AK Gençliğin Buluşma Noktası
Haberler Dünyadan ve Ülkemizden son dakika haberler burada.



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 04-06-2010, 11:05   #1
Kullanıcı Adı
redyellow
Standart Medyada yabancı sermaye payı %50'ye çıkarılıyor.
YENİ RADYO TELEVİZYON YASA TASLAĞI, MEDYADA YABANCI SERMAYE PAYINI YÜZDE 50'YE ÇIKARIYOR

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından hazırlanan Radyo Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri hakkındaki yasa tasarısı taslağı Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun tarafından ortaklaşa düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu. Yaklaşık 1 yıllık çalışmayla hazırlanan ve geçtiğimiz günlerde TBMM'ye sunulan tasarı, yayın kuruluşlarındaki yabancı sermaye oranının yüzde 25'den yüzde 50'ye yükseltilmesi, TRT'nin RTÜK denetimine alınması ve reyting sisteminin RTÜK denetimine girmesi gibi pek çok konuyu içeriyor. Kanun taslağı yaklaşık 16 yıldır boşlukta olan karasal yayın frekansları konusuna da yeni düzenlemeler getirecek.

Konuyla ilgili Beşiktaş'taki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve RTÜK Başkanı Davut Dursun Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun taslağı hakkında bilgi verdi. Radyo ve televizyonların kuruluşu ve yayın hizmetleri hakkında kanunun AB müktesebatına uyum, yayın teknolojisi, Anayasa Mahkemesi kararları nedeniyle son 14 yılda 20 değişikliğe uğradığını belirten Arınç, yeni hazırlanan yasa taslağının çok sayıda kamu kurumu, sivil toplum örgütü, sektör temsilcisiyle görüşülerek 4 yıl içinde hazırlandığını aktardı.


Taslağın geçici maddeler hariç 52 maddeden oluştuğunu belirten Arınç, 'Kanun tasarı taslağı sektörün sorunlarına çözümler içeren, düzenleme konusundaki yetki karmaşasını ortadan kaldıran, yayın denetimi konusunda RTÜK'ü daha etkin kılan, yayıncılık sektöründe rekabeti arttıran içeriğe sahiptir. Dünyayla paralel şekilde sayısal yayına geçişin hukuksal altyapısının da oluşturulmasını da amaçlayan taslak, yıllardır gerçekleştirilemeyen karasal frekansların tahsisi konusuna da çözüm getirmektedir.' dedi.


Arınç, yeni düzenlemeyle isteğe bağlı yayın hizmeti, koruyucu sembol uygulaması, sayısal yayın ve ürün yerleştirme gibi çok sayıda yeni uygulamanın da hukuki altyapısının oluşturulduğunu belirtti.


Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği maddelerin iptal gerekçesine uygun olarak yeniden düzenlendiğini belirten Arınç, 'Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği yıllık izlenme oranına bağlı sahiplik yerine sektörel toplam ticari iletişim geliri açısından yüzde 25, karasal frekans tahsisi açısından en fazla 4 kanal sınırı getirilmektedir.' şeklinde konuştu.



'YASA KARASAL FREKANS KONUSUNDA 16 YILLIK BOŞLUĞU DOLDURACAK'


Frekans konusunda gerekli düzenleme yapılamadığı için özel radyo ve televizyonların 16 yıldır geçici izinle yayın yaptığını belirten Arınç şöyle konuştu: 'Buna bağlı olarak lisans ücretleri ve tahsis edilen kanal ve frekans ücretleri tahsil edilememiştir. Taslakla yayın kuruluşlarının karasal yayın lisansına sahip olması, lisans ücretlerinin kanal ve frekans ücretlerinin tahsil edilmesinin sağlanması da amaçlanmıştır. Dünya ile paralel olarak karasal sayısal yayına sorunsuz geçilmesi mümkün kılınmaktadır. Frekans kullanımının yıllık bedele bağlanmasını, vericilerin tek bir şerikte toplanarak anten kirliliğini bitirilmesini, 1 yıl içinde karasal sayısal yayın için frekans ihalesi yapılmasını, 3 yıl analog ve sayısal paralel yayın yapıldıktan sonra analog televizyon yayınlarına son verilmesine öngörmektedir.' ifadesini kullandı.





