07-28-2018, 16:10 | #18 |
Kaynak pekgüzelsözler.com
Dostoyevski Sözleri Eğer kirli bir ırmağı içine alıyorsan bozulmadan kalabilmen için deniz olmalısın. Acıda hazların en tatlısı saklıdır. Sevgi ile kin kalpte uzun süre barınamaz. Zamana güven her şey unutulur. Elindeki güç kadar oluyor insanın isyanı da! İyi insan gülüşünü sevdiğiniz kişidir. Şurası açıktır ki biz sevgiyi acıya bulayarak severiz. Yitirilen şey geri gelmez. Ağızdan çıkan söz de Çocuk dünyanın en büyük saadetidir. Yanlış kişiden samimiyet beklediğin an kırılıyorsun. Niyeti iyilik olan karşılaştığı kötülüğe takılıp kalmaz. Ancak acı çekerek kendimizi bulabiliriz. Her insan herkes karşısında her şeyden sorumludur. Her şeyi anlıyorum ve bu beni öldürecek. Bir insanın en iyi tarifi iki ayaklı ve nankör olmasıdır. Aşk olduktan sonra saadetsiz yaşanabilir. Bu dünyadaki en zor şey kendi kendine sadık kalmaktır. Sevgi her zaman karşılık görür kin de öyle. Hayatta hep mutlu olursam hayalini kuracak neyim kalır? İnsanın aklı çoğaldıkça can sıkıntısı artar. Her şey üstüne üstüne geliyorsa belki de sen ters gidiyorsundur. Hayata yeniden başlasaydım saniyelerin nabzını tutardım. Sadece hayat veren değil hayat verip hak eden baba adını taşıyabilir. Birisini sevmek; onu Yaratıcı’nın kastettiği şekilde görmektir. İnsanca davranabilmek çoğu zaman en etkili ilaçtan bile daha tesirlidir. Bazı insanların düşmanlığı dostluklarından daha yararlı oluyor. Hiçbir zaman doğru insan çıkmaz karşına. Ya zaman yanlıştır ya da insan. İnsanın ruhunu yücelten acı ucuz bir mutluluktan daha değerlidir. Bence gerçekten büyük insanlar dünyada büyük acılar çekmek zorundadır. Başkaları için kendinizi unutun o zaman sizi de hatırlayacaklardır. İnsanların birbirini tanıması için en iyi zaman ayrılmalarına en yakın zamandır. Kolay bulunan bir sevgi mi yoksa insanı yücelten bir acı mı daha önemli? Bir anlık mutluluklar değil mi yaşamı bunca güzel bunca yaşanılası kılan? Üzülmek ve acı çekmek büyük bilinçler ve derin yürekler için her zaman zorunludur. Acı ve üzüntü engin bir bilinç ve derin bir yürek için her zaman zorunludur. Tok olan açın halinden anlamaz derler; ama bazen aç olan da açın halinden anlamıyor. Yeni bir adım atma yeni bir kelime söyleme insanların en fazla korktuğudur. Gülüş ruhun hiç şaşmayan aynasıdır. Yalnız çocuklar kusursuz bir gülüşle gülmesini bilirler. Gerektiği zaman ağlamaktan çekinme. Çünkü gözyaşları söyleyemediklerini söylemek içindir. Yaşamdan korkmayın çocuklar. İyi doğru bir şey yaptığınız zaman yaşam öyle güzel ki. Hayatımızda en yüce en güçlü en faydalı dayanağımız ana baba evinden kalan hatıralarımızdır. Bil ki mutlu son diye bir şey yoktur. Çünkü bir şeyde son varsa orada mutluluk yoktur! Zerrece suçum olmadığı halde birtakım düşler kurarak kendi kendimi suçlu bulduğum olmuştur. İnsanın yaptığı yanlışlardan en büyüğü başkaları karşısında gülünç olmaktan korkmasıdır. Acı ve acı çekme büyük bir zekaya ve duyarlı bir yüreğe sahip kişiler için her zaman kaçınılmazdır. Kalbi olup da aklı olmayan bir kadın aklı olup da kalbi olmayan bir kadın kadar mutsuzdur. Gururlu bir insan ancak kendini bilen ve kendini büyük bir titizlikle sorgulayıp küçümseyen insandır. Mutlu olmanın iki yolu var Ya isteklerinizi azaltacaksınız ya da imkânlarınızı zorlayacaksınız. Bir insan umudunu yitirir ve amaçsız kalırsa sırf can sıkıntısı bile onu bir hayvana çevirebilir. Rahatlıkla mutluluk olmaz. Mutluluk acıyla elde edilir. İnsanoğlu hayata mutlu olmak için gelmemiştir. Yeryüzünde baş kaldıranları her zaman yenecek üç güç vardır bunlar mucize sır ve otoritedir. Eğer karşındaki kişi kadınsa yapacağın hamleyi iki kere düşünmen gerekir. Çünkü o hep bir adım öndedir. Bir insanın hayatının ikinci yarısı ilk yarıda kazanılan alışkanlıkların