AK Gençliğin Buluşma Noktası
Sahabiler ve Alimler Sahabilerimiz ile ilgili tüm konuları burada paylaşıyoruz.


 
Stil
Seçenekler
 
Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 12-30-2017, 08:17   #11
Kullanıcı Adı
murataltug1985
Standart
kaynak tdvislamansiklopedisi.info
Kudüs fatihi hz ömer ya hattab

*Hz. Ebû Bekir’in vefat ettiğinde 23 Ağustos 634 te Hz. Ömer Mescid-i Nebevî’de biat aldı. İlk iş Sâsânîler’e karşı Irak cephesindeki mücahidleri yardıma çağırdı es-Sekafî’yi 1000 kişilik bir birlikle Irak’a gönderdi. Ubeyd’in Köprü Savaşı’nda şehid olmasıyla Vakkās’ı kumandan tayin etti. Kādisiye Savaşı’nı kazanan Sa‘d Medâin’i ele geçirdi Sâsânîler Celûlâ Savaşı’nda yenilgiye uğratıldı ( 637). *Hz. Ömer, Sa‘d b. Ebû Vakkās’a Kûfe’yi, Utbe yede Basra’da ordugâh kurmalarını emretti. Utbe İran’ın Ahvaz bölgesini fethetti ancak bölge bir tekrar Sâsânîlere eline geçti. Nu‘mân Tüster’i fethetti 641 de Celûlâ ve Hulvân Sûs, Hûzistan ve Musul’u ele geçirildi müslümanlar Nihâvend zaferiyle Irak’ın fethini tamamladı (642)
*Hz. Ömer, Bizans ve Suriye savaşlarına devam etti. Hz. Ebû Bekir dönemindeki Ecnâdeyn zaferiyle ve Hz. Ömer devrindeki Fihl Savaşı’nda Bizans yenidi 23 Ocak 635 te Dımaşk fethedildi Eylül 635 te Mercürrûm Savaşı kazanıldı Ba‘lebek, Humus ve Hamayı ele geçirdi.

*Müslümanların başarıları Bizans İmparatoru Herakleios hıristiyan Araplar’ın ve Ermeniler’in katıldığı büyük bir ordu hazırladı. Ancak Yermükde ağır bir yenilgiye uğradı 637 de Şeyzer, Kınnesrîn, Halep, Antakya, Urfa, Rakka ve Nusaybin müslümanlara teslim oldu. Filistin’in fethine devam edildi ve Kudüs kuşatıldı. *Patrik Sophronios kudüsün anahtarlarını Suriye Câbiye’deki Hz. Ömer’e teslim etmek istedi halife Kudüs’e giderek halka eman verip halkla antlaştı 638 de Filistin fethedildi. *Hz. Ömer Kıbrıs’ın fethine deniz seferinin zorluğundan izin vermedi. Suriye ve Filistin’de mağlûp olan Bizanslı kumandanlar Mısır’a kaçtı hattab Mısır’ın fethini emretti. Mısır’ın fethi üç yılda tamamlandı (640-642). *Hz. Ömer diğer deniz seferleri için bir donanma kurdurmadı gemilerin batmasıyla sonuçlanan iki teşebbüs olmuştu İslâm orduları hz ömer zamanında Sâsânîlerin Irak, İran ve Azerbaycan topraklarını Bizansın Suriye, el-Cezîre, Filistin ve Mısır’ını İslâm ülkesine kattılar.
murataltug1985 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
 


Konuyu Toplam 2 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 2 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.




boşanma avukatı webmaster blog çarşamba pasta

çarşamba koltuk yıkama çarşamba webtasarım