'YABANCI SERMAYE PAYI YÜZDE 50'YE ÇIKACAK'


Taslakta yer alan medya sahipliği ve yabancı sermayenin düzenlenmesi konusuna da değinen Arınç, yayın kuruluşlarında yabancı sermaye payının yüzde 25'den yüzde 50'ye yükseltilmesinin öngörüldüğünü belirtti. Arınç ayrıca bir yabancı gerçek yada tüzel kişinin iki yayın kuruluşuna doğrudan ortak olabileceğini, dolaylı ortaklıkta ise herhangi bir sınırlamanın söz konusu olmayacağını ifade etti. Arınç basın mensuplarının, 'Taslakla yabancı sermayenin önü mü açılıyor' sorusuna ise şöyle cevap verdi: 'Bugün kadar çok arzu edilen bir konuydu. Yüzde 50'lik bir sınır getirmek uygun görüldü. Bazı düşünceler sınırsız olması yönünde, bazıları daha sınırlı olması yönünde. Dünya gerçeklerine ve Türkiye ihtiyaçlarına uygun olarak yüzde 50 sınırı çok daha makul ve haklı görüldü. Yabancı sermayenin Türkiye'ye her alanda gelmesine ihtiyacımız var. Şu anda Türkiye'de yabancı sermaye medya sektörüne girmiş durumda. Bunda bir mahsur da görmüyorum. Yüzde 50 sınırın makul olduğu düşüncesindeyim' şeklinde cevap verdi.



'REYTİNG ÖLÇÜMLERİNİ RTÜK DENETLEYECEK'


Taslağın kabul edilmesi halinde Avrupa Birliği müktesebatına uyum çerçevesinde özel yayın kuruluşları açısından haksız rekabete neden olduğu gerekçesiyle eleştirilen kamu ve özel yayın kuruluşlarının ayrı kurallara ve denetime tabi olmasını düzenleyen hükümler kaldırılacak ve TRT'de RTÜK denetimine girecek. Taslak uzun süredir medyada tartışma konusu olan Reyting ölçümlerini de yeniden düzenleyecek. Taslağa RTÜK tarafından belirlenen usullere göre yapılacak reyting ölçümleri yine RTÜK tarafından denetlenecek. Arınç, Taslakla, kontrolsüz şekilde yürütülen ve şiddetle eleştirilen reyting ölçümlerinin, bu ölçümleri yapacak şirketlerin RTÜK'ten izin alması ve ölçümlerin denetlenmesinin de öngörüldüğünü açıkladı.


Türkiye'de reyting ölçümlerinden kaynaklanan ciddi bir tartışma ortamı bulunduğunu belirten RTÜK Başkanı Davut Dursun ise şöyle konuştu: 'Yayıncı kuruluşlardan bir kısmı bu bir ticari faaliyettir bu piyasa şartları içersinde kendi kendine çözümlenmesi gerektiği şeklinde değerlendirmeler var. Diğer taraftan bunun Radyo Televizyon Üst Kurulu tarafından yapılması gerektiğini savunanlar var. Biz bütün dünyadaki sistemi inceledik. Esas itibariyle şunu gördük. RTÜK ve benzeri kuruluşlar tarafından dünyada reyting ölçümlerinin gerçekleştirildiği ülke sayısı çok az. Genellikle bu piyasa koşulları içersinde, bir bir ticari faaliyet olarak yapılıyor. Ne var ki şöyle bir konu var. Ticari faaliyet olarak yapılsa bile sonuçları yayıncıların editöryal bağımsızlıkları üzerinde etkili bir rol oynuyor. O sebeple bizim Radyo televizyon Üst Kurulu olarak 'Reyting ölçümü ticari bir faaliyettir, bizi ilgilendirmez' deme şansımız yok. En azından bu sistemin bir biçimde içinde olmamız gerekmektedir. Bu alanda ciddi bir esas ve usüllerin belirsizliğinden kaynaklanan sıkıntıların varlığını gördük. Dolayısıyla RTÜK'ün bununla ilgli olarak esas ve usülleri belirleme yetkisini alması. Bunun çerçevesinde ölçümleri yapacak kurumların buna bağlı olarak çalışmalarını yapması gerektiğini düşünüyoruz. Bu yetkiyi aldığımız zaman belirleyeceğimiz esas ve usüller sonrasında tartışmanın biteceğini umuyoruz.' şeklinde konuştu.


