![]() |
#1 |
![]() İran'da şair Sadi'nin yazdığı “Haristan” adlı bir eserin bulunduğu iddia edildi.
Bu iddiayı ortaya atan üniversite hocası ve koleksiyoncu Ali Asker Cihangiri; Kendilüs köyü müzesinde, kendi kişisel müzesinde bulunan “Haristan” adlı eserin Sadi' ye ait olduğu görüşünde. Hemşehri gazetesinin yazdığı habere göre Cihangiri, Fars Haber ajansıyla yaptığı konuşmada eserin nasıl keşf edildiği hakkında şöyle dedi : "Ben küçük yaşlardan beri eski eşyaları kişisel müzemde topluyorum. Bu eser müzede bulunan ilginç ve önemli eşyalardan biridir. Çocukluğumda pancarcının yaygısında gördüğüm bu kitabı ilgimi çektiği için çok ısrarla onu aldım." Pancarcıda kese kağıdı olmak üzereyken... Cihangiri konuşmasının devamında kitabın tarihi hakkında edinebildikleri bilgileri şöyle açıkladı: Kitap yaklaşık 300 sene önce tahrir olunmuştur. Kitabı yeniden güzel harflerle yazan şahıs bazı anlaşılması zor kelimelere rastlamış ve onları kitapta açıklamış. Eser Herat üslûbu tezhibiyle güzel minyatürler ve hüsn-i hat ile süslüdür. Yaptığımız araştırmalara göre önce bu kitap Fetehali Şah-ı Kacar'ın kütüphanesindeydi; ama sonra oradan çalınmıştır ve bir ailenin eline geçen eser bir süre sonra kağıt satıcısına satılıyor. Nihayet pancarcı kitabın kağıtlarını kullanmak için,onu kağıt satıcısından alıyor. Uzmanlar ikiye ayrıldı Cihangiri kitabın Sadi'ye ait olduğu görüşüne nasıl ulaştığını şöyle açıkladı: Bu kitap baştan başa padişah ve hükümeti hicv ettiğinden dolayı eleştirel bir dille yazıldığı için, Sadi'nin bu eserini yaşamı sürece gizli tuttuğu düşünülüyor. Bu konu hakkında tanıdığım bir kaç Sadi uzmanıyla konuştum. Böyle bir şeyin olmadığını belirittiler. Uzmanlar Cihangiri'ye inanmadılar. Ama Almanya'nın üniversite hocalarından ve Sadi uzmanı Ancelo Piyer Monteze kitabı görünce Sadi tarafından yazılıp ona ait olduğunu teyit etti . Buna rağmen hala İran uzmanları eserin Sadi'ye ait olmadığı görüşünü savunmaktadırlar. Şehruz Dizagy İran'dan bildirdi ![]()
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|