AK Parti'nin getirmiş olduğu başkanlık sistemi teklifini artı ve eksi yönleriyle kabaca değerlendirdim. Anayasa değişiklik teklifini derinlemesine inceleyip teklifin başka artı ve eksi yönlerini de dile getirebiliriz ama yaptığım inceleme kanımca yeterlidir.
Bu mesajımda ise getirilmiş olan başkanlık sistemi teklifinin ruhu ve felsefesi hakkında değerlendirmelerde bulunmak istiyorum.
AK Parti'nin getirmiş olduğu başkanlık sistemi teklifi özü itibariyle başkanlık sistemine karşı olan bir başkanlık sistemi teklifidir. Yukarıdaki cümlem sanki absürt bir cümleymiş gibi görülebilir ama cümlem absürt değil ve önerilen teklifin durumu maalesef ki bu şekildedir. Niye böyle dediğimi, getirilmiş olan başkanlık sistemi teklifinin özü itibariyle niye başkanlık sistemine karşı olan bir başkanlık sistemi teklifi olduğunu delilleriyle göstereyim.
Başkanlık sistemi anayasa değişiklik teklifini getirenler teklifi inceldiğimizde açıkça görülüyor ki başkanlık sisteminden yana değiller hatta başkanlık sistemine karşılar. Çünkü başkanlık sistemi sert kuvvetler ayrımı demek olan bir yönetim modelidir ve AK Parti'nin getirdiği başkanlık sistemi modelinde ise başkanlık sistemi gerçekleşmesin, sert kuvvetler ayrımı oluşmasın diye elden gelen yapılmış. Bu hususun detaylarını aşağıda anlatayım.
Önerilen teklife göre başkana ve meclise karşılıklı fesih yetkisi verilmesi başkanlık sistemine yani sert kuvvetler ayrımına aykırıdır. Çünkü sert kuvvetler ayrımı varsa yasama ve yürütme kuvvetleri kendi işlerine bakmak ve diğer kuvvetle uyumlu bir biçimde çalışmak ya da en azından diğer kuvvete tahammül etmek durumundadırlar. Oysa başkana ve meclise karşılıklı fesih yetkisi verilmesi sert kuvvetler ayrımının yürümesine engel oluşturmakta ve bilhassa başkana, meclisin ve milletvekillerinin üzerinde Demokles'in kılıcı gibi güç kullanabilme yetkisi vermektedir.
Önerilen teklifte sert kuvvetler ayrımına karşı olan diğer bir öneri ise başkanlık seçimi ile meclis seçiminin aynı günde yapılması önerisidir. Bu da sert kuvvetler ayrımının oluşmamasını arzulayan bir öneridir. Başkanlık seçimi ile meclis seçiminin aynı günde yapılması teklifiyle murad edilen şey rüzgâr hangi siyasi partiden yana esiyorsa o siyasi partinin hem başkanlık seçimini hem de meclis seçimini kazanarak iki kuvvetin de (yasama ve yürütme) tek siyasi partide tek elde toplanması ve böylelikle sert kuvvetler ayrımına imkân verilmemesidir.
Teklife göre sert kuvvetler ayrımı oluşmasının istenmediğinin diğer bir misali de başkana üye olduğu partisinin genel başkanı olabilme ya da genel başkanı olarak kalabilme hakkının verilmiş olmasıdır. Bu da sert kuvvetler ayrımına uygun olmayan bir durumdur. Çünkü mesela A partisinin genel başkanı başkanlık seçiminde aday olup başkan olduğunda ve partisi de genel seçimde milletvekili sayısında salt çoğunluğu elde ettiğinde başkan hem yasama kuvvetine hem de yürütme kuvvetine direkt olarak tek başına hâkim olabilecektir. Yasama ve yürütme kuvvetinin ikisine birden tek bir kişinin direkt olarak hâkim olabildiği sisteme herhâlde sert kuvvetler ayrımı yani başkanlık sistemi denilemez!