sürdürülmesinden ibarettir. Bir ağacın önünden onu sevmeden onun var oluşundan mutluluk duymadan geçilebileceğini aklım almıyor. İnsanın kendisinden yüz çevirmeye dünyada olup bitenleri görmemezlikten gelmeye hakkı yoktur. Sevmek güzel birine aşık olmak değil o kişide bilmediğin bir zamanın beklenmedik bir anında kendini bulmaktır. Kadın her ihtiyacını karşılayacak tek bir erkeği ister. Erkek ise tek ihtiyacını karşılayacak her kadını. Aslında insanı en çok acıtan şey hayal kırıkları değil. Yaşanması mümkünken yaşayamadığı mutluluklardır. İnsan gayeye ulaşmak için çalışmayı sever fakat ulaşmayı pek istemez; bu hal hiç şüphesiz çok gülünçtür. Sizi kırdım ama biliyorum; eğer seviyorsanız kırgınlık uzun zaman kalmaz akılda ve siz beni seviyorsunuz. Birini terk etmeye karar verdiğinde o kararın altında yatan gerçek; aslında senin çoktan terkedilmiş olduğundur. Bir anne için evladının kapısında durup ondan sadaka ister gibi sevgi dilenmekten daha onur kırıcı bir şey olamaz. Bil ki insanın değerini varlığı değil yokluğu gösterir. Unutma yokluğu bir şey değiştirmeyenin varlığı gereksizdir. Herkesin yanlış yaptığı şeyi sen doğru yaparsan; Herkesin yaptığı doğru senin yaptığın yanlış olur. Herkesin yolu ayrı… Ne garip değil mi? Sevdiğimiz insanın her yalanında bir doğru sevmediğimiz insanın her doğrusunda bir yalan ararız. Hayat bir sınavdır ama diğer sınavlara pek de benzemez. Çünkü bazen yaptığın bir yanlış tüm doğrularını götürebilir. Kimilerine derler ki: Bu sersem bundan adam olmaz. Bende diyorum ki: Ne yapsınlar peki yanlış hayat doğru yaşanmaz. İnsan bir şeyi elde etmek için çabalar. Onu elde edince de bir kenara atar. Gerçek değerini ise onu kaybedince anlar. Hiçbir şeye şaşmamak çok akıllı olmanın belirtisidir derler; bence aynı ölçüde ve aynı güçte ahmaklık belirtisidir Kalp bir kez kırıldı mı hiç kimseye aldırmaz ve hiçbir şeyi umursamaz. Belki mutluluğun sonu ama huzurun başlangıcıdır İnsan hayata iki anlam yükler biri ağlarken diğeri gülerken ve tek bir kere kıymet bilir o da elindekini kaybederken. Düştüğünde yanında olan değil kalkman için el uzatan dosttur. Unutma kötü günde katkısı olmayanın iyi günde hissesi yoktur. Güzel bir kadın göze iyi bir kadın kalbe hoş görünür. Birincisi pırlanta gibi ama geçici ikincisi mutluluk kadar gerçekçidir. Kim bilir insanların seni aşağılaması belki daha iyidir. Böylelikle hiç olmazsa kendilerini sevmek zahmetinden kurtarıyorlar. Kadını kalkındıran onu uçurumun dibine kadar yuvarlanmaktan koruyarak hayata yeniden doğmasını sağlayan biricik kuvvet aşktır Bazen susarsın. Yenilmiş eksik ve yaramaz sanırlar seni. Unutma susan bilir ki konuştuğu zaman çoğu kimse sözlerini kaldıramaz. Herkes gerçekte olduğundan daha sertmiş gibi görünmeye çalışır sanki herkes açıkça dışa vurunca duygularıyla alay edileceğinden korkmaktadır. İnsan daima başına gelen felaketleri sayar sevinçleri değil. Eğer saysaydı dünyanın kendisine yeterince mutluluk sunmuş olduğunu anlardı. Bir kadın bakıyor pencereden mutsuz. Bir adam geçiyor karşı kaldırımdan umutsuz… Aşk tam ortada duruyor. Adam bakıyor. Kadın ağlıyor. Aşk geçip gidiyor. Hayatta elinden gelen her şeyi yapmadan seçtiğin kadını sevmekten vazgeçip onu gerçek karakteriyle görmeye başlamadan önce evlenme Her mutsuzluğun ötesinde yine yaşam bekler. Ama insana özgü bir yeteneksizliktir yaşayamamak. hangi balık boğmuş kendini hangi serçe atlamış damdan. Bir gün sana dair yazacak yer olursa o yerde ilk karşılaşmamızı anlatırım; Bu bir şey ifade etmeyen boş bir hikâyedir. Ama ben ondan tam bir piramit yaptım. halkını anlamayan onunla bağlarını koparan insan bunu yaptığında yurduna inancını yitirir ya dinsiz olur ya da duygusuz bir odun. sen başkalarından kendine saygı beklersen bu onlar için büyük