![]() |
#1 |
![]() Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 18 Temmuz'da günübirlik ziyaret için Rusya'nın başkenti Moskova yolcusu. Ziyarette Suriye krizi başta olmak üzere, bölgesel ve uluslararası sorunların ele alınması bekleniyor.
Diplomatik kaynaklara göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le bir araya gelmesi beklenen Erdoğan'ın Suriye'de rejim değişikliği konusunda fikir teatisinde bulunacağı kaydediliyor. Suriye güçlerinin düşürdüğü Türk jeti ile ilgili konunun gündeme gelmesi ve Rusya'nın elindeki bilgileri Türkiye ile paylaşması da değerlendirilen konular arasında. Rusya Dışişleri Bakanlığı kaynaklarının yaptığı açıklamaya göre görüşmede ikili ticari, ekonomik ve siyasi ilişkiler ele alınacak. Özellikle sonbaharda Türkiye'de yapılması planlanan Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısının takvimi netleştirilecek. İki ülke ortak bakanlar kurulu gibi çalışan konsey toplantısı için Rusya Devlet Başkanı Putin de Türkiye'ye gidecek. Esed'den 'adım adım' teklifi BM ve Arap Birliği'nin Suriye özel temsilcisi ve arabulucusu Kofi Annan, Suriye lideri Beşşar Esed'in çatışmaları, en şiddetli çatışmaların yaşandığı bölgelerden başlayarak adım adım düşürme planı teklif ettiğini açıkladı. Suriye'deki çatışmalara çözüm bulma arayışı çerçevesinde, Şam'da pazartesi günü Esed ile görüştükten sonra salı günü Tahran'da temaslarda bulunan Annan, Suriye liderinin teklifini muhalefet ile görüşeceğini açıklarken, buluşmanın nerede ve ne zaman gerçekleşeceği hakkında bilgi vermedi. Tahran'da İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi ile görüşmesinden sonra, 6 maddelik barış planının uygulanabilmesi için İran'ın yakın işbirliği ve desteğine ihtiyaç olduğunu söyleyen Annan, "Suriye'deki krizin aşılması için iki taraf da sorunun silahla değil, müzakereyle halledileceğini bilmeli. Sonunda kendi gelecekleri için karar verecek olan bizzat Suriyelilerdir.'' dedi. "Durumun daha da kötüleşmesine müsaade etmemeliyiz, bu kimsenin çıkarına olmayacaktır." diye konuşan Salihi de, bu konuda alınacak "yanlış bir kararın yıkıcı sonuçlar doğurabileceği" uyarısında bulundu. Suriye'nin ardından geldiği İran'da temaslarını tamamlayan Annan, Irak Başbakanı Nuri el Maliki ile görüşmek üzere Bağdat'a geçti. Annan'ın, temaslarının sonucunda gelinen noktayı, yarın New York'ta BM Güvenlik Konseyi'ne sunması bekleniyor. ![]()
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|