AK Gençliğin Buluşma Noktası
Haberler Dünyadan ve Ülkemizden son dakika haberler burada.

Stil
Seçenekler

Alt 12-28-2007, 12:24   #1
Kullanıcı Adı
romakudüs
Standart KAŞIKÇI ELMASI ÜLKERE GODİVA YI NASIL ALDIRDI
Kaşıkçı Elması, Ülker'e
Godiva'yı nasıl aldırdı?

Ülker, Türk toplumuna verebileceği en güzel bayram hediyesini verdi. Toplumumuzun morale en çok ihtiyaç duyduğu bir dönemde, dünya çikolatasının en prestijli markası Godiva’yı armağan etti.

850 milyon dolara Ülker’e geçmesi için imza atılan Godiva, aynı zamanda dünyada yayılma oranı ile de dikkat çekici. Bütün bu ayrıntıları önceki gün Zaman gazetesinden Fikri Türkel, bütün ayrıntıları ile anlattı.

Ben sizinle satış sürecinin perde arkasını paylaşmak istiyorum. Kamuoyunun Family Finans Genel Müdürlüğü görevinden tanıdığı Atilla Kurama, satış sürecini anlatmak amacı ile bazı gazetecilerle yemekte biraraya geldi.

Nezaketi ve bankacılık tecrübesi ile bildiğimiz Kurama’yı, bu kez müzakereci yönü ile tanıma fırsatı bulduk.

18 yıl yurt dışında bankacılık yapan Atilla Kurama, vatan hasteri çekenlerin ortak yönlerini ortaya koyarak anlatmaya başladı:

“Yurt dışında bulunanlar Türkiye’de daha bir hasretle yaşar. Bulunduğunuz ülkede bir aracın üzerinde gördüğünüz en küçük bir reklam bile yüreğinizi kıpır kıpır eder. Bir zamanlar Galatasaray’ın yurt dışında aldığı başarılar bu duygularımızı tatmin ederdi. Şimdi dünyanın dört bir yanında bulunan Godiva satış noktalarını görenler, ‘Evet bu mağaza bir Türk firması’ diye bilecekler.”

Godiva’nın ABD’deki cirosu 308 milyon dolar. Toplam cirosunun yüzde 64’ünü bu ülkeden yapıyor. Japonya ve Pasifik bölgesindeki 170 milyon dolarlık rakam ise ikinci en büyük ciro dilimini oluşturuyor.

Godiva’nın marka gücünü anlatmak için ABD’deki bilinirlik oranının yüzde 89 olduğunu söylemek yeterli sanırım.

100 DOLARA ÇİKOLATA

Aslında en önemli yönlerinden birisi, ürünlerinin fiyatını paylaşmak sanırım. Genel tüketim adı altında satılan çikolatanın (Ülker’in mevcut ürünleri genelde bu kategoride) kilosu 10 dolar civarında. Premium denilen kategorideki çikolataların fiyatı 10-30 dolar arasında. Süper premium denilen kategori söz konusu olduğunda satış fiyatı 30-50 dolar arasında. Ultra Premium denildiğinde ise 50 doların üzerindeki bir fiyattan söz ediliyor. Godiva'nın ürünleri, son iki kategoriden oluşuyor.

Bu kategorilerde ürün satmak söz konusu değil. İnsanlara alışveriş yapma zevkini yaşatıyorsunuz.

Godiva’nın yaptığı da bu aslında. Çikolataları gerçekten harika. Fiyatı 100 dolara çıkıyor ama lezzetinin, Ülker’in 10 dolar kategorisindeki ürünlerinin 10 katına çıktığını söylemek mümkün değil.

Campbell Soup Company, geçtiğimiz Ağustos ayında Godiva’yı satacağını açıkladığında Murat Ülker de kurmaylarına ilgilenmeleri talimatı veriyor. Yüzde 100’üne ailenin sahip olduğu tepe şirket olan Yıldız Holding olarak teklif veriyorlar. Bir tarafta, Mars, Nestle, ABD’nin çikolata devi Hershey’s ve Starbucks öbür yanda, adını Türkiye’de bile pek kimsenin tanımadığı Yıldız Holding.

GODİVA CEO'SU: BUNLAR DA KİM?

Campell’in CEO ve Başkanı Douglas R. Conant, “Bunlar da kim” diyor. Daha sonra görüşmeler yürütülüyor ve ABD pazarında kendi ürün yelpazesi ile rekabet etmeyecek bir marka olmasının da avantajı ile Ülker adaylar arasından öne çıkıyor.

Belli bir aşamaya geldiğinde görüşmeye Murat Ülker de katılıyor. Godiva’nın sahipleri, bu sırada çok açık ve net soruyor:

“Siz Godiva’yı niçin almak istiyorsunuz?”

Murat Ülker’in yaptığı kısa konuşma her şeyin yönünü değiştiriyor.

“Benim şirketimin 7.5 milyar dolarlık cirosu var. Yeni bir işe de ihtiyacım yok. Ama Godiva’da ne gördüğümü anlatayım size. Bizim Topkapı Sarayı’nda dünyanın en değerli elması var. Adı Kaşıkçı Elması. Benim için Godiva, öyle bir yerde. Ben Godiva'yı alıp öyle bir mücevhere dönüştüreceğim.”

Bu sözler üzerine, “Evet, bu biz markamızı ancak bu anlayıştaki bir firmaya verebiliriz” diyorlar ve o tarihten sonra görüşmeler yalnızca Ülker ile yürütülmeye başlanıyor.

TEZGAHTAR KIZ BAYILACAKTI

Pazarlık bittikten sonra Murat Ülker, heyette bulunan arkadaşları Godiva mağazalaına gönderiyor. “Bu kez sahibi olarak mağazalarda bir gözlem yapın bakalım” diyor.

Atilla Kurama, ABD’de iken bir mağazaya giriyor. “Elinde bir liste mağazayı gezen bir kadını gördüm” diyor. Kadın daha sonra bütün Godiva ürünlerinden örnekler bulunan bir kutuyu görünce ondan almaya karar kılıyor. Fiyatı 110 dolar. Görevli kıza yaklaşıyor ve “Bundan 40 tane almak istiyorum” dediğinde tezgahtar kız bayılacaktı” diyor.

Godiva’nın alınmasına ailede en çok sevinenlerden birisi ise Ali Ülker’in annesi olan Sabri Ülker’in kızı Ahsen Hanım oluyor. Ahsen Hanım, yurt dışından dönüşlerde duty free’ye girdiğinde Godiva ürünü almak istermiş. Babası Sabri Bey ise her defasında, “Boşver kızım, bizde daha iyisi var” dermiş. Ahsen Hanım, şimdi, “Artık rahatlıkla Godiva alabileceğim” diyormuş.

Godiva, bekleme süresi kabul edilen 3 ayın sonunda Ülker'e geçecek. Ülker, yeni vizyonu ile Godiva'yı özellikle Avrupa pazarında güçlendirecek. Bu dünya markası, Avrupa'da kendi yolunu açarken, Ülker'in etkili olmak istediği Kuzey Avrupa pazarında referansı olacak.

Ünal TANIK
[email protected]

HABER:HABER7

romakudüs isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder

Konuyu Toplam 2 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 2 Misafir)