kurultayı'nda iddialı genel başkan adayı Masum Türker'in parti siciline kayıtlı olmadığı gerekçesiyle aday olamayacağı itirazı yapıldı. İtirazın ardından Türker, Divan Başkanı'nın önüne gelerek bir belge verdi ve yerine oturdu. Divan Başkanı Hikmet Sami Türk itiraz dilekçesinde yer alan maddeyi okuyarak "İtirazı öne sürülen hususlar geçerli değildir" dedi. Siyasi Partiler Kanunu'nun 22. maddesinin 6. fıkrasına göre bir genel başkan adayına parti üyesi olmadığı; ya da sicil nedeniyle itiraz edilebileceğini belirten Türk, Türker'in biraz önce kendisine ibraz ettiği belgeye göre 2009 yılına dair herhangi bir üyelik aidatı eksiği bulunmadığını kaydetti. İtiraz Divan Kurulu tarafından reddedilirken, Türker'in adaylığı kabul edildi. Öte yandan, başkan adayları için konuşma süresi 10 dakika ile sınırlandırıldı. Adayların soy isimlerinin alfabetik sırasına göre konuşacağı belirlendi. aktifhaber.com
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
05-17-2009, 22:14 | #2 |
DSP genel başkanlığına Devlet eski Bakanı 431 oy alan Masum Türker seçildi. DSP Olağanüstü Kurultayında genel başkanlığa 431 oyla Masum Türker seçildi. İlk iki turda adayların genel başkan seçilmek için gerekli salt çoğunluğu alamamasının ardından gerçekleştirilen üçüncü turda 837 oy kullanıldı. Kullanılan oyların 834'ünün geçerli sayıldığı oylamada, Musa Abay 2, Tayfun İçli 4, Sait Kekeç 2, Zeki Sezer 375, Masum Türker 431, Alemdar Yalçın 20 oy aldı. Türker, sonucun ardından yaptığı teşekkür konuşmasında, yerel seçimlerin ardından istifa eden Sezer'in her zaman gönüllerinde genel başkan olmayı sürdüreceğini ifade ederek, birlik ve beraberlik çağrısında bulundu. Türker, yarından sonra partiyi iktidara taşımak için gerekli projeler üzerinde çalışmaya başlayacaklarını ifade etti. Genel Başkan seçiminin ardından kurultay çalışmalarını tamamladı. DSP'nin Büyük Anadolu Otel'de yapılan olağanüstü kurultayında salon Atatürk ve Bülent Ecevit posterleriyle, parti bayraklarıyla süslendi. Kurultay salonuna gelen Rahşan Ecevit, ön taraftaki protokol koltukları yerine orta kısımda delegelerin arasında oturdu. Çok sayıda delege Rahşan Ecevit ile hatıra fotoğrafı çektirdi. Bir delege Bülent Ecevit ile çekilmiş siyah-beyaz bir fotoğrafını Rahşan Ecevit'e armağan etti. Rahşan Ecevit, oylamanın başlamasının ardından kurultay salonundan ayrıldı. Sonucun ardından Zeki Sezer, Masum Türker'in yanına giderek tebrik etti. Türker ve Sezer, kürsüden birlikte delegeleri selamladı. Kaynak : AA |
|
Konuyu Toplam 2 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 2 Misafir) | |
|
|