bir şeydir. Sadece kendine saygı duyabilirsen diğerleri de sana saygı duymaya mecbur kalır. Amacına ulaşmak için hiçbir şeyi küçümseme tam ulaşamazsan bile dene; Belki başarırsın. Hepimizin güvenini bağladığımız gerçek azımsanmayacak bir umuttur. Başarılı olmayı hedefleyen bir kimsenin başına gelecek zararları ve yıkımları da göze alması gerekir. Bu da sağlam bir kişiliğe sahip insanlarda bulunabilir hasta bir adamım. Gösterişsiz içi hınçla dolu bir adamım karaciğerimden hastayım. Doğrusunu isterseniz ne hastalığımdan anladığım var ne de neremin ağrıdığını tam olarak biliyorum. Üstün zekâlı insanlarda paradoksal düşünceler oluşur. Onlar yaşamları boyunca düşüncelerinden dolayı ıstırap çekerler. düşünceleriyle birlikte yaşamanın acı verici imkânsız olması için yüksek bir fiyat ödemişlerdir. Bazı insanlar gülüşleriyle kendilerini büsbütün ele verirler siz de onun bütün iç yüzünü bir anda anlayıverirsiniz. hiç şüphe yok ki zeki bir gülüş bazen iğrenç olur iyi görebilmek için her şeyden önce içten olmak gerekir. İnsanlığa hizmet yolunda büyük işler başarmayı düşlüyorum insanların mutluluğu uğruna çarmıha gerilmeye bile giderim İnsanlar aptal olmasalar bile nankördürler. eşi bulunmaz bir nankör. iki ayaklı nankör yaratık İnsanın en büyük kusuru erdemsizliğidir. FUZULİ SÖZLERİ Beni candan usandırdı cefadan yâr usanmaz mı? Felekler yandı ahımdan murâdım şemi yanmaz mı? Deliye hazine değil virane gerektir. Beklemek yaşamanın en acı veren en korkunç halidir. Cana tamah etme can elbet geçicidir. Selâm verdim; rüşvet deyüldür diye selâmım almadılar. Topraktan olanı toprağa vermek gerek. Varlık gam tuzağıdır hür olmak yokluktadır. Aşksız güzellik bayağıdır; güzellikse aşk pazarında mezad. Söylesem tesiri yok sussam gönül râzı değil. Dünyada her ne var ise kaynağı aşktır Dünyaya ümit tutmak olmaz asla ölümü unutmak olmaz. Güzellik olmasa aşk ortaya çıkmaz aşk olmasa güzellik yüz göstermez. Aşk kalpten dost sırttan vurur. Kalbin iyileşir ama sırtın hep kambur kalır. Canını cananına vermektir kemali aşıkın. Vermeyen can itiraf etmek gerek noksanın. Aşktır ki vesairedir. Kapına geldik aşkı öğret bize ve aşkını ver yüreklerimize. bir gül için bin hare hizmetkâr olur. Kimseye verme ağlayıp inlemeyi benden gayrı; kimse perişan olmasın Dünyada her kim ki canını cananı için severse aslında yine cananını sevmiş olur. Aşk ayıbı zamandır aşk canın belasıdır aşksız güzellik bayağıdır; güzellikse aşk pazarında mezad… Güzelliğin vasıflarını söylemek için söz çoktur ama güzelliğin tatlılığına hiç söz yoktur. Ayrılık günü yüzüme perde çek ey kanlı gözyaşı! Ki gözüm o ay yüzlüden başka bir şey görmesin. Nefes hesabıyla sona erince ömür ya bir kurtuluş ve muştu ya bir başlangıç ve korkudur. . Mende Mecnun’dan füzun aşıklık istidadı var aşık-ı sadık menem Mecnun’un ancak adı var. Hasretle baktıkça sana kanlı yaşlar dökülür gözlerimden. Kirpik oklarını gördükçe delinir bağrım ta derinden… Aynı şekilde cananını yani sevgilisini kendi canı için seven kişi yine kendi varlığını sevmiş olur. Göğsümü yar da gönlümün aşkla nasıl çırpındığını gör; pencere aç da her solukta havadan dalgalanan denize bak. Başımın dönmesi misk kokulu kâküllerinden düşkünlüğüm ise dağınık saçlarını hatırlamaktan. Ey gönlüm! Ver canını sevgilin bir süzgün bakışına bunun içindir çünkü seni bunca zaman canla başla beslediğim… Allah’ım! aşk derdine tutsak etme hiç kimseyi ve ayrılık yarasıyla baş başa bırakma Yanağını görünce dün senin ey sevgili fuzuli can verdi hemen canım var deyip dururdu meğer bir emanetçiymiş. Mey biter saki kalır. Her renk solar haki kalır. İlim insanın cehlini alsa da hamurunda varsa eşeklik baki kalır. Aşk derdinin yağmasından gönlümü ve canımı kurtarmaya çalışmam asla; amacım çapkın gözünün dikkatini çekebilmek