![]() |
#1 |
![]() TSK Kulis: https://twitter.com/tsk_kulis
Süper Denizciler: https://twitter.com/superdenizciler Gata Kulis: https://twitter.com/gata_kulis
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
#2 |
![]() http://www.askerhaklari.com/
http://www.ilknokta.com/kitap/140312...cdani-Ret.html http://www.radikal.com.tr/turkiye/vi...uruldu-1133591 3 gün evvel, 15 Mayıs'ta, Vicdani Ret Derneği resmen kuruldu. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() http://www.ilknokta.com/kitap/140312...cdani-Ret.html
Bu kitap, bazı ilave ve değişiklikler yapılmakla birlikte, esas olarak Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde savunulan ve oy birliği ile kabul edilen -Kamu Hizmeti ve İdari İşlem Alanı Olarak Zorunlu Askerlik- isimli tezin Birinci Bölümünden oluşmaktadır. Söz konusu tezin birinci bölümünde, zorunlu askerlik sisteminin kamu hizmeti olarak dünyadaki gelişimi ve yeri, anayasal ve yasal çerçevede temel hak ve hürriyetlerle ilişkisi, bu sistemden kopmayı ifade eden vicdanî ret olgusu karşısındaki durumu, bu bağlamda vicdanî ret hakkının uluslar arası sözleşmelere göre mahiyeti ve tanınma sorunu gibi teorik konulara yer verilmiştir. Tezin yargı kararları eşliğinde Türkiye'deki askerlik sistemini ve usullerini ele alan pratiğe yönelik ikinci ve üçüncü bölümleri kitabın kapsamı dışındadır. Türkiye'de askerlik yasal bir yükümlülük olduğu kadar, toplum nezdinde mutlaka ödenmesi gereken bir vatan borcudur. Türklerin ordu-millet olarak nitelendirilmesi ve askerliğin vatanî görev addedilmesi çok eski devirlere dayanmakta ise de, zorunlu asker alma sistemi Tanzimat'la ortaya çıkan ve millî devlet çerçevesinde kemâle eren nisbeten modern bir olgudur. Ne var ki, gerek küreselleşme dalgasının getirdiği siyasî, ekonomik ve teknolojik gelişmelerin etkisiyle, gerek demokrasilerin genişleyip bireyi merkeze alan insan hakların anlayışının hâkim olmasıyla, savunma odaklı ordulardan güvenlik temelli silahlı kuvvet yapısına geçildiği de bir gerçektir. Bu bağlamda, özellikle Batı dünyâsında zorunlu askerlik sistemi terk edilmekte ve yaygın bir şekilde profesyonel ordu esâsına başvurulmaktadır. Bu gelişmelerin yakın bir gelecekte Türkiye'yi de etkileyeceği tahmin edilmektedir. Çalışmanın omurgasını oluşturan zorunlu askerlik, böyle bir süreçte, dünyâda hukukî ve siyasî açıdan bir çatışma ve tartışma alanı olarak kendini göstermektedir. Türkiye, şimdilik, özünde asker alma usûlünün değişimine dayanan bu ortamın dışında ise de, sisteme yönelik dış tehditlerin ve bu paralelde iç tepkilerin, deyim yerindeyse, kapıyı çalması an meselesidir. Böyle bir durumda, askerliğin, önce kamu hizmeti ve ardından idarî işlem alanı olarak hukukî çerçevesini ve uygulamasını tetkik ve tespit etmek önem arz etmektedir. Bu suretle, geleceğin ordusunun temel taşlarını yerleştirmek de mümkün olacaktır. Sosyal, siyasî ve hukukî düzenimiz bakımından gösterdiği büyük öneme ve değerine rağmen askerlik sistemimiz yeterince ve gerektiği şekilde incelenmiş değildir. Son zamanlarda vicdanî ret hakkında yayımlanan birkaç yayın istisna tutulacak olursa, konuyla ilgili bilimsel içerik itibariyle tatminkâr, kapsamlı ve derinlikli bir çalışma yok denecek kadar azdır. Üstüne üstlük askerlik hizmetine ilişkin onca karara rağmen, bugüne değin somut uygulama da hiçbir araştırmaya konu edilmiş değildir. Bu yüzden böyle bâkir bir sahada çalışmak bilimsel bir haz verdiği kadar, kaynak sıkıntısından dolayı meşakkatli ve bir ilk teşkil ettiğinden sorunlu olmuştur. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() 19 Kişi Vicdani Reddini Açıkladı
