![]() |
#1 |
![]() Dönüşü yok Esad er ya da geç gidici
![]() BAŞBAKAN ERDOĞAN OBAMA’YLA YAPTIĞI 1.5 SAATLİK GÖRÜŞMEYİ GAZETECİLERE DEĞERLENDİRDİ ABD Başkanı Obama’yla ağırlıklı olarak Suriye’yi konuştuklarını belirten Erdoğan, “Bu konuda fikir birliği içindeyiz. Esad er ya da geç gidici, bunun dönüşü yok. İstanbul’da Suriye’nin Dostları zirvesi var. Bundan sonraki sürecin yol haritası belirlenecek” dedi. MUSTAFA KARAALİOĞLU / SEUL Başbakan Tayyip Erdoğan ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı görüşmenin ardından beraberindeki gazetecilerle bir araya geldi. Verimli bir görüşme yaptığını belirten Erdoğan birçok konunun ele alındığını söyledi. Basın toplantısı dahil 2 saat 15 dakika görüştüğü Obama ile Ortadoğu’daki gelişmeler konusunda fikir birliği içinde olduklarını belirten Erdoğan şunları söyledi: İlk etapta halka ilaç ve gıda desteği Ağırlıklı olarak Suriye konuştuk. ABD ilk etapta silahlı müdaheleye sıcak değil. İlaç gıda gibi lojistik destek yapmaya hazırlar. Desteği kısmen vermeye başladılar. Rusya, Çin ve İran’la görüşmelerin faydalı olacağına inanıyorlar. Libya gibi yaklaşmıyorlar ama bizim konumumuz farklı. 910 km sınırımız var. Ayrıca bize yönelik tehdit var. Göçmen sayısı 17 bini geçti. Tahminen 100 bini bulur. Özgür Suriye Ordusu konusuna gelince şu anda 10 general 19 albay var. Geçici Suriye Ulusal Konseyi İstanbul’da ofis açacak. Esad’ın hem milli bütçe hem şahsi bütçe açısından ciddi sıkıntıları var. Esad er ya da geç gidici, bunun dönüşü yok. 1 Nisan’da İstanbul’da Suriye’nin dostları zirvesi var. Bunu çok önemsiyoruz. Bundan sonraki sürecin yol haritası belirlenecek. Türkiye’nin oynadığı role teşekkür etti Görüşmede İran konusu da gündeme geldi. İran konusunun iki önemli boyutu var. Biri Suriye konusundaki tavırları diğeri (5+1) görüşmelerinin başlaması. 5+1 bir konusunu gündeme getirdik. Amerika bu meseleye nükleer silah olarak yaklaşıyor biz ise İran’ın ifadesiyle (nükleer enerji) yaklaşıyoruz. 5+1 toplantısına ev sahipliğine hazır olduğumuzu söyledik. İran ‘evet’ diyor. ABD değerlendirecek... Türkiye’nin Irak’taki rolünden dolayı teşekkür etti. Irak halkının kendi geleceğini belirlemesinden yanalar. PKK’ya karşı sonuna kadar işbirliği Azeri-Ermeni gerilimini de konuştuk. Çözüm için Azerbaycan üzerinde çaba göstermek gerekiyorsa biz üzerimize düşeni yapalım. Siz Rusya, Fransa ve siz de Ermenistan üzerinde çaba gösterin dedim. Ayrıca meclisleri, tarihçilerin yerine koymayalım dedik. Kongredeki tasarıdan rahatsız olduğunu belli etti. Kıbrıs konusunu yakın takipte tuttuklarını söyledi. Biz de Hristofyas’a güvenimiz kalmadığını ifade ettik... ![]() Katliama karşı durmak vicdani görevimiz SİVİLLER ÖLMEMELİ Bir kez daha Erdoğan’la görüşmekten son derece mutlu olduğunu belirten Obama, “Görüşmenin büyük bölümünü Suriye’ye ayırdık. Ölümlere karşı yapılması gerekenler var. Eyleme