Öyle bir sistem getiriliyor ki getirilen model görünürde başkanlık sistemi ama özü itibariyle başkanlık sistemiyle alâkalı olmayan bir model. Doğan görünümlü Şahin misali bir model getiriliyor.
Sanki 'başkanlık sistemi gibi bir sistem getirelim ama sistemin başkanlık sistemi yani sert kuvvetler ayrımı olmasını, sistemde sert kuvvetler ayrımının oluşmasını engellemek için elimizden gelen her şeyi yapalım' demişler ve bunun için çalışmışlar. Bir kere sistemin kurulumunda başkanlık seçimiyle meclis seçiminin aynı günde yapılması teklif edilerek daha baştan başkanlık sistemi yani sert kuvvetler ayrımı oluşması engellenmeğe çalışılıyor. Bununla kalınmıyor ve başkana partisinin genel başkanı olabilme ya da genel başkanı olarak kalabilme imkânı verilerek başkana partisi mecliste çoğunluğu elde ettiği durumlarda direkt olarak yasamayı ve yürütmeyi kontrol edebilme ve yargıyı ise dolaylı olarak kontrol edebilme ve böylelikle bütün sisteme tek başına hâkim olabilme yetkileri veriliyor. Bununla da kalınmıyor ve başkanlık seçimiyle parlamento seçimi aynı gün yapılmasına rağmen ola ki yürütmeye hâkim olan başkanın siyasi partisi parlamentoda miletvekillerinin salt çoğunluğuna sahip olamayıp azınlık grup olur ve böylelikle sert kuvvetler ayrımı (başkanlık sistemi) oluşursa, bu 'arızalı(!)' durumu düzeltebilmesi için başkanın eline meclisin ve milletvekillerinin tepesinde tutmak üzere Demokles'in kılıcı gibi bir yetki (başkanın istediği herhangi bir zamanda hiçbir gerekçe göstermeden kendi görev süresini ve meclisin görev süresini fesh edebilme yetkisi) veriliyor.
Bütün bunlar şu anlama geliyor: 'Size öyle bir başkanlık sistemi(!) getiriyoruz ki getirdiğimiz sistemde başkanlık sistemi yani sert kuvvetler ayrımı gerçekleşmesin diye başkanlık seçimiyle meclis seçiminin aynı gün yapılmasını sağlıyoruz; eğer bu uygulamamıza rağmen yine de başkanlık sistemi yani sert kuvvetler ayrımı oluşarak yürütmeye hâkim olan başkanın kendi siyasi partisinin mecliste azınlıkta kaldığı bir siyasi tablo oluşursa, başkan böyle bir durumda istediği zaman kendi görev süresini ve meclisin görev süresini fesh ederek sert kuvvetler ayrımına son verebilecek; ayrıca başkana üyesi bulunduğu siyasi partinin genel başkanı olabilme ya da genel başkanı olarak kalabilme yetkisi vererek böylelikle de sert kuvvetler ayrımının gerçekleşmesini engelleyip yasama ve yürütme kuvvetinin tek bir kişinin direkt kontrolü altında bulunabilmesini sağlamağa çalışıyoruz. Gördüğünüz gibi, teklif etmiş olduğumuz başkanlık sistemi önerisiyle başkanlık sistemi yani sert kuvvetler ayrımı oluşmasını engellemek için elimizden gelen bütün gayreti gösterdik.'
Maalesef ki durum bu. Başkanlık sistemi anayasa değişiklik teklifini getirmiş olan AK Parti, getirilmiş olan anayasa değişiklik teklifini incelediğimizde açıkça görüyoruz ki başkanlık sistemine yani sert kuvvetler ayrımına inanmamış ve hatta başkanlık sistemi gerçekleşmesin yani sert kuvvetler ayrımı oluşmasın diye elinden geleni yapmış. İnanmadığınız ve inanmamakla da kalmayıp gerçekleşmemesi için elinizden geleni yaptığınız bir sistemi niye getirmeğe çalışıyorsunuz ki kardeşim, anlaşılır gibi değil!
Konu Cihannur tarafından (01-07-2017 Saat 18:21 ) değiştirilmiştir..
|