in Kara Politika / by admin / on 18 Mayıs 2013 at 18:40:45 / ![]() Vicdani Ret Derneğinin düzenlediği Vicdani Ret buluşması panelleri ardından Galatasaray lisesi önüne yürüyüş düzenlendi. Vicdani Ret Derneği eşbaşkanı Oğuz Sönmez dernek adına açıklama yaptı. Açıklamada “Derneğimizi çok anlamlı bir günde 15 mayıs vicdani retçiler gününde kurduklarını belirterek temel amaçlarının vicdanı ret hakkının kabul edilmesi için mücadele edeceklerini söyledi. Derneğin amaçları arasında; sivil ölüm yaşayan vicdani retçilerle, kaçak yada firari olarak suçlananlarla, askeriye içerisinde her türlü disiplin altında baskıya, dayağa mağruz kalanlarla ve kamuoyuna intihar kaza şehit olarak yansıyan şüpheli asker ölümleri yakınlarıyla dayanışma içerisinde olacaklarını söylediler. Toplamda 19 kişi vicdani retlerini açıkladılar. Vicdani retlerini açıklayanların metinleri derneğin sitesinde yayınlanacak. www.vicdaniret.org |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() ASKERLER ÇEKTİKLERİNİ ANLATIYOR: http://askerleranlatiyor.blogspot.com/
https://www.facebook.com/pages/Asker...60056954038197 VİCDANİ RET DERNEĞİ: https://www.facebook.com/VicdaniRetDernegi?ref=nf |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() ![]() Vatanımı çok seviyorum ama böyle askerlik yapmak istemiyorum Tam 432 Mehmetçik, şiddete maruz kaldığını söyleyerek, askerhaklari.com sitesine başvurdu. Yüzlerce askerin ortak şikayeti küfür, dayak, aşırı fiziksel aktiviteye zorlanmak ve tehdit. Site, şikayetleri raporlaştırarak Meclis’e gönderdi. Rapora göre, en çok şikayet de Ankara’dan Nisan 2011- Nisan 2012 arasında 63 farklı ilden ve Kıbrıs’tan 432 asker, hakaret (küfür), şiddet ve tehdit edildiğini iddia ederek askerhaklari.com sitesine başvuru yaptı. Geçen yıl askerlik sırasında kötü muameleye maruz kalan askerlere destek olmak ve sorunlarının görünür olmasını sağlamaya çalışan askerhaklari.com internet sitesi de başvuruları bir rapor haline getirdi. ‘Askerlikte Yaşanan Hak İhlalleri Raporu: Hakaret, dayak, angarya ve intiharlar’ isimli raporda siteye ulaşan 432 başvuru incelenirken, şikayetlerin 46′sı da Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na gönderildi. Asker Hakları Grubu’nun da İstanbul’da acıkladığı rapordaki ilginç sonuçlar şöyle: Başvuru yapan askerler en çok hakaret, dayak, aşırı fiziksel aktiviteye zorlama, yeterli sağlık hizmeti alamama, tehdit, şahsi işine koşturma, uykusuz bırakma ve devrecilikten şikayetçi. Şikayetlerin ağırlıklı olarak çatışmaların yaşandığı Hakkari ya da Şırnak’tan değil, Ankara’dan olması da oldukça dikkat çekici. Ankara’yı, Kıbrıs, İzmir, İstanbul, Çanakkale, Tekirdağ izliyor. Rapora göre her 2 kişiden 1′i askerliğinde küfür yiyor. Raporda kötü muamelenin telafisi olamayan intihar, akıl sağlığını yitirme ve kalıcı fiziksel hasar sonuçlarına da dikkat çekiliyor. Raporun ortaya koyduğu çarpıcı bir tespit de, 2012′de 32 askerin intihar etmesi. GELİP HALİMİZİ GÖRSÜNLER İşte tartışılan rapora yansıyan bazı şikayetler: (Başvuru no: 156, Başvuru tarihi: 17. 09. 2011): Ekim 2010′dan beri Fenerbahçe Orduevi’nde askerim. Verilen emir ve görevleri en iyi şekilde yerine getirdiğimi düşünüyorum. Ama bu halde bile sözlü hakaret ve psikolojik baskı altındayım. Artık içimde yaşama sevinci kalmadı. (Başvuru no: 278 Karabük, Başvuru tarihi: 17. 