içindir. Senin ayrılığında hayatı sona erdirme özelliği gizlidir ayrılığın ölüm demektir. Senden ayrı düşüp de hala yaşayanlara hayranım. Vuslat olunca ayrılıktan korkmak gerek. Vuslat! Ah! Ne efsunkâr bir kelime ne kutlu bir an! Zaman! Ah zaman! Hem dost hem düşman… Cihanda eski usuldür fayda arayan zararı da istemiş olur sevgili isteyen eziyete hazırlanmalı; define arayan yılanı göze almalıdır. Onsuzluk yurduna varayım diyorsan eğer varlığını yok eyle tıpkı dünya gibi! Her gün dünyayı süsleyen güneş misali çek eteğini gördüklerinden. Gönül kuşum dağınık saçların arasında yuva kurdu ey sevgili! Artı nerde olursam olayım veya iki elim kanda da olsa gönlüm senin yanındadır. Aşk derdiyle başım pek hoş benim ey tabip bırak bana ilaç vermeyi.* Bana derman vermeye ki senin dermanın beni helak edecek zehrin ta kendisidir. Ey âşıklarını dert edinmeyen sevgili! Senin bu umursamaz tavrın halimi perişan eyledi. Bir gün olsun ne haldesin? Diye sormuyorsun ya asıl dert bu. Varlık Allah’a aittir. Gerisi hep hayal ve düşten ibarettir. Bugüne dek bildiğim bulduğum ve sahip olduğum her şey gerçekte o’ndan ibaret imiş. Zannım hakikate yönelince sevgim de aşk oluverdi. EN GÜZEL SADİ ŞİRAZİ SÖZLERİ Ey başkalarının acısıyla kaygılanmayan sana insan demek yakışık almaz. Güzel bir kadın bir mücevher iyi bir kadın bir hazinedir. Yarasanın gözü gündüz göremiyorsa güneşin ne günahı var bunda? Padişahken zulmedersen padişahlıktan sonra dilenci olursun. Söyle mürüvvetsiz eşek arısına bal vermez madem sokmasın bir de. On derviş bir kilimde uyurken iki padişah bir dünyaya sığmaz. Hastaya şeker vermek günah olur çünkü ona acı ilaç fayda verecektir. İnsan dilini tutup konuşmadıkça ayıbı da hüneri de gizli kalır. Çocuklarımızı kuzu gibi büyütmeyelim ki ileride koyun gibi güdülmesinler. Kişi bu alçak dünyaya tenezzül etti mi bala kapılmış sineğe döner. Girerse hasta öküzün biri otlağa bulaştırır hastalığı bütün köy öküzlerine. Şarap sarhoşu gece yarısı sakinin sarhoşu ise mahşer sabahı uyanır. Her ormanı boş sanma belki de kuytuluklarında bir kaplan uyuyordur. Tahammül sana önce zehir gibi görünür. Fakat tabiatına kök salınca bal kesilir. Kendi ahlakını düşmanından dinle; dostun gözünde her yaptığın iyidir. Emrindekileri bağışlamasını bilmeyenler bir gün bu insanların affına muhtaç olurlar. Kabirlerinde rahat yatıp uyuyanlar yeryüzünde halkı rahat tutanlardır. Yağmurun temiz tabiatında yokken aykırılık bahçede lale biter kıraç toprakta diken. Üç şey sürekli kalmaz; ticaretsiz mal tekrarsız bilgi cesaretsiz iktidar. El alemi ayıplarıyla anan bir kimsenin senden de teşekkürle bahsedeceğini zannetme! İnsan ya insan gibi akıllıca söylemeli yahut hayvanlar gibi susmalıdır! İnsan ruhunu iki şey karartır: susulacak yerde konuşmak ve konuşulacak yerde susmak. Meyvelerle yüklü dal başını yere kor. Meyvesiz ağaca kimse taş atmaz. Ekmek yerine güneş olsa sofrasında güneş yüzü görmezdi kimse kıyamete dek cihanda. Büyük kalarak yaşamanın şartı odur ki her küçüğün kim olduğunu bilesin. Ne kadar okursan oku; bir bilgine yakışır şekilde davranmadığın sürece cahilsin demektir… Gönlünün dertli olmasını istemezsen dertli gönülleri dertlerinden kurtar. Soysuzlara karşı soysuzluk etmek mümkündür. Lâkin insan olanın elinden köpeklik gelmez… Efendi davul sesi ile uyanıyor bekçinin gecesi nasıl geçti nereden bilecek. Konuşmadan bir köşede oturan sağırlarla dilsizler dilini tutamayan kimseden daha üstündür. Kalbi kırıkların hatırını sor onları sevindir. Bir gün senin de gönlün incinir. Kesme nevanı; içine salsalar da keder. Kırılsa gönül medd ü cezr ile hepsi geçer hepsi geçer. Kendisinden fazlasıyla iyilik gördüğün kimseye fenalık etmen insanlık değildir. Gönlünün perişan olmasını istemiyorsan perişan olanları gönlünden