Taslağın ne zaman yasalaşacağı konusunda basın mensuplarının soruları üzerine Arınç, hazırlanan taslağın geçtiğimiz günlerde bakanlar kuruluna sunulduğunu ve bir an önce Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulacağını belirtti. Taslağın 50 maddeyi aşkın bir taslak olduğu düşünüldüğünde genel kanun olarak görüşülmesinin uygun olacağını belirten Arınç, bunun da 2 yada 3 bölümlük bir gelişme anlamına geldiğini belirtti. İlk hedeflerinin taslağın yasama dönemi sonuna kadar meclisten geçirilmesi olduğunu belirten Arınç, bu olmazsa ekim ayında yeni yasama yalının başında taslağı yasalaştırmayı umduklarını belirtti.


Basın mensuplarının 'Yeni taslağın Doğan Yayın Grubu'nun durumunu nasıl etkileyecek' sorusuna ise RTÜK Başkanı Dursun, 'O konu farklı. Doğan Yayın grubuyla ilgili alınan karar, yeni bir karar alınıncaya kadar herhangi bir şeyin yapılmaması şeklindeydi. Yeni bir karar alınmasıyla ilgili çalışmalar devam ediyordu. O çalışma henüz tamamlanmış değil. Yabancı sermaye payının yüzde 50'ye yükseltilmesi elbette Doğan'ı veya bir başkasını da etkileyebilir. Onlar açısından da lehlerine bir durumsa bunu kullanabilirler. ' diye yanıtladı.






(CİHAN)


http://www.showhaber.com/yeni-radyo-...yor-277427.htm

Medyada yabancı sermayenin yüzde 50'ye çıkarılmasını çok yanlış buluyorum.

Tam tersi yerli sermaye teşvik edilmeli yabancı sermaye cüzi olarak sınırlandırılmalıdır, hatta hiç izin verilmemelidir.

Unutmayın ki PARA ALAN EMİR DE ALIR.

yabancı sermayeyi alan medya yabancının borusunu öttürür.

İktidar bu yanlışı yapmamalı.

 

redyellow isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 04-06-2010, 11:34   #2
Kullanıcı Adı
Ukbâ
Standart
Yabancı sermayeden çok daha gaddar ve kendi halkına zülm eden medya varken yabancılardan pek insanın korkası gelmiyor.

Konu Ukbâ tarafından (04-06-2010 Saat 11:38 ) değiştirilmiştir..
Ukbâ isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-06-2010, 11:40   #3
Kullanıcı Adı
redyellow
Standart
Alıntı:
Ukbâ Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Yabancı sermayeden çok daha gaddar ve kendi halkına zülm eden medya varken yabancılardan pek insanın korkası gelmiyor.
Orası da doğru ama gene de yabancı sermayeye bu kadar yer verilmesini yanlış buluyorum.

Yerli sermayenin kendi halkına zulmeden yayınları ayrı bir konudur, bu konuda dine, inanca, kutsala hakaret vs. edenleri bundan men etmek için ayrı bir düzenleme yapılmalı ve kutsala hakaret edenler ağır şekilde cezalandırılmalıdır.
redyellow isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi