![]() |
#1 |
![]() ![]() Gazeteci Lütfü Akdoğan'dan şok açıklama: Eski Cumhurbaşkanı Emin El Hafız, Baba Esad'ın devrilmesini istedi. Demirel karşı çıktı... Esad, Türkiye'yi vuramaz. Çünkü, Rusya buna izin vermez. Türk ordusu isterse Şam'a 4 saatte girer Esad 10 dakikada koltuktan iner. Sonrası önemli... Ortadoğu'da "Gazeteciliğin Papa'sı" olarak bilenin Lütfü Akdoğan, TAKVİM'e şok açıklamalarda bulundu. 1950'den bu yana yaptığı gazetecilikle Ortadoğu uzmanı olan Lütfü Akdoğan, Suriye krizini ve gelecekte bölgedeki muhtemel şekillenmeyi anlattı. "Dış politika, bir akıl yani satranç oyunudur" diyerek sözlerine başlayan Akdoğan, Türkiye'nin isterse 4 saatte, Suriye'nin kara, hava ve deniz kuvvetlerini safdışı ederek Şam'a girebileceğini açıkladı. "Ancak çözüm bu değil" diyerek sözlerini sürdüren Akdoğan, "Türkiye'nin diplomat, iş ve bilim insalarından oluşan akil adamlarını bir araya getirerek Suriye ile olan krizi çözmesi gerektiğini" vurguladı. TÜRKİYE'Yİ VURAMAZ "Krallar ve Başkanlar ile 50 Yıl" adlı 3 ciltten oluşan kitapta 62 yıllık gazetecilik deneyimlerini yazan Akdoğan, "Suriye'nin her hangi bir savaş durumunda, elinde bulunan Rus yapımı füzeler ile Türkiye'ye zarar veremeyeceğini" söyledi. Akdoğan, "Çünkü Türkiye ile ortak menfaatlerini düşünen Rusya, buna izin vermez. Bunun örneği geçmişte çok görüldü. ABD'nin ve NATO'nun bütün füzeleri, Rusya'ya çevrilmiş durumda. Rusya böyle bir çatışmayı göze almaz" dedi. Akdoğan, ayrıca "ABD 2. Dünya Savaşı sonrasında, Afganistan, Pakistan ve Irak'ta olumsuz tecrübe edindi. Bu nedenle Suriye'de yeni bir maceraya girmez" diye konuştu. Akdoğan, Beşar Esad'ın koltuktan indirilmesinin çok kolay olduğunu belirterek, "Türkiye Beşar Esad'ı 10 dakikada devirir. Bunun nasıl olacağını, şu anki ortam nedeniyle açıklayamam. Önemli olan Beşar Esad'ın devrilmesi değil, 3'e bölünmesi muhtemel olan Suriye'de ve Ortadoğu'da şekillenecek durum önemli. Suriye ve bölgede siyasi ve ekonomik tabloyu sağlamak ve sürdürmek gerekir. Ben 10 savaş, 20 darbe gördüm. Yaralıların olduğu çadırlarda kaldım... Trenlerde topluca cesetlerin taşındığını gördüm. Yırtıcı kuşların o cesetlere nasıl saldırdığına tanık oldum. Savaşta silahınız biter. Kapı kapı dolaşıp silah aramak zorunda kalırsınız. En yakın bildiğiniz ülke bile size silah vermez. Nitekim Rusya son aylarda Suriye'ye silah ve para vermedi "şeklinde konuştu. DEMİREL KARŞI ÇIKTI Yıllar önce Suriye eski Cumhurbaşkanı Emin El Hafız ile gizlice görüştüğünü belirten Akdoğan, ilk kez bir anısını anlattı: Akdoğan, "Bu görüşmemizde bana Suriye eski Cumhurbaşkanı El Hafız, 'Siz bize destek verin, biz Hafız Esad'ı devirelim. Sizin istediğiniz kişi başbakan olsun ve hükümet kursun' dedi. Bunun üzerine ben bu durumu Demirel'e anlattım. Ancak Demirel buna razı olmadı. Kimsenin içişlerine karışmayalım" dedi. Bunun dışında Türkiye'ye Baba Esad'ın devrilmesi için başka ülkelerden de birkaç teklifin daha geldiğini belirten Akdoğan, "Ancak Türkiye her seferinde gelen bu teklifleri, geri çevirdi. Çünkü Türkiye, Atatürk'ün Yurt'ta Sulh, Cihan'da Sulh ilkesine inanan ve sadık kalan büyük bir devlettir. Türkiye'nin hiç bir ülkenin toprağında gözü yok. Hiç bir ülkenin de toprağımızda gözünün olmasına müsaade etmeyiz" dedi. ÖCALAN BASKISI Akdoğan, bugüne kadar kitaplarında bile yazmadığı ve kimseye anlatmadığı bir anısını daha, TAKVİM'le paylaştı: " Türkiye Abdullah Öcalan'ın Suriye'den çıkarılması için karar almıştı. Hatırlanacağı gibi Atilla Ateş Paşa da bunu sınıra giderek açıklamıştı. Bunun üzerine beni Suudi Arabistan Kralı'nın elçisi arayarak acele Türkiye'ye gelmek istediğini söyledi. Ben hemen durumu anladım ve elçiye, Türkiye'nin Öcalan'ı Suriye'den çıkarma konusunda kararlı olduğunu ve gelmemesinin daha hayırlı olacağını söyledim. Kral, Türkiye'nin Suriye'ye askeri müdahalesini istemiyordu. Bunu Demirel'e iletmem istendi. Elçi bunun için de beni aradı. Ben elçiye yine Türkiye'nin Öcalan konusundaki kararlılığını söyledim. Ve 'Yarın sabah Türk ordusu Şam'da' dedim. Bunun üzerine 'Hüsnü Mübarek Ankara'ya gelsin. Bu iş askeri müdahale olmadan çözülsün' mesajı geldi. Ben bu durumu Demirel'e aktardım. Nitekim Hüsnü Mübarek Ankara'ya geldi. Suudi Arabistan'ın baskısıyla Öcalan Suriye'yi terk etti." TÜRKİYE, ARAP KAFKAS, İRAN KARDEŞLİĞİ Türkiye'nin ve Ortadoğu'nun geleceğinin savaş ile değil, herkesin hakkına saygı gösteren devletlerin biraraya gelmesiyle çözüleceğini belirten Akdoğan,"Ben bununla ilgili olarak, Osmanlı İmparatorluğu'ndan başlayarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile Ortadoğu'daki ülkeleri her yönü ile inceledim. Türkiye'nin ve Ortadoğu'nun geleceğinin, Türkiye, Arap, Kafkas ve İran'ın da içinde bulunacağı 'Bağımsız Demokratik Kardeş Devletler Birliği'nde olduğunu gördüm. Bu gelecek yüzyılda mutlaka gerçekleşecek bir ön görüdür. Bu devletlerin bir araya gelmesine de Türkiye öncü olacaktır" diye konuştu. Takvim
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
Konuyu Toplam 3 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 3 Misafir) | |
|
|