çıkarma. Eşeğini düşman vergisini de sultan alıp gittikten sonra o memleketin tacında tahtında ikbal kalır mı? Olgun bir adamı dost edinmek isterseniz eleştirin; basit bir adamı dost edinmek isterseniz methedin. Doğru söyleyip zincire vurulmak yalan söyleyerek zincirden kurtulmaktan iyidir. İnsanlarla münasebetin ateşle münasebetin gibi olsun. Çok uzaklaşma donarsın; çok yaklaşma yanarsın! İdrak kulağından gaflet pamuğunu çıkarmalısın ki ölülerin nasihatini duyabilesin. İçin ağlasa da kim duyar seni? Kim anlar dışarıdan olup biteni? Leyla’nın yüzünü görenler bilir: Mecnun’un kalbine batan dikeni! Kurdun kafasını halkın koyunlarını paraladıktan sonra değil önce kesmek gerekir. Düşman bir kusur bulunca büyüklerin kalplerini dağlar. Ateş ufacık şeyle de alevlenir. Fakat koca koca ağaçları tutuşturmak mümkündür… İnsanın her nefeste iki defa şükretmesi lazım… Biri nefes aldığı için diğeri verdiği için. Çünkü verip almamak alıp vermemek var. Asık suratlıdan bir şey isteme onun kötü huyundan elem duyarsın. Gönlünün gamını anlatacaksan bir kimseye anlat ki yüzünü görünce ferahlayasın. Öğüdü tesir etmeyeceğini bildiğin bir kimseye verme ey şaşkın. Elinden dizgini kaçırmış olan zavallıya oğlum yavaş sür denmez… Tek ırmak kenarından sıcak su iç de ekşi suratlının soğuk gül şerbetini içme. Yüzü safra gibi karmakarışık olan bir adamın ekmeğini tatmak haramdır… Eskiden dünyada görünüşte dağınık ama iç dünyaları derli toplu insanlar vardı. Oysa şimdikilerin dış görünüşleri derli toplu ama iç dünyaları dağınık. Ey akıl sahibi! Gül dikenle beraber bulunur. Senin dikenle ne işin var gülü demet yap Eğer tabiatında yalnız kusurları görmek varsa tavus kuşunda çirkin ayaktan başka bir şey göremezsin. Sel heybetle aktığı için yukarıdan aşağı tepesi üstü düşer. Hâlbuki çiğ damlası küçük ve âcizdir; bu sebeple gökyüzü onu muhabbetle alır ayyuka çıkarır… Ey insanoğlu! Adının unutulmamasını istersen çocuğuna ilim hüner marifet öğret ve onu akıllı fikirli yetiştir. Böyle yaparsan arkanda seni rahmetle anan bir kişi bırakmış olursun. Salih adam dilenirse ancak kendi nefsinden dilenir ve ondan hırsı terk etmesini ister. her saat ver diyen nefis sahibini zillet içinde köy köy dolaştırır… Hepimizin kendimize özgü kusurları vardır. Hepimiz aslında çatlak kovalarız. Kusurlarınızdan korkmayın. sahiplenin. Kusurlarınızda gerçek gücünüzü bulduğunuzu bilirseniz siz de güzelliklere sebep olabilirsiniz. Bir gece sevdiğim içeri girdi. Yerimden öyle bir fırlamışım ki elbisemin eteği mumu söndürdü. Güzelliği ile karanlığı dağıtan sevgilim sordu ben gelince neden ışığı söndürdün? Dedim ki: güneş doğdu zannettim… Ey fakir! Sen halk yolunda oyun çocuğu sayılırsın. Büyüklerin eteğini bırakma. Mayası bozuk kişilerle düşüp kalkarsan izzet ve vakalarını kaybedersin.O halde büyüklerin eteğine yapış. Yeni yürüyen çocuk duvara tutunarak yürür. Sen de yeni yürüyen çocuk gibi âlimlerin duvarına tutunarak yürü. Neyzen Tevfik Sözleri Hayat üç buçukla dört arasındadır ya üç buçuk atarsın ya da dört dörtlük yaşarsın. Hayat çatlak bardaktaki suya benzer içsen de tükenir içmesen de bu yüzden hayattan tat almaya bak çünkü yaşasan da bitecek yaşamasan da. Be soysuz! Namaza durduğun yönü bilirsin de kıble diye secde edip alnını koyduğun toprağı neden söylemezsin vatan diye? Sevdanın oduna pek güvenilmez tutuşursan eğer kolay sönülmez. Bu yolun hükmüdür geri dönülmez canına kıymazsan seyahat etme. Yamansın her zaman aldattın beni kâh düşürdün kahi kaldırdın felek! Mecnun’sun diyerek Leyla peşinden ıssız vadilere saldırdın felek! Öleceğiz bir gün gömecekler. Bir kaç gün övecekler sonra kalan malını bölecekler hatta memnun kalmayıp üstüne birde sövecekler. Dudağında yangın varmış dediler ta ezelden yayan koşarak geldim. Alev yanaklara sarmış dediler sevda seli oldum taşarak geldim. Göründü memleketin iç yüzü çöktüyse temel. yüzümüz yok bakacak kabrine ecdadımızın. Tükürür zannederim çehremize vatanın tarihi. Bir günahkâr insanım ben yok yüzüm Peygambere. İstemem bir türlü gitmek böyle huzur mahşere. Devleti yolsuz görenler halt eder bir beldede kaldırım olmazsa kanun-ı hükûmet çiğnenir. Alimlerin Sözleri Bir bahçeye giremezsen durup seyran eyleme. Bir gönül yapamazsan yıkıp viran eyleme.