Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 51'inci hükümet döneminde öğrenci, öğretmen, veli, yönetici ve sendikaları da kapsayan 6 bin 500 kişi üzerinde yaptığı çalışma, öğrencilerin o dönemde de serbest kıyafetten yana olduğunu ortaya koydu.
Tek tip kıyafet uygulamasının kaldırılması yönündeki çalışmalar, 1995 yılına kadar uzanıyor. Bakanlığın Eğitim Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı tarafından 1995-1996 eğitim öğretim yılında yapılan anket sonuçlarına göre, öğrenciler başkalarının sık sık değişik kıyafetlerle okula gelmelerinin kendilerini rahatsız etmeyeceğini ifade etti. Bu durumdan rahatsız olacağını belirten öğrencilerin oranı yüzde 9,4'te kaldı. Ankette 'Önlük/forma giymekten hoşlanıyor musunuz?' sorusuna ilköğretim 4 ve 5. sınıf öğrencilerinin yüzde 71,3'ü, ilköğretim 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin yüzde 33,7'si ve lise öğrencilerinin yüzde 38,4'ü 'evet' yanıtını verdi. 'Okul dışında herhangi bir kıyafetle okula gelmeyi tercih eder miydiniz?' sorusunu 4 ve 5. sınıf öğrencilerinin yüzde 42,5'i, 27 ve 8. sınıf öğrencilerinin yüzde 67,7'si ve lise öğrencilerinin yüzde 67,1'i 'evet' şeklinde cevapladı. Öğrencilerin gerekçesi ise 'serbest kıyafetme kendimizi daha özgür hissediyoruz' oldu. Öte yandan, Nimet Baş'ın Milli Eğitim Bakanlığı yaptığı Haziran 2009'da 'Öğrenci Okul Kıyafetlerini Değerlendirme Çalıştayı' yapılmıştı. Ankete göre, 'Önlük kalksın, serbest kıyafet gelsin' diyenlerin sayısı 'Önlük uygulaması devam etsin' diyenlerin önüne geçmişti.