geçilmesi için istişarelerde bulunduk. Sivil ölümleri kabul edilemez” dedi. Obama şöyle devam etti: İRAN NÜKLEERİ İran nükleeriyle ilgili diplomatik ilişkilerde ilerleme kaydedilmesi ve etkin müzakerelere ulaşılması gerekiyor. Bu gerekse 5+1 gerek diğer yollarla yapılabilir. Erdoğan ilgisini gösterdi. Türkiye bu sürece son derece dahil. Barışçıl kullanımı destekler yönde sonlandırılmasını bekliyoruz. AZINLIK TEBRİĞİ Özellikle PKK terörü ve buna karşı olan tutumumuz konusunda uyumlu olduğumuzu söyleyebilirim. Sayın Başbakan’ı Türkiye’deki azınlıklarla ilgili çabaları konusunda da tebrik ettim. Ortak noktada olduğumuzu görmek, konuşmamızın içten ve samimi tamamlandığını görmek mutlu edici. ONU ABD’YE DAVET ETTİM Başbakan Tayyip Erdoğan’ı Chicago’da yapılacak NATO Zirvesi’ne davet ettim. Sayın Erdoğan’ı kendi şehrime davet etme fırsatım oldu. Chicago’da yapılacak NATO zirvesinde Afganistan’daki son durum ele alınacak ve ülkenin geleceğine yönelik atılacak adımlar değerlendirilecek. ŞAM ELÇİLİĞİ KAPANDI Başbakan’ın Seul ziyareti öncesi Şam Büyükelçiliği’nin kapatılması için talimat verdiği öğrenildi. Tahliye için Cumartesi yola çıkan gemi Şam’a vardı. Tahliye hala sürüyor. Halep Konsolosluğu’nun açık kalması yönünde karar alındı. Erdoğan Obama’yla görüşme sonrası şu mesajları verdi: ÖNCE HUKUK Suriye’de yaşanan gelişmelere seyirci kalmak, müdahale etmemek mümkün değil. Bu bizim vicdani bir görevimiz. Gerekli olanları uluslararası hukuk çerçevesinde yapmanın gayreti içerisindeyiz ve yapacağız. Bu konuda düşüncelerimizin örtüştüğünü görmek bizleri ayrıca memnun etmiştir. IRAK’TA BARIŞ Irak’taki gelişmeler gözardı edilemezdi. Irak’taki gelişmeleri de masaya yatıralım istedik. Ben inanıyorum ki gayretler Irak’taki barışın da bir an önce tesisine fırsat verecektir. Tabii bölücü terör örgütü ile verilen mücadelede ABD’yi yanımızda görmek bizleri ayrıca memnun etmiştir. SIÇRAMA FIRSATI Değerli dostum Barack Obama göreve geldiği andan itibaren aramızdaki stratejik ortaklığa yeni bir ivme kazandırmak üzere model ortaklık adını vermiş olduk.Ticaret hacmimiz 20 milyar dolara ulaştı. Haziran ayında toplanacağız. İnanıyorum ki bu yeni bir sıçramaya fırsat verecektir. Erdoğan’dan çocuk yetiştirme dersi Erdoğan ile ABD Başkanı Obama’nın 1 buçuk saati aşan görüşmesinde ‘kız çocuğu yetiştirme’ sohbeti de yaşandı. Obama, “Sayın Başbakan’ın benimkilerden büyük iki kızı var. Bu çocukların nasıl yetiştirileceği konusunda kendisinden öneriler almaya devam edeceğim” dedi. Erdoğan, “Üç tane de torunumun müjdesini verdim” diye konuştu. star
![]() Konu Yıldırım tarafından (03-26-2012 Saat 11:08 ) değiştirilmiştir.. |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
#2 |
![]() gidecek gidecek ama çok uzadı... çok can yandı..
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() Devletler bu işi çözemezler...!
|
|
![]() |
![]() |
![]() |