*Yunus Emre Dost payına göz dikme! Evliya Çelebi Allah seni özgür yaratmışken başkasının kölesi olma. Hz. Ali Zalimler için yaşasın cehennem! Bediüzzaman Said-i Nursi Cevizi kırıp özüne inmeyen hepsini kabuk zanneder.*İmam Gazali Haklı olduğun zaman kimseye boyun eğmeyeceksin. Hz. Ali İsraf sefahatin sefahat sefaletin kapısıdır. Bediüzzaman Said-i Nursi Derdi Allah olanın başka derdi olmaz Bediüzzaman Said-i Nursi Susmak mana eksikliğinden değil belki mananın derinliğindendir. Mevlana Kırk alimi bir delille yendim. Bir cahili kırk delille yenemedim. İmam Şafi Cahillerle tartışmaya girmeyin zira ben onları hiç yenemedim. İmam-ı Gazali Hiç ellerin taşı bana değmez ille dostun gülü yaralar beni. Pir Sultan Abdal Cahil insan her sözünde kendini aklar. Alim insan her sözünde kendini yoklar. Ne kadar güzel deme. Ne kadar güzel yaratılmış de. Bediüzzaman Said Nursi Ey nefsim! Deme zaman değişmiş çünkü ölüm değişmiyor. Bediüzzaman Said Nursi Sabır hastalıkta Eyüp hasrette Yakup zindanda Yusuf ateşte İbrahim olmaktır. Zaman gösterdi ki cennet ucuz değil cehennem dahi lüzumsuz değil. Bediüzzaman Said-i Nursi Şahsiyetini kazan faziletlerini kemale eriştir. Zira sen cisminle değil ruhunla insansın. İmam-ı Gazali İlim ilim bilmektir İlim kendin bilmektir Sen kendini bilmezsen Bu nice okumaktır? Yunus Emre Bir bahçeye giremezsen durup seyran eyleme. Bir gönül yapamazsan yıkıp viran eyleme. Yunus Emre Aşk tuhaf bir bakıştır ateşsiz bir yakıştır. Yaşamayan bilemez kalpten kalbe akıştır. Yunus Emre Ölümden aşırı korkan birinin ya sığınacak bir Rabbi yoktur ya da bu dünyaya aşırı bağlılığı vardır. Yusuf Eğer ilerde bir gün “keşke” demek istemiyorsan 3 şeyi doğru seç! Eşini işini arkadaşını. Yunus Emre İki şeyi asla unutma: Allah’ı ve ölümü. İki şeyi de unut: Yaptığın iyiliği gördüğün kötülüğü. Lokman Hekim Mezardakilerin pişman oldukları şeyler için dünyadakiler birbirini kırıp geçiriyorlar. İmam-ı Gazali Ey gönül! Kaç Yusuf kaldı zindana talip nefsi için. Ve kaç Züleyha kaldı cehenneme razı Yusuf için? Mevlana Ya Rabbena hayreyle Muhammed’e yar eyle kabrimizi nur eyle kabre vardığım gece. Yunus Emre Yol odur ki doğru vara. Göz odur ki hakkı göre. Er odur ki alçakta dura. Yüceden bakan göz değil. Yunus Emre Cennet cennet dedikleri birkaç köşkle birkaç huri İsteyene ver sen onları bana seni gerek seni. Yunus Emre Bedenine değil kendine değer ver ve gönlünü olgunlaştır! Çünkü kişi; bedeni kadar değil ruhu kadar insandır. İmam-ı Gazali Kuyu dibinde kaldın diye kırılma belki oradan bile bir kapı açılır. Yusuf kuyudan sultan oldu unutma. Mevlana Ey nefsim! Kalbim gibi ağla bağır ve de ki: Faniyim fani olanı istemem acizim aciz olanı istemem. Bediüzzaman Said Nursi Kendin kadrin bilmeyen ne bilir dostun kıymetin. Merkebin boynuna cevahir takmanın faydası ne. Kul Nesimi Benim gönlümün kırılmaz sabrı senin gönlünün yumuşamaz katılığı var. Şu halde sevgilim aşk yolunda ikimiz de sert taşız. İbn-i Sina Ulaşamadığına tevekkül ulaştığına razı kaybettiğine sabır gösteren kişi takva ehlindendir. İmam-ı Gazali Nursi Bediüzzaman’a talebesi sorar: “Üstadım her şeyi kaybettik ne yapacapız? Üstad cevap: “Çay koy keçeli yeniden başlıyoruz! Aklı olan korkmak gerek Nefs elinden hırs elinden. Nefstir seni yolda koyan Yolda kalır nefse uyan. Yunus Emre Acıya sabredip uğradığı felaketi gizlemesi ve kimseye şikayet etmemesi kişinin Allahü Teala’yı iyi tanımış olmasındandır. İmam-ı Gazali Ümitvar olunuz; şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sadâ İslâmın sadâsı olacaktır. Bediüzzaman Said Nursi Ey tabib! Aşk derdiyle başım hoş benim; yaramdan el çek sen.