10. 2011): Usta birliğim Tokat İl Jandarma Komutanlığı’nda da çok sıkıntılı günler geçirdim. Uzman jandarma çavuş bir karateci gibi sabah içtimasında önüne geleni tekmeliyor, küfür ediyor. Kısa dönem askerin babası albaydı, torpil yapılıyordu. Ayrımcılık yüzünden kavga ettim diye bana hakaret eden komutanıma kızıp kollarımı kestim. (Başvuru no: 397, Başvuru tarihi: 21.12. 2011): Bölük komutanım A.Y.’den şikayetim var. Asker arkadaşlarım ve ben sürekli hakaret görüyoruz, küfür yiyoruz. Böyle bir devlet görevlisinin emri altında askerlik yapmak istemiyorum. Arz ederim. (Başvuru no: 47, Başvuru tarihi : 23. 07. 2011): Adana’da görevini yapmakta olan bir mehmetçiğim. Rütbeliler bize hakaret ediyor, bizi dövüyor ve çarşımızı kilitliyor. Birçok arkadaşımız kendini kesti, zaten bir heyet gelse askerlere baksa askerleri görse sağlık kontrolü yapılsa her şey çıkacak ortaya. Asker perişan ilgilenen olursa asker çok rahatlayacak. Ben vatanımı çok seviyorum ama bu şekilde askerlik yapmak istemiyorum. DİSKO TASARISI HEMEN GEÇSİN TOLGA İSLAM (Asker Hakları Grubu üyesi): Askerlikteki hak ihlallerinin görünür olması gerekiyor. askerhaklari.com sitesi Nisan 2011′de kurulan sivil bir girişim. Zorunlu askerlik sırasında kötü muameleye maruz kalan askerlere destek vermek ve haklarını aramaları için yardımcı olmaya çalışıyoruz. bu gençler, işittikleri küfürler ve gördükleri fiziksel şiddet nedeniyle hem erkekliklerini hem de vatanla olan ilişkilerini sorguluyorlar. Bağımsız denetçiler oluşturularak askeri yetkililerden izin almadan denetim yapabilmeleri sağlanmalı. Yapılan başvuruların hemen soruşturulması gerekiyor. Genelkurmay’ın geçen yıl ‘Diskoların kaldırılması’ için Meclis’e sunduğu tasarının geçmesini istiyoruz. Bunun için 16 Ekim’de Meclis’e giderek milletvekilleri ile görüşeceğiz. RAPORU ÇOK ÖNEMSEDİM SEZGİN TANRIKULU (İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun CHP’li üyesi): Raporu çok önemsedim. Korktuğu için sesini çıkaramayan askerlerin de olduğunu düşünüyorum. Ordunun bu yönüyle denetime açılması gerekiyor. Emir komuta zinciri içinde gerçekleşen olaylarla ilgili cezasızlıkla etkin bir şekilde mücadele edilmesi gerekiyor. Gündeme aldıracağım. CEZALANDIRILMALI ATİLA KAYA (İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun MHP’li üyesi): Bu olayların özellikle 2011-2012 yıllarında olması oldukça dikkatimi çekti. Eskiden cezaevlerinde ve askerde bu tür olayları duyardık. Türkiye’nin terörle mücadele ettiği böylesine zor dönemde bu hak ihlallerini yapanlar cezalandırılmalı. Komisyona bu raporun araştırılması için teklif vereceğim. SES VEREN ASKERLER ERTUĞRUL KÜRKÇÜ (İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun BDP’li üyesi): Milyonlarca insan askerliği zorunlu bir eşiği atlamak olarak görüp susuyor. Bu raporda ses veren askerlerin bu karanlık dünyayı aydınlatmaya olumlu katkıları var. Bana gelen dilekçeler de var. MSB’na ve İnsan Hakları Komisyonu’na gönderdim. Dilekçeleri yeniden komisyon gündemine taşıyacağım. Akşam Gazetesi’nin 14 Ekim 2012 tarihli kapağında Asker Hakları’nın açıkladığı raporun haberi yayımlandı. Görseli aşağıdadır. ![]() Helin ALP / ANKARA Akşam – 14.10.2012 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Konuyu Toplam 2 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 2 Misafir) | |
|
|