*Bana derman hazırlama ki senin merhemlerin benim ölümüm sayılır. Fuzuli Dediler ki: Gözden ırak olan gönülden de ırak olur. Dedim ki: Gönüle giren gözden ırak olsa ne olur. Mevlana Bir eylemin ahlaklı olduğunu bilip de ona uygun davranmayan kişi o eylemin ahlaklı olduğunu bilmeden ahlaklı davranan kişiden daha üstündür. Farabi Şeytanda insandaki özelliklerin birisi hariç hepsi vardır. Şeytanda eksik olan tek nimet aşk… Şeytanın insanı çekememesi aşksızlığındandır. Şems-i Tebrizi Çiçeklerle hoş geçin dalı incitme gönül. Bir küçük meyve için dalı incitme gönül. Başın olsada yüksek gözün enginde gerek. Kibirle yürüyerek; Yolu incitme gönül. Yunus Emre bir insan hem çalışkan hem akıllı ise takdir et; çalışkan fakat akıllı değilse dikkat et; akıllı fakat tembel ise ikaz et; hem akılsız hem tembel ise terk et. Hacı Bektaş-i Veli Allah’ı tanıyan ve itaat eden zindanda da olsa bahtiyardır. O’nu unutan sarayda da olsa zindandadır bedbahttır. Bediüzzaman Said Nursi Sevdası büyük olanın imtihanı da büyük olur! Bediüzzaman Said Nursi William Shakespeare Sözleri Allah size bir yüz vermiş bir tane de siz eklemeyin. İhanete uğramanın acısını yalnız hainler bilir. Erkeklere sevgilerini sık söyleyen kadınlar en az seven kadınlardır. Değerli adam için şeref hayattan çok daha ağır basar. Kaçınılmaz felaketler karşısında sızlanmak gülmek kadar aptalcadır. Yiğitlik intikam kazanmakta değil tahammül göstermektedir. En zoru insanın kendi kendini teselli etmek zorunda kalmasıdır. Korkaklar bin kez ölür daha ölmeden gözü pekler ise bir kez tadarlar ölümü. Buz kadar lekesiz kar kadar temiz olsan bile iftiradan kurtulamazsın. Yeni bir ateş söndürür başkasının yaktığını yeni bir acıyla hafifler eski bir ağrı. Kendi başına iyi veya kötü bir şey yoktur bunu düşüncelerimiz yapar. bilgi göklere uçabileceğimiz kanatlardır. Öyle körkütük bir köledir ki sevda seni kötü göremez bin kötülük yapsan da. Sözlerin uçuyor havaya ama düşüncen yerde. Öz olmayınca söz yükselmiyor göklere. Değişiklikle karşılaşınca değişen aşk aşk değildir. Aşk gözle değil ruhla görülür. Kimileri seviyorum der çünkü ezberlemiştir kimileri diyemez çünkü gerçekten sevmiştir. Kadınlar güller gibidir bir defa açıldılar mı yaprakları hemen dökülmeye başlar. Sen mi güzelsin yoksa beklemek mi? Şansın bile yok tabi ki beklemek. Ama yalnızca seni. Göründükleri gibi olmalıdır insanlar. Eğer değillerse hiç görünmesinler daha iyi. Benim sevgim böyledir. Varlığım senin hepten her suçu üstlenirim yeter ki haklı çık sen… Bazıları büyük doğar bazıları büyüklüğü kazanır bazılarına da büyüklük yakıştırılır. Vazgeçtim dünyamdan. Dünyamdan geçtim ama seni yalnız koymak var. O koyuyor adama. Şeytan bir günah işleteceği zaman işe bu günahı kutsallık zırhına sarmakla başlar. Sevgilim doğruyu söylediğine yemin ederse ona inanırım. Yalan söylediğini bildiğim halde. İyimser yaranın üstünde artık kabuk kötümser ise kabuğun altında yine yara görür. Peşine düşülen kadın bir melek görünür erkeğin gözüne elde edilmeye görsün şeytan kesilir. Dilenciler ölürken kuyruklu yıldız görünmez büyüklerin ölümü tutuşturur gökleri bile. Bir insana yaraşan her şeyi yapmayı göze alırım ama daha fazlasını göze almak insanlık değildir. Ah! Bu kadar okudum bu kadar öykü ya da destan duydum aşkın yolu asla düz gitmiyor. İyimser kişi yaranın üstünde kabuk görür kötümser kişi ise kabuğun altında yine yara görür. Unut gitsin adımı arkamdan da ağlama gözyaşınla da eğlenir onu da alıp satar bu dünya. Düşüncelerin neyse hayatın da odur. Hayatın gidişini değiştirmek istiyorsan düşüncelerini değiştir. Şimdi acı gibi görünen tüm acılar o zaman seni kaybetmenin yanında çıkacak acı olmaktan. Seveceksen ölçülü sev ki sevgin uzun sürsün çok hızlı giden de çok yavaş giden gibi geç varır hedefe. Şimdi olacaksa bir şey yarına kalmaz yarına kalacaksa bugün olmaz. Bütün mesele hazır olmakta. Soyulduğu halde gülen adam hırsızdan bir şey çalmış demektir boş yere üzülen ise kendi kendini soyar. Uzun ömürlü bir ilişkinin sırrı sadece aranan kişiyi bulmak değil aynı zamanda aranan kişi olmaktır. Seni öyle seviyorum ki eğer o gün beni düşünmek seni üzecekse o tatlı düşüncende unutulup gideyim daha iyi. İnsanların yaptıkları fenalıklar arkalarından yaşar iyilikler çok zaman kemikleriyle beraber gömülür. Kendimi her zaman mutlu hissederim. Neden biliyor musunuz? Çünkü kimseden bir şey ummam. Beklentiler daima yaralar. Ne zaman sana açılacak olsam seni yalnız bulamıyorum. Şans bu ya seni yalnız bulduğumda kendimi bulamıyorum Dünü ya da bugünü değil anı yaşamalısınız. Çünkü şimdi olacaksa bir şey yarına kalmaz. Yarına kalacaksa eğer bugün olmaz. Madem hiçbir insan bırakıp gideceği şeyin gerçekten sahibi olmamış erken bırakmışsın ne çıkar ne olacaksa olsun. Birçok defa elimizdeki nimetin kadrini bilmeyiz ama kaybedince sahip olduğumuz zaman takdir edemediğimiz değerini hemen anlarız. Nasıl bir at üzerindeki zengin koşumların farkına varmazsa insan da içinde yaşadığı nimetlerin öyle farkına varmaz. Bu ayrılmamız hem kalış hem gidiştir ikimiz için sen ne kadar kalsan da geliyorsun benimle ben ne kadar gitsem de kalıyorum seninle. Erkekler mi daha akıllıdır kadınlar mı? Elbette ki kadınlar. Çünkü güzel diye hiçbir kadın askıntı olmaz bir erkeğe. Kendini boşuna harcamış olur insan dilediğine ulaşıp da sevinç duymazsa. Gözü dönmüş talihin sapanına oklarına için için kapanmak mı daha soylu yoksa bir dertler denizine karşı silaha sarılıp son vermek mi onlara? Durma üz kendini üzebildiğin kadar hatalarını düzeltecekse. Düşünme hiç şu anını düşüncesizlik garantiliyorsa yarını. Ve kork ölümden ölesiye korkun seni ölümsüzleştirecekse. Dostum siz şemsiye yapın hep şemsiye yapın sadece şemsiye yapın. (Bir şemsiye tamircisi şiirlerini Shakespeare’e gönderdiğinde yazarın verdiği cevap.) İyi veya kötü insan diye bir şey yoktur. İnsanlar iyi veya kötü olmayı düşünceleriyle belirlerler. Neyi düşünüyorsak oyuzdur. Kişinin düşüncesi düşünün rengine boyanmıştır. Eğer hayat terazimizin zevk kefesiyle denkleşecek akıl ve muhakeme kefesi olmasaydı kanımızdaki azgınlık tabiatımızdaki kötülük bize en olmayacak işler yaptırırdı. Yaşam gezinen bir gölgeden ibaret zavallı bir komedyen saatini doldurur sahnede bir daha duyulmaz olur sesi bir ahmağın anlattığı masaldır avazı çıktığınca hiçbir anlamı olmayan. İnsanlar kaybetmekten korktuğu için sevmekten korkuyor. Düşünmekten korkuyor Konuşmaktan korkuyor eleştirilmekten korktuğu için. Yaşlanmaktan korkuyor gençliğini bilmediği için. İnsanlar ölmekten korkuyor yaşamı bilmediği için. Yağmuru sevdiğini söylüyorsun yağmur yağınca şemsiyeni açıyorsun güneşi sevdiğini söylüyorsun gölgeye kaçıyorsun rüzgârı sevdiğini söylüyorsun pencereni örtüyorsun. Ve korkuyorum çünkü beni de sevdiğini söylüyorsun. Hayat kısadır. Öyleyse hayatınızı sevin. Mutlu olun ve gülümsemeye devam edin. Sadece yaşayın konuşmadan önce dinleyin yazmadan önce düşünün harcamadan önce kazanın dua etmeden önce bağışlayın incitmeden önce hissedin nefret etmeden önce sevin vazgeçmeden önce çabalayın ölmeden önce yaşayın. Hayat budur. Onu hissedin onu yaşayın ve ondan hoşnut olun. |
|
Konuyu Toplam 2 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 2 Misafir) | |
|
|